donderdag 12 september 2019

Mijn amaryllis bloeit!

In november vorig jaar kocht ik een nieuwe amaryllisbol. Hoewel ik jarenlang met de afgedankte bol van mijn moeder gedaan heb (lees ook hier), was het met de vorige bol, die ik in 2017 kocht, niet goed gegaan. Hij werd aangevreten door beestjes en dat liep niet goed af.
Deze nieuwe bol potte ik op en gaf hem volgens de regels zo nu en dan water, totdat er in februari twee knoppen verschenen, toen moest hij wat meer water hebben. De beide knoppen ontwikkelden veel bloemkelken die eind februari/begin maart bloeiden.
Als je de bol over wilt houden, dan moet je direct na de bloei de bloemstengels verwijderen en het groen laten zitten. De bol geef je voeding en water. Dat heb ik allemaal keurig gedaan. Na verloop van tijd, aan het einde van de zomer ongeveer, zouden de bladeren vergelen. Die moesten dan afgesneden worden, de bol moet dan zonder aarde rusten op een koele donkere plaats en een beetje gepeld worden, net als een tulpenbol. Na de rustperiode in december weer oppotten en dan kan het feest opnieuw beginnen.
Maar ......... in augustus ontwikkelde zich een bloemknop die een steeds grotere stengel kreeg.  Niks geen vergelende bladeren, maar een bloem op een moment zoals dat niet in de boekjes staat. De bloei is altijd tussen december en mei. December is het nog lang niet en de maand mei is echt al voorbij. Vreemd!
Blijkbaar is mijn bol een beetje van slag.
Ik houd de bol na deze nieuwe bloei gewoon over en ik ben benieuwd wat hij komend voorjaar doet. Mocht hij in het voorjaar niet bloeien, dan misschien wel in september volgend jaar!


3 opmerkingen:

 1. Leuk! Je hebt er nu in ieder geval al twee keer plezier van gehad, en de tweede keer op een nogal verrassend moment.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Is hij nog dezelfde kleur als de oorspronkelijke bloem?
  Mijn partner is ook graag met opkweken bezig en zet ze na een rustperiode in de volle grond in grote kuip. Er staan er nu 3 in wording.
  Eerdere waren wel anders van kleur geworden, meer wit met strepen originele kleur

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is precies dezelfde kleur als de oorspronkelijke bloem.
   Mijn vorige bol veranderde in de loop van de jaren inderdaad enigszins van kleur.

   Verwijderen