zondag 21 juli 2019

Prepaid energie: de moderne gaspenning

Vroeger, lang geleden toen ik een kind was en ook daarvoor (vanaf 1895), had je gaspenningen. Die penningen kon je in je gasmeter stoppen en dan kon je gas kopen. Ik kan mij niet herinneren dat mijn ouders, grootouders of (oud)ooms en tantes gaspenningen gebruikten, maar misschien deden ze dat wel degelijk en werd het gewoon stil gehouden, omdat mijn familie het gebruik van gaspenningen liever niet aan de grote klok wilde hangen.
Gasmunten waren om te voorkomen dat mensen een te grote betalingsachterstand opliepen bij het gasbedrijf.

Jaarlijks worden op dit moment 20 duizend huishoudens afgesloten van gas en licht. Nu doen gaspenningen nieuwe stijl hun intrede. Het doel is hetzelfde: voorkomen van betalingsachterstanden.  Je kunt nu op prepaid basis stroom kopen. Het is namelijk zo dat stroom veel gemakkelijker en daarom goedkoper afgesloten kan worden. Heel logisch in dit digitale tijdperk. En aangezien vrijwel alles op stroom werkt, ook je CV ketel en een elektrisch fornuis, is dit prepaid gebruik van elektriciteit bijna hetzelfde als vroeger de gaspenningen. Als je geluk hebt en je op gas kookt, dan kun je nog wel koken, maar verder ben je afgesloten.

Niet dat het apparaatje dat prepaid gebruik mogelijk moet maken echt goedkoop is, het installeren kost 200 euro, maar dat schijnt uit te kunnen doordat er geen wanbetaling meer mogelijk is.  Het betalen gaat via iDeal,  als je een bepaald bedrag betaalt, dan heb je weer een hoeveelheid kWh's.

Kan iedereen nu al prepaid stroom krijgen? Nee dat kan nog niet, het is nu nog een experiment, maar ik denk dat dit experiment zeker een vervolg krijgt, ook vanwege de hogere energieprijzen in de komende jaren.
Het was nu nog een kleine proef  met 35 deelnemers, die gevolgd zal worden door een proef waaraan tenminste 500 huishoudens deel gaan nemen.
Voor meer informatie, lees hier in de Volkskrant.


22 opmerkingen:

  1. Ik heb dit tien jaar geleden al gezien in Cambridge in de UK. Ik deed daar een taalcursus en logeerde daar bij een gezin en wilde 's ochtends de waterkoker aanzetten, maar die deed het niet.

    "Oh, we've run out of electricity", zei het dochtertje van het gezin.

    Ik heb haar heel heel raar aangekeken. Lag het nou aan mijn Engels?

    Maar nee, dat gezin moest al werken met prepaid electriciteit, dus was het even "op", totdat haar ouders wakker werden en weer een pond of wat aan electriciteit kochten.

    Ik vind het armoe troef, maar ja, dat is natuurlijk wel de realiteit voor sommige mensen, helaas.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ddat is erg. Mensen die betalen voor logies, geen energie geven. Sinds een paar maanden ben ik gestopt met mijn bed and Breakfast. Mijn energieverbruik is gedaald. Ik kan met mij acht zonnepanelen, blijven verwarmen, naast mijn cv die op 15 graden staat afgesteld. Geen extra verbruik. Bovendien heb ik nog een inductiekookplaat.

      Verwijderen
    2. Ik denk niet dat ze het expres deden. Ik vond het niet heel erg. Alleen vond ik het nogal verdrietig.

      Verwijderen
  2. Als ik mij niet vergis heb ik dit in verschillende documentaires gezien. In Duitsland en Engeland is het een vaker gebruikt middel om met wanbetalers om te gaan.
    Op zich is het beter dan helemaal afgesloten worden denk ik, maar als je geen geld hebt heb je soms geen keuze en is het hetzelfde als afgesloten worden.

