woensdag 25 september 2019

Korten op de pensioenen, en vlug een beetje!

De pensioenen van het ABP worden al jaren niet meer geïndexeerd, dus ze houden al jaren geen gelijke tred met de inflatie. Oftewel, je pensioen is steeds minder waard.
Nu is de dekkingsgraad dermate onvoldoende, dat een korting dreigt, dus gaat de koopkracht nog weer achteruit, in ieder geval van mensen die aangesloten zijn bij een pensioenfonds dat financieel in zwaar weer zit.

Ik ontving een mailtje van het ABP dat de korting waarschijnlijk ingaat in oktober 2020, maar nu zag ik maandag de heer Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, op TV, die vertelde dat de korting zo snel mogelijk moet ingaan om nadeel voor de latere generaties te voorkomen. Hoe langer de korting uitgesteld wordt, hoe lager de toekomstige pensioenen voor jonge mensen worden. Het kan zo niet langer, volgens hem. De man had een in mijn oren prettig Noord-Nederlands accent. Ik meende zowel Fries als Gronings te horen. Nu klopt dat wel, zo blijkt als ik Wikipedia raadpleeg, hij is geboren in de provincie Groningen en ging net als ikzelf in Drachten naar de middelbare school. Na de middelbare school studeerde hij in de stad Groningen en hij promoveerde daar ook. Vandaar dat bekende accent dat bijna voelde als thuis.
Zijn boodschap was helder, ik moet ieder jaar tenminste 380 euro netto inleveren (= 5% van mijn pensioen) om te zorgen dat mijn (schoon)kinderen en alle jonge mensen die bij het ABP zitten ook nog pensioen krijgen. Mijn jongste dochter en de man van mijn oudste dochter zitten bij datzelfde ABP en natuurlijk wil ik graag dat zij later ook een fijn pensioen hebben als ze bejaard zijn. Wie kan daar nu op tegen zijn?
Een beetje jammer van mijn eigen centjes, maar ik red mij wel met wat er binnenkomt.
Overigens reken ik er niet op dat die korting ooit weer ongedaan gemaakt wordt. Misschien krijgen we nog wel weer eens een inflatiecorrectie, maar dan niet op basis van het oude pensioen, maar op basis van de nieuwe gekorte bedragen. 

Ik ben benieuwd wanneer de korting er komt, want politiek ligt het heel gevoelig, die korting op de pensioenen. Waarom? Omdat het politieke partijen veel stemmen kan kosten als ze voor kortingen zijn. Voor jonge mensen is het pensioen een "ver van mijn bed-show", die zijn meer bezig met kinderopvang, onderwijs en koopkracht dan met het pensioen, want dat is een verre toekomst. Ouderen zijn uiteraard wel bezig met pensioenen, die willen graag hun koopkracht behouden en er niet op achteruit gaan. Dus die zullen stemmen op partijen die de korting op pensioenen niet zo nodig vinden, die denken dat het allemaal wel los loopt met de dekkingsgraad.

Laatst was er in de Volkskrant ook nog een discussie over het stemrecht van ouderen. Er waren mensen die vonden dat ouderen getalsmatig veel te veel te zeggen hadden in Nederland en veel te veel in hun voordeel invloed hadden op de politiek. Het idee was dat ouderen alleen voor hun eigen voordeel kiezen en dat zou ten nadele zijn van de jongeren. Na een zekere leeftijd zouden ouderen hun stemrecht moeten verliezen, was hun mening. Daar gaan mij de haren recht van overeind staan!
Ouderen hun stemrecht ontnemen? Wat is dat voor onzin? Misschien zou dat intrekken van het stemrecht moeten gelden voor mensen met gevorderde dementie, maar voor de rest geldt dat naar mijn mening zeker niet.
Wat vind jij?

34 opmerkingen:

  1. Er is geen tekort in de pensioenpotten. Er zit bijna 1428 miljard(!) in de pensioenpotten en de pensioenfondsen behalen een prima rendement in beleggingen op de wereldmarkt. Dat is genoeg om aan de toekomstige verplichtingen te voldoen. Er wordt gekort vanwege een kunstmatig laag gehouden rekenrente door het vreselijke beleid van het ECB dat erop gericht is om Noord-Europa leeg te zuigen ten gunste van de zuidelijke schuldenlanden die staan te springen om hoge inflatie. Dat is onrechtvaardig en zouden wij als Nederlanders niet moeten accepteren.

