donderdag 26 september 2019

Vereniging Pensioenverlies ABP

Gisteren schreef iemand in een reactie al over Vereniging Pensioenverlies ABP.
In de jaren 80 zijn ABP pensioenen afgeroomd door de overheid. De overheid heeft dit pensioengeld voor ambtenaren gebruikt om tekorten te dichten.
Op nu.nl wordt hierover het volgende bericht: Onder premier Ruud Lubbers verlaagde de overheid als onderdeel van bezuinigingen de bijdrage aan de ambtenarenpensioenen. Deze werden in de jaren tachtig van 21 procent tot onder de 10 procent verlaagd. 
Daardoor ontstond een betalingsachterstand door het Rijk van bijna 33 miljard gulden. Ambtenaren en leraren hadden daar destijds niets over te zeggen omdat het ambtenaren- en onderwijspensioenfonds ABP een Rijksdienst was.
Omgerekend naar euro's en met ruim 25 jaar aan rendement zouden de achterstallige betalingen neerkomen op ongeveer 80 miljard euro, zegt directeur Rob de Brouwer van de Vereniging Pensioenverlies. "Daarmee zou de dekkingsgraad van het ABP weer ruimschoots boven de 100 procent komen."
De Vereniging Pensioenverlies denkt dat de overheid ambtenaren heeft gediscrimineerd en daarmee het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) heeft geschonden.

Het lijkt mij de moeite waard om dit voor de rechter te brengen en te laten uitzoeken. Het is natuurlijk te gek voor woorden dat de overheid haar eigen werknemers op die manier gediscrimineerd heeft. Van andere pensioenfondsen werd niets gestolen, maar wel van de eigen ambtenaren.

Ik werkte in de jaren 70 ook als ambtenaar en ook mijn pensioengeld zat en zit nog steeds bij het ABP.

Lidmaatschap van de Vereniging Pensioenverlies kost eenmalig 25 euro, voor dat lidmaatschapsgeld gaat de vereniging aan de slag om uit te zoeken wat er nu precies gebeurd is en of dit inderdaad onrechtmatig is en of het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens inderdaad geschonden is.
Ik snap dat er mensen zijn, die zeggen dat als die 80 miljard euro aan het ABP betaald zou moeten worden, dat ten koste gaat van de overheidsfinanciën. We moeten dit met ons allen ophoesten als de uitspraak van de Europese rechter positief is. Dat kan zijn, maar ik vind het wel zo eerlijk als misstanden uit het verleden recht gezet worden.

16 opmerkingen:

  1. dromen mag maar het zal niet gebeuren ,net zoals bv het kwartje van Kok.graaien mag maar terug geven is er niet bij

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo kan ik me nog herinneren dat pas in 1985 de ambtenaren zelf hun AOW-premie moesten betalen (om die reden werd hun salaris met zo’n 10% verhoogd).
    De ‘gewone’ werkenden betaalden altijd al hun eigen premie!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Is dat zo? Daar was mij niets van bekend! Geldt dat ook voor het onderwijs, daar heb ik altijd voor gewerkt.

      Verwijderen
    2. ‘n Vriend werkte in die tijd bij de Postgiro in Leeuwarden en was, ondanks de loonsverhoging, diep verontwaardigd.

      Verwijderen
    3. Met welnemen, maar dit lijkt me een broodje aap verhaal. Van 1973 t/m mijn prepensioen (recent) heb ik bij het Min. van Fin. op de loonlijst gestaan. Ik heb alle jaaropgaven/belastingaangiftes nog. Er is altijd AOA/AWW premie ingehouden. Tot en met 1989 kreeg je een aanslag voor de Inkomstenbelasting en voor de premies Volksverzekering (AOW/AWW). Wanneer je inkomen genoot betaalde je AOw/AWW. Wellicht verwar je e.e.a. met het betalen van werknemerspremies, WAO etc. Daar is op enig moment inderdaad wat gewijzigd, maar recenter dan de jaren 80 en gaf zeer zeker geen loonsverhoging van 10%.

      Verwijderen
    4. Op 24 april 1985, in de avond, stemde de 2E Kamer in met het voorstel dat ambtenaren (weer) zelf hun premie aow/aww moeten betalen!

      Verwijderen
  3. Het voorwaardelijk pensioen van mijn man is aan het begin van de laatste crisis ook gehalveerd. En een jaar of 3 geleden nog eens 10%. Dat betrof het pensioenfonds vervoer. Dus het was niet alleen de overheid die zulke fratsen uithaalde.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Natuurlijk is het schandalig dat destijds in de pensioenen is gegraaid door politici die daarmee de algemene middelen hebben gespekt om leuk sinterklaasje te spelen naar de achterban.

    Maar even 40 jaar later 80 miljard terugbetalen is leuk voor de APB’ers, maar niet zo leuk voor de belastingbetaler die niets geeft gegraaid en wel weer het gelag mag betalen. Overheidsgeld groeit immers niet aan de boom, maar wordt opgehaald bij ons allen. Waarom zijn jullie ambtenaren in de jaren 80 niet tegen het graaien in het verweer gekomen? Waarom zijn jullie gewoon door blijven gaan met het stemmen op de graaiende politici zoals Lubbers en Kok?

    Ik hoop dat de actie niet slaagt. Simpelweg omdat ik al krom lig als werkende om werkelijk overal belasting op te mogen betalen en weinig voor terug te krijgen. Het wordt nooit eens minder met belastingdruk en stijgende kosten, alsmaar meer. Ik heb geen zin om nog eens bij te moeten dragen aan 80 miljard extra via een ‘eurootje van Rutte’, extra BTW of het ophogen van de staatsschuld of wat dan ook.

