donderdag 1 augustus 2019

De wereld rookvrij!

ProRail kondigde gisteren aan alle stations in Nederland binnen twee jaar rookvrij te willen maken en eergisteren werd bekend dat er steeds meer terrassen rookvrij zijn.
De rookvrije samenleving komt dichterbij. 

Alles rookvrij, heerlijk lijkt me dat!
Het komt nu nog veel te vaak voor dat ik hinder heb van rook van mensen die buiten roken: bij bushaltes, bij de terrassen in de stad, op mijn eigen terras achter het huis en ook voor mijn huis. Mijn woning is zes meter breed en mijn terrassen zijn ook zes meter breed. Toch slagen buren er prima in om mij in de rook te laten zitten/staan. Ik hoef soms mijn voordeur maar uit te stappen en dan word ik overvallen door rook! Nog vervelender vind ik als de rook van de buren mijn slaapkamer in trekt. Soms ben ik gewoon gedwongen om ramen en deuren gesloten te houden en is frisse lucht er voor mij niet bij!

RTV Noord heeft bijna dagelijks een stelling over een actueel onderwerp. Gisteren ging het over dat roken misschien maar helemaal verboden moest worden en je kon  aangeven of je dat een goed of een slecht idee vond. Tot mijn verbazing was ruim 41% voor het helemaal verbieden van roken! Dat is nog net geen meerderheid, maar het komt in de buurt. Ik had dat niet verwacht, ik had verwacht dat het percentage vóórstemmers hooguit 20% zou zijn. Dat geeft voor mij aan dat roken steeds minder geaccepteerd wordt. Een enorme vooruitgang in vergelijking tot bijvoorbeeld het feit dat er op mijn werk 20 jaar geleden nog steeds in werkkamers gerookt mocht worden. Het is nog geen 20 jaar geleden dat dit verboden werd!

Zoals ik al vele keren schreef: stoppen met roken geeft gezondheidsvoordeel en financieel voordeel. Gezondheidsvoordeel omdat roken een enorme kans geeft op ziektes, zoals:
  • Kanker in allerlei verschillende delen van het lichaam, met name in de longen, mondholte, keel, strottenhoofd, en slokdarm.
  • Hart- en vaatziekten: onder meer beroerte, hartfalen, aneurysma en coronaire hartziekten;
  • Longziekten en -klachten, zoals benauwdheid, hoesten, pneumonie, astma en COPD;
  • Complicaties bij een operatie, als gevolg van een verminderde wondgenezing;
  • Ontstekingen in de mond, gewrichten en longen;
  • Ernstige risico's bij zwangerschap voor zowel kind als moeder (met uitzondering van pre-eclampsie);
  • Verslechtering van het immuunsysteem;
  • Verminderde vruchtbaarheid voor zowel mannen als vrouwen;
  • Diabetes;
  • Staar en blindheid
  Financieel voordeel lijkt me duidelijk. Je hoeft gewoon geen dure tabaksproducten meer te kopen.

29 opmerkingen:

  1. Ik ben niet zo van de verboden. Mensen die van alles willen verbieden voor anderen zijn dood en doodeng. Al helemaal als ze pretenderen te handelen uit nobele motieven....brrr

    En nee ik ben geen roker, het gaat me erom dat we onze vrijheden kwijtraken. Want nu gaat het om roken, maar er wordt al jaren gepraat over verbieden van vuurwerk, er zijn clubjes die de bbq willen verbieden, hoerenlopen op de wallen willen ze weghalen, er zijn ook mensen die alle houtovens willen verbieden en ga zo maar door tot aan auto’s toe. En het gaat niet alleen tot het oproepen tot verboden, de hele tijdsgeest is niet meer open en vrij. Iedereen voelt zich overal permanent door gekwetst en wee o wee als een cabaretier ergens een grap over maakt bijvoorbeeld over een transgender ofzo dan wordt er dagen op tv en social media gehuild daarover. Ik word gewoon heel erg moe van al dat gezeur.