    Ik zie dit toch wel belangrijke punt nergens terugkomen in jouw stuk. Jij lijkt je er maar braaf bij te leggen gekort wordt en verdiept je er ook niet verder in het hoe en waarom. Maar dus wel in het noordelijke accent en middelbare schoolverleden van Knot, terwijl dat weinig relevant is voor de pensioenkwestie.

    Ik ben niet voor het ontnemen van het stemrecht voor ouderen, maar doe dan ook wat met je stem ipv van klakkeloos pensioenkorting te accepteren! Dat zeg ik als iemand die nog 30 jaar moet werken en onze beide generaties een goed pensioen gunt.

    Lees je ook eens in over in welke nieuwe problemen onze pensioenen gaan terechtkomen vanwege

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat de pensioenen betreft klopt er één ding in de redenatie van U niet. Toen men begon met het inleggen van het geld van de huidige gepensioneerden ging men uit van een lagere levensverwachting als dat men daadwerkelijk heeft. Deze gepensioneerden hebben een gegarandeerd pensioen. Er MOET dus ten alle tijden betaald worden. Maar er is maar betaald voor, laten we zeggen 8 jaar, terwijl men nu 11 jaar leeft na pensionering. Die 3 jaar komen ook uit die pot, maar worden door de werkenden betaald en niet door de huidige gepensioneerden. Dus die rekening komt voor de jongere generaties die GEEN gegarandeerd pensioen opbouwen. Dit in tegenstelling tot de gepensioneerden.
      Wat stemrecht betreft: pas als je wilsonbekwaam bent, mag je stemrecht worden afgepakt. Als je in de gevangenis zit of pas in ons land bent komen wonen mag je wat mij betreft niet stemmen. De rest moet gewoon kunnen stemmen. ( pas in ons land komen wonen betekent voor mij minder als 2 jaar. Je hebt dan naar mijn idee te weinig kennis over de Nederlandse politiek)

      Verwijderen
  2. Korten gaat persoonlijk problemen geven bij mensen met een klein pensioen. Maar ook kan er door minder kopen minder omzet zijn bij midden-en kleinbedrijf.Dag prinsjesdag-leugen over koopkracht verbetering

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik kan me totaal niet vinden in deze visie op Europa. Noord-Europa wordt leeggezogen ten gunste van Zuid Europa! Toe maar!! Misschien kan jij, anoniem( altijd interessant te zien dat mensen hun eigen naam weglaten als ze anderen als braaf en onwetend bestempelen) je even informeren over het het gevolg van de rol van Nederland in Europa en de wereld als belastingparadijs?
    Nederland heeft zo zijn eigen methodes om geld te vergaren die naar mijn inzien niet door de beugel kunnen.
    Ik vind de houding van Aaf in de pensioenkwestie sympathiek en voldoende doordacht.
    Groet Els

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als mensen gaan muggenziften over de anonimiteit van reacties, dan is dat meestal vanwege een gebrek aan inhoudelijk tegenargumenten. De vrij generieke naam ‘Els’ is ook niet naar een bestaand persoon te herleiden. Jij kan net zo goed een Henk of Arie zijn.

      Leuk dat jij je niet in mijn reactie kunt vinden, maar enige argumentatie waarom niet mist. Feit blijft dat er volop geld in de pensioenfondsen zit en dat er voldoende rendement wordt gehaald. Door de kunstmatig lage rekenrente komen we in de knel. Natuurlijk is bij door de invoering van de euro tegen een verkeerde koers van de gulden ook al 10% van je spaargeld en pensioen verdampt. Als jij argumenten hebt waaruit blijkt dat dit niet klopt en ik maar wat uit mijn mouw schud hoor ik dat graag. Overigens is de inflatieproblematiek niet bepaald iets waar we plotseling door worden overvallen, dit is de systeemfout van de euro waarvoor tegenstanders destijds waarschuwden.

      Ik vind de reactie van Aaf niet voldoende doordacht en diepgaand en vind dat zij zich wel erg makkelijk bij pensioenkortingen neerlegt. Dat heeft verder niets met sympathie te maken.

      En in Nederland is een heleboel niet in orde, maar hier hebben we het over pensioenen.

