woensdag 24 april 2019

Een lager pensioen?

Het zou best kunnen dat mijn pensioen in de komende jaren verlaagd wordt en van indexatie, dus de gevolgen van de inflatie compenseren, is al helemaal geen sprake.
Hoe komt dat?
Omdat de rente zo vreselijk laag is!
Pensioenfondsen en ook het ABP, mijn pensioenfonds, maakt daardoor te weinig winst om te zorgen dat de dekkingsgraad voldoende blijft. Er moet voor elke euro uitgekeerd pensioengeld 1,04 euro in kas zitten.
Lees in dit artikel van de NOS meer over hoe dat komt.
Uit de kwartaalcijfers blijkt dat er waarschijnlijk in 2020 of 2021 een verlaging aankomt. Eind maart was de dekkingsgraad van het ABP 99%, dus net te weinig.
De verwachting is dat de rente de komende jaren nog steeds heel laag is, dus ik vrees voor mijzelf en voor alle andere mensen die een ABP pensioen hebben, dat ons pensioeninkomen er de komende jaren niet op vooruit gaat.
Overigens gaat het niet alleen om ABP pensioenen die mogelijk gekort gaan worden, bij veel andere pensioenfondsen geldt hetzelfde.

Nu waren er al veel vaker dergelijke alarmerende berichten, dus voor mij is het absoluut niet nieuw. Ik ga er alvast vanuit dat de hoogte mijn pensioen niet zal stijgen en misschien iets zal dalen en de inflatie zoals altijd wel gewoon doorgaat, zodat ik over een paar jaar wat minder te besteden heb. Als er zich in de wereld geen ernstige economische calamiteiten voordoen, zal de daling van mijn inkomen niet dramatisch zijn. 
Mijn inkomen en mijn buffer zijn hoog genoeg om dat op te vangen.
Ik maak me geen zorgen, maar ik kan me voorstellen dat het voor sommige mensen met een pensioen heel zuur is!

5 opmerkingen:

 1. Ik kreeg zelf een brief over mijn pensioen[tje] dat er inderdaad op wordt gekort maar alleen op riante pensioenen en dat de kleine pensioenen er iets op vooruit gaan. Dat is in mijn geval zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor mij is het als dertiger nog een ver van m'n bed show, maar ook ik zit bij het ABP en de cijfers zijn bedroevend. Mijn werkgever en ik hebben afgelopen jaren zo'n 55k ingelegd, maar in m'n 'persoonlijke pot' zit maar 50k, de 5000 euro is verdwenen door negatief rendement.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Aaf .Ik vind je altijd zo niet verbittert en/of gefrustreerd klinken. Niks geen maar ik heb er toch hard voor gewerkt en zuinig aan moeten doen. Vraag me af of dat met een vorm van autonomie te maken heeft die maakte dat je zo ging leven. In tegen stelling tot zo veel Latte en A.ction factor mensen. Die roepen: ik heb er toch recht op en het is de schuld van . . . . Baas in eigen beurs was je. Goudsjeblom

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gisteren gebeld met ABP. De uitkomst is volgende maand 100 euro minder dan WWw.berekenhet.nl berekende. Ach ja, in ieder geval is het meer dan d afgelopen vijf jaar. Ik had deze tijd niet willen missen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hadden bijna geen pensioen opgebouwd via een pensioenfonds en het beetje dat er was is afgekocht. Paar lijfrentepolissen, veel gespaard en afgelost zodat we met onze AOW en de rest prima kunnen leven.
  Het is toch sneu, je hele werkende leven pensioenpremie betaald om nu gekort te worden!

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.