Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

vrijdag 24 mei 2019

Vakantietoeslag AOW valt mee!

Sinds 6 december 2018 krijg ik AOW, dat is dus nu krap een half jaar, en deze week heb ik voor de eerste keer AOW-vakantiegeld gekregen.
Dit vakantiegeld is dus berekend over een klein half jaar en het bedrag is €328,93, dat is dus omgerekend netto zo'n 55 euro per maand. Dat valt me reuze mee! Ik had verwacht dat het bedrag lager zou zijn.


Volgend jaar wordt dit vakantiegeld over een volledig jaar uitbetaald en zal dan tenminste €660,- zijn. Niet slecht!
Natuurlijk kan het zijn dat de belastingtarieven wijzigen, en er meer belasting betaald moet worden over het bruto bedrag, maar ik hoop dat dit meevalt!

46 opmerkingen:

 1. Ik kreeg AOW met vakantiegeld 1952 euro, dus 806 euro vakantiegeld. Ook vakantiegeld van pensioen+pensioen, dus het is een leuke maand. Lidy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 806 euro is inderdaad heel mooi!

   Verwijderen
  2. Dat is voor alleen staande want partners samen hebben 2x 532 euro
   Waar komen al die lul verhalen van daan

   Verwijderen
  3. Fijn om te horen dat er mensen zijn die een aardig bedrag aan vakantiegeld hebben ontvangen. Helaas kwamen wij voor een volledig jaar uit op een bedrag van 575 euro

   Verwijderen
  4. Klopt echt niet hoor zoveel.

   Verwijderen
  5. Als nu de regering ook hun vakantiegeld op 4 % (AOW vakatiegeld) gaat uitbetalen dan is dat tenminste gelijk. Iedereen krijgt 8% vakantiegeld.


   Verwijderen

  6. 575 eu dat kan pp dus samen 1150

   Verwijderen
 2. Heerlijk dat een alleenstaande AOW-er zoveel vakantiegeld krijgt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw, dat is inderdaad een mooi bedrag zeg! Dat valt me niets tegen. Ik krijg helaas nooit vakantiegeld... Eerst niet als thuisblijfmoeder en nu als zzp'er ook niet ; )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar heb je zelf voor gekozen

   Verwijderen
  2. Moeten ze maar goed vermelden dat mee valt, krijgen wel het volgend jaar minder

   Verwijderen
  3. Wie zegt dat je volgend jaar minder krijgt is gelul

   Verwijderen
  4. Het lijkt mooier dan het is. Eerst wordt er iedere maand ongeveer €50 ingehouden en dan in mei krijg je die ongeveer €600 uitbetaald.

   Verwijderen
  5. @anoniem van 22:41 - het is altijd zo dat vakantietoeslag ingehouden wordt op het loon en later uitbetaald wordt. Bij sommige werkgevers kun je er voor kiezen om de vakantietoeslag maandelijks te laten uitbetalen.

   Verwijderen
  6. Bij het pensioenfonds pmt wordt het vakantiegeld maandelijks uitbetaalt.
   Wat ook opvalt is dat het svb per dag uitrekent hoeveel aow je krijgt uit betaalt.
   V.b ik bereikte de aow leeftijd geboren op 9 januari , dikke pech helaas maar 450 euro i.p.v 600 euro

   Verwijderen
 4. Veel vakantiegeld hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Brinkman van het CDA had het al over het zwaar versoberen vd sociale zekerheid oa vd AOW. Hoop niet dat zijn idee navolging gaat krijgen de oudere generaties hebben hun hele leven hieraan hijgedragen en hier voor hun pensioensopbouw rekening mee gehouden.Hierdoor altijd een lager nettoloon ontvangen. Vrees voor grote armoede onderen in Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voor gehuwden is het netto €575.95

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Te gek voor woorden dat een getrouwde minder krijgt dan een ongehuwde stelletje zakkenvullers in den Haag en wij kunnen met 2en 725 euro per maand krijgen . Sta eens op OLDIES .