      Groet Anoniem



      Verwijderen
  4. Hoi Aaf, ik ben het met bovenstaande reactie eens. Ik vind het zeer royaal dat je je neerlegt bij een korting omdat je de generatie(s) na jou ook nog een leuk pensioen gunt maar helemaal eerlijk is het natuurlijk niet. Ik weet niks van rekenrentes, rendementen en dekkingsgraden, maar een paar dagen geleden las ik een artikel op nu.nl over de kabinetten Lubbers in relatie tot de ambtenaren pensioenen en dat klinkt niet fraai.

    https://www.nu.nl/economie/5996230/pensioengerechtigden-slepen-nederlandse-staat-voor-de-rechter.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben onlangs lid geworden van de Vereniging Pensioenverlies. De overheid heeft inderdaad zitten graaien in de pensioenpot van ambtenaren, dus ook in mijn pensioen en ik hoop dat er wat van dat geld teruggehaald kan worden. Het gaat nu om 80 miljard euro. Als de overheid dat terug moet betalen aan het ABP, dan is korten misschien helemaal niet nodig of kan de korting teruggedraaid worden.

      Verwijderen
    2. Ja, maar het probleem is natuurlijk dat het gegraaide geld allang is uitgegeven. En als de overheid iets terug moet betalen aan het fonds, dit dus uit algemene middelen moet worden opgehoest. Die dus door iedereen in Nederland worden opgebracht, waaronder ik als werkende loonslaaf, maar ook gepensioneerden die bij andere fondsen zitten en wel op hun pensioen worden gekort. Voor de ABP’ers is het leuk als dit in hun voordeel uitpakt, maar de rest van Nederland mag op de blaren zitten.

      Verwijderen
    3. Onder premier Ruud Lubbers verlaagde de overheid als onderdeel van bezuinigingen de bijdrage aan de ambtenarenpensioenen. Deze werden in de jaren tachtig van 21 procent tot onder de 10 procent verlaagd.
      Daardoor ontstond een betalingsachterstand door het Rijk van bijna 33 miljard gulden. Ambtenaren en leraren hadden daar destijds niets over te zeggen omdat het ambtenaren- en onderwijspensioenfonds ABP een Rijksdienst was. Omgerekend naar euro's en met ruim 25 jaar aan rendement zouden de achterstallige betalingen neerkomen op ongeveer 80 miljard euro.

      Dat geld is destijds uitgegeven om de overheidstekorten aan te vullen (algemeen belang) maar komt alléén uit de zakken van ambtenaren en leraren (eveneens de werkende loonslaaf!).Hoe eerlijk is het dat uitsluitend die groep moet opdraaien voor een overheidstekort?

      Pensioenverlies wil bereiken dat het onrecht dat de ambtenaren is aangedaan door een greep uit de kas, wordt rechtgezet. Dit heeft het ABP destijds armer gemaakt en als gevolg daarvan kan nu niet worden geïndexeerd en dreigen zelfs kortingen. Het compenseren van dat onrecht moet worden afgewogen tegen de gevolgen voor de Staat. De Nederlandse economie en de financiën van de Staat staan er nu veel beter voor dan toen de ingreep plaatsvond. Het is nu dus juist een gunstige tijd om compensatie te realiseren. Volledige compensatie, verspreid over meerdere jaren, is zonder meer mogelijk binnen de strenge normen van het stabiliteitspact, dat een maximaal tekort van 3% en een maximale overheidsschuld van 60% van het bruto binnenlands product toestaat. In 2018 had de Staat een overschot van bijna 2%. Bovendien kan de Nederlandse Staat nu lenen met een negatieve rente. Daar komt nog bij dat indexatie van de pensioenen zal leiden tot extra bestedingen hetgeen leidt tot extra belastinginkomsten, waardoor de terugbetaling vanzelf weer deels in de staatskas terugvloeit.

