woensdag 6 maart 2019

Het lidmaatschap van de vakbond veranderd

Ik ben sinds het jaar 2000 lid van de Aob, de algemene onderwijsbond. Ik ben destijds lid geworden omdat ik een aantal keren een tijdelijk contract kreeg en een vaste aanstelling uitbleef. Het leek mij dat bij het niet verlengen van het contract de vakbond misschien iets voor mij kon doen en ik ben altijd lid gebleven.
Ik heb nu pensioen, mijn aanstelling bij de werkgever stopte per 1 maart jl.
Vorige week heb ik mijn lidmaatschap omgezet van actief lidmaatschap naar een post actief lidmaatschap. Het scheelt aanmerkelijk in de kosten. Ik betaalde €17,50 per maand en dat wordt nu €10,25 per maand. Dat scheelt mij 87 euro per jaar!

Ik heb overwogen om mijn lidmaatschap op te zeggen, maar ik vind een sterke vakbond belangrijk, dus ik blijf lid! Op die manier kan ik blijven bijdragen aan de totstandkoming van een goede CAO en nog veel meer!
Ben jij lid van een vakbond (vooropgesteld dat je in loondienst bent)?

11 opmerkingen:

  1. Ik ben direct lid geworden toen ik ging werken in de grote zorgorganisatie waar ik nog steeds werk. Vaak kun je als werknemer jaarlijks belastingvoordeel op je contributie krijgen via je werkgever. Die trekt de premie van je brutosalaris af en telt het bij je netto salaris op waardoor dus je te betalen inkomstenbelasting daalt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn man is nooit lid geweest van een vakbond en zal dat ook nooit worden. Ik was ook geen lid toen ik, jaren geleden, nog werkte.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jazeker, direct lid geworden toen ik ging werken. Mijn vader werkte bij een vakbond, het was vanzelfsprekend dat ik lid werd. Een sterke vakbond is belangrijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De vakbonden krijgen steeds minder leden,dus nu ik niet meer werk heb ik maar besloten om geen lid meer te zijn en een gedeelte van het geld elk jaar te schenken aan een goed doel.Vroeger was een vakbond belangrijk de cao's waren niet zo goed georganiseerd als nu, je hebt nu te maken met zpp-ers,flexwerkers e.d. in het verleden heb ik ze bij een reorganisatie om hulp gevraagd maar eigenlijk kwam daar weinig tot geen hulp van ze.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. In 1979 was mijn man nog in loondienst en (vanzelfsprekend vonden wij in die tijd) lid van een vakbond. Toen hij hulp nodig had gaven de vakbonds-bonzen aan dat ze niks voor hem konden doen aangezien het bedrijf waar hij werkte te klein was (18 werknemers) en er slechts 5 van de 18 lid van de vakbond waren.
    Lidmaatschap opgezegd, na verloop van tijd ontslag genomen en verder gegaan als kleine zelfstandigen met een deeltijdwerker.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Sinds 1993 lid van de ABVA. Lid geworden toen ik in 1992 als 48-jarige weer kon gaan werken. Inmiddels 25 jaar lid van de bond. Betaal nu 8.37 per maand. Elk jaar laat ik de FNV mijn belastingformulieren invullen. Dit wordt gedaan door vrijwilligers. Ze weten ook welke ziektekosten e.d. aftrekbaar zijn. Krijg ook nu weer geld terug. Lidy

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Toen ik begon als ambtenaar werd ik redelijk stevig aangemoedigd om lid te worden vanwege hetzelfde argument: een sterke vakbond is belangrijk enz.
    Na een tijdje eens een eerlijke kosten-baten analyse gemaakt en toen heel snel overgestapt naar een rechtsbijstandsverzekering..

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Lid geworden in 2012 of zo, 8 jaar nadat ik begon te werken. In mijn geval is de korting op onze verzekeringen (autoverzekering etc) die we krijgen vanwege het vakbondslidmaatschap hoger dan de kosten van het vakbondslidmaatschap. Dus ik maak er winst op. Ik ben ook heel blij met ze, kan bij ze terecht met vragen over of iets mag of niet. Win-win-win dus, wat mij betreft.

    Ik heb recent ook een aantal collega's aangemoedigd om lid te worden. Het is waarschijnlijk dat hun afdeling afgeslankt gaat worden (helaas), en dan is het goed om met iemand van de vakbond te kunnen praten over je rechten en je mogelijke keuzes.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ja ik ben lid. Ik vind het belangrijk, in de US is lidmaatschap van een vakbond verboden (iig bij de werkgevers waar ik gewerkt heb) dus nu dat ik terug in NL ben, ben ik lid. Want het kan gewoon.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik ben in eerste instantie niet lid geworden van een vakbond.
    De reden?
    Alle werkgevers die ik heb gehad hadden nooit een CAO (veelal detailhandel)
    Bij 1 van mijn laatste baantjes in de detailhandel heeft de werkgever alles op alles gezet om ervoor te zorgen dat er geen CAO zou komen. Bij een CAO zou de werknemer immers veel meer rechten krijgen. Uiteindelijk heeft het bedrijf meerdere malen uitstel van de rechter gekregen om maar geen CAO te hoeven voeren. Ik ben toen ook lid geworden van de vakbond. Niet lang daarna ging het bedrijf failliet.

    Hierna een nieuwe baan, als helpdeskmedewerker, maar ook weer geen CAO.
    Ik heb wel es contact gehad met de vakbond, maar zonder CAO kunnen ze niks voor je doen, en is het nutteloos om lid te zijn..

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Zodra ik ging werken medio tachtiger jaren, ben ik lid geworden van een vakbond. Voor mijn eigen rechtspositie en ook uit solidariteit met mijn collega's en mede-'loonslaven'.

    Collega's die zelf geen lid van een vakbond zijn (want 'te duur', 'waarom zou ik?', 'je hebt er helemaal niets aan', 'ach, nooit over nagedacht' enz.), klagen nogal eens over de in hun ogen slechte resultaten van cao-onderhandelingen. Ze staan er niet bij stil dat zij zónder de vakbonden waarschijnlijk veel minder in de portemonnee zouden krijgen en dat hun werkomstandigheden dan veel slechter zouden zijn. Ik zeg dan ook altijd dat ze niet moeten klagen maar juist allemaal lid moeten worden van een vakbond. Dan kunnen ze immers zelf ook invloed uitoefenen? Want hoe groter het ledental, hoe sterker de vakbonden staan bij de cao-onderhandelingen en hoe beter de rechtspositie van medewerkers in loondienst.

    Er is een tendens gaande waarin werknemers steeds slechter af zijn (na meerdere tijdelijke contracten achtereen toch ontslag krijgen, nul-uren-contracten en stapeling van meerdere 'kleine' banen, de werkdruk/overbelasting in de zorg enz.). Juist in deze tijd is het daarom m.i. superbelangrijk dat je je als werknemer organiseert!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.