    In een aantal gevallen waar mensen gewoon slechte keuzes maken zou het vast een goede oplossing zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is niet helemaal hetzelfde als afgesloten worden. Ben je afgesloten, dan moet je eerst weer een paar honderd euro betalen voor het weer aansluiten. Op de nieuwe manier heb je die kosten niet.

      Verwijderen
  3. Het heeft voordelen, vooral voor de energie-bedrijven!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De energie leverancier heeft er voordeel bij ja. Maar ik denk dat het voor een relatief grote groep mensen ook gewoon welkome zelfbescherming kan zijn.
      Als er om wat voor reden dan ook (pech, onhandigheid, maakt niet uit) nu geen geld is loopt de energierekening gewoon door en tegen de tijd dat je wordt afgesloten is er én geen energie én een torenhoge schuld. Met zo'n prepaid kastje is het simpel geld op-->geen stroom. Bovendien wordt het ook veel tastbaarder hoeveel geld je elke week aan energie uitgeeft. Dat is voor veel mensen met een zeer klein budget veel overzichtelijker.

      Verwijderen
    2. Het afsluiten bij een betalingsachterstand kost ook geld. Dat afsluiten en ook het weer aansluiten, wordt verhaald op de klant. Dus dan heb je èn geen energie en nog een flinke extra schuld er bij.

      Verwijderen
  4. Ik heb nog 2 gasmuntjes in een doosje liggen en dat zie ik vaak want mijn nagelknipper en vijl liggen er ook in. Zaten eerst in een laatje bij mijn ouders.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik dek dat het een heel goede methode is om mensen niet volledig zonder energie te laten zitten. Een stukje keuzevrijheid waaraan je je geld wilt uitgeven. Het spijt mij te moeten zeggen maar toen ik een paar keer gekeken heb naar het programma de arme kant van Nederland ( heette het zo?) toen viel het mij op dat er flink gerookt werd en dat ze allemaal tattoos hadden. Met dit systeem van prepaid kun je kiezen, roken of energie, een tattoo of energie. Nu zal het zeker zo zijn dat zo'n TV programma meewerkt aan generaliseren. Het is nu net of alle arme mensen roken en tattoos hebben, wat niet zo is. Volgens de standaard behoort mijn zoon met zijn Wajonguitkering ook tot de arme helft, maar zo voelt hij dat niet. Hij is een Asperger die ( gelukkig) heel verstandig met zijn geld om kan gaan en toch ook zo nu en dan buiten de deur eet en een paar dagen weggaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. In België bestaat dit al een hele tijd, gemakkelijk een jaar of tien. Mijn moeder kwam op de zwarte lijst terecht als wanbetaler en kreeg zo'n budgetmeter. Ze moest toen naar het oplaadpunt (beetje zoals bancontact) geld op de kaart zetten en die kaart in haar meter steken. Achteraf bleek dat ze zich van persoon vergist hadden en de verkeerde hadden afgesloten en gelukkig hebben ze alles terug rechtgezet en compensatie gegeven.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik zie hier geen voordeel van. Of je nou arm bent en wordt afgesloten of je bent arm en je hebt niks voor de meter...je zit dan gewoon in de kou of het donker.

    Wat wel een dingetje gaat worden in de toekomst zijn variabele energietarieven voor stroom, en dan veel variabeler dan het oude dal/piek systeem, namelijk variabel voor jouw huishouden. Met slimme meters kan energieafname per huishouden constant worden gemonitord. Het zal eerst als voordeeltje worden aangeprezen aan de consument, zo van u kunt ook goedkopere stroom krijgen. Maar het uiteindelijke effect is dat op de momenten dat er veel stroom nodig in een huishouden is de tarieven keihard omhoog gaan. Iedereen betaalt dan per saldo veel meer.
    Ook de mensen die zich straks voor 30.000 in de schuld hebben gestoken om hun huis te isoleren, vloerverwarming te nemen en een warmtepomp aan te schaffen. Die dan ook draait op variabele stroom. En dan wil de overheid mensen ook met dwang (naast boetes ook via fysiek binnendringen van je huis) van het gas af kunnen krijgen in de toekomst.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aan aansluiten en afsluiten zijn behoorlijke kosten verbonden. Dus zit er wel degelijk voordeel in dit systeem voor arme mensen of mensen die niet met geld om kunnen gaan.