    En nu mag er op een station niet worden gerookt. Dan gaan de mensen voor het station op straat roken, krijg je daar weer gezeur om. En ik ben benieuwd wat het treinpersoneel ervan vindt, die kunnen tussendoor niet meer even roken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit soort zaken zijn niet eenvoudig. Iedereen wilt graag een gezondere samenleving. Alleen de groep rokers is behoorlijk groot. Alles verbieden werd vaak averechts. Een andere aanpak, stimuleren van verandering, zou natuurlijk fijner zijn. Elke stapje - hoe klein ook - is er een in de goede richting.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Roken is een hele nare verslaving waar je niet makkelijk van af komt. Als stoppen met roken eenvoudig was, dan zouden heel veel mensen dat allang hebben gedaan. Verbieden is dus onzin, want dan krijgen we illegale handeltjes. Ontmoedigen is wél goed en dan "sterft" het roken vanzelf uit ....

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Maar dan bbq-en ook verbieden evenals houtkachels. En die stinkbrommertjes. De hond niest,als ze passeren,maar ik krijg het ook binnen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar je hond poept weer op de straat enz. enz.

      Verwijderen
    2. Verbieden verbieden verbieden.... bekt zo lekker als het om iets gaat wat jou niet aanstaat.

      Zullen we die hond ook maar verbieden? Er is vast wel iemand die daar last van heeft.

      Als je alles maar verbiedt waar een ander last van kan hebben dan is letterlijk alles verboden. Kan je in een hoekje gaan zitten tot je de pijp uit bent en zelfs dan heeft nog wel iemand last van de stankoverlast!

      Verwijderen
  5. Ook ik en mijn partner hebben vaak last van de rokende mens! ‘n Rookverbod in openbare gelegenheden, zoals het nu dus is, vind ik geweldig. Lekker aan de bar iets drinken, heerlijk eten in een rookvrije omgeving, ik geniet er regelmatig van! Het roken verbieden op bepaalde plaatsen in de buitenlucht (schoolpleinen, ziekenhuisterreinen, sportvelden, stadions en het grootste deel van een station (dat is al zo) juich ik alleen maar toe.
    Als een horeca-ondernemer zijn terras rookvrij wil, prima, hij is daar de ‘baas’. Staat zijn buurman
    het roken toe, ook goed, hij is de ‘baas’ en ik zal er niet komen.
    Roken ontmoedigen vind ik een goed idee! Het is en blijft ongezond dat weet ook iedere roker. Roken verbieden vind ik geen goed idee.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik rook niet. Maar die hetze tegen rokers irriteert mij mateloos. Net alsof de rokers constant in je gezicht blazen of zo. Ga dan als niet roker niet in de buurt van zo'n rookpaal staan! Altijd alles maar verbieden in dit land. Wordt het daar leuker van of zo? Oh we zijn zo tolerant en inclusief. Behalve als het iemand met een andere levensstijl/mening betreft. Dan is die ruimte er niet meer. En gaan we net zolang zeiken en zaniken totdat we ons zin hebben gekregen. Doodmoe word ik ervan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal mee eens. Kijk rookvrij eten perfect maar als ik in mijn eigen tuin een sigaret opsteek is dat mijn eigen keuze ik zeg ook niets van de houtkachel of BBQ van een ander.

      Verwijderen
    2. Wat betreft de hetze tegen rokers: dat valt onder de verstikkende politieke correctheid in dit land. Overal moet je je zo langzamerhand schuldig over voelen. Over vliegen, over roken, over bbq, over een houtkachel, over ijs eten, over een airco in je huis, over de slavernij die honderden jaren geleden voor mij is geweest en waar ik geen enkele schuld aan heb, over het feit dat je blank bent.... Waar is het Nederland gebleven dat gezellig en relaxed was? Dat niet in zo'n ontzettende krampachtigheid probeert aan allerlei politiek correcte zaken te voldoen? Je kan tegenwoordig niks meer zeggen of don zonder dat er ergens zo'n politiek correct figuur met het vingertje staat te wapperen om je even te laten merken hoe 'fout' je wel niet bezig bent. Het wordt hoog tijd dat we dat eens van ons af gaan gooien en met z'n allen weer eens normaal gaan doen.

