Steeds meer wordt duidelijk dat eieren, vlees, vis, gevogelte, kaas en andere zuivel een hoge belasting zijn voor het milieu en gepaard gaat met dierenleed.
Dat geldt voor vlees, vis en kip, maar zeker ook voor andere dierlijke producten. Steeds vaker kun je er over lezen in kranten en tijdschriften.
Lees bijvoorbeeld dit artikel in de Volkskrant: waarom het beter is om minder kaas te eten.
Ik denk dat het heel goed is dat er in de media aandacht besteed wordt aan deze negatieve kanten van zuivel, kaas en vlees, vis, eieren en kip en ik ben heel blij met deze aandacht. Op zich zou er al een enorme milieu winst geboekt worden en vermindering van dierenleed als alle bijna alle consumenten wat zouden minderen en vaker in plaats hiervan vaker peulvruchten, tofu of andere sojaproducten zouden eten. Ook voor op de boterham zijn heerlijke notenspreads en groentespreads te koop. Niet alleen veel diervriendelijker, maar ook zeer gezond.
In de afgelopen twee weken vakantie in Drenthe (van 15-29 april) heb ik vrijwel geen kaas gegeten en al helemaal geen vlees. Alleen in een sushirestaurant wat schaaldieren en een beetje zalm, maar ook daar at ik vrijwel volledig veganistisch. In het pannenkoekenrestaurant at ik wel een kaaspannenkoek, omdat ik daar vreselijk veel zin in had. Doordat ik in de afgelopen tijd zo weinig dierlijke producten at en vooral heel weinig kaas, wil ik proberen daarmee door te gaan en de aankoop van kaas nog verder te minimaliseren.
Dus wat mij betreft mag het een onsje minder zijn.
Ik zal over twee weken in deze blog verslag doen van mijn poging om kaas te minderen. Het knelpunt is vooral het winkelschap waar alle kaas zo keihard ligt te roepen: koop mij!
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
maandag 6 mei 2019
Mag het een onsje minder zijn?
Labels:
Vegan
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Oei, dit vind ik beduidend lastiger dan minder vlees eten! Je hebt ook wel echt op kaas lijkende alternatieven, zoals Kees, maar dat is tóch anders en megaduur. Maar goed, dierenleed is ook wel echt iets waar ik niet actief aan mee wil werken. Iets om over na te denken.
BeantwoordenVerwijderenIn Kees kaas zit wel melk ,het is dus geen veganistische vervanger.
VerwijderenVeganistische kaas is heel lastig. De huidge versies smaken nergens naar en hebben de structuur van stopverf. Niet echt een vervanger van harde hollandse kaas.
VerwijderenRustig aan met het veganistisch eten.Dat je zo vreselijk veel zin had in een kaaspannekoek zegt genoeg. Minder dierlijke producten eten is helemaal ok, maar wees niet te streng voor jezelf.Dat werkt op den duur averechts.
VerwijderenWelke groentespreads zijn een aanrader wat jou betreft? Ik hou niet van noten, maar zou wel eens wat gezonders en verantwoorders op mijn brood willen hebben.
BeantwoordenVerwijderenIk eet wel echt veel minder vlees... bijna niet meer. Maar melk(producten), eieren, kaas... oh, het is zo lekker! Ben met melk en yoghurt wel al gaan minderen. Maar kaas... kan het niet laten om af en toe heerlijk te snaaien van het stuk uit de koelkast. En een plakje extra op de tosti, als ik die eens maak. Eieren vind ik minder moeilijk om zuiniger mee om te gaan... we doen ons best! Goed dat er aandacht voor is.
BeantwoordenVerwijderenMomenteel vind ik het ook een hype worden. Alles met mate ik eet 1x per week vis en 2x per week vleesloos. De dagen dat ik wel vlees eet eet ik dat met mate dus geen dikbelegde boterhammen en geen groot stuk vlees bij de warme maaltijd. Ook kaas eet ik per plakje en 3x per week een eitje. Peulvruchten zijn heel gezond maar ook zwaar op de maag en darmen dus ook met mate
BeantwoordenVerwijderenNou ik blijf wel kaas en ei en melk gebruiken ik kan niet zonder. Ik hoop wel weer eigen kipjes te krijgen. Maar moet Hubbie overhalen. Die vindt het helemaal niets. Maar al het vlees en vlees producten eet ik niet meer.
BeantwoordenVerwijderenWat ik wel deed was een goed stukje parmasaanse kaas kopen. En heel soms als ik daar zin in had raspte ik daar een beetje van over het eten. Het heeft jaren in een keuken laadje gelegen. Hoe droger hoe lekkerder. En zwaarder te raspen. Met de nootmuskaatrasp. Scheelde heel veel hompen of zakjes al geraspte kaas. En dus ook geld.
