dinsdag 12 maart 2019

Nieuwe plannen om mensen in de bijstand verplicht zeer goedkoop in te zetten

CDA voorman Sybrand Buma heeft een nieuw plan gelanceerd. Hij wil mensen in de bijstand verplicht laten werken in de zorg, in het onderwijs, in de plantsoenen of elders, want ook het bedrijfsleven mag baantjes aanbieden. Meest zwaar lichamelijk werk tegen een fooi bovenop hun bijstand. Het inkomen zou neerkomen op 85% van het minimumloon. Het idee is om mensen te activeren en door de werkervaring te zorgen dat ze de bijstand verlaten.
De recente berichten over Tilburg, waar mensen in de bijstand waren gedwongen te werken in een ongezonde omgeving, wat waarschijnlijk blijvende gezondheidsschade met zich meebracht, heb ik nog vers in het geheugen. En nu weer mensen dwingen om allerlei zware en misschien ongezonde klussen op te knappen?

Het plan heeft zeker goede kanten, er is vraag naar arbeidskrachten. Het lijkt er op dat we in Nederland in de komende jaren veel personeel in het buitenland moeten werven om arbeidsplaatsen op te vullen. Dus waarom niet mensen in de bijstand?
Ook is het niet prettig om in de bijstand te zitten. Werk geeft aanzien, je bent iemand. Het inkomen in de bijstand is in feite vaak te laag om van rond te komen, je sociaal netwerk is beperkt omdat je geen collega's hebt en ook geen geld hebt om vrienden en familie te bezoeken. Sommige mensen verwijten je dat je leeft van hun belastingcenten. Het is niet fijn om gezien te worden als een uitvreter.

De kwalijke kant: het loon is te laag. Het minimumloon is er niet voor niets! Er is aangetoond dat het minimumloon al erg laag is om fatsoenlijk van te leven, en dan mogen deze dwangarbeiders het met 15% minder doen. Er is niet voor niets een wet op het minimumloon, ik vind dit niet kunnen!
Daarnaast vraag ik me af of dit gedwongen werken mensen helpt om een echte baan te krijgen. Helpt het als ik plantsoenen schoffel als ik een opleiding heb voor administratief medewerker, ik dacht het niet!
Ook is het inzetten van mensen met een bijstandsuitkering een oneerlijke concurrentie voor mensen die soortgelijk werk doen en wel het minimumloon krijgen. Ik stel me zo voor dat een werkgever liever iemand heeft met een uitkering, die hoeven ze maar heel weinig te betalen.
Het lijkt mij een slecht plan, dat mag duidelijk zijn!

32 opmerkingen:

  1. Hoi, het lijkt me ook niet fijn als mensen verplicht in de zorg moeten werken, dan raakt het ook kwetsbare zorgvragers. Zou cda toch juist voor moeten waken

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Omdat er hard mensen nodig zijn in onder andere de zorg en onderwijs snap ik het idee wel. Ook dat mensen op die manier misschien uit de bijstand kunnen komen. Maar er zitten inderdaad wel een flink aantal haken en ogen aan zoals jouw voorbeeld over werken in het plantsoen als je bent opgeleid als administratief medewerker.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik begreep,dat die verplichting 20 uur werk betekent. Mijn eerste gedachte was "hebben ze nog tijd om voedsel-koopjes te scoren op de markt".Want dat is hard nodig met zo'n inkomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als die mensen dit werk blijkbaar kunnen doen in de ogen van Buma, waarom dan niet regulier aannemen voor een regulier loon?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De bijstandsuitkering is te laag evenals het minimum-loon.

    Een verplichting 20 uur per week maatschappelijke dienstverlening te verrichten zou ik toejuichen mits de uitkering aangevuld wordt tot het minimumloon en het bijdraagt aan het belang van de maatschappij en niet het belang van werkgevers. Iemand met een administratieve opleiding kan trouwens best wel schoffelen en een archeoloog kan best het buurtkrantje uitprinten, vermenigvuldigen en rondbrengen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk inderdaad dat mensen in de bijstand wel ander werk kunnen doen dan waar ze voor opgeleid zijn, maar de doelstelling van dit plan is dat je weer echt werk krijgt en ik denk niet dat dit lukt met dit ongeschoolde werk. Daar heb je voor je CV totaal niets aan, dat lijkt eerder op de werkverschaffing zoals die in de jaren dertig van de vorige eeuw bestond.

