Overal in Europa was het erg warm in juni. Er vielen door de hitte doden in Spanje en in Zuid Frankrijk werden temperaturen van boven de 40 graden gemeten. En let wel, dat zijn geen temperaturen in de hete zon, maar in de schaduw!
Soms voel je volledig machteloos, het lijkt wel of de opwarming van de aarde niet meer tegen te houden is en er niets aan te doen is, maar er zijn ook optimisten zoals Jelmer Mommers die zeggen: je kunt wel degelijk iets doen om te zorgen dat je kinderen en (achter)kleinkinderen niet het slachtoffer worden van ons gebruik van onze aarde.
Je staat dus niet volledig machteloos!
Wat kun je doen?
1. Eet minder vlees en meer planten. De helft tot driekwart van alle landbouwgrond wordt gebruikt voor de productie van vlees. Vooral koeien produceren nogal wat methaangas. Ook wordt bij de productie van vlees en veevoer veel kostbaar zoet water gebruikt.
2. Kies voor echt groene energie. Dus geen groen gemaakte grijze energie maar windenergie en zonne-energie, bij voorkeur uit eigen land, zodat de productie van Nederlandse groene energie gestimuleerd wordt.
3. Reis groen door niet te gaan vliegen, het openbaar vervoer te nemen, rijden in elektrische auto's, fietsen op ee n e-bike.
Wil je meer weten over de ideeën van Jelmer Mommers, lees dan Hoe gaan we dit uitleggen - Onze toekomst op een steeds warmere aarde’
Ik heb het boek op dit moment te leen. Ik vind het positief en helder geschreven, kortom inspirerend!
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
donderdag 4 juli 2019
Hitte in juni, wat kun je zelf aan de opwarming doen?
Labels:
Groen
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Even een toevoeging: fietsen op een e-bike is minder groen, een gewone fiets verbruikt geen elektriciteit dus is die veel groener!! En wat te denken van altijd en overal de airco aan, ook in ons land waar het misschien maar 15 dagen in het jaar écht nodig is? Waarom moeten mensen meerdere tv's in hun huis hebben, meerdere apparaten voortdurend opladen? Wat te denken van overdreven veel kerstverlichting (nu even niet aan de orde maar over een paar maanden wel weer). Ook allemaal energievreters. Sommige dingen zijn zo geaccepteerd dat er niet over wordt nagedacht maar er is nog wel een andere transitie te maken zónder dat iedereen op een dure manier van het gas af moet.
BeantwoordenVerwijderenGroet, Gerda
Fietsen op een e-bike is groener dan naar je werk de auto, de brommer of de scooter nemen. Inderdaad is een gewone fiets nog groener, maar als de afstand te groot is voor een gewone fiets, dan is een e-bike een betere keuze dan de auto, brommer of scooter.
Verwijderen4. Neem minder of zelfs geen kinderen. Want elk kind produceert op zijn/haar beurt ook weer milieuschade.
BeantwoordenVerwijderenMisschien goed om dan jezelf ook vast van het leven te beroven, scheelt ook weer. Wat een onzinnige opmerking.
VerwijderenTrends in klimaatverandering kunnen alleen over zeer lange periodes worden gemeten. Dat we een warme dag/week/zomer hebben zegt helemaal niets over opwarming op lange termijn. Ook in een tijd van afkoeling kun je een extreem warme periode hebben en in een tijd van opwarming een extreem koude periode hebben. Opmerkingen als het is erg warm vandaag/deze week/maand/zomer raken kant nog wal en zijn ook wel erg selectief. Andersom zeg je bij een koude wintermaand ook dat het vast te maken heeft met afkoeling van de aarde.
BeantwoordenVerwijderenDan de drie klimaatdogma’s die je noemt. Het klinkt allemaal leuk, maar wanneer je je erin verdiept blijft er niet veel van over.