      Verwijderen
  5. Ik vind het een schande dat de generatie die veelal al vanaf een jaar of 16 gewerkt heeft nu gedreigd wordt met allerhande kortingen. Zij die dus veel langer heeft gewerkt dan de huidige generatie die aan het werkboek of de huidige jeugd ooit zal doen. Daarnaast herinner ik me nog dat ergens rond 2000 de overheid een flinke greep in de pensioenkassen heeft gedaan om de overreserves af te romen. En nu wordt er door een rekenrente foefje beweerd dat er een tekort is. Ik ben een veertiger en besefte rond mijn 25ste al dat ik het niet van mijn pensioen zou moeten hebben wat ik via de werkgever opbouw en dus verantwoordelijkheid voor mijn eigen pensioen. Om heel eerlijk te zijn zag ik de pensioenbeleggers bij de bedrijfsvereniging waar ik werkte en had toen al door dat dat een clubje zelfverrijkende boefjes was in veel te dure maatpakken. Over het stemrecht gesproken, mijn voorkeur zou het hebben dat iedereen voor hij of zij gaat stemmen eerst een toets moet afleggen waaruit blijkt dat ze begrijpen waar de partij waarop ze willen stemmen voor staat. Nu wordt er veel te veel vanuit de onderbuik gestemd. Er schoort nog meer aan hoor, veel jongeren hebben geen enkele interesse in de politiek en maken geen gebruik van hun stemrecht. Een lastig dilemma aan de ene kant is stemrecht het fundament van onze democratie dus wil je dat iedereen gebruikt maakt van die stem en aan de andere kant is het ook belangrijk dat er met verstand gekozen wordt omdat we anders met de ene na de andere populistische partij worden opgescheept. Het idee om de ene groep meer gewicht te geven dan de andere is idioot en tornt aan de wetten van democratie iedereen 1 stem en is wat mij betreft net zo slecht slangetje ronselen of verkopen van stemmen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. * vanwege de Europese pensioenrichtlijn waarin de totaal voor haar functie ongeschikte PvdA ex-minister Jette Klijnsma ons in heeft weten te rommelen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is natuurlijk onzin om 1 bewindspersoon verantwoordelijk te houden voor het feit dat Nederland zich houdt aan de Europese pensioenrichtlijn. Daar zat het hele kabinet en het parlement bij. Die hadden samen de verantwoordelijkheid.

      Verwijderen
    2. Lekker makkelijk Aaf. Klijnsma heeft de regelgeving er binnen zeer korte tijd doorheen gedrukt, zonder vooraf duidelijk te informeren. De parlementsleden van de betroffen partijen hebben klakkeloos uit partijdiscipline een kruisje gezet zonder stukken te lezen. Pas nadat er akkoord was ontstond er enige ophef in het parlement om wat er nu doorheen was gekomen, is met een sisser weer afgelopen natuurlijk.
      Zelfs Duitsland wilde deze richtlijn niet implementeren, maar Nederland (goed voor 60 procent (!!!!) van de pensioengelden in Europa, wil natuurlijk weer het braafste jongetje uit de klas zijn en tekent.
      Wist jij dat er een in de richtlijn een paraaf staat waaruit blijkt dat de EU in mag grijpen als dat noodzakelijk wordt geacht? Fijn hoor zo’n vage en ruime passage, terwijl we weten dat de de Fransen al tientallen jaren uit zijn op een transferunie en verlekkerd naar de goed gevulde Hollandse pensioenpotten zitten te loeren. Ik hoor je nog wel als er een graai wordt gedaan in de pensioenen door bijvoorbeeld de fondsen te verplichten om in waardeloze eu-obligaties en fondsen te investeren.

      Verwijderen
    3. Sorry anoniem van 10:17 uur, maar ik begrijp het niet zo goed. Bedoel je dat andere landen, zoals Frankrijk, kunnen graaien in onze pensioenen?
      Ik heb altijd aangenomen dat de pensioenfondsen redelijk autonoom zijn in het beheer van de pensioengelden en alleen de hoogte van de dekkingsgraad door andere instanties wordt beslist.

      Verwijderen
    4. Hoi Aaf, tot nu toe is er (nog) niet gegraaid, maar de EU voert als tactiek steeds stapsgewijs verdergaande veranderingen door en stapje voor stapje komen we bij de ‘ever closer union’. Ons was jaren geleden ook beloofd dat dat er hard monetair ECB beleid zou worden gevoerd en we niet zouden afstevenen op een transferunie. Dat is een wassen neus gebleken. Ten tijde van het Brexit referendum werd er ook bijvoorbeeld hard ontkend vanuit Brussel dat er een Europees leger zou worden opgericht (iets wat een groot pijnpunt zou zijn in in het Verenigd Koninkrijk, vandaar de gerustellende woorden) en binnen een week (!) na het Brexit werd er weer doodleuk gepraat over een EU-leger. Zo kan ik nog wel meer voorbeelden opnoemen maar ik dwaal af. Terug naar pensioenen...