      Verwijderen
    2. Toch kan ik me voorstellen dat sommige mensen die bijv. nog 3 jaar 'moeten' werken tot hun pensioen, altijd werkzaam zijn geweest bijv. als vrachtwagenchauffeur, maar nu niet meer aan de bak komen liever 3 jaar in de plantsoenendienst werken, als conciërge op een school, als klusjesman in een verzorgingshuis o.i.d. dan 3 jaar tevergeefs solliciteren en keer op keer afgewezen te worden. Die mensen zijn veel minder bezig met hun CV te vullen.

      Ik weet overigens vrijwel zeker dat vrijwilligerswerk en/of betaald werk buiten je opleidingsachtergrond beter staat op je CV dan een gat van enkele jaren. Uit dat eerste spreekt nl. dat je wílt werken, bereid bent te werken en te doen wat je wordt gevraagd. Zo kreeg ik bij 1 van m'n eerste baantjes en stages de tip om op je CV te vermelden wat je hobby's zijn en dat je een krantenwijk hebt gedaan en/of vakken hebt gevuld. Je hebt natuurlijk amper wat te melden als je nog studeert, maar het feit dat je bereid bent te werken is voor werkgevers erg belangrijk. Ook als je vrijwilligerswerk doet (ook al is dat dan onbetaald), mantelzorger bent of als je wekelijks je buurman naar de voedselbank rijdt, maak je een positieve indruk op een werkgever.

      Verwijderen
    3. Overigens wil ik niet stellen dat een gat op je CV per definitie betekent dat je NIET wilt werken, hoor. Dat kan uiteraard allerlei oorzaken hebben. Toch weet ik wel dat veel werkgevers ernaar vragen waarom er een gat van bijv. 3-4 jaar is. En als eenmaal dit plan erdoor zou zijn en iedereen werk aangeboden zou kunnen krijgen wordt het lastiger uit te leggen waarom je dat niet hebt aan willen pakken ben ik bang.

      Verwijderen
  6. Wat ik me dan afvraag is waarom nemen die werkgevers ze nu dan al niet aan voor een normaal salaris als die nood zo hoog is?
    Hoogst waarschijnlijk omdat ze onder of over gekwalificeerd zijn, in een verkeerde regio wonen of dat de werkgevers niet bereikbaar zijn.
    Een aantal jaar geleden is er een proef gedaan met werklozen uit Rotterdam die dan in het Westland aan het werk konden, uiteindelijk was er nog 1 over en die heeft zijn ontslag genomen omdat de bedrijven niet bereikbaar waren en huisvesting dichterbij ook niet te regelen was.
    https://www.ad.nl/rotterdam/werklozen-zijn-b-blij-b-weer-aan-de-slag-te-zijn~a79ae093/
    https://www.wos.nl/hagenaars-met-bijstandsuitkering-aan-het-werk-in-westlandse-kassen/nieuws/item?1107929

    Het idee is goed, maar de uitvoering is erg lastig, het werk is er wel maar er is geen match met de werklozen om wat voor reden dan ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Als de verplichting 20 uur is zal ik dit toejuichen, mits ondere redelijke werkomstandigheden. Qua inkomen zie ik dat toch iets genuanceerder. Iemand in de bijstand krijgt regelmatig tegemoetkomingen, lees: kwijtschelding belastingen, computer en sport voor kinderen enz. Dit weet ik helaas uit ervaring. In de bijstand met mijn twee kinderen, "verdiende" ik destijds meer dan tegenwoordig, met mijn baan als administratief medewerker!! Wel ben ik van al het "gezeur"af en dat geeft zeker meer rust in huis
    groetjes Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Verplicht in de zorg werken? ik heb het gezien bij mijn moeder: ongemotiveerde mensen die slordig werken, geen belangstelling hebben en ongeduldig zijn als zo'n oud mensje (95) niet snel genoeg opschiet. Ik houd mijn hart vast voor als ik zelf oud word !!
    Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het meest zorgelijke aan dit plan vind ik dat we kunnen gaan wachten op het moment dat dit onderdeel wordt van het verdienmodel van elk bedrijf en elke instelling die deze mensen 'toegewezen' krijgen. Zelfs als je probeert dat in te dekken met allerlei regels, 'we' vinden wel een manier. Het begint met een tekort aan mensen compenseren en even later is er geen enkele baan meer beschikbaar voor diegenen die behoefte hebben aan eenvoudiger praktisch werk en daarmee een fatsoenlijk salaris zouden kunnen (en willen) verdienen.