Ook bij productie en vervoer van groente en vleesvervangers komt Co2 vrij. Als wij allemaal vlees laten staan per vandaag en rennen naar de supermarkt voor sla en aubergines, kan het zelfs voor meer uitstoot zorgen. Sterker nog, bij kledingproductie voor de kleding die de gemiddelde persoon koopt meer Co2 vrij dan bij de productie van het vlees dat die persoon eet. Maar dat is blijkbaar niet de boodschap die men wil horen, dus bestelt Rob Jetten maar een goedkoop shirtje met Klimaatdrammer erop.
Dan de echt groene energie. Die net als Sinterklaas dus niet bestaat. Het probleem met wind- en zonneenergie is dat het niet constant is (nog los van de extreem lage rendementen van windenergie en de versnippering van vogels) Omdat iedereen wel constante stroom wil hebben en niet wil dat alles uitvalt als er een wolk overkomt of de wind even stilvalt, moet dit verlies opgevangen worden door energiecentrales. Het probleem is dat de meest zuinige centrales niet samen kunnen met wind/zonneenergie, omdat ze niet zo snel extra kunnen pieken. Dus we gaan over op minder zuinige centrales zodat we zo lekker groen kunnen doen. Het effect is dus verwaarloosbaar. En kernenergie, de meest Co2 zuinige manier van opwekking, wordt verder afgebouwd want geen leuk groen imago(!).
Dan het rijden in onbetaalbaar dure electrische auto’s. Ook weer zoiets onzinnigs. De totale Co2 uitstoot op de levensduur van een electrische auto is meer dan van een zuinige diesel. Dan heb ik het nog niet eens over enorme milieuschade die het delven naar grondstoffen van de batterijen oplevert.
Kortom, het is een complex onderwerp en erg emotioneel beladen ook. Er kan nauwelijks een zakelijke discussie over worden gevoerd, zonder dat over en weer verwijten komen in de vorm van klimaatdrammer/klimaatontkenner.
En over het stoppen van de bevolkingsexplosie wil niemand praten, zeker niet de groene idealisten. Maar eind van de eeuw stevenen wij op de 12 miljard mensen (!) en al die mensen moeten eten/drinken/stroom/ gebruiken plastic etc. Dat gaat een ecologische ramp van jewelste worden, maar omdat het geen vrolijk groen onderwerp is wordt het doodgezwegen.
Anoniem (veel voorkomende naam trouwens) het gaat niet om wat anderen doen of niet doen maar wat we zelf doen! Kritiek hebben op anderen is zo gemakkelijk maar heeft geen enkele zin! Als wij ons best doen om zo milieu-, dier- en mensvriendelijk te leven komt het niet goed maar wordt het wel beter!
VerwijderenGaan we het hebben over een naam of over de boodschap Janne? Maakt het uit of ik anoniem ben of Klaas-Jan-Piet? Ik denk het niet. Verder meld je niet veel inhoudelijks.
VerwijderenMijn boodschap is dat je niet maar klakkeloos achter alles moet aanlopen wat zogenaamd groen en milieubewust is, omdat het simpelweg bij nadere bestudering helemaal niet groen blijkt te zijn.
Net zoals de 20 zonnepanelen op mijn dak. Qua rendement als investering zijn ze voor mij interessant, maar ik heb geen enkele illusie dat hiermee iets goed te doen voor het milieu of klimaat. Het enige wat ik zit doen is overdag in de mooie maanden wat stroom terug te leveren aan een netbeheerder die daar eigenlijk niet om zit te springen.
Ik zou graag zien dat we serieus werk maken van een leefbare wereld voor de toekomst. Maar dan moet je het dus ook gaan hebben over geboortebeperking in de derde wereld en kernenergie. En niet gerommel in marge over warmtepompen, betere isolatie en vliegtax.
