dinsdag 2 juli 2019

Medicijn ineens 3x zo duur, waardoor er meer eigen bijdrage betaald moet worden

De producent van Priadel, een middel voor mensen met ernstige depressies en bipolaire stoornissen, is met ingang van gisteren ineens 3x zo duur geworden. Een eigen bijdrage van €11,- euro per maand is nu vereist. Dat is heel slecht nieuws! Het middel wordt gebruikt door kwetsbare mensen, mensen die vaak leven op een minimum inkomen of daaronder. Mensen die vaak ook kampen met verslavingen en andere gezondheidsproblemen. Bij zo'n prijsverhoging is er kans dat patiënten stoppen met het medicijn, omdat ze het geld anders willen gebruiken, bijvoorbeeld voor tabak of bier.

Psychiaters en patiënten(verenigingen) zijn verbijsterd door de plotselinge prijsverhoging.
Op de site van de Volkskrant: Elnathan Prinsen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), noemt de prijsopdrijving ‘onacceptabel’ en ‘schandalig’. ‘Priadel is een essentieel medicijn voor mensen met een zeer ernstige ziekte. De prijs wordt nu uit winstbejag een drempel voor mensen om de pillen te slikken. Schandalig.’

De psychiatrisch zieke vader van mijn kinderen slikt al wel 40 jaar lithium, meestal van het merk Priadel. Dat naast andere middelen tegen psychoses en slaapmiddelen. Als hij de lithium niet gebruikt, dan raakt hij heel snel van slag en volgt een manische periode, waarbij in no-time wanen en psychoses optreden.

Ik denk dat het voor hem geen probleem is, hij heeft ook andere chronische kwalen, waardoor hij sowieso al het volledige eigen risico moet moet betalen. Dus hij betaalt al een eigen risico van 385 euro per jaar. Daarom doet voor hem de verhoogde prijs van de Lithium er niet toe.
Maar stel hij was 40 jaar jonger geweest en hij gebruikte het medicijn nog niet zo lang, en had nog niet last van andere kwalen, dan had het zo maar gekund dat hij er uit protest mee gestopt was. Hij was er toen nog niet goed van doordrongen dat het medicijn voor hem gunstig is en had toen vooral hinder van de bijwerkingen. Nu neemt hij de bijwerkingen voor lief en dat was toen anders.

Ik vind dat de regelingen om dit soort prijsverhogingen te voorkomen te kort schieten. Kwetsbare mensen worden de dupe en dat vind ik onverteerbaar. Het lijkt me dat de zorgverzekeraars met een oplossing moeten komen, zodat het aantal verwarde mensen in de samenleving niet toeneemt!

Update:
ik denk dat ik eigen risico en eigen bijdrage verward heb. Het medicijn valt onder het eigen risico, maar ook onder een eigen bijdrage omdat het een duurder medicijn betreft en niet het goedkope voorkeursmedicijn. Priadel geeft minder bijwerkingen dan het goedkoopste middel in zijn soort. Voor het goedkoopste medicijn geldt de prijsverhoging en de eigen bijdrage niet. 

24 opmerkingen:

  1. Door de prijsstijging moeten patiënten jaarlijks een eigen bijdrage gaan betalen van 80 tot 120 euro. Die komt bovenop de Eigen Risico van 385.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De eigen bijdrage moet je toch sowieso betalen? Dat heeft volgens mij niets met het eigen risico te maken?

    Of bedoel je gewoon dat de prijs is verhoogt , dit normaal onder de basisverzekering valt , maar je eerst je eigen risico moet opmaken?

