dinsdag 26 februari 2019

Gratis genieten van vogels

Een leuke tip!
De site van Beleef de Lente van de Vogelbescherming is weer in de lucht.
Daar kun je nestelende vogels bekijken. Soms is het kijken naar zo'n nest net zoiets als het kijken naar het groeien van gras, daarom hebben ze op de site leuke filmpjes van de vogels geplaatst:
nestbouw van ooievaars
inspectie van de nestkast door koolmezen
prooioverdracht bij de slechtvalken
en nog veel meer!
Welke vogels kun je zien?

Havik
Ooievaar
Slechtvalk
Steenuil
Bosuil
Kerkuil
Koolmees
Lepelaar
Huiszwaluw
Groene specht
IJsvogel
Spreeuw

Mijn favorieten zijn de ooievaar en de slechtvalk en ik vind het fantastisch om het leggen van de eieren te zien en het opgroeien van de kuikens. Ook het ringen, wegen en seksen (= geslacht bepalen) van de vogels wordt in beeld gebracht.
Ik ben ooit begonnen met kijken omdat een collega van mij er enthousiast over vertelde. 
Waarschuwing vooraf: er gaat regelmatig wat mis. Dan worden er in groei achtergebleven kuikens van ooievaars pardoes het nest uit gegooid of dan komt er een concurrerend slechtvalken vrouwtje dat het nestelende vrouwtje verjaagt en vermoordt. Dit jaar gaat de moordenares van vorig jaar het nest innemen, als zij tenminste niet op haar beurt verjaagd en vermoord wordt.

Er worden door deskundigen over  de verschillende  dieren blogs geschreven, waarbij uitleg gegeven wordt over het vogelgedrag.

Het is helemaal gratis om de website te raadplegen. Om te zorgen dat dit moois blijft voortbestaan betaal ik ieder jaar een donatie, maar dat hoeft niet!
Veel plezier!

6 opmerkingen:

 1. Ja ik volg het ook al jaren. Mijn favoriet was vorig jaar de Havik die het vooor zeearenden nest hadden gekraakt.
  Van de 5 jongen werd er maar een groot en sterk, de ouders waren nogal onervaren en in het begin ging het daarom mis, ze liet de kuikens niet goed onder haar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het was heel bijzonder dat de haviken het nest voor de zeearenden ingepikt hadden. De zeearenden schijnen nu ook weer belangstelling te hebben. Ik ben benieuwd welke vogels het nest gaan bewonen.
   Hopelijk is het broedsucces van de haviken en de slechtvalken dit voorjaar beter. De slechtvalken hadden door de wisseling van de macht helemaal geen jongen.

   Verwijderen
 2. Dat lijkt me heel rustgevend om te bekijken. Dankjewel voor de tip. Vooral die groene specht wil ik graag zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb het een jaar gevolgd. Ben dol op vogels, trouwens op alle dieren (behalve op de katten die mijn tuin als toilet gebruiken) .ik kijk ook nooit naar natuurfilms. De natuur is zo wreed, ik weet het maar hoef het niet te zien.
  Blijkbaar ben ik te “teerhartig”.
  In onze kapschuur nestelt elk jaar een kerkuilenpaar en ieder jaar krijgen ze 3 à 4 jonkies. Als de uilenkist na het uitvliegen van de uilskuikens wordt de kist nagekeken. Vaak ligt er dan het skelet van een jong uiltje, in geval van voedselschaarste wordt de laatstgeborene aan de anderen kuikens gevoerd.
  Enne.....nee, ik eet geen dierlijke produkten en draag zelden leren schoenen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het gebeurt zelden dat er life voor camera iets wreeds gebeurt. Wil je nare gebeurtenissen niet zien, dan kijk je niet naar de filmpjes over deze, overigens volkomen natuurlijke, wreedheden.

   Verwijderen
 4. Ik heb hier meer van gehoord, maar ik wist niet dat er zoveel verschillende vogels te bewonderen waren. Dank voor de tip! Ik vind het nestkastje met koolmezen bij mijn ouders in de tuin elk jaar weer een feest. We kunnen de kalender er op gelijk zetten. Eerst komt er één kijken (die noemen we 'de makelaar'), dan twee en je weet precies wanneer ze gaan piepen en wanneer ze uitvliegen. Dan houden we - niet helemaal natuurlijk, maar we blijven toch sentimentele mensen - de buurtkatten scherp in de gaten.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.