Mijn bijdrage is niet groot maar wachten totdát de wereld- en kerkleiders wijzer worden is helemaal zinloos. Werk maken van een leefbare wereld voor de generaties na ons probeer ik iedere dag en ik probeer door op een ‘goede’ partij te stemmen de politiek erop te wijzen dat er iets gedaan moet worden. Inderdaad, een zonnepaneeltje hier of warmtepompje daar zet geen zoden aan de dijk! Steun een meisje in een ontwikkelingsland zodat zij kan bijdragen aan de ontwikkeling van andere kinderen. Ontwikkeling van mensen draagt bij aan geboortebeperking!, dat is allang bewezen!
VerwijderenAnoniem reageren geeft altijd de indruk: ik wil wel meepraten niemand mag me ‘herkennen’ In Trouw en Volkskrant worden anonieme reacties niet geplaatst!
"Ook bij productie en vervoer van groente en vleesvervangers komt Co2 vrij. Als wij allemaal vlees laten staan per vandaag en rennen naar de supermarkt voor sla en aubergines, kan het zelfs voor meer uitstoot zorgen."
VerwijderenBron? En natuurlijk vult niemand zich alleen maar met sla. Als je geen vlees zou eten zou je de bulk van je energie van bonen, granen, rijst en aardappelen (e.d.) halen. De meeste van die dingen worden nu al geproduceerd en dan aan het vee gevoerd. Er word juist veel bespaard door het direct aan mensen te voeren.
"Sterker nog, bij kledingproductie voor de kleding die de gemiddelde persoon koopt meer Co2 vrij dan bij de productie van het vlees dat die persoon eet."
Misschien, maar het feit dat de productie en het gebruik van kleding niet duurzaam is is natuurlijk geen reden om het vleesgebruik goed te praten. We zullen op meerdere vlakken flink moeten omdenken.
Wat groene energie betreft, natuurlijk is het niet ideaal. Maar het is wel een belangrijk signaal, stemmen met je geld zeg maar. Daarnaast is het op dit gebied ook belangrijk om vooral om te denken, en veel minder te gebruiken.
"Dan het rijden in onbetaalbaar dure electrische auto’s. Ook weer zoiets onzinnigs. De totale Co2 uitstoot op de levensduur van een electrische auto is meer dan van een zuinige diesel. Dan heb ik het nog niet eens over enorme milieuschade die het delven naar grondstoffen van de batterijen oplevert."
Deels eens, het lijkt mij onzinnig om werkende auto's aan de kant te schuiven en nieuwe te produceren terwijl het productieproces zo veel energie en vervuiling met zich mee neemt. Wat mij betreft moet er ingezet worden op een enorme reductie van het gebruik van auto's. Verbeter het openbaar vervoer en maak het gratis, stimuleer het fietsen en maak autorijden duurder door belasting op de brandstof te heffen. Zo betaalt de verbruiker.
En wat betreft de bevolking, dat is natuurlijk zeker een thema. Eten en drinken is het probleem niet zo, zolang we plantaardig zouden eten. Maar als er niet 'omgedacht' word is het niet haalbaar, we kunnen niet allemaal leven zoals de 'gemiddelde' West-Europeaan nu doet.
En er zijn heel veel mogelijkheden om een goed en fijn leven te hebben waarbij we de aarde veel minder belasten. Wij mensen zouden zelfs juist een enorme positieve invloed kunnen zijn.
Ik voel mij in elk geval geroepen om alles te doen wat in mijn mogelijkheden ligt.
Of ik nu anoniem reageer of met mijn naam, adres en bsn nummer erbij doet niets af aan de inhoud van boodschap.
VerwijderenOverigens is de naam ‘Janne’ zo generiek dat deze vrijwel anoniem is en neem ik aan dat jij er niet uitziet als een wortel met lippenstift. Ik heb van jou al eerder zulke niet-inhoudelijke opmerkingen gezien naar mensen.
Als je het op een concreet punt met iemand niet eens bent, kun je dat gewoon aangeven zonder dat soort vage bijzaken erbij te halen.