    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik erger me al jaren suf aan het zorgstelsel zoals het nu in elkaar zit. Ons was beloofd door Hansje Hoogervorst (VVD)-die dit stelsel in 2006 invoerde - dat het allemaal goedkoper zou worden want concurrentie....blablabla. Goedkoper voor de overheid waarschijnlijk, wij gebruikers hebben er niets van gemerkt, integeldeel. En zeer lucratief voor de farmaceutische bedrijven/industrie. Inmiddels zitten wij allen met de gebakken peren want goedkoper is het niet geworden en er komen aasgieren op af die alleen maar dollartekens in de ogen hebben. Ook bij de zorgverzekeraars zelf. Daarbij is het enorm bureaucratisch geworden en zit er een hoop overhead tussen de kwaal en het geleverde medicijn ofwel behandeling. De CEO's van deze industrie zouden zich diep moeten schamen, maar lijken verstoken van moreel besef. Nou ja, ik word er elke keer weer enorm boos van. Het enige dat ik doe is af en toe de politieke partijen bestoken met (nette, dat wel..) mails dat ik het onacceptabel vind, die w.s. direct gedelete worden. Het zet geen zoden aan de dijk.
    Is met hooivorken naar de betreffende bedrijven gaan nog een optie? En dan gelijk ook maar naar de banken? En de grootindustriëlen die de boeren afknijpen? En....en.....? Ik heb er soms heel erg zin in, ware het niet dat ik al behoorlijk oud ben.
    Joanne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hij bedoelde goedkoper voor particulier verzekerden. Als ik nu kijk naar wat ik nu betaal en wat ik vroeger betaalde, is er niet zoveel verschil, rekening houdend met inflatie

      Verwijderen
  4. Ja ik zag dit probleem voorbij komen bij het nieuws. Schijnbaar verliep zeer binnenkort het patent en heeft een fabrikant de anderen opgekocht en kreeg zo de monopoli over dit medicijn. Vervolgens werd het medicijn verhoogt in prijs. Bij kwetsbare mensen met een psychiatrische aandoening kan deze verhoging een probleem zijn. Ik onderschrijf je zienswijze en weet dat uit ervaring vanuit mijn arbeidzaam leven. ( psychiatrisch verpleegkundige)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Word er ook een verklaring gegeven voor die prijsverhoging? Is de prijs van de grondstoffen van dit medicijn bijvoorbeeld gestegen en berekenen ze dat door? Als het puur uit winstbejag is, vind ik het beslist niet fraai!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Gaat de prijsverhoging van 11 euro per maand om eigen bijdrage of eigen risico? In de tekst lijkt je ze door elkaar te gebruiken maar het zijn wel echt 2 verschillende dingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Naar mijn idee staat de eigen bijdrage los van het eigen risico. Dus ook al heb je je eigen risico vol, de eigen bijdrage blijf je betalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hallo,Is het niet zo datze steeds de kwetsbare uitzoeken denk aan auto gas huur,zoveel mensen leven in armoede ook al doen ze hun best,dr word gewoon geen rekening meegehouden!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zuinigaan had haar auto weg gedaan vanwege financiële noodzaak. Niet iedereen heeft een auto. Mijn goedkope auto de Toyota Aygo kost ook het nodige aan onderhoud, belasting, verzekering, afschrijving en brandstof.
      Als je wilt kun je gebruik maken van een deelauto. Dat is voordeliger. Fietsen is gezond.

      Verwijderen
    2. Mensen met allerlei inkomens slikken deze medicijnen.Depressie is geen ziekte exclusief voor 'kwetsbaren'.Er zijn mensen die met deze medicijnen gewoon hun werk kunnen doen,jarenlang.
      Het niet hebben van een auto betekend ook niet dat je dan in 'armoede'leeft.

      Verwijderen
    3. Lithium is met name bedoeld voor mensen met een bipolaire stoornis. Voor veel mensen met een bipolaire stoornis is werken niet mogelijk. Mijn ex-vriend kon ook niet werken, hij heeft nog een tijd geprobeerd te studeren, maar kwam uiteindelijk in de Wajong terecht. Hij heeft ondanks deze pillen regelmatig een manische periode met psychoses. Veel psychiatrische patiënten zijn afhankelijk van een uitkering en dat is meestal geen vetpot.
      En met een minimum uitkering en zo nu en dan een psychose of een manie ben je in mijn ogen wel degelijk een kwetsbaar persoon.

      Verwijderen
    4. Ik ben op de hoogte over het gebruik van lithium. Mijn broer was vanaf zijn 17de tot zijn overlijden toen hij 56 was, psychiatrisch patient.
      Hij behoorde ook zeker tot de 'kwetsbaren". Maar niet iedereen die dergelijke medicijnen slikt behoort tot die groep. Ik ken mensen die al jarenlang redelijk tot goed functioneren dankzij dit medicijn.

      Verwijderen
  9. Ja, dat klopt. Voor dit medicijn geldt een eigen bijdrage, waarschijnlijk omdat er een ander, goedkoper, voorkeursmedicijn bestaat.
    Marijke.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Triest dat medicijnen ineens 3x duurder zijn...

