vrijdag 26 april 2019

Hondenbelasting

Hondenbelasting is eigenlijk een raar verschijnsel. Waarom wel een belasting op honden en niet op katten of op postduiven bijvoorbeeld?
Gemeenten mogen volgens de Gemeentewet hondenbelasting heffen, maar dat is niet verplicht. Er zijn ruim 150 gemeenten die geen belasting heffen en andere gemeenten waar je flink de portemonnee trekken moet als je één of meer honden hebt. Dat vind ik heel scheef, want dat maakt hondenbezitters tot een soort melkkoe van een gemeente. Waarom in Groningen wel en ergens anders misschien veel minder belasting betalen of helemaal niet?
In 2018 was de gemeente Groningen de gemeente in Nederland waar je de meeste belasting moest betalen, namelijk 122 euro voor 1 hond en 302 euro per jaar voor 2 honden.
Hoe hoog de hondenbelasting in de stad Groningen wordt in 2019 is onlangs vastgesteld. Voor 1 hond betaal je in Groningen €124,80 en voor twee honden betaal je €124,80 + €184,80 = €309,60. Na de gemeentelijke herindeling (is samenvoeging met de gemeenten Haren en Ten Boer), hoeven hondenbezitters in de voormalige gemeenten Haren en Ten Boer geen hondenbelasting te betalen en bewoners van de voormalige gemeente Groningen moeten de genoemde bedragen ophoesten.

Er zijn mensen die hondenbelasting oneerlijk vinden en actie ondernomen hebben. 
Op 23 april is er een petitie met ruim 60.000 handtekeningen aangeboden aan de tweede kamer.

Ik heb al jaren geen hond meer, maar ik vind het oneerlijk dat je in de ene gemeente niet hoeft te betalen en in een naburige gemeente, soms maar een paar kilometer verderop, een aanzienlijk bedrag belasting moet betalen.

18 opmerkingen:

  1. In Vlissingen krijgen we nog iets terug van de 90 euro per jaar. De opruimzakjes zijn gratis. Daarvoor staan automaten en kleine vuilnisbakjes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar merk ik helaas niet veel van. In de wijk waar ik woon liggen met name de speelplekjes vol met hondenpoep, verschrikkelijk. En de hondenpoepzakjesautomaten vervolgens helemaal vol...

      Verwijderen
  2. Wij betalen geen hondenbelasting . War ik een interessante gedachte vind, is dat ik me afvraag of er in gemeentes wat hondenbelasting wordt geind, meer hondenpoep op straat ligt. Met het idee : ' ik betaal er voor, ze ruimen het maar op ook dan!'

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb weleens een mevrouw horen redeneren :Dat ze naar een gemeenste wilde verhuizen waar wel hondenbelasting geint werd zodat ze er van uit kon gaan dat mensen hun hond niet los lieten lopen. Was op een stukje gedoog bos waar de aanlijners en de loslooplaters natuurlijk altijd om de zelfde tijd ruzie liepen te maken :-) Denk dat mensen die wat willen verzinnen dat toch wel doen. Of laten .

      Verwijderen
  3. Maar dat geldt toch voor alle gemeentelijke belastingen, dat ze per gemeente variëren?
    Waarom zou hondenbelasting daarin verschillen? Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gemeenten mogen ook zelf bepalen hoeveel een paspoort kost of een bouwvergunning. Tot vorig jaar zelfs de eigen bijdrage voor zorg. Dus er klopt wel meer niet in dit land. Echter we kiezen wel onze eigen gemeenteraad, dus daar heeft de burger invloed op.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij betalen inderdaad hondenbelasting voor ons kleine hondje Trixie, maar ik dacht niet dat het heel veel was.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij betalen ook hondenbelasting voor ons lieve nijlpaardkind waarvan wij uiteraard alles achter zijn kont opruimen. De uitlaatplekken zijn hier bij voorkeur naast een doorgaande weg waarbij je echt van de sokken gereden kunt worden. Een melkkoe in dit geval. Vragen bij de gemeente worden niet beantwoord.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wij kwamen er pas achter dat we al 4 jaar niet betalen. Ssssst. niet doorvertellen hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. In het Westland betalen we geen hondenbelasting meer.
    Toen we het nog wel betaalde werd het door de gemeente gebruikt om culturele activiteiten te bekostigen. Want daar was geld te weinig voor. Het wil dus niet zeggen dat de gemeente het daadwerkelijk voor honden gebruikt.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik vraag me af waarom ik katten belasting zou moeten betalen .Mijn kat komt nooit buiten dus ze bezorgd niets en niemand problemen