    En ook andere pensioenfondsen korten. Maar de mensen die daar hun pensioen hebben lopen kunnen niet het handje ophouden bij de overheid. En ambtenaren hebben ten opzichte van werknemers in het verleden veel betere arbeidsvoorwaarden en bescherming gehad.

    En van bewuste discriminatie is geen sprake. De overheid heeft alleen in de pensioenen van ambtenaren kunnen graaien omdat zij daarvoor de betalende partij was en erbij kon komen. Als Lubbers zijn grijpgrage handjes aan de pensioenen in de particuliere sector had kunnen steken had hij dat maar al te graag gedaan, maar dat kon natuurlijk niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoezo zie je niets terug van je belastingen? Als je in Nederland woont en werkt maak je toch gebruik van de wegen en/ of het OV, van gezondheidszorg, je hebt onderwijs gehad, woont in een huis, gebruikt gas en elektra, en zo?

      Verwijderen
    2. Weinig is niet hetzelfde als niks.

      Nederland is een land met een extreem hoge belastingdruk. Er zijn genoeg landen met een lagere druk waar ook gewoon scholen, wegen en een electriciteitsnetwerk is. Daar wordt gewoon minder verspild aan onzin.

      Tenzij je een laag inkomen hebt, heb je als werkende geen recht op toeslagen of tegemoetkomingen. Ik heb nooit een sociale huurwoning gehad, ook niet toen ik nog jong was en weinig verdiende. De wachtlijst was toen al jaaaren en als je gedwongen wordt particulier te huren kan je ook fluiten naar huurtoeslag. Gelukkig konden we laten kopen, maar ja ook dan wil de staat natuurlijk weer overdrachtsbelasting vangen, kassa! Ik maak gebruik van de wegen, maar heb daar inmiddels al duizenden euro’s wegenbelasting voor betaald. Ik ben geen dag mijn leven werkloos geweest en heb nooit een uitkering gehad. Wel mogen bijdragen aan de bijstand van anderen. Kortom, ik ben er alleen om af te dragen, een melkkoe van de staat.

      Verwijderen
    3. Inderdaad, de staat Nederland, lees "Nederlanders", heeft geprofiteerd ten koste van het welzijn van haar werknemers. Wanneer een reguliere werkgever zoiets geflikt zou hebben, zou er allang een rechtelijke uitspraak zijn geweest om e.e.a. recht te zetten.

      Verwijderen
    4. Welke Nederlander heeft ervan geprofiteerd? De profiteurs zijn onderhand dood of hoogbejaard.

      Degenen die het volgens jou mogen ophoesten zijn de dertigers, veertigers en vijftigers. Die waren in de jaren 80 maar tiener, kind of baby of nog niet eens geboren. Dus niks geen profiteur.

      Verwijderen
  5. Haha"jullie ambtenaren", ik wad vanaf december 1981 ambtenaar. En toen Lubbers kwam in seotember 1982 met dat iedereen de broekriem moest aantrekken werden de ambtenaren in salaris 3% gekort. En zijn zij toendertijd - wat zeer uitzonderlijke reactie van ambtenaren was - wel degelijk de straat op gegaan en hebben massaal gestaakt. Maar dat maakte niets uit, de maatregel werd gewoon doorgevoerd. Dat indertijd geen AOW werd ingehouden op de ambtenarensalarissen kan ik mij niet herinneren ook niet dat de salarissen met 10% verhoogd werden. Dat zou toch wel eens graag zwart op wit willen hebben. Wel weet ik dat ambtenaren altijd minder verdienden dan de particuliere sector. Dat werd altijd goed gepraat door de belofte van een zeker pensioen. Ook dat blijkt nu dus een leugen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien dat het salaris van ambtenaren vroeger wat lager lag dan in het bedrijfsleven, maar er zijn ook andere voorwaarden en de werkdruk is er ook vaak naar. Met alle respect, maar de term raamambtenaar komt niet uit de lucht vallen.
      Natuurlijk zijn er ambtenaren in alle soorten en maten, ook hardwerkende die nuttig werk doen (politie, brandweer etc). Maar er zijn er ook genoeg administratief en beleidsmedewerkers die zich bezighouden met het schrijven van nutteloze rapporten en adviezen die direct ergens in een la belanden. Dat kan in het bedrijfsleven niet.

      En ambtenaren hebben lange tijd een betere bescherming gehad tegen ontslag en bij arbeidsongeschiktheid dan gewone werknemers. Vroeger was het eenmaal binnen bij de overheid dan had je levenslang werk. In mijn studententijd was het voor velen een droom om bij de overheid te werken.

      Verwijderen
  6. Meneer Blubbers heeft ook het bedrijfsleven (oa Philips) lekker laten graaien in de eigen pensioenkassen (die zaten "te vol") en het was goed voor de bedrijven, in de crisisjaren 80, werd gezegd.
    Heb namens mijn moeder aantal jaren geleden ook nog bij belangenvereniging Philips gepensioneerden aangehaakt, maar ook dat mocht niets baten.

    De mensen die het destijds hebben veroorzaakt zijn inmiddels, na een rijk pensioenleven, zelf al lang de pijp uit...

    Al geloof ik er niet in dat je van het geld wat terug ziet, ik zou zeker ook aanhaken voor 25 euro. Gewoon om een tegengeluid te laten horen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.