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Sneu voor degene die het raakt, maar de realiteit is dat zorgkosten de pan uit rijzen en opgehoest worden door een steeds kleiner wordende beroepsbevolking. Want onze zorgpremies dekken bij lange na niet de zorgkosten.

    Wen er helaad maar aan dat de zorg de komende jaren steeds verder versoberd gaat worden en er steeds meer eigen bijdrage/risico betaald moet worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als de premies de kosten niet dekken, hoe verklaar je dan de hoge winsten van de verzekeraars?

      De reden dat het steeds verder versoberd gaat worden is onder andere door de bizare prijzen die gevraagd worden voor o.a. medicijnen. De verhoging van de prijs van de medicijnen die zuinigaan noemt is niet het gevolg van, maar de oorzaak van de steeds hoger wordende kosten.

      Verwijderen
    2. Hoi Anoniem 2, wellicht is het een idee dat je zelf eerst onderzoekt hoe de financieringsstroom in elkaar zit voor je maar wat roept over winsten.

      Zorgverzekeraars krijgen enerzijds premies van hun verzekerden binnen en anderzijds een vergoeding uit een overheidsfonds. Zoals ik al schreef zijn de premies niet dekkend. De verhouding is ongeveer 50/50. Als jij werkt stort de werkgever een bijdrage in dit fonds (het is dus verkapt loon) en ook de overheid doet een rijksbijdrage uit de algemene middelen dus (o.a. uit BTW, inkomstenbelasting ed).

      Vrijwel alle zorgverzekeraars zijn cooperaties zonder winstoogmerk. Winst komt ten goede van reserves of gaat van premies af. Er worden geen aandeelhouders uitbetaald. Wat jij stelt klopt dus niet.

      En zijn medicijnen duur? Zeker! Enerzijds omdat de ontwikkeling van medicijnen extreem duur is (voor elk succesvol middel dat op de markt komt zijn er honderden niet op de markt gekomen na jarenlange testen die miljarden kosten) en anderzijds zijn de kosten in Nederland extra hoog omdat er slecht uitonderhandeld wordt. Daar valt nog wel wat marinale winst op op te maken maar dat lost niet het probleem op in de kern.

      De zorg wordt steeds duurder omdat we aan de ene kant te maken krijgen met vergrijzende babyboomers die veel zorg nodig hebben en we aan de andere kant simpelweg ook steeds meer kunnen behandelen en steeds duurdere apparatuur hebben. Elk ziekenhuis heeft een bv MRI, heb jij enig idee wat zo’n apparaat kost? Vroeger had je een simpele rontgenscan en dat was het dan. Zorgkosten zijn een steeds groter onderdeel gaan uitmaken van het totale budget van BV Nederland, ik geloof dat we nu al aan de 40% zitten.

      Zorgkosten moeten door de werkende bevolking worden opgebracht en die beroepsbevolking krimpt. Dus wordt er gesneden in vergoedingen en zal er steeds minder vergoed gaan worden.

      Verwijderen
    3. Hoi Anoniem 2, wellicht is het een idee dat je zelf eerst onderzoekt hoe de financieringsstroom in elkaar zit voor je maar wat roept over winsten.

      Zorgverzekeraars krijgen enerzijds premies van hun verzekerden binnen en anderzijds een vergoeding uit een overheidsfonds. Zoals ik al schreef zijn de premies niet dekkend. De verhouding is ongeveer 50/50. Als jij werkt stort de werkgever een bijdrage in dit fonds (het is dus verkapt loon) en ook de overheid doet een rijksbijdrage uit de algemene middelen dus (o.a. uit BTW, inkomstenbelasting ed).

      Vrijwel alle zorgverzekeraars zijn cooperaties zonder winstoogmerk. Winst komt ten goede van reserves of gaat van premies af. Er worden geen aandeelhouders uitbetaald. Wat jij stelt klopt dus niet.

      En zijn medicijnen duur? Zeker! Enerzijds omdat de ontwikkeling van medicijnen extreem duur is (voor elk succesvol middel dat op de markt komt zijn er honderden niet op de markt gekomen na jarenlange testen die miljarden kosten) en anderzijds zijn de kosten in Nederland extra hoog omdat er slecht uitonderhandeld wordt. Daar valt nog wel wat marinale winst op op te maken maar dat lost niet het probleem op in de kern.

