donderdag 28 februari 2019

Eten over datum

Veel consumenten gooien producten weg die over datum zijn, vaak is dat helemaal niet nodig en wordt er prima voedsel weggegooid.

Eergisteren kookte ik een maaltijd waarbij bijna alles over datum was:
- zilvervliesrijst (tht 29-10-2016)
- tempeh (tenminste houdbaar tot 23 februari)
- een flinke pompoen van ruim 1 kg, gekocht in de 2e week van januari

Rijst
Er gaan stemmen op om rijst en pasta niet meer van een datum te voorzien. Dat lijkt mij een goede zaak. De rijst was nog prima. Hoe het kwam dat ik zulke "oude" rijst in mijn voorraad had? Ik eet niet zo vaak rijst en volgens mij had ik destijds toen ik een kg nieuwe rijst kocht, niet goed gekeken in mijn  voorraad. Ik had toen nog 1 volle zak en een aangebroken zak staan. Ik zorg er wel voor dat  ik de rijst in volgorde van tht datum opmaak, maar het kan wel wat hebben.

Tempeh
De tempeh had ik gekocht omdat ik er veel zin in had, het is niet erg lang houdbaar en het kwam er niet zo van om het voor of op 23 februari te gebruiken. Ik bewaarde de tempeh in het koudste laadje van de koelkast en het product was nog prima.

Pompoen (een oranje)
Pompoen kun je lang bewaren, dus het is niet geen probleem. Maar kleindochter dacht dat de pompoen een bal was en ze ging er kort geleden mee gooien. Dat was niet zo bevorderlijk voor de kwaliteit van deze groente, dus ik vond dat hij maar eens op moest, want van stuiteren had de pompoen misschien flink wat te leiden.
Hij was gelukkig nog prima en had niet te lijden gehad van het gooi- en smijt-werk van onze tweejarige.

De rijst kookte ik in de geïmproviseerde hooikist gaar. Een hooikist is een prima manier om gas te besparen, als je tenminste de tijd hebt.
De tempeh bakte ik in olie en daarna voegde ik zoute Japanse sojasaus toe.
De pompoen stoofde ik gaar met 3 grote uien.
Ik at het samen met gomasio (gekneusd sesamzaad met wat zeezout) en geroosterde cashewnoten.

Afgezien van die noten was het een gerecht dat regelrecht uit mijn macrobiotische tijd stamde.
Maar ............ naar mijn smaak wel heel lekker, met name door de uien, pompoen en tempeh.
Ik heb in mijn macrobiotische tijd echt wel veel slechtere gerechten gegeten.


13 opmerkingen:

  1. Eet je dan zo weinig zilvervliesrijst dat het zo lang over de houdbaarheidsdatum is gegaan??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat klopt, ik eet zelden rijst. Veel vaker pasta, noedels of aardappels.

      Verwijderen
  2. Hoe heb jij een hooikist gemaakt, en hoe bereidt je daar rijst in?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kook de rijst 10 minuten. Dan zet ik de pan op een stapeltje kranten in een hoekje op de bank en omring de pan met kussens en vervolgens stop ik het geheel nog even lekker in met een paar fleecedekens. En dan laat ik deze pan minimaal 3 uren staan. De rijst is dan helemaal gaar en brandt niet aan op de bodem. De pan met rijst (of peulvruchten, net wat je wilt koken) is dan nog heel warm.

      Verwijderen
    2. Ik heb gebruik een halve wollen deken. Ik vouw die open, leg er een theedoek in, om de deken schoon te houden. Dan zet ik de pan op een onderzetter op de theedoek. Vouw dan de theedoek erover en dan de deken. Werkt ook supergoed.
      Je hebt tegenwoordig ook een soort theemutsen gevuld met wol hiervoor. Hooimadame is er één, of wol-cooker. Vroeger zette men ook de pan wel gewoon in bed.

      Verwijderen
  3. Ik heb 2 stevige koeltassen , waarbij ik de een dan in de ander doe. Evt nog met een handdoek er bij

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb een verhuisdoos,met een oude wollen deken erin.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De boekweit met tahin;-) En bietjes er bij .Aten jullie dat ook ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wel boekweit en ook tahin, maar geen bietjes. Wel allerlei andere wortelgroenten:
      pastinaken, schorseneren, meiknolletjes, ramenas etc.
      Mijn ingewanden reageren slecht op bietjes, ik krijg er diarree van.

      Verwijderen
  6. Hier eten we zowel rijst als pasta. Maar altijd met de combinatie 2/3 groenten en 1/3 rijst of pasta. Dan gaat het ook niet heel hard met de rijst/pasta.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Tip: tempe kun je ook in de diepvries bewaren

    BeantwoordenVerwijderen
  8. O, wat grappig. Ik heb ook een macrobiotische periode gehad, maar dan als kind. Vreselijk vond ik het. En nu zou ik het waarschijnlijk heerlijk eten vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vond het eten zeker niet altijd lekker. Vooral rijst als lunch en als ontbijt vond ik minder. Mijn vriend was heel fanatiek en wilde zo "zuiver" mogelijk macrobiotisch eten. Voordeel was dat hij het eten maakte en ik niet meer in de keuken hoefde te staan.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.