maandag 19 augustus 2019

Negatieve rente, zou het er toch van gaan komen?

Nog steeds worden de spaarrentes lager. Zo nu en dan ontvang ik weer bericht van een bank waar ik een spaarrekening heb, of had. Het gaat altijd over lagere rente, nooit over hogere rente.
En de rente is heel erg laag, die varieert tussen 0,01% en  0,25%. Alleen voor jeugdrekeningen (kinderrekening, jeugdsparen, Kinder Toekomst Plan, Zilvervloot sparen etc) wordt een wat hogere rente geboden.
Nu schijnt het dat ING overweegt om negatieve rente te rekenen. Dus als je bij ING spaargeld hebt, dan moet je in de toekomst geld betalen voor het feit dat ze op je geld passen. Geen rente meer, maar je betaalt een onkostenvergoeding.

Je legt er geld op toe! Ik moet zeggen, dat maakt sparen wel heel onaantrekkelijk!
In Duitsland gebeurt het al. Het gaat dan om spaarders bij een grote bank die meer dan een half miljoen euro op hun spaarrekening hebben staan. Die moeten 0,4% rente gaan betalen over die €500.000,- Dus dat is minimaal 2000 euro per jaar.

Als de negatieve rente beperkt blijft tot het vermogen van mensen die meer dan een half miljoen euro op hun spaarrekening hebben staan, dan heb ik daar niet veel moeite mee.
Dat wordt anders als deze "boete" ook gaat gelden voor mensen die veel minder spaargeld hebben.
Het lijkt me eigenlijk niet te verteren als je bijvoorbeeld 20.000 euro spaargeld hebt en je moet negatieve rente betalen aan je bank.

Wat ga jij doen met je spaargeld (als je dat hebt uiteraard)  als je bank een negatieve rente gaat rekenen? 

34 opmerkingen:

  1. Huis verduurzamen(en een kluis kopen)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Extreem lage rente, mede te danken aan het beleid van de ECB. Nu gaat het nog om spaargeld, straks wordt er flink ook gekort op pensioenen. Ben benieuwd wat voor artikel je dan schrijft.

    Ik ga een flink deel van mijn geld vastzetten in een deposito. Staat het vast voor een jaar of 2. En ik ben eigenlijk niet bereid om te betalen voor het stallen van de rest van mijn spaargeld. Dan verstop ik liever nog een deel in een oude sok.

    Verder is het weer lekker makkelijk socialistisch gedacht dat het maar even opgehoest moet worden de vermogende spaarders. Die zijn in NL al jaren gepakt met de vermogensheffing die uitgaat van een fictief rendement, ongeacht of dat rendement gehaald werd of niet en er zijn er genoeg die als gevolg daarvan hun inkomen hebben zien krimpen ipv groeien. Toen heb ik je niet horen piepen dat dat eigenlijk ook niet fair was.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Waarom zou het ok zijn als mensen met veel spaargeld wel negatieve rente krijgen en mensen met minder niet? Ik vind negatieve rente een hele slechte ontwikkeling. Niet goed voor de economie én voor onze veiligheid. N.a.v. de geluiden hadden mijn man en ik het er gisterenavond al over: wij gaan voor een kluis en halen onze centjes van de bank.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat is een inkoppertje, weghalen daar natuurlijk. Met dat snelle overboeken van nu heb je het toch zo terug van een andere rekening mocht je het nodig hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een andere ontwikkeling betreft de trend richting negatieve hypotheekrentes. Dat gaat de weggevallen inkomsten van de spaarrekeningen compenseren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor mensen met een koophuis met hypotheek, voor huurders levert dat dus niets op!

      Verwijderen
    2. Ook voor de meeste mensen met een koophuis levert het niets op. Als je een bestaande hypotheek hebt kun je die niet zomaar openbreken zonder boetes ed.
      Dit kan alleen aan de orde zijn bij nieuw af te sluiten hypotheken als de rente negatief zou worden.

      Verwijderen
    3. Huurders hoeven ook geen huurwaardeforfait en dubbele OZB af te dragen.

      Verwijderen
    4. De rente is al jaren structureel te laag door het vreselijke monetaire beleid van de ECB. De huizenprijzen schieten hierdoor door het plafond.

      Verwijderen
    5. Ja want de verhuurder betaald dat voor ze uit de goedheid van zijn hart. Kom op, zulke kosten zitten gewoon doorberekend in de huurprijs.

      Verwijderen
  6. Ik moet een beslissing nemen over eeuwigdurende afkoop van erfpacht. Dat kost een afkoopsom en notariskosten. Ongeveer 11.000 euro. Ik heb het spaargeld wel, en nog genoeg over als ik het zou doen. Gezien dat het huis meer waard wordt als de erfpacht voor eeuwig is afgekocht en gezien dat vermogen boven de 30.000 voor mij als alleenstaande wordt belast in box3, overweeg ik serieus die erfpacht toch maar voor eeuwig af te kopen. Maarrr.. er zijn nog 2 andere opties. Niets doen. Of per vervaldatum 2036 de canon laten vastzetten en dan stijgt ie nog alleen mee met inflatie. Dat laatste kost ook weer een notarisbezoek. Sommigen in mijn buurt laten hun hypotheek hiervoor verhogen, ook als die al bijna afgelost was. Doe ik niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Gelukkig hebben al een grote kluis dus ruimte genoeg voor “het grote kapitaal”
    We kunnen de kluis gedeeltelijk verhuren aan niet-kluis-bezitters zodat we toch wat rendement krijgen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je een kluis hebt moet je dat vooral tegen niemand zeggen. Dat is vragen om een inbraak.