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hondenbelasting stamt uit de tijd, dat het werken met honden voor inkomen zorgde. Ze trokken bijv. een hondenkar. Nou, dat zie ik echt nooit meer. Net als de kat, heeft ook de hond tegenwoordig personeel:)

    Waarschijnlijk is dat ook de reden dat hondenbelasting niet wordt gebruikt voor voorzieningen voor honden.

    Natuurlijk kun je als gemeente een oude belasting blijven heffen, maar of het eerlijk is? Als je als gemeente vindt dat mensen met honden daarvoor moeten betalen, moet je daar een discussie over voeren, maar dan meteen ook over katten, volières, kippen en paarden. Het gaat dan over wel of geen overlast van het plezier dat individuen hebben aan hun dieren. Overigens mag er van mij dan ook belasting komen voor mensen met kinderen op speelveldjes...

    Hartelijke groet,

    Jacqueline, die met grote tegenzin hondenbelasting betaalt voor twee honden!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik vind hondenpoep smerig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tja wie niet !! Het is zaak dat de baasjes het fatsoen hebben om het op te ruimen .Een van de redenen waarom ik geen hond wil .Ik moet er niet aan denken om honden poep op te moeten rapen ,ik kan dat gewoon niet !!

      Verwijderen
  12. De gemeente hier had honden uitlaatstroken, die eens per 2 weken ook weer werden "leeg gemaakt", heel netjes. Toen die werden opgeheven, is meen ik ook de hondenbelasting afgeschaft. Eigenlijk wel netjes dat hondeneigenaren er destijds ook een "service" voor kregen.

    Wat mij betreft komt er op alle huisdieren een drempelbelasting bij "aanschaf" (op voorhand te innen) die naar potjes van opvangen voor huisdieren gaat... mensen komen te makkelijk aan een dier en hoewel velen er goed voor zorgen, gooien er eens zoveel met de pet naar (en helaas is dat bij kinderen ook soms het geval). Maar ja, de uitvoering is weer niet haalbaar en we zitten nu al met zoveel van die vieze broodfokkers, als die nog eens helemaal zwart gaan handelen is het dierenleed helemaal niet meer te overzien.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik ben voor paardenbelasting...die drollen hier op de weg zijn enorm,ik slinger om eromheen te rijden met de fiets.Nou is de fiets nog niet eens zo erg, maar ik weet van een rolstoeler dat hij erg veel last heeft van paardenstront op de weg. Sta er eens bij stil, die rolstoel moet ook het huis in he, en als je de rolstoel met de hand voortbeweegt kom je ook in aanraking met die shit.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik heb me nooit verdiept in de geschiedenis van de hondenbelasting, maar ik zou me kunnen voorstellen dat die dateert uit de periode dat honden vooral voor het werk werden gehouden, en niet voor het gezelschap? Denk aan honden om bakkerskarren te trekken, dat soort dingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Toevallig pas ik sinds gisteren voor de komende 2 weken op de hond van m'n zus en zwager tijdens hun vakantie. Ze heeft eerst 1,5 week met andere labradors mogen genieten in een pensioen en nu mag ze met mijn katten spelen :-)

    Ik weet dat zij hondenbelasting betalen, geen idee hoe het in de woonplaats zit waar ik woon, wat er naast ligt.
    Ik weet dat er bij hun sinds 1 april veel veranderd is.. Loslopen mag niet meer en wordt op gecontroleerd, maar poep laten liggen wordt niet beboet.. Beetje dubbel. Ze hebben enkele losloop plaatsen gemaakt maar voor sommige is dat ruim 20 minuten lopen eer ze daar zijn. In hun woonplaats hebben ze het onder het mom van "socializen met andere hondenbezitters" gedaan...

    Wat betreft kattenbelasting. Ik heb 2 katten, maar die zijn nog nooit buiten geweest.. Ik vind ze mijn verantwoording, en zou het risico ook niet willen nemen dat ze wat overkomt. Ze vallen dus buiten mijzelf om ;-) niemand lastig.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.