En fijn dat jij je ‘ steentje’ bijdraagt, maar waarom ga jij er maar van uit dat een ander -zoals ik dat niet doet? Je had ook gewoon de vraag kunnen stellen of ik zelf actief bezig ben.
Ik ben al jaren actief aan het consuminderen op diverse manieren. Daarnaast betaal ik overal aan mee met mijn sterke schouders. Ook aan miljarden ontwikkelingshulp bijvoorbeeld.
@maja
VerwijderenJe zou eens kunnen kijken op https://link.springer.com/article/10.1007/s10669-015-9577-y
En natuurlijk eet niemand alleen sla, maar ook aan de verbouw, bewatering, vervoer, opslag, koeling ed. van ander plantaardig voedsel zit een ecologisch afdruk, ook bonen vallen niet uit de lucht. Veevoer is voor een groot ook restspul dat niet voor menselijke consumptie bestemd is. Dat komt ook niet ten goede van menselijke consumptie als er morgen plots geen vee is. Verder vind ik een volledig plantaardig dieet onnatuurlijk en ongezond, maar dat is een andere discussie en off-topic.
En je opmerkingen over groene energie snap ik niet zo. Waarom je tijd en moeite verspillen aan iets wat nauwelijks rendeert ‘om een signaal af te geven’. Dat is juist wat mij zo stoort in die groene discussie al die symboolpolitiek. Investeer gewoon in iets wat zuinig is en goed werkt ipv onzinnige groene symbolen, zoals windmolens. Bijvoorbeeld in superzuinige energiecentrales of kernenergie. Dat zet tenminste zoden aan de dijk.
Maar wat doet onze overheid? Inzetten op warmtepompen, terwijl bij voorbaat duidelijk is dat het niks oplevert aan milieuwinst en dat ons stroomnetwerk het niet aankan als iedereen overstapt.
Ik ben blij dat jij tenminste inziet dat de totale vervanging van een compleet wagenpark aan benzineauto (die gewoon in Afrika zouden belanden) ter vervanging door electrisch auto’s niet loont, maar meer belasten is ook geen oplossing. Auto’s zijn al tientallen jaren de melkkoe van de overheid en de vervuiler betaalt al meer dan genoeg. Ik werk al de helft van het jaar voor de belasting (!) Een groot deel van de prijs van benzine is al belasting en daarnaast wordt nog BPM en wegenbelasting betaald. Beter OV werkt alleen in de stedelijke regio’s. In buitengebied (waar dus ook mensen werken die naar hun werk moeten) kun je geen tram of metro laten rijden. En hoe denk je dat al die ov-bestuurders naar hun werk moeten komen om de eerste ritten te bemannen als autorijden onbetaalbaar is? Mensen die maar roepen over extra belasting (alsof het niks is en alsof de belastingdruk niet al astronomisch hoog is in NL) moeten zich realiseren dat zorgen om klimaat en milieu best wel een luxe issues zijn. Pas als je een dak boven je hoofd hebt en eten in je buik, ga je je er om drukmaken. Daarom geeft men er in derdewereldlanden ook zo weinig om, men is bezig met overleven. Als je nu alles wat maar niet ‘groen’ is belast van autorijden tot vlees tot ademen etc en de hele economie loopt vast...waar komt klimaat dan? Juist, ja onderaan het lijstje.
Overigens droomt elke arme hongerige bewoner uit de 3e wereld van een luxe levensstijl met vlees, en een eigen huis, stroom en stromend water en een vervoermiddel als is het maar een brommer.
Wat betreft de laatste alinea sla je precies spijker op zn kop. Wie of wat geeft ons het recht om hun dat streven te ontzeggen. Wij, die al honderden jaren als opgemaakt hebben wat de aarde ons geeft. Wij kunnen makkelijk een stapje terug doen en houden nog luxe genoeg over, als al die mensen in Afrika, Azië etc. een stapje gedwongen worden terug te doen terwille van het klimaat, houden ze dus niets over. Lekker egoïstisch van ons westerlingen.
