Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

woensdag 13 maart 2019

Gedurende 12 weken een arbeidscontract na mijn pensioen, wat levert dat nou op?

Ik zou per 6 december 2018 met pensioen (of eigenlijk al half oktober, daarna zou ik nog 7 weken vakantie opnemen), maar door omstandigheden had ik na 6 december nog 12 weken een arbeidscontract en stopte ik per 1 februari met werken. Dat langer doorwerken kwam doordat mijn opvolger toch niet geschikt bleek voor de functie. Ik heb het gat dat ontstond opgevuld en daar ontving ik salaris voor.
Ik vroeg mij in de afgelopen week af hoeveel mij dat nu netto heeft opgeleverd. Hoeveel precies weet ik pas over een jaar, want ik houd er rekening mee dat de belastingdienst mogelijk volgend jaar toch nog wat geld van dat netto inkomen wil hebben, dat kan ik op dit moment absoluut nog niet overzien. De aanslag over 2018 viel mij in ieder geval reuze mee, ik krijg zelfs geld terug, dus ik heb stille hoop dat de belastingdienst ook over 2019 niet met een dikke rekening achteraf komt.

Maar nu: hoeveel kreeg ik extra naast mijn AOW en mijn ABP pensioen?
Mijn extra verdiensten waren netto: €5.658,04

Is dat veel of weinig? Ik vind het heel veel, ik had, toen ik  de verlenging accepteerde, geen benul van de verdiensten. Ik deed het voornamelijk omdat ik het werk leuk vond en het idee dat ik mijn collega's kon helpen in de periode totdat de nieuwe werknemer zou komen stond mij ook wel aan.
Wat ga ik met dat geld doen? In feite heb ik het al lang uitgegeven door mijn dochters eind december elk 5000 euro te geven.  Daar moest nog flink wat spaargeld bij!

9 opmerkingen:

 1. Dat is heel veel geld voor 12 weken inderdaad. En ik denk ook dat de belasting er ook nog wat af gaat snoepen. Maarja....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk dat het ook komt omdat een werkgever geen sociale verzekeringspremies meer hoeft af te dragen als iemand AOW ontvangt. Dus wordt je netto loon hoger.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lijkt me een redelijk bedrag voor 12 weken (zijn toch bijna 3 maanden) Lekker om je spaarpot weer aan te vullen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je kunt het al uitrekenen als je graag wilt weten hoeveel je aan belastingen moet betalen. Vul dan gewoon een voorlopige aangifte van 2019 in op mijn belastingdienst. Daar zet je in wat je in januari aan loon had via je oude werk en dan voor heel 2019 nog je AOW en pensioen. Dan zie je wat je gaat betalen in 2019, dat stuur je niet in. Maar die aanslag kun je zo weer verwijderen. Fijn dat 12 weken toch nog mooi bedrag was!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is een lekker netto bedrag wat je nog ontvangen hebt! Je betaald uiteraard minder belasting wanneer je je pensioenleeftijd hebt bereikt! Geniet er lekker van.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Is de site berekenhet.nl bruto naar netto loon berekenen geen optie? Het is fijn meegenomen dit bedrag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het met het invullen van de voorlopige aangifte 2019 gedaan, zoals Colorfullworld suggereerde.
   Dan is het resultaat dat ik nog wat terugkrijg en niets hoef na te betalen.

   Verwijderen
 7. Hoeveel uur per week werkte je tijdens die 12 weken? Mooi bedrag wat het je heeft opgeleverd!

  BeantwoordenVerwijderen