vrijdag 27 september 2019

Een fris toilet

In de reclame zie ik regelmatig advertentiespots voor schoonmaakmiddelen voor de WC.
Vaak echt absurd!
Middelen zouden je toilet totaal bacterievrij maken. Helemaal super schoon! Alsof je regelmatig water uit de WC haalt voor je thee of als water om je tanden mee te poetsen! Gisteren zag ik ook een reclame voor het tegengaan van luchtjes in je WC. De poepgeuren zouden zich hechten aan oppervlakken in je badkamer en toilet, aan de vloer en de wanden en daar kan je iets aan doen!

Sorry hoor, maar ik vind het onzin!
Ik hecht aan een toilet dat fris ruikt en er fris uitziet, maar die bacteriën hoeven van mij niet allemaal weg.
Het doet mij denken aan reclame van een aantal jaren geleden, waarbij er steeds op werd gehamerd dat met product X alle huishoudbacteriën uit je gootsteen verdwenen.

Nu is het afwassen of het wassen van groente in een schone gootsteen natuurlijk heel verstandig, maar als je dat doet in een speciale teil die je goed schoonhoudt, dan zie ik de noodzaak niet van een steriele gootsteen.

En dat toilet? Mensen hebben in hun darmen heel veel bacteriën, het schijnen er zo'n 100 biljoen per menselijke darm te zijn. Het is vastgesteld  dat een gezond mens 1 tot 1,5 kilo bacteriën in zijn darmen heeft. Die bacteriën komen natuurlijk ook in de wc terecht. Iedere keer als er iemand poept.
Het meeste wordt bij de spoeling het riool in gespoeld, maar er blijft vast wel wat achter. Heeft het dan zin om steeds weer opnieuw al die bacteriën weg te poetsen? Dat lijkt mij niet!
Daarnaast is dat middel dat de wc bacterievrij achterlaat, waarschijnlijk nogal agressief spul dat in ons milieu terecht komt.  Mijn mening: maak het lekker schoon met huishoudazijn of met groene zeep. Beter voor het milieu en voor je portemonnee.

8 opmerkingen:

 1. In je mond zitten meer bacteriën dan aan je k.... En al je serviesgoed maak je ook niet helemaal bacterievrij - behalve dan het afwassen met heet water en sop!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, ik weet welke reclame je bedoelt! Die is inderdaad een behoorlijk stomme. Maar een fris ruikend toilet, ja daar houd ik wel van.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wc deksel naar beneden doen voordat je doortrekt, altijd ook na een plas. Daarmee voorkom je dat water met bacterien of medicijn resten in de ruimte of op je handdoekje komt. En nieuwe rollen wc papier hoog opbergen en niet naast de wc pot op de grond. Een eenvoudige handeling die veel meer schoonhoudt dan de beste schoonmaakmiddelen. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En waarom? Zou je er echt ziek van worden als je deze tips niet uitvoert? Volgens mij zijn we veel te bang geworden voor bacteriën.

   Verwijderen
 4. Die angst voor de wc en bacterieen is enorm goed voor de verkoop van allerlei onzin middelen. Een lucifertje afstrijken helpt tegen geuren. Aansteker werkt ook :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij mijn hbo opleiding hoorde een blok over hygiene. Moesten we monsters nemen van toiletbrillen, maar ook van de deurkruk en het lichtknopje. Dat werd op kweek gezet. Drie keer raden waar de meeste bacterien op zaten. Dus ook deurkrukken en lichtknoppen schoonmaken. Een gezond mens kan best wat bacterien in zn omgeving hebben hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Allemaal bangmakerij om ons zo gek te krijgen om die dure schoonmaakmiddelen te kopen en royaal te gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.