      Verwijderen
  8. Ik schreef er zelf een paar dagen geleden ook al over. Ik ga ervan uit dat er dalijk een negatieve spaarrente komt. Al is het in de vorm van geen rente en een verhoging van andere bankkosten, links of rechtsom ga je dalijk "toch betalen" voor het stallen van je spaargeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Naar een andere bank die wel rente geeft en anders halen we het eraf.
    Als ze van het kleine beetje wat we hebben ook wat willen mee eten hebben dan hebben ze bij ons pech dat doen we het zoals boven beschreven.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat gaat er gebeuren als het gros van de spaarders in korte tijd hun spaargeld opneemt? Ik ga nu al mondjesmaat er af halen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Simpel dan gaat de boel op slot. Een bankrun wordt echt niet toegelaten. Denk maar eens terug aan de situatie van een paar jaar terug op Cyprus (2013). Niemand kon bij zijn spaargeld en het spaargeld werd even met 10% afgeroomd. Alles beslist in een weekend.

      Waarom denk je dat er een lobby is om cashgeld af te schaffen....we zitten gewoon in de tang.

      Verwijderen
  11. IK zou er erg verdrietig van worden. Ik zit in een fase van mijn leven waarin ik probeer ruim te sparen voor mijn toekomstige voorzieningen (een huis, bijvoorbeeld) maar waar ik niet in de positie zit om geld voor langere tijd vast te zetten in een deposito.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. De keuze is makkelijk. Inderdaad van de spaarrekening afhalen. Nu al heb ik een groot deel in aandelen zitten. Daardoor kan ik toch nog een mooi rendement behalen. Daarnaast zijn we bezig om een deel van de hypotheek af te lossen. Scheelt ook weer....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aflossen is een prima plan, maar grote sommen ineens beleggen vind ik tricky. De markt staat nu ook op een top, ik denk eerder dat we binnenkort naar beneden knallen dan dat we nieuwe records gaan breken.

      Ik beleg zelf maandelijks een vast bedrag en spreid daarmee het risico van verkeerd instappen.

      Verwijderen
  13. Wij zullen dan een goede kluis gaan aanschaffen, daar een deel van ons geld in doen. Zo heel veel hebben we niet, maar toch....geld betalen voor het geld waar je jaren over hebt gedaan om bij elkaar te sparen vind ik wel heel zuur. We investeren nu al in ons huis, wat we eigenlijk later wilden aan gaan pakken, maar hé de rente is bagger en ons geld wordt alleen maar minder waard dus dan gelijk maar aanpakken! We zorgen ervoor dat er een kleine buffer over blijft voor echt onvoorziene zaken.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Negatieve rente of niet, ik tank altijd voor 40 euri dus ik merk er niks van.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Andere optie. Die ook iets veiliger is dan de oude sok. Zet het geld op de lopende rekening. Dan betaal je geen negatieve rente....

    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is een goede tip!

      Susanne

      Verwijderen
    2. Lijkt me ook veel verstandiger. Bij een inbraak loop je het risico dat je oude sok gevonden wordt. Ik kan me zo voorstellen dat de verzekering niet vergoedt als je veel contanten in huis hebt. Ik neem de negatieve rente wel voor lief, dan betaal ik maar iets voor het veilig voor mij bewaren

      Verwijderen
    3. Je spaargeld op je lopende rekening laten staan lijkt mij geen goed idee. Voor mij voelt dat niet veilig. Ons spaargeld staat op een rekening bij een andere bank dan waar wij een betaalrekening hebben.
      Geld in huis lijkt mij ook geen goed idee. Iedereen moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt.

      Liefs Joanne

      Verwijderen
    4. @ anoniem 18:12 uur, goed idee, daar had ik zelf niet aan gedacht.

      Verwijderen
  16. Volgens mij ís er al sprake van een negatieve rente. Omdat de inflatie van ongeveer 2,5% over de eerste helft van dit jaar veel hoger is dan de spaarrente teer je hoe dan ook in op je vermogen. Hoe groot of hoe klein dat vermogen ook is.
    Ons spaargeld wordt nu al minder waard dan het was. Dus of je een rente krijgt van 0,03% of een rente betaalt van -0,03% maakt voor de kleine spaarder dan ook al bijna niets meer uit. Wat mij wel benieuwt is of we de negatieve spaarrente op kunnen voeren bij onze inkomstenbelasting.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat maakt natuurlijk wel uit want dan is het negatieve rente + inflatie, teer je nog meer in op je spaargeld... Daarom beleg ik in ETF's, die hebben op de lange duur en bij geleidelijk inleggen altijd een goed resultaat. Je moet niet snel zenuwachtig worden en écht een lange termijn nemen, maar ik zie nu, vanaf 2013 al goede resultaten.

      Verwijderen
  17. Voor een half miljoen euro moeten we nog ff door sparen ;-)
    maar als ze negatieve rente gaan rekenen op de normale spaarders dan haal ik het van de bank of ik zet het op een lopende rekening.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat geldt voor mij ook, zeker met die lage rentestanden. Ik ben ver over de 100, 120 jaar of zo, voordat het zo ver is dat ik een half miljoen euro bij elkaar heb gespaard.
      Het lijkt me niet waarschijnlijk dat ik dat haal ;-)
      En waarschijnlijk zijn er tegen die tijd ook wel wat instanties langs geweest die wat van mijn spaargeld afgesnoept hebben.

      Verwijderen
  18. Ik zou dan in elk geval eerder ervoor kiezen om dingen als de zorgverzekering in 1 keer te gaan betalen en dan gebruik te maken van de kortingen. En ik zou voor sommige dingen weer in envelopjes gaan sparen ipv op de spaarrekening. En wellicht de hypotheek nog sneller aflossen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.