zondag 18 augustus 2019

De ratten en muizen komen er aan!

 Laatst schreef ik over de rattenplaag in Parijs. Parijs is vergeven van de ratten en het valt niet mee om ze te bestrijden.
Nu las ik kort geleden een NOS artikel over ratten- en muizengif dat verboden gaat worden.
Vanaf 2023 mogen particulieren geen gif meer gebruiken om ratten en muizen te bestrijden. Dat heeft er mee te maken dat het gif niet alleen dodelijk is voor ratten en muizen, maar (en dat is heel logisch) ook voor andere dieren, zoals vogels. Geen gif meer dus in Nederland in huishoudens. Alleen speciale bedrijven mogen dan nog gif gebruiken.
Er zijn mensen die denken dat dit verbod op gif zal leiden tot muizen- en rattenplagen.

Ik merk nu helemaal niets van muizen of ratten. Ik doe ook geen dingen die muizen en ratten aantrekken. Ik zet geen kattenvoer buiten, ik voer geen watervogels, ik gooi geen voedsel zoals resten patat of zo in vuilnisbakken of gewoon op straat.
Maar .... ik weet natuurlijk niet wat mijn buren doen, misschien doen die wel aan ongediertebestrijding en hebben die wel last van muizen en ratten. Als ik ze niet zie, betekent dat nog niet dat ze er niet zijn.
Het lijkt mij heel naar als we hier in Nederland ook overmatig last krijgen van muizen en ratten!
Heb jij te maken gehad met muizen of ratten?

20 opmerkingen:

  1. Net als bij insectenplagen kun je het best natuurlijke verdelging inzetten. Voor muizen en ratten betekent dat inzet van honden en katten niet alleen als gezelschapsdier maar ook weer als ongediertebestrijding. Voor katten is dat des te geschikter omdat zij puur carnivoor zijn en voor volledige voeding afhankelijk zijn van (de ingredienten uit) vers vlees. Een verse muis is een goede aanvulling op brokjes, als is het dierenvoer tegenwoordig van betere kwaliteit van vroeger. Ook roofvogels kunnen worden ingezet voor knaagdieren en op meerdere plekken is daar ervaring mee. Vogels en honden laten zich bovendien goed africhten.
    Wij hebben geen muizen, onze buren die kippen houden, hebben ze wel en volgens mij strooien die gif (vroeger staken de muizen van hun zolder over naar die van ons). Ik strooi wel vogelvoer voor tuinvogels, dat lusten muizen ook graag maar ik heb ze er gelukkig nog niet bij bespeurd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben niet zo optimistisch dan jij. Op mijn werk, bosgebied, is er volgens de bestrijdingsdienst al last van een muizenplaag. Ze zetten klemmen in een doosje en dagelijks zit er een muis in en tevens lopen ze regelmatig langs onze voeten buiten.
    Ook mijn kat heeft de afgelopen jaren vaak muizen rond mijn huis gevangen ( hij kan de tuin niet uit) Ook heb ik al een rat op mijn terras gezien. Ik woon in een dorp. Een collega, die langs water woont, heeft voor het eerst ratten in haar schuur.
    IK zal daarom ook nooit wat eetbaars op de grond achterlaten. Dit geeft geen garantie maar het geeft mij een iets rustiger gevoel.
    Groet, Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij wonen in de polder en daar zitten wel ratten. Normaal gesproken zie je ze niet, maar wij hebben een kat gehad die er wel eens eentje ving en die de dode rat vervolgens op de mat voor de voordeur legde. Ook hebben we weleens een rat in de garage gehad. Die was naar binnen geglipt toen de deur openstond. Wij zijn toen in het buitenland om rattengif geweest. Zonde, maar op dat moment zagen we dat even als de enige oplossing.
    Wij hebben geen beesten buiten en er ligt ook niks van eten buiten. Wel leg ik in de winter voer voor de vogels in het voederhuisje, maar dat eten de vogels altijd al snel op, dus daar blijft niets van over wat een rat zou kunnen aantrekken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vroeger al,toen ik nog in een studentenhuis woonde. Ik was de enige,die de muizen dood mepte. Zielig,maar het zo onhygiënisch.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed van je. Met dergelijke plagen moet je robuust te werk gaan. Idem slakken. Slakken in de tuin van de buurman zetten is absurd.
      Ik zet een slak op een harde steen, zet mijn voet er op en zeg ‘el morte’.

      Verwijderen
    2. Eindelijk iemand die dat ook doet alleen gebruik ik een steen ipv mijn voet. Vinden mensen zielig maar slakken korrels niet... het is hooguit iets smeriger maar resultaat is hetzelfde. Alleen gebruik je geen gif, beter toch!

