vrijdag 2 augustus 2019

Gratis vaccinaties ter voorkoming van handicap en dood door besmettelijke ziektes

Afgelopen weekend stond er in de Volkskrant een interview met de directeur van de kinderdagverblijven die geen niet- gevaccineerde kinderen meer toelaten. Ik vind het heel goed dat daar weer eens over geschreven wordt, want ik vind vaccinaties heel belangrijk. Wist je dat meer dan 80% van alle kinderen, waar ook ter wereld, vaccinaties krijgen? Inenten is een heel goed middel om de kindersterfte te verlagen. Het is toch geweldig dat er zo veel kinderen gered kunnen worden met een relatief eenvoudig middel als een vaccinatie!
Het vervelende van een lage vaccinatiegraad in Nederland is, dat besmette kinderen met bijvoorbeeld mazelen andere kinderen die nog niet gevaccineerd zijn, kunnen besmetten met deze ziekte, met de kans dat zo'n baby overlijdt. Je moet er toch niet aan denken dat je niet-gevaccineerde kind, die de ziekte misschien goed doorstaat, de oorzaak is van de dood van een baby!
De BMR vaccinatie wordt gegeven op de leeftijd van 14 maanden, vóór die leeftijd is een kind bevattelijk voor deze ziektes die hele nare gevolgen kunnen hebben.

Onlangs werd ik nog weer eens persoonlijk  geconfronteerd met de late gevolgen van een polio-infectie. Ik ben van voor de start van de polio vaccinaties van 1957. Voordien werd er niet gevaccineerd. In 1956 was een vrij grote polio-uitbraak. Wikipedia:
De laatste grote polio-epidemie in Nederland was in 1956. Deze epidemie heeft in dat jaar bij 1784 mensen verlammingen veroorzaakt. 10% van hen moest beademd worden (in de zogenaamde ijzeren long). 70 personen (3%) zijn overleden. Naar aanleiding van deze epidemie kwam de vaccinatie tegen poliomyelitis met het sabinvaccin op gang. De grote vaccinatiecampagne van 1957 was gericht op alle kinderen geboren vanaf 1 januari 1950.  
Ik ben in 1957 ook gevaccineerd. Ik had dus leeftijdgenoten die polio gehad hadden in de periode voor de vaccinaties en één van die mensen kwam ik onlangs tegen. In de jaren dat ik haar kende, liep ze moeilijk en had ze verder niet veel hinder van de polio. Maar nu, heel veel jaren later, is ze ernstig gehandicapt door het postpoliosyndroom. Ik wist niet dat er late gevolgen waren, maar het blijkt dat het vaak voorkomt.
In Nederland hebben zeker 15000 mensen te maken met de late gevolgen van polio. Zij zijn lang geleden besmet geraakt met het poliovirus. Ze zijn hersteld en nu keren de spierzwakte en vermoeidheid weer terug. Artsen gebruiken hiervoor de term postpoliosyndroom (PPS). (bron: spierziekten Nederland)

Dan denk ik: dergelijke ziektes zijn nu zo gemakkelijk en veilig te voorkomen. Waarom zou je je kind dan blootstellen aan het risico op een ernstige ziekte?
Nu weet ik wel, dat er mensen zijn die erg argwanend staan tegenover vaccineren. Die menen dat het middel veel ernstiger is dan de kwaal en dat je je kind dat niet moet aandoen. De berichten hierover missen een serieuze wetenschappelijke achtergrond, je zou ze kunnen scharen onder de noemer nepnieuws.

22 opmerkingen:

  1. Ik vind het een goede zaak dat zo'n kinderdagverblijf zelf stappen onderneemt. Niet gevaccineerde kinderen vormen inderdaad een onnodig risico.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En je stelt niet alleen je eigen kind bloot aan het risico op een erge ziekte, maar ook andere kinderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het probleem is dat de argumenten van de anti-vaxxers emotioneel van aard zijn (het is eng, het is gevaarlijk) en je dus niet een normale inhoudelijke discussie kunt hebben.

    Ditzelfde speelt ook vaker bij andere onderwerpen, we worden als maatschappij minder rationeel en steeds emotioneler. Neem bijvoorbeeld de energietransitie, emotioneel zwaar beladen onderwerp.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik begrijp eerlijk gezegd niet zo goed wat dit verhaal op een zuinig leven blog doet..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vaccinaties zijn inderdaad gratis en het is heel verstandig om te vaccineren.
      Mijn jongste dochter is kort na haar geboorte besmet geraakt met kinkhoest. Dat was voordat ze gevaccineerd werd. De vaccinatie kwam dus te laat voor haar. Ze lag een maand in het ziekenhuis en was heel ernstig ziek, met een dubbele longontsteking, uitdrogingsverschijnselen, kinkhoest en nog een andere infectie er over heen. Kortom, ze heeft het maar net overleefd.