      De zorg wordt steeds duurder omdat we aan de ene kant te maken krijgen met vergrijzende babyboomers die veel zorg nodig hebben en we aan de andere kant simpelweg ook steeds meer kunnen behandelen en steeds duurdere apparatuur hebben. Elk ziekenhuis heeft een bv MRI, heb jij enig idee wat zo’n apparaat kost? Vroeger had je een simpele rontgenscan en dat was het dan. Zorgkosten zijn een steeds groter onderdeel gaan uitmaken van het totale budget van BV Nederland, ik geloof dat we nu al aan de 40% zitten.

      Zorgkosten moeten door de werkende bevolking worden opgebracht en die beroepsbevolking krimpt. Dus wordt er gesneden in vergoedingen en zal er steeds minder vergoed gaan worden.

      Verwijderen
    4. De premies dekken nog maar 50% van de kosten. De rest wordt publiek gefinancierd.

      Verwijderen
    5. Ooit eens met dochter naar een arts in Slowakije gemoeten. Had een bezoek Aan de arts en medicatie. Alles moest in de apotheek direct worden betaald ook het doktersbezoek. Tabletten, spoeling verband twee verschillende soorten zalf...kosten 11 euro. In nl ben je dat al kwijt als ze alleen je recept uitgelezen hebben. We hebben een paar jaar geleden onze medicatie meegenomen uit Turkije. Daar zonder tussenkomst van de zorgverzekeraar goedkoper dan hier met....

      Verwijderen
  12. De verhoogde prijzen van medicijnen komen in de zakken van de farmacie. De zorgverzekeraars voeren een preferentiebeleid, wat betekent dat alleen de goedkoopste medicijnen vergoed worden. Daar probeert de farmacie op alle manieren onderuit te komen. Daarbij, de kosten van medicijnen vormen maar een heel klein deel van de zorgkosten. En de winsten die zorgverzekeraars maken, blijven binnen het bedrijf. Ze mogen geen aandeelhouders hebben aan wie ze dividend zouden kunnen uitkeren. Ze zijn verplicht om een bepaalde buffer aan te houden, voor eventuele tegenvallers. De buffers die ze hebben zijn hoger dan wat van de wet moet. Daarmee drukken ze de premies. En naast de premie die wij betalen, hebben we ook nog de inhouding van zorgpremie via de belasting. De zorg is dat de zorgkosten teveel belastinggeld opslokken, zodat er te weinig overblijft voor andere zaken.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Een beetje off topic: In de gemeente waar ik woon kun je, als je inkomsten beneden een bepaald niveau zijn, een ziektekostenverzekering via de gemeente afsluiten. Het tarief is lager (door collectiviteit) en het eigen risico is afgekocht (de eigen 385 euro). Voorwaarde is wel dat je een aanvullende verzekering afsluit. Vaak is dat toch wel nodig als je een beperking hebt.

    Voor de rest vind ik het een grof schandaal dat de farmaceutische industrie misbruik maakt van de ellende van zieke mensen. Ik begrijp dat ze geld moeten verdienen voor het ontwikkelen van medicijnen en dat dit duur is.
    Toch denk ik dat een beetje altruïsme op zijn plaats zou zijn.

    Ik neem de overheid het medicijnbeleid kwalijk. Generiek is niet identiek! Dat heb ik bijvoorbeeld aan den lijve mogen ondervinden toen het schildklierhormoon Thyrax op was.
    Dat de overheid aan het onderhandelen is om de kosten voor medicijnen zo laag mogelijk te houden vind ik goed.
    Alleen denk ik dat de overheid nu penny wise en pound foolish bezig is. Hele bevolkingsgroepen zijn de dupe van dit beleid omdat regelmatig medicijnen domweg niet verkrijgbaar zijn (thorax, de anticonceptiepil, middelen die gebruikt worden in de verslavingszorg).

    Ondanks alles ben ik blij dat ik in dit stukje van de wereld woon. Want als ik ziek ben, word ik geholpen en dan hoef ik mijn huis niet te verkopen om een behandeling te kunnen betalen (zoals bijvoorbeeld aan de overkant van de grote plas).

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.