   Verwijderen
 7. Heb al 14 maanden geen vacantie geld ! vanaf mijn 65 moet ik 16 maanden overbruggen ,45 jaar in de bouw gewerkt!! Bedankt Rutten!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nou ik kreeg €461 netto vakantiegeld. Mijn partner heeft nog niet de Aow leeftijd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mensen met AOW- met een partner die nog niet AOW heeft, krijgen een 1/2 AOW voor gehuwden en daaraan gekoppeld vakantiegeld.

   Verwijderen
 9. Ik woon sinds 2003 in Belgë en daardoor wordt ieder jaar tot pensioenleeftijd 2 % aow ingehouden. Dat betekent voor mij
  Geboren in 1953 16 x 2 % = 32% of 68 % dat uitbetaald wordt. België legt daar niets bij. Wanneer je geen bedrijfspensioen hebt kan je daar, ondanks vakantiegeld, niet van rondkome
  n.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dat is de wet en die is al een hele tijd zo. AOW bouwt men op van zijn 15e tot zijn 65e jaar . Alle jaren dat men in Nederland wettelijk woont heeft men recht op 2% AOW. Het lijkt mij als je gaat emigreren , hoe dichtbij of verweg dat je eerst bekijkt welke consiquenties dit voor jou heeft Gr. Cisca Servie

   Verwijderen
  2. Niemand heeft gezegd dat je daar moest gaan wonen dit is bekend dus niet zeuren

   Verwijderen
 10. Dus dat is dan €48,- netto maar niet €55,-

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij is €328,93 : 6 (december, januari, februari, maart, april + mei) = €54,82

   Verwijderen
 11. Ik als werkende alleen staande moeder maar 375 euro nette
  Bijstand heb je meer werken wordt echt niet beloond
  Met netto inkomen 900 per maand
  En nu

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als werkende alleenstaande moeder heb je recht op aanvulling tot bijstandsniveau. Je moet gewoon een aanvullende uitkering aanvragen, of meer gaan werken.

   Verwijderen
  2. Plus huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderbijslag, gedeeltelijke kwijtschelding van gem.belastingen.

   Verwijderen
 12. Werken loont allang niet meer. De armoedeval houdt veel mensen in de bijstand.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. De armoedeval is het verschijnsel wanneer iemand met een uitkering en eventuele subsidies er in inkomen op achteruit gaat als hij of zij een betaalde baan krijgt en de uitkering en subsidies stoppen. Dit lijkt misschien een situatie die zich alleen voordoet bij enkele ongelukkigen, maar niets is minder waar. Bijna iedereen die uitkeringen en subsidies ontvangt en vervolgens een baan vindt, kukelt in de armoedeval. Sommigen maken een grotere val dan anderen en komen daardoor écht in armoede terecht, zoals Brigitte. Dat je nieuwe loonstrookje lager uitvalt dan je voormalige uitkeringen en subsidies is niet de enige oorzaak van de armoedeval. Werken brengt namelijk ook extra kosten met zich mee zoals bijvoorbeeld kinderopvang, nettere kleding moeten kopen, minder tijd om van voordelige aanbiedingen gebruik te maken en minder tijd om reparaties zelf uit te voeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Geen vetpot!!!
  Grote vacantie kun je er niet van doen !
  Wel altijd betaald AOW premie!!
  En maar zeggen dat we er op vooruit gaan !!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kreeg in het afgelopen jaar ook nog over 9 maanden vakantiegeld van mijn oude werkgever. Dus voor mij valt het wel mee!

   Verwijderen
 15. Nou ik zit tot me aow in de iva afgekeurd loontje van €392 per maand vakantie geld gehad van €156 wat een vetpot handen dichtknijpen mijn man heeft 25 jaar in Nederland gewerkt ja hoor ook een vetpot aow van €409 per maand heerlijk die goeie oude dag voorziening vakantie geld €299 voor heel jaar dan nog klein pensioen uit Duitsland God God wat een vetpot maar wel 50 jaar gewerkt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt alleen recht op 100% AOW als je in de 50 jaar voor het bereiken van de AOW leeftijd altijd in Nederland hebt gewoond. Als je een paar jaar niet in Nederland hebt gewoond en gewerkt, dan gaat daar per jaar 2% van af. Dus tien jaar in Duitsland wonen, scheelt 20% AOW.
   Ik denk wel dat je, als je geen aanvullend pensioen hebt en dus onder bijstandsniveau komt, je aanvullende bijstand kunt aanvragen.