      Tot nu toe is er nog niet gegraaid in onze pensioenpotten. Maar alle pensioengelden vallen nu onder de richtlijn. En in de richtlijn staat een vage en ruime bepaling. ‘The Union may adopt measures.’ Lekker vaag dus, want wat wordt hiermee bedoeld? Mag er afgeroomd worden? Mag er bepaald worden waarin door de fondsen wordt geinvesteerd? Zo ja, in welke gevallen? We weten het niet, want het is allemaal niet nader omschreven. Natuurlijk is de EU niet zo gek om morgen de Nederlandse pensioenen leeg te plunderen, dan krijg je vanzelf meer exits, maar ik zie het wel op termijn gebeuren dat de fondsen onder het mom van ‘europese solidariteit’ worden gedwongen op waardeloze eu-bonds en rommelproducten aan te kopen. Het braafste jongetje van de klas wordt dan vanzelf een armoedige oudere.

      Het is echt zeer kwalijk dat onze parlementsleden werden gepusht om in zeer korte tijd obv van een Engelstalig document van 100 pagina’s te beslissen over zo’n groot belang als onze pensioenen. Heb jij dit destijds niet gevolgd Aaf? Zie bv https://www.ad.nl/nieuws/oppositie-woest-over-procedure-rond-pensioenen~ac7e2bc8/

      Als het kon zou ik niets meer inleggen in een verplicht pensioenfonds maar zou ik liever mijn eigen boontjes wel doppen en o.a. investeren in vastgoed in het buitenland. Maarja, ik heb geen keus en op onze onbetrouwbare regering kan ik niet vertrouwen.

      Verwijderen
  7. Mooi dat jij hierin als gepensioneerde verder kan kijken dan je eigen belangen! Verder ben ik zeker niet voor ouderen ontzeggen van hun stemrecht, maar als je bijvoorbeeld kijkt naar het Brexit-referendum in Groot-Brittannie, dan vind ik het wel pijnlijk dat de jongeren daar massaal tegen hebben gestemd en de ouderen voor, terwijl het niet om hun toekomst gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jongeren hebben nauwelijks gestemd. Van het kleine deel dat wel heeft gestemd, heeft een meerderheid voor gestemd. Maar dat is ook het deel van de bevolking dat nog niet de rekening hoeft te betalen. Toen ik nog een jonge student was stemde ik veel linkser dan toen ik volwassen werd en mijn eigen broek moest ophouden.

      Verwijderen
  8. Wij, kleine zelfstandigen, hebben geen pensioen (bij een pensioenfonds) opgebouwd en ik moet zeggen dat we daar nooit spijt van gehad hebben. We hebben zelf gezorgd dat er geld is voor ‘later’. Het gedoe over gekorte pensioenen raakt me niet persoonlijk maar ik vind het vreselijk voor de mensen die het geld niet kunnen missen!
    Wij, ouderen, moeten blijven stemmen zolang we geestelijk in orde zijn maar we mogen best wat meer rekening houden met de generaties die na ons komen. De vervelendste opmerking in dit geval is “ daar hebben we ons hele leven voor gewerkt “. Ik werkte voor geld, mijn eigen onderhoud, voor mijn kinderen, voor mijn huis en mijn dieren, om prettig te leven en het werk maakte mijn keven prettig!
    .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. jullie hebben op een andere manier last van de lage rente. interen op spaargeld door de (nu nog?) onredelijke box3 belasting.

      Verwijderen
  9. Dat pensioen is wel een onderwerp dat de gemoederen sterk bezighoudt als je de reacties tot nu toe bekijkt :). Begrijpelijk natuurlijk.
    Wat betreft stemrecht: alhoewel ik (als nog net niet oudere) sterk meevoel met jonge mensen in dit verhaal zie ik toch een groot principieel probleem in een deel van een bepaalde groep het stemrecht te ontzeggen enkel omdat de groep anders een te grote invloed zou hebben. Je tornt daarmee aan het fundament van de (onze) democratie en ik denk dat we daar héél voorzichtig mee moeten zijn want we hebben het best redelijk voor elkaar in NL. En natuurlijk stemt vrijwel iedereen met het eigenbelang op #1.