    En in het bijzonder zorg en onderwijs - waar we het meest om personeel verlegen zitten - zijn sectoren waar je onmogelijk mensen toe kunt dwingen. Helemaal niet als het ook nog voor amper een fooi moet.

    Mare

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik vond het juist wel een goed idee :). Hier in de regio hebben ze een initiatief gestart; https://www.destentor.nl/epe/veluwenaren-met-uitkering-opgeleid-voor-de-zorg~a80e556e/ De deelnemers zijn juist enthousiast. Ineens word je betaald voor iets i.p.v. dat je alleen vrijwilligerswerk kunt doen. Je kunt een opleiding volgen die betaald wordt en zelfs daarna nog een gegarandeerde baan voor 2 jaar van minimaal 24 uur krijgen. Ik vind het gaaf te zien dat mensen daar enthousiast van worden. Een stukje waardering, erkenning en weer 'meetellen'.

    Ik denk dat het met 'lichamelijk zwaar werk' relatief mee kan vallen. Een stratenmaker doet mijns inziens fysiek zwaarder werk dan ik in het onderwijs. Mensen die aan de onderkant instromen zullen vermoedelijk ondersteunende werkzaamheden als 1-op-1 met leerlingen werken/kopieer- en/of nakijkwerk/kleine klusjes doen bijv. in het onderwijs. Dat is echt goed te doen, zelfs al zou je een beperking hebben. Ook in de zorg zijn er genoeg werkzaamheden die gedaan kunnen worden door vrijwel iedereen. Koffieschenken, gastvrouw, voorlezen, iemand gezelschap houden, iemand computerles geven, helpen met het schillen van de aardappels, enz.

    Ik juich dit initiatief zeker toe :). Het betaalt een stuk meer dan vrijwilligerswerk, je telt weer mee en wordt collega in plaats van keer op keer een afwijzing in je brievenbus vinden op je sollicitatie. Er zijn een hoop vooroordelen over mensen in de bijstand, terwijl ik genoeg mensen ken die keihard kunnen (en willen) werken. Die zouden zich maar wat graag bewijzen en verdienen deze kans. Zelf zijn zij ook blij met dit initiatief en tot nu toe heb ik niemand van hen erover horen klagen. Maargoed, nu moet het initiatief nog uitgewerkt worden natuurlijk...

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik zie het als een uiting van de VOC mentaliteit, terug naar de slavernij! Veel bijstandsmensen hebben achterliggende problematiek, waardoor ze niet meer aan de slag kunnen of heel beperkt. Tijdenlang werden deze mensen in de WAO gedumpt, tegewoordig komen ze in de bijstand. Voor een groot deel is geen sprake van verkeerde aebeidsethiek of niet willen, zeker niet. Deze mensen verplichten om te werken is verwerpelijk. De groep mensen die wel wat aan zo’n traject kunnen hebben is beperkt. Maak het vrijwillig tegen normaal loon. Geen slavernij!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik werk in de gehandicapten zorg. Een ondergewaardeerd stukje zorg met veel complexiteit van zowel lichamelijke als geestelijke begeleiding.In deze sector is er zoveel wegbezuinigd dat een wandeling er niet meer inzit. Maar wat zou het leuk zijn als er een vrijwilliger elke week een keer onze maaltijden zou kunnen bereiden zodat wij meer tijd hebben voor het individu.
    Verplichten om in de zorg te werken is gedoemd te mislukken. Wij hebben geen tijd om iemand die nauwelijks gemotiveerd is, te gaan begeleiden. Zonder motivatie hou je dit werk niet vol! Natuurlijk zou het ook leuk zijn als er een vrijwilliger is om de woning schoon te houden, de was en de boodschappen te doen. Helaas moeten wij dat in een minimum aan tijd ook allemaal zelf doen sinds de bezuinigingen.
    Eer moet meer ingezet worden op mensen begeleiden naar volwaardig werk waarbij ook een volwaardige vergoeding hoort!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In de gehandicaptenzorg werkt men 36 uur per week , u kan dus best zelf gratis daar helpen, gewoon voor de clienten . Elke week 8 uur gratis helpen voor alle zorgmedewerkers , dat is pas een goede wet. Dan kan u zelf een wandeling maken en de woning opruimen