      Verwijderen
    3. Ik ervaar die 'politieke correctheid' als heerlijk. Eindelijk wordt er eens rekening met elkaar gehouden en wordt er nagedacht over wat ons gedrag voor effect heeft op het welzijn van ons allen. Leve de vooruitgang!

      Verwijderen
    4. @Kristal: alsof het zonder bbq, vliegen, roken, houtkachels en airco niet gezellig kan zijn. Door deze zaken verhogen we onze CO2 uitstoot en die moeten we zo veel mogelijk beperken, willen we de wereld voor onze (klein)kinderen nog leefbaar houden.

      Verwijderen
    5. Nou ik weet wel zeker dat het in die groene heilstaat waar alles verboden is niet gezellig zal zijn. Ik denk dat jouw kleinkinderen zullen proberen om over het hek te klimmen.

      Het is weerzinwekkend dat mensen gewoon weer de sovjettijd willen laten herleven, maar dan met een groen ipv rood sausje.

      Verwijderen
    6. Nou, ik heb toch echt een airco in mijn slaapkamer laten installeren dit jaar. Het wordt met een hittegolf makkelijk 34 graden in mijn slaapkamer. En ja, dan heb ik verduisteringsrolgordijnen en verduisteringsovergordijnen. Jammer dan van die 0,00007 graden opwarming van de aarde.
      Ik laat mij door niemand waar dan maar ook over een schuldgevoel aanpraten. Ik leef en doe zoals ik dat prettig vind. Als je dat niet aanstaat, dan kijk je maar een andere kant op. Dat jij gebukt wil gaan onder allerlei aangeprate schuldgevoelens, je gaat je gang maar. Ik doe er niet aan mee. Die groene heilstaat is niet voor mij.

      Verwijderen
  7. Het roken hier en dan weer daar verbieden maar wel steeds duurder maken.. laten ze dan gewoon stoppen met de verkoop er van dan is het klaar, maar dat gebeurd niet want de belasting trekt er ook lekker aan.

    Zelf rook ik niet maar heb wel jaren in de rook van een ander moeten zitten, tranen liepen soms van ellende over mijn wangen omdat het op de ogen sloeg.
    Vind fijn het niet meer in restaurants en bepaalde plekken mag maar mensen moeten zelf weten of ze willen roken in de buitenlucht of bij zich zelf in huis.
    Laatste hoorde ik dat het nu ook niet meer in bepaalde pretparken en op terrassen mag en dat vind ik (persoonlijk) wel ver gaan.. mensen zijn buiten dus laat ze dan!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Waarom vind je dat laatste? Ik heb er behoorlijk veel last van als iemand in een pretpark of op een terras rookt en veel van mijn vrienden en familieleden ook. Wat is precies je reden om te vinden dat zulke overlast prima is?

      Verwijderen
    2. Anoniem, mij rede daarvoor is omdat het in de buitenlucht is..

      Verwijderen
  8. als ik lees wat je allemaal van roken kan krijgen ben ik slecht bedeeld. Met verschillende van deze ziektebeelden moet ik door het leven en ik heb nog nooit van mijn leven gerookt. Blijf uit de buurt als er ergens gerookt wordt en toch gebeurt dat dan met je. Zal toch ook wel ergens anders aan liggen. Lidy

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat nou vrijheid. Op het moment dat die van een ander om te gaan en staan in geperkt word betekent het onvrijheid voor die ander.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het gaat niet zo zeer om vrijheid. Het gaat er om dat er door roken bij niet-rokende omstanders gezondheidsschade optreedt. Ik vind de vrijheid om anderen te vergiftigen met tabaksrook waarin tenminste 70 giftige stoffen in voorkomen (zie verpakking van sigaretten, daar staat het op!) geen echte vrijheid, dat heeft niets met vrijheid te maken.
      Daarnaast: als er overal buiten gerookt mag worden, geeft dat een slecht signaal tegenover kinderen. Die denken daardoor dat het normaal is om te roken.