      Verwijderen
    2. Heftig verhaal en ik snap dat je dat wilt vertellen, je wilt namelijk als moeder niet dat andere kinderen zo moeten lijden als jouw dochter heeft gedaan.
      Mijn dochter was WEL ingeënt tegen kinkhoest, maar kreeg de ziekte toch. Heeft dientengevolge ook longontsteking gehad. Achteraf bleken er problemen te zijn met het kinkhoestvaccin waarmee zij en duizenden andere kinderen jarenlang ingeënt zijn.
      Heeft mij wel aan het denken gezet over het wel/niet vaccineren. Ik ben absoluut niet tegen vaccineren, ik ken namelijk mensen die als kind polio hebben gehad of nu postpolio hebben en dat wens je niemand toe, maar ik ben wel kritischer geworden.

      N.

      Verwijderen
    3. Er zijn inderdaad jaren geweest dat het kinkhoestvaccin niet optimaal werkte.
      Toen mijn jongste ziek was, hadden mijn oudste dochter van toen 3 jaar en ik ondanks vaccinaties ook milde kinkhoestverschijnselen. Mijn bloed is toen getest en ik had inderdaad kinkhoest. Ik vond het niet nodig om mijn oudste te laten prikken, een onnodige belasting. Dus formeel is niet vastgesteld dat zij het ook had, maar ze had de zelfde hardnekkige kinkhoestbuien als ik. Zonder vaccinatie waren de verschijnselen waarschijnlijk veel erger geweest.

      Verwijderen
  5. Mijn kinderen zijn allemaal gevaccineerd, maar ik weet dat dit een heikel onderwerp kan zijn dat heftige reacties oproept.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik ben het volkomen met jouw genuanceerde mening eens!
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ook mijn beide dochters zijn gevaccineerd evenals mijn drie kleinkinderen.
    Het gevaar op de besmettelijke kinderziektes blijft sowieso bestaan omdat bepaalde religieuze groeperingen vaccinatie afwijzen! En waar jij niet aan denken moet, de dood van een baby omdat jouw niet-gevaccineerd kind de ziekte overgebracht heeft, zal deze groepering het de wil van God noemen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ga er van uit dat God gezorgd heeft voor goede vaccins, zodat er geen onschuldige kinderen hoeven te sterven. Ik geloof niet in een wrede God die kinderen wil doden.
      Laura-Marie

      Verwijderen
    2. Er zijn meer hoog opgeleide ouders die niet willen vacineren dan gelovigen!

      Verwijderen
  8. Ik heb in 1952 polio gehad en sinds twintig jaar ME- achtige verschijnselen, die nooit een echte diagnose kregen. Postpolio? ME? In elk geval invaliderend. Geen fijne situatie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het zou heel goed kunnen dat het in feite het Postpoliosyndroom is.

      Verwijderen
  9. Voor beide kampen valt wat te zeggen. Hoeveel ik me er ook in verdiept heb ik snap het nog niet. Als iemand zijn eigen kinderen heeft in laten inenten dan zouden ze toch beschermd moeten zijn ? Iets met pasieve en actieve antistoffen. En ik snap niet waarom er nog niet getitert kan worden. De antistoffen van de moeder die het kindje heeft mee gekregen ,antistoffen tegen die ziektes ,kunnen juist ook er weer voor zorgen dat de antistoffen van de vaccins niet aan slaan.
    Verder valt het me op dat vaak diegene die zo anti anties zijn: Mijn Kinderen worden bedreigt er geen enkel probleem mee hebben om met een kamer vol te gaan zitten roken bij die kleintjes .Of in de auto. Beetje dubbel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je je kinderen laat inenten zijn ze inderdaad beschermd, maar in de periode voor deze vaccinaties niet. De BMR is met 14 maanden en de DKTP met 6 - 9 weken. Voor die tijd kunnen baby's dus wel degelijk besmet worden. Ik zou er niet van uitgaan dat een kind antistoffen van de moeder heeft meegekregen. Ik was zelf ingeënt tegen kinkhoest, maar mijn dochter kreeg de ziekte wel, ondanks mogelijke antistoffen werd ze rond een leeftijd van 6 weken besmet.

      Ik zie geen verband tussen tegen anti-vaccers en rookgedrag waar kleine kinderen bij aanwezig zijn. Ik vind het nogal generaliserend wat je zegt.

      Verwijderen
    2. Helaas zie ik het om me heen. Regelmatig. Lekker schelden op hoe slecht die anderen wel niet zijn.

      Verwijderen
  10. Vaccinaties zijn natuurlijk niet echt gratis.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Reken maar dat de kosten die er gemaakt moeten worden als je ziek wordt omdat je niet ingeënt bent (of omdat de vaccinatiegraad zo laag is dat een ziekte om zich heen grijpt...) hoger zijn dan de kosten van een vaccinatie per kind/persoon.

      Cath

      Verwijderen
  11. Onze dochter heeft toen ze klein was een aantal inentingen gehad. Maar wel gesplitst. Dus niet de cocktailprikken. Dit was zeker niet gratis, maar ik had het er graag voor over.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.