   Verwijderen
 16. Schandaalig AOW leeftijd nu ook omhoog.En de rijken worden maar rijker.Een ieder die niet meer in staat is te werken leeft puur in armoede.
  Alex wanneer wordt je wakker?
  Terwijl ze miljoenen aan inkomen hebben wordt alles voor ze betaald en het volk die lijdt eronder.
  Wil graag met prinsesdag protesteeren.
  Welke ouderen willen meedoen ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In armoede? Een vetpot is het niet maar armoede..is echt iets anders. Nederland heeft in vergelijking met andere Europese landen goede sociale voorzieningen. Niet gemakkelijk als je daarop aangewezen bent .Maar armoede is : geen enkele vorm van aow, noodgedwongen bij familie in moeten trekken, slechte medische zorg etc.etc. Ja dat bestaat in Europa.

   Verwijderen
 17. Nou helaas heb ik nog geen AOW , werk ook niet meer ivm mijn gezondheid, maar mijn man heeft 2 jaar WAO krijgt €600 per mnd en 325 vakantie geld vette hap hè

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Dat is een van de dingen die wij echt missen hier in Duitsland. Vacantiegeld is hier hoogstends een paar honderd euro als je geluk hebt met een royale werkgever. Wij krijgen helemaal niks, wat ook de norm is volgens mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Als je nog geen als krijgt en je man wel nou dan kunnen we een deur in trappen hoor, gelukkig dat ze in Brussel meer dan 300 euro per dag krijgen om er alleen de verschijnen plus de rest. Wordt tijd dat daar eens wat aan gedaan wofdt

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wij leven van de AOW van mijn man: E787 per maand. En hij heeft nu over een klein jaar E495 vakantiegeld gekregen. Daar leven wij van. Ik ben een stukje jonger en geen werk en geen uitkering. Hier geen aanvulling tot bijstandsniveau hoor. Want dat betekent dat we ons eigen grotendeels afgelost huis kunnen gaan opeten. We hopen de komende jaren te leven van die E787 aangevuld maandelijks met een deel van ons bescheiden spaargeld. Geen vetpot. Maar armoede? Nee. We genieten van de relatieve goede gezondheid samen en met (klein)kinderen, buurt en de natuur in onze omgeving. Veel geleerd van jou, zuinigaan, en ook van annemiek van deursen van consuminderhuis. Absoluut geen zin om de laatste 10 of misschien 20 jaar van ons leven bitter te zijn. En energie te steken in protest oid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kijk, voor jou neem ik mijn petje af.

   Verwijderen
  2. 😍 wat een sterke reactie en prachtig dat je dit kan. Hoop zelf ook zo later eerder te kunnen stoppen. Maar nu ook druk bezig om mezelf in te dekken. Sommige mensen vinden het geld over de bank gooien. Ik probeer liever mezelf te helpen mocht er iets gebeuren dat ik weet aan welke knoppen ik moet gaan draaien

   Verwijderen
 21. Je hebt recht zorg bijdrage ongeveer 200 en zg aanrecht subsidie (=belasting teruggave als niet werkende) is ook ongeveer 200
  Bedragen zijn netto en per maand. Google maar eens of kijk bij belastingen

  BeantwoordenVerwijderen
 22. @ "Reclame...". Als je antwoord gericht is op mij (anoniem van 19.31 uur:
  Ja zorgtoeslag heb ik niet vermeld; dat komt ook maandelijks binnen. Maar het inkomen van mijn man is te laag om in aanmerking te komen voor een volledige aanrechtsubsidie, zoals je dat noemt. Dat is maar een minibedragje ipv 200 euro per maand.

  BeantwoordenVerwijderen