      Verwijderen
    2. Dat is een argument wat niet opgaat, zeker niet in de buitenlucht (zoals op een station). Wil jij als niet roker genoeg troep binnenkrijgen om ziek willen worden van meeroken dan zul je jarenlang in een rokershok moeten meedampen. Je wordt niet ziek van het langs een rokerspaal lopen op een station. De gezondheidsrisico’s van meeroken zijn altijd zwaar overdreven, mede om een rookverbod door te drukken. Je krijgt meer troep in je longen binnen bij het koken dan van een avond naast een roker te zitten. Dat het niet fris is, is weer een ander verhaal.

      En kinderen zien zoveel slechte dingen op straat en op de computer dat die roker daarbij in het niet valt. Ik heb jonge neefjes en nichtjes en het is echt ziek wat zij al aan smerigheid hebben gezien, denk bv aan extreme porno. Ik heb liever dat ze naar een pijprokende oom kijken.

      Verwijderen
    3. Huh. Onvrijheid om niet lekker een restaurant, een kroeg of een winkel in te gaan. Gewoon in je eigen tuin of huis te kunnen zitten. Dat is geen onvrijheid ? Maar of verbieden zin heeft. Er kan niet op gehandhaafd worden denk ik. Maar misschien dat het voor een omslag zorgt in gedrag.

      Verwijderen
  10. Hoewel ik niet rook,hou ik niet van verbieden. Vlees eten,vliegreizen ,roken ..gek genoeg komt overmatig alcoholgebruik nooit ter sprake. Mijn vader is doodgereden door een dronken automobilist.Een ander familielid stierf aan de gevolgen van alcoholisme.
    En zo zullen er heeel veel slachtoffers zijn door gebruik van alcohol.
    Lees je nooit wat over.Vind ik erg vreemd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed punt. Het is gewoon selectieve verontwaardiging.

      Verwijderen
    2. Ik denk dat het is omdat je in de meeste gevallen met overmatig alcoholgebruik vooral jezelf hebt? Ik ken een paar alcoholisten en die hebben niet eens een rijbewijs. De staat denkt helaas dat het genoeg is om dronken autorijden te verbieden. Jammer. Een verbod op alcohol lijkt mij ook een heel fijn idee.

      Verwijderen
    3. Alweer dat toverwoord ‘verbieden’.

      Vertel eens anoniem van 7:01 die zo graag alcohol totaal verboden ziet: hoe succesvol was de drooglegging in Amerika? Echt een doorslaand succes of een hele dikke flop waar de maffia grof geld mee heeft verdiend? .......

      En met zuipen heb je zeker niet alleen jezelf. Ik heb een alcoholistische oom (die heel vaak heeft geprobeerd om van zijn verslaving af te komen, dat moet ik echt toegeven) en zijn kinderen hebben daar echt zwaar onder geleden.

      Verwijderen
  11. Ik raad al de fans van allerhande verboden eens aan om 1984 van George Orwell te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. super als het op meer (openbare) plekken verboden wordt.
    Als (geboren) astmatische bronchitis patiënt is dat een zegen. Kon vroeger nooit naar een kroeg of uit eten. Nu wel. Ik gun iedereen zijn of haar sigaretje, maar dan waar niemand er last van heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is voor mensen met astma en COPD een hele vooruitgang dat er in de openbare ruimte minder gerookt mag worden!

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.