dinsdag 24 september 2019

Koud, kouder, koudst

Pff, wat is het al weer koud! Nog maar kort geleden, op 28 augustus nog, hadden we temperaturen van boven de 32 graden buiten en stond de thermometer binnen bij mij op 27 of 28 graden!
Persoonlijk vond ik 30+ graden veel te warm en had het binnen ook best wat koeler gemogen. Ik deed mijn best, door ramen en deuren overdag gesloten te houden en de zonwering naar beneden te doen.

Nu is dat heel anders, als ik nu 's ochtends in mijn woonkamer op de begane grond kom, is het 17 graden en is het zonder verwarming maar net warm genoeg.  Later op de dag wordt het vaak wat warmer, vooral wanneer de zon op de ruiten schijnt. Die zonwering gebruik ik nu niet meer, ik ben al lang blij dat het 's middags 19 graden wordt.

Maar er komt echt een moment dat de verwarming weer aan moet. Ik probeer het nog even uit te stellen, misschien tot 1 oktober of later, maar dat hangt helemaal van de buitentemperaturen af.
Vroeger, toen ik weinig inkomen had, wachtte ik net zo lang tot het echt niet meer kon om gas te besparen.  Tegenwoordig doe ik minder zuinig met gas en geef ik veel gemakkelijker een draai aan mijn thermostaat. Niet dat ik het dan bloedheet stook, 19 à 19,5 graden vind ik genoeg.

12 opmerkingen:

  1. Koud?
    Bij mij is het 20 graden beneden, als ik uit bed stap.
    Nu ik aan mijn ontbijt zit, heb ik zelfs de achterdeur op een kiertje
    voor frisse lucht :-)
    S.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat koudst, dat komt nog in de komende maanden. Het valt nu nog wel mee.

      Verwijderen
  2. Het is bij mij echt een stuk kouder dan een maand geleden. Ik slaap al weer onder een warm dekbed en ik heb ook mijn wollen bedsokken al weer gebruikt. Die bedsokken gebruik ik niet iedere nacht, maar soms heb ik ijskoude voeten en dan gaan de sokken aan. Dan slaap ik beter in.
    Bij mij in de woonkamer is het ook soms al weer 17.2 graden brrr!
    Harma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier was het op een gegeven moment 16.5 graden toen
      Hebben we de verwarwarming wel aangehad
      En op een avond had mijn man het koud en is hij nog een keer
      Aangegaan op 20 graden maar niet lang hoor

      Verwijderen
  3. Ik vind het weer, bewolkt en wat regen zo uitnodigen tot warme chocomel met slagroom en speculaas maar dan kom je buiten en dan is het gewoon warm. Ik vond het gisteravond nog zo warm dat we de ramen maar tegen elkaar open hebben gezet om de warmte er uit te krijgen. Volgens mij stoken mijn buren inmiddels wel en pluk ik daar de warmte van mee.
    Ik probeer het niet om financiele redenen te rekken dat de kachel aan gaat maar vanwege het gas verbruik.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hier nog relatief warm in de huiskamer, rond de 21 graden en altijd in de ochtend de tuindeur open voor lekkere frisse lucht. Maar die 21 graden voelt anders dan in de zomermaanden. En nu ook nog met regen erbij hier.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb zelf weer een nieuwe, warme, gevoerde huisjas gemaakt. Bij mij hoeft de kachel daarom dan wat minder vaak aan. Zo'n huisjas is zo heerlijk, lekker bij lezen en zodra ik wat ga doen, gaat-ie uit, want dan heb ik het zo warm.
    Mijn manier om energie te sparen

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je wacht niet tot de Zuidlaardermarkt? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik doe als Friezin niet aan stookgewoontes die rond de Zuidlaardermarkt ontstaan zijn. Ik vind half oktober ook erg laat om met stoken te beginnen.

      Verwijderen
  7. Bij mij staat hij al weken op 23 graden :)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. In de ochtend even de kachel aan ook al is het 19 gr dan is het net iets behagelijker als er iets van warmte bijkomt

    BeantwoordenVerwijderen
  9. In de zomer is het afzien. 30 graden binnen. Ons huis is zo goed geïsoleerd dat je de warmte er niet uit krijgt. Hier nog steeds ruim 23 graden. Elke morgen meteen de achterdeur open voor frisse lucht. Voorlopig blijft het zo. Wij hebben nauwelijks de cv aan in de winter. Niet uit zuinigheid maar omdat het hier zo warm is.

    Liefs Joanne

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.