      Verwijderen
  13. Wat nou. Het maakt me zo boos. En weer wordt er van uit gegaan dat ze het wel lekker vinden om thuis te zitten. En de dwang ,schop onder de kont ontbreekt. Zo vernederend en minderwaardig. Gewoon goedkope arbeidskrachten voor het bedrijfsleven. En echt niet dat ze mogen doorstromen of een vaste baan aan geboden krijgen. Net zo als nu de mensen met een arbeidsbeperking van hot naar her geschoven worden .Puur om de subsidies op te kunnen strijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik vind het een devaluatie van de werkzaamheden. Er wordt zo makkelijk geroepen ga maar werken bij ... ik kijk vanuit mijn achtergrond naar de kreet ga maar werken bij de plantsoenendienst. Het is wel werken met levend materiaal met ieder een specifieke groei manier vereiste verzorging. Opleidingen duren niet voor niets 3 tot 4 jaar. ! Er wordt gezegd iedereen kan schoffelen maar de ene plant gedijt bij schone grond de andere heeft juist wat bladeren nodig om de wortels te beschermen. Ga zo maar door. Ik vind dat de mensen die geschoolde arbeid op welk gebied dan ook verrichten onrecht wordt aangedaan. Ooit heb ik geprobeerd uit te zoeken hoe je activiteitenbegeleidster werd. Ik was te oud maar mocht wel als vrijwilligster gaan meedraaien. Door bezuinigingen kwam men handen te kort! Voor die eer heb ik toen bedankt en ben vriendinnen in hun tuin gaan helpen. Het is zo goedkoop om 8n verkiezingstijden dit soort kreten weer te slaken.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Waarom niet overbodige en vakantievierende politici in de einsatz stoppen . Arbeid macht frei CDA

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Onze zoon kreeg een bijstandsuitkering van 519 euro per maand.
    Hij werd verplicht gedwongen om te gaan werken in een werkplaats en moest computers uit elkaar halen. 8 uur pd de hele week. Als hij dit niet deed werd zijn bijstandsuitkering gestopt. Hij kreeg er dus niks extras voor.
    Na 2 weken mocht hij bij de wasmachines. De locatie was alleen met de auto of brommer te bereiken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dus , als hij thuiszit kost hij bruto 950 euro voor de maatschappij , nu ook maar hij doet tenminste iets voor dat geld.Vind u het echt onrechtvaardig dat hij moet werken of vind u dat hij recht heeft op vrijheid voor nog eens 50 jaar.

      Verwijderen
  17. Er zijn heel wat mensen ie van een bijstandsuitkering leven, die vrijwilligerswerk doen. Juist in verzorgingshuizen,taalprojecten etc.Zulke mensen ken ik. Zij vinden dit plan waarschijnlijk wel ok. Net zoals er mensen zij die er helemaal geen zin in hebben, om allerlei redenen.Zulke mensen ken ik ook. Ik zie wel goede kanten aan dit voorstel maar ook wat bezwaren.
    Maar hetis niet zo dat mensen gedwongen worden om lichamelijk zwaar werk te doen in een ongezonde omgeving.. dat in Tilburg is een schande maar ik kan me niet voorstellen dat zoiets in dit plan de bedoeling is.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik ben het ook niet eens met het plan. Volgens mij zou het om halve dagen werk gaan, dus als men dan op 85% van het minimumloon uitkomt klinkt dat al redelijker dan hele dagen werken voor 85%.
    Ik denk alleen dat de werkgevers hier beter van worden. Weinig betalen en wel werknemers die de Nederlandse taal machtig zijn en huisvesting hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Nog een aanvulling van anoniem 16.48. Dit was 2018 hoor.
    Bij code rood jan 2018 stond hij buiten met een wasmachine te worstelen.
    En dus totaal geen minimumloon of zo. Echt 519 euro.
    Trouwens, hoe komt iedereen toch op het idee dat je lekker thuis kan zitten met een uitkering. Altijd moet je komen. Soms iedere middag.
    Als je niet kunt....gezeur. bijna uitkering kwijt.
    Dus hier werd hij wel degelijk gedwongen.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Eens met alle kritiek hier, het idee op zichzelf is wel goed maar hier gaat misbruik van gemaakt worden.

