Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

maandag 22 juli 2019

Nieuwe hitte op komst

De komende dagen wordt het weer warm tot tropisch. De verwachting is dat het komende donderdag hier in Groningen wel 38 graden wordt! Pfff
Volgens het Rode Kruis moeten er lokaal meer maatregelen worden genomen om te zorgen dat er niet onnodig veel kwetsbare mensen overlijden. Mensen die zonder die hitte misschien nog maanden of zelfs jaren hadden kunnen leven.
Het Rode Kruis ziet dit als een taak van de gemeenten. Er moet meer groen komen in de steden, waardoor de warmte niet zo intens wordt in die zinderende steenmassa.
De directeur van het Klimaatcentrum van het Rode Kruis (ik wist niet eens dat er zoiets bestond): ".... de Nederlandse hitte van juli 2006 was de op drie na dodelijkste ramp van dat jaar, wereldwijd. Er overleden toen duizend mensen meer dan in een gemiddelde julimaand" Bron NOS

Rode Kruis: Maar liefst 17 van de 18 warmste jaren ooit gemeten vonden plaats sinds 2001.

En wat moet je dan doen?

 * Probeer lichamelijke activiteit zo veel mogelijk te verschuiven naar de randen van de dag. Ga bijvoorbeeld niet op het heetst van de dag hardlopen.

* Zorg voor voldoende drinken. Je raakt door zweten veel vocht kwijt, zorg dat je dat weer aanvult. Water of thee is prima, geen dure dorstlessers nodig.

* Ga op het heetst van de dag niet in de zon zitten.

* Sluit gordijnen en zonwering, zodat de warmte zo veel mogelijk buiten blijft.

* Zorg voor luchtige koele kleding. Met koel bedoel ik: kleding van dunne katoen of linnen, geen kunststof kleding. Kunststof is al gauw heel benauwd.

* Slaap onder een laken of onder een dunne katoenen deken.

* (Hoog)bejaarden hebben de neiging om (te) weinig te drinken, bied regelmatig drinken aan

* Let ook op kleine kinderen. Wees heel voorzichtig met baby's en peuters. Niet in de zon. Voorkom uitdroging door ze extra lekker drinken te geven of waterijsjes. Zoet is niet goed voor mensen, maar voor deze keer kan zoet geen kwaad, dan krijgen ze in ieder geval vocht binnen.

* Zorg voor schaduw en voldoende drinken voor je huisdieren. 

13 opmerkingen:

 1. Het is weer een zomer van uiterste. Behoorlijke hagel- en regenbuien, afgewisseld met erg hoge temperaturen. Vooral voor de kwetsbare groepen zijn wat extra voorzorgsmaatregelen geen overbodige luxe.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zou het interessanter vinden te lezen hoe jij deze hitte doorkomt en ervaart.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zoet is tijdens hitte inderdaad geen probleem. Door de suiker hou je beter vocht vast. Daarom ook het advies om waterige ranja met een mini snufje zout te drinken. Oftewel: Een hele goedkope minder zoete energiedrank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik riep bij een hitteperiode altijd tegen de kinderen:"Verplicht elke middag veel ranja met chips"...ze vonden dat helemaal niet erg.

   Verwijderen
 4. En let ook op zout en andere mineralen! Iets waar we doorgaans alleen maar teveel van binnen krijgen dus het wordt vaak 'vergeten' maar vooral als je veel transpireert en/of de neiging hebt om tijdens warme dagen erg weinig te eten is zout bijna net zo belangrijk als voldoende water.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hitte des doods: https://www.geenstijl.nl/5148663/hele-hete-hittegolf-woensdag-39-graden/

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En laat honden ook alleen heel vroeg of laat uit. Laat ze op een natte doek liggen of knoop een natte theedoek om hun nek als je geen coolpacks hebt. Gooi nooit een emmer koud water over ze heen of ze in het water. Koel ze door hun pootjes in een bakje water te houden en met natte doeken in hun liezen en oksels.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En als het laat doet let dan ook erop dat het asfalt niet meer te heet is, kunnen ze nog best hun poten aan verbranden.
   De meeste honden passen zich prima aan eigenlijk, kunnen we nog wat van leren

   Verwijderen
 7. Ik heb jaren op de Antillen gewoond. Daar was het nog veel warmer. Men is daar op de hitte ingesteld en ook het levensritme is daar anders: heel vroeg op en vroeg aan de slag en 's middags als de zon het felst is, dan houden de meeste mensen lekker siësta.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Constant zeg ik tegen mijn ouders, blijven drinken.....mijn moeder doet dat wel maar mijn vader is stronteigenwijs en meld doodleuk dat hij al genoeg heeft gedronken met deze hitte. Het resultaat vorig jaar, opstopping en klysma. Nu gooit mijn moeder het door zijn keel of hij nu wil of niet (grote grijns) ze blijft aan zijn kop zeuren. Ze zijn 82 en 80

  BeantwoordenVerwijderen