    Ik ben hopeloos slecht onderlegd in de materie 'pensioenen' en zeer matig geïnformeerd (heel onverstandig gezien mijn leeftijd, ik weet het) dus ik kan niet echt een genuanceerde mening vormen over hoe eerlijk en hoe nodig dat korten is. Wat ik over het algemeen in dit soort situaties altijd weer jammer vind is dat de allerbreedste schouders niet bereidwilliger zijn om wat extra te dragen. En dan heb ik het dus niet over mensen met twee keer modaal die zonder zorgen een paar keer op vakantie kunnen, maar over de groep die het nauwelijks merkt als er 10.000 per maand meer of minder binnen komt. Hopeloos naïef en allemaal haken en ogen dat weet ik maar het zou zo veel schrijnende gevallen aan 'de onderkant' kunnen oplossen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Mare, ik word echt een beetje verdrietig van jouw simpele ‘we plukken de rijken’ reactie. De breedste schouders dragen al het gros van de lasten in Nederland, de beroepsbevolking is klein en krimpt door de vergrijzing.

      Ik ben nou zo’n vreselijke bovenmodale verdiener die volgens jou dus stinkend rijk is en ‘meerdere keren per jaar op vakantie gaat’. Volgens mij denk jij ook dat ik een gloednieuwe dure sportwagen rijd en in een villa met zwembad woon. De werkelijkheid ziet er toch heel anders uit. Twee (of drie) keer modaal is niks bijzonders, zeker niet in de randstad en met een gezin, dan ben je een Jantje Modaal. Ik betaal over mijn inkomen zoveel belasting dat er netto helemaal niet veel overblijft en naar toeslagen kan ik fluiten. Ik woon in een doodnormale woning en rijd een oud tweedehandsje, let op wat ik uitgeef aan boodschappen. Ik ga niet meerdere keren uitgebreid per jaar op vakantie. Ik klaag niet over mijn inkomen, heb geen schulden en kan maandelijks geld opzij zetten. Ik heb ook budget voor wat luxe zoals de kapper, sportschool en een keer uit eten. Maar kom bij niet klagen dat het niet genoeg is en je maar steeds meer meer meer van me moet hebben. Ik werk al tot ergens in juli voor de belasting en daarna pas voor mijzelf. Blijkbaar zie jij liever dat ik tot november voor de staat werk?

      En de groep die niet merkt als er 10.000 minder binnenkomt per maand...is piepklein groepje van miljardairs en megamultimiljonairs a la John de Mol. Dat zijn in heel Nederland maar een paar honderd man. Daar ga je niet niet onze pensioenen mee redden. Hoe je het wendt of keert, Nederland draait op de middenklasse die overal de de rekening voor mag betalen.

      Verwijderen
  10. Ik wil toch nog even op de heer Knot terug komen. En wel hoe zijn houding tijdens Nieuwsuur op mij over kwam. Ik vond hem meer lijken op een ledenfiguur zonder enkele emotie. Hij sprak alleen van uit zijn verstand (hoofd) en liet geen enkele emotie (hart) bljken. Op mij maakte dat een zeer onsympatieke indruk.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ouderen het stemrecht ontnemen ...wat een onzin. Probeerde iemand de boel een beetje op te ruien?
    Daarna de mensen met een uitkering hun stemrecht ontnemen?
    En dan?
    Was zeker iemand die op Twitter en/of Facebook geniet van de boel op te ruien en ruzies te veroorzaken.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Zojuist opgave waterverbruik doorgegeven aan Evides. Gestopt met B&B en nu al minder verbruik.
    Totaal 34m3. Inclusief vast recht van €70,02 plus €0,85 per m3 plus btw komt dat op €107,83 dus 3,17 per m3 water.
    Trillers.

    Eergisteravond ben ik lid geworden van de grootste ouderenbond in dit land. Trillers in het kwadraat. De ECB, de EU en parlement. Plus immigratie. Wat is het druk 8n zuid Holland.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat bedoel je met trillers? Dat woord ken ik helemaal niet. Zijn het mensen met de ziekte van Parkinson waar je een hekel aan hebt?
      Mariska

      Verwijderen
  13. Pieter Omtzigt berekende pas, dat ingelegd pensioen door jongeren op den duur bij uitkering lager kan zijn. Dankzij de ECB.
    Dat de Europarlementariërs met 63 met pensioen kunnen en het pensioen geïndexeerd wordt!