      Verwijderen
  8. Hier in Servie een ander systeem. iedere maand krijg je de rekening van wat je de maand ervoor gebruikt heb en dan heb je bijna 3 weken de tijd om die te betalen. Mensen die niet op tijd betalen krijgen op tijd bericht en je kan dan vaak een regeling treffen. Heel soms wordt er hier ook afgesloten maar men kijkt wel uit want de aansluitingskosten zijn voor begrippen hier extreem hoog. Gr. Cisca Servie

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Geen idee hoe je dan je koelkast aan de praat houdt?
    Margriet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Niet...dus.
      Geen stroom betekent ook geen stroom voor de koelkast. En vriezer,en tv, en wasmachine, en cv, en opladen mobiel.

      Verwijderen
    2. Dat is simpel, die waren er toen nog nauwelijks in gewone huishoudens!!
      Boodschappen werden elke dag gedaan of de leveranciers kwamen langs

      Verwijderen
  10. Mijn oma had een dubbeltjes meter. Die werd eens in de zoveel tijd geleegd door de meteropnemer (of hoe die toen heette). Dan wisselde mijn oma altijd weer geld voor dubbeltjes bij die man zodat ze weer vooruit kon en de meter kon vullen.

    Het nadeel van prepaid is misschien de aansluitkosten, maar ik zie ook wel voordeel. Als je geen stroom heb, kan je eigenlijk niets meer. Koud douchen is geen pretje als de cv ketel het niet doet, in de winter heb je dan ook geen verwarming en ook computer, telefoon en tv e.d. heb je dan niet. Bij een betalingsachterstand denken mensen er vaak niet bij na, tot de meter afgesloten wordt en dan heb je hoge kosten. Dus voor sommige mensen zal het zeker een uitkomst zijn, ook uit zelfbescherming en bewustwording. Heb je geen geld, betalen gaat via ideal, dan heb je geen stroom.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. In het huis waar ik vroeger woonde, in Londen, deden we 50 pence munten in de meter. Koken was ook elektrisch.
    Nu woon ik in een vrijstaand huis en hebben we gas dat op een meter gaat. Je moet naar de winkel om het op te laden. Wij zijn niet 'arm' maar ik vind het wel armoedig!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik vraag me trouwens af hoe dat qua aansprakelijkheid zit wanneer je energie op is in de winter en je leidingen vriezen stuk. Ben je als huurder verantwoordelijk of mag de huurmaatschappij voor deze kosten opdraaien? Voor het gemak ga ik er maar van uit dat het om huurders gaat en geen woningeigenaren. Die laatste zijn natuurlijk zelf de sjaak, geen verzekeraar die in zo’n geval uitkeert.

    En voor de mensen die hier zo’n voordeel in zien voor kleine inkomens vanwege hoge aansluit/afsluitkosten bij achterstand: bedenk dat energiekosten niet het hele jaar door gelijk zijn. Door maandelijks te betalen smeer je de kosten uit over alle maanden. Maar als je maandelijks moet aftikken zul je in de koude en donkere maanden veel meer moeten aftikken. Om financieel uit te komen zal er dus in de zomer geld moeten worden gereserveerd en opzij gelegd voor de winter. Moet ik uitleggen waarom dit vanzelfsprekend geen succes gaat worden bij arme mensen die al financieel aan de grond zitten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je leidingen stuk vriezen, dan ben jij als huurder aansprakelijk voor de schade. Aan stuk vriezen van waterleidingen kun je wat doen door de hoofdkraan af te sluiten en de leidingen vervolgens te laten leeglopen. Als het zo hard vriest dat je verwarmingsradiatoren of je cv installatie bevriezen, dan heb je een probleem.

      Verwijderen
    2. Een probleem heb je al als je zonder stroom zit. Ook nog eens zonder stromend water is helemaal niet meer leefbaar.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.