BeantwoordenVerwijderenAangezien er kalfjes nodig zijn voor melk.. is het niet meer dan logisch om ook vlees te eten als je zuivelproducten gebruikt.
BeantwoordenVerwijderenMelk en vlees koop ik lokaal, bij een bier die ik goed ken. Ik kom daar regelmatig op het erf en in de stal. Bij hun geen dierenleed. Geen smerige omstandigheden, geen overmedicatie, geen dieren met onbehandelde wonden of plekken.
De (meestal) stierkalven van een goed jaar oud wandelen de straat over, een weiland in en gaan een hal binnen waar ze snel sterven. De rest blijft lekker buiten en krijgt het niet mee. Dus ook geen vervoer en slachthuisstress.
Kaas eten als je geen vlees eet krijg je er bij mij niet in. Dan is het en en. Het is en vlees en zuivel of geen vlees en geen zuivel.
Vla, yoghurt, kaas, boter en chocomelk koop ik bij een winkel in de buurt die ook melk afneemt bij 'mijn' boer.
Ei koop ik iets verderop in het dorp bij mensen die kopjes voor de hobby hebben. De verkochte eieren dekken de kosten van de kippen.. vers, scharrel, goed gevoerd, kopjes sterven er alleen van ouderdom, nadat ze al lange tijd weinig of niet meer leggen. Soms koop ik er een haan die net kuiken af is.. vlees op tafel.
Nou gebruik ik geen bergen zuivel en geen ladingen vlees. Al met al is de impact van mijn vlees en zuivel consumptie niet hoger dan de import van allerlei healthfoods, kikkererwten, linzen, soja meuk en notenwater. Als je bedenkt dat sojaproductie hele oerwouden kost, in landen waar gif en afval geen issue zijn waar vliegtuigen en boten vol mee de halve wereld over moeten..
Om maar te zwijgen van een noten allergie en het maken van oestrogeen bij het gebruik van soja..
Petra
De oerwouden worden gekapt voor de soja dat aan vee gevoerd wordt. Soja voor voedsel voor mensen komt uit ‘n Europees land. Walnoten en hazelnoten eveneens. Veel peulvruchten gewoon van de koude grond in Nederland zelfs kidneybonen. De kikkererwten nog niet maar er zijn al proefvelden!
VerwijderenDe mensen, die vlees noch zuivel gebruiken, zijn lang niet altijd de “healthfoods” gebruikers maar gewoon mensen met respect voor alles wat leeft en willen graag bijdragen aan ‘n gezonde wereld!
Ik ben het eens met 'met mate', dat zou voor de meeste mensen sowieso een goed motto zijn voor de lijn. Maar alles uitsluiten vind ik geen goede ontwikkeling en lijkt me ook niet nodig.
BeantwoordenVerwijderenIk vind het leuk dat je ook eerlijk schrijft dat je gewoon echt eens even zin had in die pannenkoek. We zijn allemaal maar gewoon mensen :)
De enorme kaasplakken van tegenwoordig qua grootte en dikte, snijd ik doormidden en beleg daar mijn twee sneetjes brood mee.
BeantwoordenVerwijderenIk kan vlees makkelijker laten staan dat kaas, merk ik.
Een stuk kaas, vermijd ik dan ook maar.
Leuk dat je ook in Drenthe bent geweest. Wat die kaas ebtreft weet ik uit de tijd dat we bijna helemaal biologisch aten dat dat ook zo ontzettend duur was en dan wordt je vanzelf zuiniger :)
BeantwoordenVerwijderenAls je alles met mate eet en wat bewuster inkoopt, zodat je alles op eet wat je haalt ben je al goed bezig lijkt me. Ik denk dat het een groter probleem zit in de overdaad van wat we soms onbewust in huis halen en de grote hoeveelheden voedsel die weggegooid worden omdat de maat of vorm ons niet aanstaat of omdat we meer inslaan dan nodig is. Uiteindelijk gooien producenten en retailers het meeste van wat geproduceerd word weg vanwege ons inkoopgedrag , ik denk dat de eerste winst erin zit dat we gewoon voedsel accepteren zoals het van het land komt en niet zeuren over die kromme komkommer en dergelijke.Ans
BeantwoordenVerwijderenwat zijn lekkere noten of groentenspreads?
BeantwoordenVerwijderenZonnatura heeft 5 smaken groentespreads die lekker zijn, verder heb je
VerwijderenWestfalia avocadospread.
Kips heeft tegenwoordig ook vega(n) producten de paté (groene doosje) is erg lekker.
Verwijderen