VerwijderenIk heb je link bekeken, maar dat gaat niet over de belasting van een plantaardig dieet. Het dieet wat de extra belasting oplevert is een eetpatroon wat rijk is aan vis en zuivel. Zuivel is net als vlees belastend voor het milieu.
VerwijderenZelfs als een deel van het veevoer 'restspul' is, er word veel landbouwgrond voor gebruikt. Als je de dieren niet meer zou hoeven te voeden (in een utopia waar mensen plantaardig leven ;)) dan is die landbouwgrond vrij om voedsel voor mensen te produceren. Dus we hoeven niet met zijn allen voedermais te gaan knagen :D
Een volledig plantaardig dieet kan een van de gezondste manieren zijn om te leven, op de voorwaarde dat je er op een gebalanceerde en weloverwogen manier mee om gaat. Patat en ketchup zijn ook plantaardig, maar het gaat hier om dingen als: granen, rijst, bonen, groente, fruit, noten en zaden.
Er zijn genoeg onderzoeken naar gedaan, het is bewezen gezond voor mens en milieu.
https://link.springer.com/search?query=plant+based+nutrition
Wat betreft energie, ik bedoel eigenlijk dat we er naar toe moeten dat we veeeel minder energie verbruiken. En er anders mee om moeten gaan. In die situatie zijn duurzame alternatieven veel haalbaarder. Als we allemaal zo blijven leven als wij nu doen blijft je met het probleem van piek momenten in stroom productie, zonder een goede manier om het op te slaan e.d.
Dat is eigenlijk mijn hele punt.
Als iedereen veel minder consumeert, en ook minder werkt, werk dichterbij huis zoekt, Iedereen parttime werkt, rijkdom beter verdelen, voedselproductie verduurzaamt, de maatschappij in het algemeen van een kapitalistische 'meer is beter' naar een 'kwaliteit over kwantiteit' samenleving gaat. Waar meer ruimte is voor mensen, voor elkaar, voor de natuur.
Niet autorijden zou het normaal moeten zijn, en dat klinkt heel extreem. Maar eigenlijk is het heel raar om ons leven zo in te richten dat je steeds meerdere kilometers moet reizen.
En ja, ik woon ook op het platteland, waar het ov vreselijk is. Daarom zeg ik dat daar in geïnvesteerd moet worden. Maar ik heb ook mijn leven zo ingericht dat ik de auto bijna nooit nodig heb. Heb (na langer zoeken) een baan op slechts 10 km afstand gevonden zodat ik niet met de auto hoef te gaan. Ik werk minder, verdien minder, maar dat is voor mij ook niet het belangrijkste.
Natuurlijk zijn mensen die alleen bezig zijn om te overleven, niet bezig met klimaatproblematiek. Maar wij hebben de luxe om ons druk te maken, maar ook de verantwoordelijkheid. Omdat onze rijke en overvloedige levensstijl dit veroorzaakt heeft.
Ik weet wel dat mijn idee van het het zou 'moeten' zijn idealistisch is, en dat het bijzonder onwaarschijnlijk is dat we op zo'n punt aankomen. Eerlijk gezegd ben ik verder niet al te optimistisch over de richting waar wij heen gaan.
Zolang 'iedereen' meent recht te hebben op hun vliegvakanties, hun overconsumtie, en de overheid bedrijven weg laat komen met vervuiling en verspilling zonder hun te belasten gaat er weinig veranderen. En het is al bijna te laat om het tij nog te keren. Ik vraag mij echt af of zo'n grote omschakeling in denken nog op tijd te behalen is.
@Maia
VerwijderenAls ik jou zo aanhoor klinkt het allemaal wel heel idealistisch. Eigenlijk wil je terug naar een soort vooroorlogse situatie waar iedereen alles in zijn dorpje doet met de fiets en niks verspilt, zelf zijn sokken weer stopt bij het kaarslicht.