      Verwijderen
  5. Het wordt pas in 2023 verboden? Tot die tijd wordt alle ophef erover vooral veroorzaakt door één ding:

    Komkommertijd!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik woon in een stad.. muizen/ratten komen af op de enorme hoeveelheid brood in de sloten/vijvers voor de eenden.. maar het is veel en veel te veel wat er in wordt gegooid.. dus voer voor ratten.
    Ook alles wat er aan restanten Mc. Donalds enz. in de bermen gegooid wordt trekt dieren aan.
    Wij hebben muizen.. een van de buren gooit vet in de rioolput.. helaas weet ik niet wie het doet, wie ik het gevraagd heb doet het niet.. maar goed mijn Spaanse jachthondje heeft er al twee gevangen.. in een kleine stadstuin.. toch knap. Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
  7. In Friesland zetten ze hectares onder water omdat daar een muizenplaag heerst! En in Groningen zijn ze ook al gesignaleerd. Je schijnt het zelfs vanuit de sateliet zien waar ze zaten, daar was het weiland kaal door de ondergrondse gangen. Dat zijn dan buitenmuizen maar je kunt er op wachten dat het andere ongedierte niet meer in toom te houden is. Ze vermeerderen razendsnel!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Sinds wij kerkuilen in onze kapschuur hebben vinden we alleen uilenballen met daarin de schedeltjes en kaakjes van muizen. Levende muizen hebben we sindsdien niet meer gezien.
    We hebben wel veel overlast van katten die onze borders als kattenbak gebruiken en ieder jaar proberen de vogels in onze tuin te doden (wat helaas regelmatig lukt). Deze zomer een roodborstje, een koolmeesje en een boomklever en wij zien natuurlijk niet alle “moorden”.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wij wonen in het buitengebied in Friesland...na thuiskomst van onze vakantie muizen vanuit de kruipruimte de kelder in gekomen...een rat via de kruipruimte door de vloer van de meterkast geknaagd, door een minieme opening in de hal belandt...piepen...vreselijk...en we hebben 4 katten die jagen...inmiddels alles hermetisch afgesloten. Wij hebben buiten geen etensresten, voeren geen vogels e.d. houden alles schoon. We nemen er 2 kittens bij...we hebben een woonboerderij dus genoeg ruimte...geen ongedierte rond of in mijn huis...WMT

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Het lijkt mij toch wel goed om er over na te denken en nu al op voor te bereiden. De hoeveelheid eten die op straat en in de bosje getieft wordt is vreselijk.En verstandige dingen te doen. Er was hier een Westerling die een woonboerderij kocht. Was al bezig met een renovatie. En oje zag een rat. Ging in de wijde omgeving gehaktballetjes met gif strooien. Het was daar de gewoonte dat katten en geiten en honden vrij rond sjouwden. De dieren in de buurt uitgemoord. Dat heeft hem veel geld gekost. Kon z,n half affe boerderij met groot verlies verkopen. Weg gepest. Boeren met tractor reden op hem af. Ik ben heel erg tegen eigenrichting. Maar in deze stituatie ;Eigen schuld. Hij had met de buren kunnen overleggen en dan had hij hun ervaren jachthonden mogen "lenen"

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wij wonen in een appartementencomplex, en geen last van muizen op twee hoog.
    Totdat de post ging verbouwen en er blijkbaar bij de bakker ernaast muizen huisden. Door het spektakel gingen blijkbaar de muizen op de vlucht, want negen mensen hier zagen muisjes trippelen op het balkon, ze kwamen door de spouw naar boven. Ook bij mij zat er eentje, ik kreeg kippenvel als ik er eentje zag rennen. Dus de woningbouw gebeld, die stuurde een ongediertebestrijder, We hebben er drie gevangen. Nu al weken niets meer gezien, maar de rust is na de verbouwing weergekeerd. Hopelijk blijft dit nu zo. groetjes, Marlie

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Feitelijk zijn muizen en ratten opruimers. Hoe meer troep, hoe beter de opruimers zich voortplanten.

    Verder vind ik het paniekbericht wel erg wc-eend (een bestrijdingsbedrijf).

    En hierboven wordt geklaagd over muizen in een bosgebied. Sorry, maar in een bos horen muizen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik woon aan het water in een dorpje omringd door open weiland, dus natuurlijk zie ik wel eens eens muisjes voorbij komen. Mijn buren zijn helaas lekker scheutig met kippenvoer, dus dat trekt ongedierte aan. De afgelopen weken zagen wij ook een dikke rat voorbij komen en dat vind ik niet zo fris. Mijn man heeft vallen uitgezet en had laatst een dikke rat te pakken.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ja ik heb dat ook gelezen, een slechte zaak, maar we kunnen er zelf ook veel aan doen natuurlijk. Soms zie ik op straat voedsel liggen en dan denk ik ook waarom als er bakken in de buurt staan.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik woonde 28 jaar in het buitengebied, met sloten rondom onze tuin. In dat gebied is er een officiële rattenvanger, die met zijn werk moet voorkomen dat de ratten gaten veroorzaken in de dijken. Dus er is helemaal niets nieuws onder de zon, gewoon gevalletje komkommertijd naar mijn mening. We wonen in Nederland, met zoveel water snapt toch iedereen dat er ratten zijn?!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wij houden ook kippen wat aldus menigeen resulteerd in muizen op t erf. Muizen zijn er altijd, je ziet ze alleen sneller bij een vast voedselplek. De oplossing bij ons is simpel. Mijn kip is sneller als de muis en grijpt hem!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.