donderdag 25 april 2019

Te hoge verblijfskostenvergoedingen voor Kamerleden

In de afgelopen week werd bekend dat er Kamerleden zijn, die mogelijk te veel reis en verblijfskosten ontvangen omdat ze in de praktijk gedurende meer dan 2/3 van de tijd ergens anders wonen dan ze opgegeven hebben. Een van hen woont in Voorburg, vlak bij Den Haag en geeft op dat hij in Heerlen woont en een ander Kamerlid laat registreren dat hij in Maastricht woont, maar woont meestentijds in Amsterdam. Voor de goede orde, het schijnt wel dat deze twee heren in de gemeentelijke basisregistratie van de woonplaats die ze opgegeven hebben geregistreerd staan en niet in de plaats waar ze het vaakst verblijven.
Een Kamerlid dat in Amsterdam woont, heeft recht op een lagere vergoeding per jaar (17.017 euro) dan een volksvertegenwoordiger die uit Maastricht komt ( 24.278 euro).
De vergoedingen aan Kamerleden worden te goeder trouw uitbetaald, er wordt dus niet gecontroleerd of de opgave van de plaats klopt met de werkelijkheid. Dat geeft dus ruimte voor gesjoemel en onterechte betalingen.

Ik vind het nogal wat, die bedragen die uitbetaald worden naast de schadeloosstelling voor leden van de Tweede Kamer  (ruim €109.000,- jaarlijks)  die sowieso al uitbetaald wordt. Als een normale werknemer een baan krijgt in ander deel van het land, dan gaat die verhuizen om dichter bij zijn of haar werk te wonen. Mochten er dan toch veel onkosten zijn, bijvoorbeeld reiskosten met het openbaar vervoer, dan zijn die bij mijn weten gewoon aftrekbaar voor de belastingen.

Wat vind jij van het feit dat er geen controle is op verblijfplaats en te veel ontvangen vergoedingen van Kamerleden?

15 opmerkingen:

 1. Schandalig!!!
  Echt hoor ik zag ook bedragen voor lunch enz. Vind dat echt niet normaal

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gesjoemel keur ik af, maar je moet niet vergeten dat er Kamerleden zijn die voor hun Kamerlidmaatschap een veel beter betaalde baan, bijvoorbeeld in het bedrijfsleven, opgegeven hebben. Daar zijn allerlei extra vergoedingen ook doodnormaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het lijkt mij niet meer dan normaal dat je je echte adres opgeeft. Het lijkt mij dat je als Kamerlid een voorbeeld functie hebt. Als je toch fraudeert moet je daarvoor gestraft worden. Vergoedingen voor lunch enzo vind ik niet normaal. Waarom kunnen zij dit niet gewoon betalen? Dat krijgen andere werknemers toch ook niet? Of gewoon hun eigen brood meenemen?
  Ik heb ooit ergens gewerkt waar ik mijn eigen koffie tijdens de koffiepauze moest betalen...nam ik ook gewoon mijn eigen koffie mee, veel lekkerder!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb heel lang bij mijn vorige werkgever mijn koffie moeten betalen. Was €7,50 per maand.

   Verwijderen
 4. Dat er geen controle op is, is een slechte zaak. En kamerleden horen gewoon duidelijk te zijn over hun verblijfstijd per locatie als dat wisselt.
  Echter, verhuizen voor een kamerfunctie vind ik onnodig. Soms duren die max 4 jaar en daarvoor neem je dan (bijv) je hele gezin mee uit een bepaalde regio. Dat is niet altijd reeël en kostentechnisch ook echt niet beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Daarom kies ik vaak voor iemand die daar in de buurt woont.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Want capability is minder belangrijk dan woonplaats en evt onkostenvergoeding? Slecht uitgangspunt lijkt me

   Verwijderen
 6. moet zeggen dat ik vrijwel niets anders verwacht,het zijn en blijven graaiers (op een uitzondering na misschien)in en in triest dat juist die een voorbeeld behoren te zijn laten zien hoe de werkelijkheid is en dan er nog gewoon om liegen.firma list en bedrog dus,wat een wereld

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat er vergoedingen zijn daar kun je voor of tegen zijn ook over de hoogte, maar ik vind het een ander verhaal als er foute gegevens worden door gegeven. Dan is er toch gewoon sprake van fraude? En dan de opmerking ik kijk nog wel of ik het terug betaal? Als wij ten onrechte te veel geld ontvangen bijvoorbeeld in de vorm van huurtoeslag dan moeten wij dat ook terugbetalen , sterker nog dat word dan gewoon verrekend. Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat ik jammer vind is dat het vooral zo onduidelijk is. Het hoeft geen sjoemelen te zijn, maar het kan wel. Als je in Maastricht woont, je wordt gekozen voor de Tweede Kamer, je huurt er een appartement bij in Den Haag o.i.d. om je taak te kunnen uitoefenen. Je blijft daar dan 4 a 5 dagen p.w. heb je wel de huur van het appartement erbij gekregen. Je geeft misschien een vaste baan op voor een contract van maximaal 4 jaar (je weet maar nooit hoe lang het duurt). Je levert heel veel in. Ik zou ook mijn huis willen blijven houden voor mijn gezin, en deze niet zomaar meeverhuizen voor een project van een paar jaar. Dus dat er een vergoeding tegenover staat vind ik heel prima. Juist ook omdat volksvertegenwoordigers uit vanuit het hele land toch anders tegen plaatselijke problemen aankijken.
  Maar dan wel transparant en reëel!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het feit dat je in de Kamer gekozen bent wil niet zeggen dat je een eerlijk mens bent!
  Het feit dat in het bedrijfsleven veel meer verdiend wordt, zoals men vaak beweert, heeft er niks mee te maken. Ze kunnen ook weigeren om op de verkiezingslijst te staan. Menig kamerlid noemt het een democratische plicht, bijdrage aan onze samenleving maar als dat waar zou zijn, zouden ze in elk geval eerlijk zijn en ook rekening houden met het gegeven dat het geld door ons allemaal opgebracht moet worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Onze Groen Links vriend Jesse Klaver pendelt elke dag op en neer tussen Roosendaal en Den Haag. Brandstof verspillen en CO2 de lucht inpompen mag ineens wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben voor de vergoeding en ook het salaris vind ik oke. Ik vind het argument dat je niet moet ontmoedigen dat mensen uit de provincie Kamerlid worden een heel sterke. Ik vind het echter wel bijzonder vreemd vind dat er geen controle is. Iemand met een uitkering of een student kan een hoge boete krijgen voor zoiets, en Kamerleden kunnen hun gang gaan? Dat is echt niet eerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.