Dat het een utopie is die niet te realiseren is, is wel duidelijk. Ik denk dat er ook maar heel weinig mensen zijn die naar een dergelijke levensstijl terugwillen.
Mij lijkt het juist heerlijk. Ik zou het prima vinden om ergens in een dorpje simpel in de natuur te leven en wat te boeren (maar wel met biologisch vlees) en nooit meer kantoorstress te hebben. Maarja dat zit er niet in tenzij ik eerst een loterij win om een stuk land te kopen. Datzelfde geldt voor veel mensen die bv best dichtbij hun werk in de stad zouden willen werken, of en dat op hun beurt niet kunnen betalen. Zelfde geldt voor parttime werken. Ik wil best 50% tot 70% minder werken hoor, maar worden mijn lasten met hetzelfde percentage verlaagd? Nee.
Fijn dat het jou wel gelukt is om parttime dicht bij huis te werken.
De link die ik je stuurde is overigens gewoon de juiste. Het is geen een onderzoek naar plantaardig vs niet plantaardig voedsel. Het is een vergelijking van het huidige dieet in de VS met 2 andere gezondere dieten, met meer fruit en groente dus. En die dieten hebben dus een grote ecologische voetafdruk.
Ik ben het echt grondig met je oneens op dat plantaardig voedsel gezonder is. De mens is omnivoor, geen herbivoor. Historisch gezien zijn er geen vegetarische volken bekend. Jager-verzamelaars waren ook gezonder dan de volken die gingen boeren. Granen zijn zo ongeveer het ongezondste voedsel voor de mens, alleen op suiker na. Wellicht is er een toekomst voor kweekvlees of insecten als eiwitbron.
Neem geen huisdieren.
BeantwoordenVerwijderenHet is zomer Zuinigaan. Dan is het vaak gewoon warm/erg warm. Die hele klimaatidoterie is een verzonnen probleem om dik geld aan te kunnen verdienen. Laten we ons liever druk maken om het milieu. Maar ja, dat is natuurlijk niet interessant, want dat levert geen geld op.
BeantwoordenVerwijderenEr zijn veel bewijzen dat er al jarenlang wel degelijk een opwarming van de aarde plaatsvindt. Ik ben er van overtuigd dat het zo is!
VerwijderenOpwarming van de aarde is een feit, maar het is niet correct om het warme weer daaraan toe te schrijven. De opwarming heeft tot gevolg dat er extremer weer is. Ook kouder. Opwarming moet je niet letterlijk nemen dat we warmer weer hebben.
Verwijderen
VerwijderenKlimaat verandert altijd en dat is in die zin een constante. Welke invloed de mens daarop heeft is een ander verhaal. In de Middeleeuwen was er een periode waarin het vrij warm was in europa en er ook in Nederland wijdruiven werden geteeld. Na 1600 was er een periode van afkoeling. Ik kan natuurlijk nog veel verder teruggaan in de tijd.
Feitelijk bestaat klimaatwetenschap maar net en staat als het als wetenschappelijk vakgebied nog in de kinderschoenen. Zo is bv de invloed van de zonneactiviteit op het klimaat nog niet goed onderzocht en is er complete tunnelvisie op Co2 met politieke organen zoals het IPCC die dat steunen. Het is geen klip en klaar verhaal.
Ook is voortschrijdend inzicht een kenmerk van wetenschap. Men kan jaren uitgaan van theorie X, maar zodra er een betere theorie Y op tafel ligt dan ligt X in de prullenbak.
Het IPCC heeft in een rapport van januari 2019 gezegd dat de aarde alweer begint af te koelen en dat co2 niet alleen verantwoordelijk zou zijn voor (de aanname van) dat de aarde zou opwarmen. Dus die krabbelen alweer terug met hun doemscenario's. Wat mij betreft is heel die klimaatverandering het grootste bedrog uit de geschiedenis.