    Dat de banken steun krijgen en de pensioenfondsen niet.

    Dat destijds misschien gegraaid is door Lubbers, maar al jaren wordt er op een andere slimmere manier gegraaid. Het verplichte beleggen in waardeloze staatsobligaties voor een hoeveelheid waar een paard de hik van krijgt.
    Een jaar of twee terug stond daar een artikel over in het FD.

    Leuk hoor pensioenverlies, maar geloof jij echt dat zij een poot aan de grond hebben of krijgen?
    Ik reed vandaag met regenachtig weer door zuid Holland en echt ik begin steeds meer een boerentrien te worden. Ik vond het druk! De eerste hoofddoek is gesignaleerd in mijn buurt. Ik griezel er van.
    Wij vrouwen hebben zo hard gestreden voor onafhankelijkheid en dan zie je een trut met hoofddoek rondlopen. Ik druk me nog netjes uit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat heeft een hoofddoek met pensioenen te maken? Hoezo griezel je van vrouwen met een hoofddoek? Er zijn zat onafhankelijke werkende vrouwen met een hoofddoek. Ik vind je heel bevooroordeeld en je opmerking heeft niets te maken met het onderwerp van mijn bericht.

      Verwijderen
    2. Opnieuw Beginnen# ik griezel (en dan druk ik mij nog gematigd uit) van kortzichtige, racistische domme mensen, die steeds meer op “domme, racistische, kortzichtige boerentrienen” gaan lijken.

      Verwijderen
    3. Ok, jullie ervaren dat anders. Veel vrouwen die gestreden hebben voor de nu verworven rechten ervaren dat niet zo.

      Verwijderen
    4. Opnieuw Beginnen, je doet je voor als een feministe :"wij vrouwen hebben zo hard gestreden voor onafhankelijkheid". Maar solidair zijn met vrouwen die het moeilijker hebben, of die anders in het leven staan is kennelijk geen sprake in jouw wereldje !

      Verwijderen
    5. Ik ben nu bijna zeventig en heb altijd gevochten voor de rechten van vrouwen.
      Een vrouw mag een hoofddoek dragen als zij dat wil! Ik draag zelf vaak een rode hoed en mijn moeder droeg vroeger bijna altijd een hoofddoek! Mijn man draagt een pet evenals een van mijn kinderen! Vrijheid blijheid!

      Verwijderen
    6. Willen... daar zit nu net precies het pijnpunt bij de hoofddoek. Veel meisjes willen dat ding niet dragen, maar het moet van familie en omgeving, er wordt anders lelijk over je gepraat etc. As we speak zitten er in Iran en Saudi-Arabie dames in het gevang omdat ze de wind door hun haren lieten wapperen. Geen vrijheid, ook geen blijheid.

      Feministen hebben een blinde vlek als het om religieus etnische vrouwenonderdrukking gaat.

      Verwijderen
  14. Wat jammer van deze laatste opmerkingen. Hoe onverdraagzaam en in mijn ogen niet ter zake doend. Dit heeft niets met pensioenen te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hoi Janne, ik ben het met je eens dat het geen nette reactie is en niet in een topic over pensioenen thuishoort, maar ik zie geen racisme. Er wordt geen onderscheid gemaakt op huidkleur. Een dame met een hoofddoek kan alle kleuren hebben, van een spierwitte bekeerlinge tot een donkere Somalische. Door makkelijk met zware termen als racist, nazi etc rond te strooien doe je afbreuk aan de betekenis ervan. Dan word het inhoudsloos en halen mensen hun schouders op.

    Ik heb er ooit bewust voor gekozen om niet in een bepaalde gemeente te gaan wonen omdat die een heel hoog zwartekousen refo gehalte heeft. Ik vind dat geen leuke gezellige mensen en waarschijnlijk vinden refo’s mij een zondenaar. Ben ik nu dan ook een boze racist? Nee natuurlijk niet. Gewoon rustig ademhalen en allemaal normaal doen, dan komen er wel.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.