    Toch zie ik er ook wel voordelen in: een soort van gegarandeerde overheidsbaan. Stel ik wordt ontslagen want (dat zeggen ze niet ze verzinnen natuurlijk iets anders) "te oud". Je moet nog een aantal jaar, dat wordt steeds meer opgerekt. Komt nooit meer aan de bak. Nergens recht op want eigen huis ga eerst maar stenen opeten.

    Maar met een werkverplichting (baan garantie): laat mij dan maar gaan schoffelen in de plantsoenen, heb ik ten minste nog een soort van minimale uitkering en hoef ik geen bakstenen te eten....

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Je kunt het ook zien als een stageplek terug naar de arbeidsmarkt. Nu ik vijf jaar alweer niet heb gewerkt merk ik dat het arbeidsritme ver weg is.
    Als je werkt en je hebt vakantie gehad duurt het even om in het ritme te komen, laat staan als je jaren niet hebt gewerkt.

    Als bijstander heb je recht op aanvullingen in de vorm van toeslagen en extra bijstand voor lang in de bijstand. Als deze mensen een volledig inkomen hebben, dan vervallen die toeslagen
    Ik ken een man, die was na jaren bijstand verheugd op de aow plus een lijfrente. Nou hij heeft het, maar rijker is hij niet geworden, want hij was vergeten, dat hij veel toeslagen had, waaronder huurtoeslag. Die is hij kwijt, hij sappelt nog meer, dan vroeger.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Probleem is dat elk vergelijkbaar plan er op uitloopt dat deze 'stageplekken' betaalde krachten gaan vervangen. Waarom een MBO-4 onderwijsassistent betalen als je makkelijk aan bijstandsgerechtigden kunt komen die dezelfde klusjes voor praktisch niets 'moeten' doen?

      Je verliest hiermee als maatschappij op lange termijn banen geschikt voor mensen met een praktische opleiding (of helemaal geen opleiding) en - misschien wel belangrijker - de kwaliteit van het geleverde werk raakt uitgehold.

      Verwijderen
    2. Ik vind het inderdaad een groot bezwaar dat zulke "werkervaringsplannen" de echte banen verdringen. Want waarom zou je werkzoekenden aannemen als je veel goedkoper bijstandsgerechtigden aan het werk kunt zetten? Zo kweek je daarmee nieuwe werklozen die in de bijstand terecht komen.

      Verwijderen
  22. Ik zou het fijn vinden als mensen in de bijstand mochten werken als vrijwilliger en dat hun bijstand dan werd aangevuld tot net het minimumloon. Zo zou je twee vliegen in een klap vangen. Meer ervaring opdoen in takken als de zorg. En Mensen in de bijstand toch de kans geven om meer eigenwaarde te krijgen. Ik hoor van velen, ik kan niks en mag niks. Vrijwilligers werk moet je ook maar mogen doen..... Toen ik in de
    WW zat werd het me verboden omdat ik dan die dagen niet beschikbaar was voor werk.
    Van iemand weet ik dat hij ondanks dat hij een werkervaring plek heeft 4 dagen per week,er geen stuiver bij krijgt en nu minder tijd heeft om achter ander werk aan te gaan,is wel verplicht, en veel minder tijd heeft om achter koopjes aan te lopen. O ja, hij mocht de openbaar vervoerskosten eerst ook voorschieten. Per maand meer dan 200 euro.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Waarom geen enorme bouwprojecten opzetten , woningbouw , gronden van de overheid , bouwen maar en vooral met bijstandmensen,geef ze een baan bouwambtenaar en betaal minimumloon , zo bouw je duizenden huizen met geld wat je toch al kwijt was aan uitkeringen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha als die mensen geschikt voor de bouw zijn zaten ze niet in de WW

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.