VerwijderenOh ja, is dat zo? Worden de ijskappen op de Noord- en Zuidpool nu weer groter en groeien de gletsjers weer?
VerwijderenAaf, de ijsmassa op de Zuidpool neemt toe, niet af.
VerwijderenJa. Hahahaha. Lees maar. https://www.climategate.nl/2019/05/groeiende-gletsjers/
Verwijderenhttps://ejbron.wordpress.com/2019/05/17/nasa-weerlegt-wereldklimaatrapport-de-antarctische-ijskap-wordt-groter/
Kristal, ik vrees dat hier sprake is van nepnieuws. De sites die je aanhaalt lijken mij niet bepaald wetenschappelijk gefundeerd.
VerwijderenJa,of figuren als jesse Klaver,Rob Jetten of die enge Ed Nijpels of die spoor van ellende achterlatende Wiebes zo wetenschappelijk onderlegd zijn. Hahahahaha. Het is maar wie je wil geloven.
VerwijderenVraagje: hoe denk jij alle kosten voor de verduurzaming van je huis en zo op te gaan hoesten? 'Fijn' lenen van de overheid en je in duiznden euro's schuld steken?
Dat het vorige maand zo warm was, heeft zeker wel met de klimaatverandering te maken hoor!
Verwijderenhttps://nos.nl/artikel/2243090-deze-zomer-zullen-we-in-de-toekomst-een-koele-zomer-noemen.html
http://www.weer.nl/nieuws/detail/2018-08-19-ook-de-komende-vier-zomers-worden-heet/
https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/steeds-meer-zomerse-dagen-door-klimaatverandering
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-vijf-warmste-jaren-ooit-gemeten-2014-2015-2016-2017-en-2018~ba3b5e5b/
@ Aaf waarom ga je zelf niet op onderzoek uit?
VerwijderenIk zou NASA niet bepaald een onbetrouwbare bron noemen, daar komt het onderzoek vandaan naar de groei van de ijskappen in Antartica. Er zijn genoeg artikelen over geschreven, ook op sites die jij wel als betrouwbaar bestempelt.
Ik denk niet dat Aaf dat gaat doen, want dan valt het linkse groene sprookje in duigen. Stel je voor dat je eigen overtuigingen niet zo ovrtuigd blijken te zijn als je dacht. En ook: waar moet je dan mee gaan deugen?
VerwijderenKristal, de bronnen die jij noemt, zijn niet van de Nasa, maar verdraaiingen van klimaatontkenners.
VerwijderenKijk eens hier: https://climate.nasa.gov/evidence/
Ik zei al: Aaf gaat niet zelf op onderzoek uit. In elk geval: veel sucses met het verduurzamen van je huis. Nog even hard doorsparen hoor! Dan zijn we straks tenminste van die die 0,0007 graden verlost. Dan zijn de ijsbeertjes gered en verzuipen we niet met zijn allen. En dan niet klagen over de herrie van de warmtepomp hè?
VerwijderenGrappig woord klimaatontkenners. Hoe kun je ontkennen dat er klimaat is. Niemand ontkent dat er klimaat is. Maarja, je moet wel iets bedenken om elkaar lekker in een hoekje te duwen.
VerwijderenEn dat is dus precies wat ik bedoelde met mijn eerdere opmerking dat je nauwelijks een normale zakelijke discussie kunt hebben over dit onderwerp, zonder dat mensen in emotie vervallen en je verwijten krijgt over klimaatdrammers/klimaatontkenners.
En Aaf, ik heb gisteren ook een link gepost naar de officiele nasa site waarin werd verwezen naar de groei van het zee ijs op Antartica. Ik zie dat je deze niet hebt geplaatst.
Het lijkt me duidelijk dat we het niet eens worden over de bedreigingen van de aarde.
VerwijderenDe discussie is wat mij betreft gesloten.
En die link naar de officiële site van de NASA heb je nooit geplaatst.
