vrijdag 1 februari 2019

Verboden om te spreken met een zwoele, want verkouden, stem!

Op dit moment ben ik verkouden, ik ben schor en hees en spreek met een nogal zwoele stem. Niet omdat ik daarvoor kies, maar omdat ik last heb van slijmvorming in mijn keelholte. Gelukkig heb ik geen keelpijn, maar gewoon normaal spreken is er op dit moment niet bij!

Het doet mij denken aan zo'n 19 jaar geleden, toen ik nog maar net aan het werk was bij de Hogeschool waar ik vanaf november 1999 tot en met gisteren werkte. Ik was hees en ik nam in mijn rol als secretaresse de telefoon op voor mijn baas. Ik had iemand van het hogere management, één of andere hotemetoot, aan de telefoon en deze dame zei later tegen mijn baas dat mijn manier van telefoon beantwoorden echt niet kon! Ik moest volgens haar veel zakelijker spreken en niet met een hese, zwoele stem. Helemaal fout, dat hese gaf een helemaal verkeerde indruk!
Mijn baas riep mij ter verantwoording, want er waren klachten van één van haar bazen over mijn telefoon beantwoording. Ik antwoordde haar dat ik graag mijn best wilde doen, maar met mijn hese stem kon ik er niet zo veel aan doen! Misschien kon ik mij dan maar het beste ziek melden en wachten tot mijn stem weer normaal en veel zakelijker klonk? Nou, dat ziek melden hoefde nu ook weer niet, ik moest maar gewoon proberen wat zakelijker over te komen.

Ik kneep hem wel een beetje, ik had net een tijdelijk contract en kon ik het wel maken om een schorre en geen zakelijke stem te gebruiken tijdens het werk?  Iedere keer als de telefoon ging schraapte ik uitvoerig mijn keel om de slijmen zo veel mogelijk weg te werken en nam dan de telefoon op.
Gelukkig heb ik nadien nooit meer klachten gehad.

En ik denk nu: wat was dat toch eigenlijk een rare reactie van die dame van het hogere management! Heb jij zoiets wel eens beleefd?

9 opmerkingen:

 1. Inderdaad raar, en ook enorm onsympathiek zeg. Misschien was ze afgunstig op je zwoele stemgeluid. De reactie van je baas vind ik ook niet aangenaam. Je verkoudheid was toch een goede verklaring zeg.

  nicole@huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hihi, je had wel een 06-lijn kunnen beginnen, dat leverde vast meer op dan administratief werk!

  Ik mocht rond 1976 absoluut niet in broeken op het werk verschijnen, ook geen nette broeken. Alleen jurken en rokken waren toegestaan. Ook als het héél koud was. Gelukkig mochten laarzen wel, geen rubber laarzen, maar nette laarzen. Dat hielp wel wat tegen de kou in de winter.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, in de jaren 70/80 werkte ik op de administratie van het hoofdkantoor van Vroom&Dreessman in Amsterdam, regelmatig kwam er dan een inkoper binnen die nooit eens goedemorgen tegen de mensen zei.Op een dag kwam hij weer binnen, met zijn handen in z’n broekzakken en zijn gulp open ( dit had hij zelf niet in de gaten) we schoten allemaal in de lach, later kregen we te horen dat we hem hadden uitgelachen, ja,ja.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jeetje wat een rare reactie inderdaad.. Ik heb het jaren terug eens meegemaakt toen ik in een winkel werkte als verkoopster. Toen werden er juist allemaal flauwe (leuke) grapjes gemaakt over mijn zwoele stem :) Ik kon er bijv. hartelijk om lachen toen een klant vroeg of ik namens hem zijn voicemail kon inspreken omdat het zo zwoel klonk! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gewoon jaloersheid. Hoop dat je stem snel weer 'normaal' is. Beterschap!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wel zoiets: ik stotter heel licht, heb er geen last van, hoort bij me. Vroeger wel eens een klacht gehad van een cliënt die vond dat ik hem belachelijk maakte omdat ik zijn stotteren “ nadeed “. Ik kon hem niet duidelijk maken dat ik hem echt niet voor de gek hield.
  Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jaren geleden op mijn werk ..ik praat heel keurig en netjes. Niet met opzet hoor, mijn moeder praatte ook zo. Ik merkte dat een collega het enorm leuk vond om mij na te doen. Heb niet laten merken dat ik dat wist maar vond het erg kinderachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik doe al jaren telefoonwerk. Nu bij de overheid maar daarvoor bij een bedrijf. Op een maandagochtend zei een klant: Je moet niet beledigd zijn hoor maar weet je wat voor werk je zou moeten doen? Waarop ik vroeg of hij een seks-lijn bedoelde. Ja, dat bedoelde hij inderdaad en hij merkte aan mijn reactie dat het niet mijn eerste keer was dat iemand dat zei... Ik vond het wel grappig.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.