Ja laten we windmolens neerzetten die talloze vogels en insecten om zeep helpen. Goed voor het klimaat. In Nederland worden talloze bomen gekapt voor de biomassaindustrie. Bomen die co2 opnemen. Zonnepanelen in natuurgebieden neerplempen. hebben we over een aantal jaar een / mooi' uitzicht van hele velden met glazen platen gemaakt van zware metalen ipv groene weiden en bossen. Prima idee! Ga gerust je gang om daaraan mee te werken en te promoten op je blog. Maar ik bedank ervoor.
BeantwoordenVerwijderenLaten we stoppen met kopen,kopen kopen van alles waar we zin in hebben en totaal geen nut heeft.
BeantwoordenVerwijderenDe meest zinnige opmerking hier!! Plus dat we misschien beide kunnen doen. Op het milieu letten en wat minder energie leren gebruiken.
VerwijderenJoanne
Al die elektrische wagens hebben elektriciteit nodig, waar gaan we die halen?
BeantwoordenVerwijderenMoeten we niet gewoon consuminderen? Zelf groenten verbouwen als je daar de mogelijkheid toe hebt. Gewoon fietsen, niet vliegen, een gewone gsm, met één pc per gezin kom je er ook, geen tv...Praat met mekaar, niet via een scherm, kom samen, maak geen facebookgroep en doe gewoon. het leven is veel aangenamer zonder alle moderne snufjes.
Helemaal mee eens! Consuminderen is een goede manier om bij te dragen aan klimaatdoelen.
VerwijderenWat te denken van die eigenheimer die in het Amazonegebied, toch een CO2-afvanger van jewelste, iedere minuut ongeveer een voetbalveld aan bos laat kappen. Daar kan de rest van de mensheid geen CO2 tegen reduceren.
BeantwoordenVerwijderenDe opwarming van de aarde is een feit, neem ik aan, maar waar die opwarming door veroorzaakt wordt, is een andere vraag. En onze 'groene' energie is misschien helemaal niet zo groen. Wat denk je van de afgedankte windmolens. We kunnen er niets mee, ze worden op een grote hoop gegooid. Niet erg groen. En waar worden zonnepanelen van gemaakt? Dat zal ook niet erg groen zijn. En wat als ze afgedankt worden na bewezen diensten? Ook op de grote hoop gegooid? Er komen nog andere gevaren op ons af, die ik in feite erger vind. Het vergiftigen van bodem en grondwater, zodat alle insecten uitsterven. IEn het grondwater vervuild raakt. k heb nooit zoveel gezien in biologisch boeren, maar nu ben ik om. @anoniem. Dat gezegd wordt dat de aarde opwarmt, wil zeggen dat de gemiddelde temperatuur hoger is. Met meer extremen. Ik ben het met je eens dat groene energie niet bestaat. Fossiel vrij is niet een synoniem van groen. Dus ik kan ver mee gaan in je kritiek. Overigens, ik heet Geartsje, maar ik ben net zo anoniem als jij bent. Want 'what is in a name, zei Shakespeare al.
BeantwoordenVerwijderenIk vroeg mezelf nog af: geloof en doe jij altijd direct en precies wat politici zeggen? Jij lijkt wel constant voor die gasten in de houding te springen, zo'n brave nette burger probeer je te zijn. Word je er niet eens moe van om zo telkens op je tenen te moeten lopen om maar aan alles te voldoen? Waar komt die drang vandaan om op alle fronten een modelburger te willen zijn? Denk je dat de wereld daar een perfect en volmaakt paradijsje van wordt? Ik word al doodmoe als ik alleen al maar je blogjes lees. Ontspan een beetje en je hòèft niet perfect alles te doen en overal ja en amen op te knikken hoor.
BeantwoordenVerwijderenHet lijkt me duidelijk dat we het niet eens worden over de bedreigingen van de aarde.
VerwijderenDe discussie is wat mij betreft gesloten.