woensdag 23 oktober 2019

Bijna weer wintertijd!

Komend weekend wordt het weer wintertijd. In de nacht van zaterdag op zondag komt er een uur bij.
Als het nu 7 uur 's ochtends is, is het dan nog maar 6 uur 's ochtends. Het betekent dus dat je de klok een uur terugzet.
Diegenen die geen kleine kinderen hebben, zoals mijn kleindochter, die om zes of vijf uur wakker zijn en het ook voor het werk niet nodig is om vroeg op te staan, kunnen lekker nog een uur verder slapen. Dochter vreest de wintertijd, want dan is kleindochter misschien een tijd lang om vier uur al wakker!
Totdat ik 24 jaar was, kende ik niet anders dan wintertijd. Die heette toen nog niet zo, want er was geen zomertijd. De klokken werden niet verzet en de tijd bleef zoals hij was. Lang geleden, toen ik nog niet geboren was, was er wel een zomertijd, maar die is in 1946 afgeschaft.
De zomertijd zou energie besparen en omdat er in de jaren 70 een energiecrisis was en er verschillende maatregelen genomen werden om energie te besparen, werd vanaf 1977 de zomertijd opnieuw geïntroduceerd.

Tegenwoordig wordt er in deze 24-uurs-maatschappij geen energie meer bespaard, maar heeft de overgang van wintertijd naar zomertijd en omgekeerd voor sommige mensen nogal invloed op hun biologische klok. Ze raken danig in de war en dat is niet nuttig, zeker omdat de energiebesparing tegenwoordig nihil is.
Dus ophouden ermee, is de meerderheid in Europa van mening.
Maar wat moet er dan komen? Moet het permanent zomertijd worden, of altijd wintertijd?
Er waren nogal wat mensen die vonden dat het altijd zomertijd moest blijven: lekker lang licht en op ochtend was het ook licht genoeg, dachten ze. Die mensen gingen er vanuit dat het met de zomertijd ook in de winter gewoon 17 uren licht was, net als in de zomer!  Maar zo gaat dat natuurlijk niet, als je de zomertijd in de winter handhaaft, dan gaat in december de zon pas om 9:50 uur op en hij gaat om ongeveer half zes onder.

Nu komen meteorologen met een geheel nieuw voorstel, een soort compromis: verzet de klok permanent een half uur en laat het daarbij. Nu is de zomertijd een tijd die in bijna heel Europa geldt. Ik denk dat het moeilijk is om overeenstemming te krijgen over een tijdsverschil van een half uur. Want hoe bereken je dan het tijdsverschil tussen bijvoorbeeld New York en Amsterdam? Het tijdsverschil werd altijd uitgedrukt in hele uren. Het is nu 6 uren, maar zou het dan 5,5 uur worden?
Op zich is het een leuk plan, maar ik denk niet dat het veel kans van slagen heeft.

15 opmerkingen:

  1. Makkelijk zat. Wintertijd is de echte tijd. Klaar!!
    😉

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kan me nog herinneren dat ik als kind verbaasd een keer op een leeg schoolplein stond om 8.30, zal iets van groep 3 of 4 zijn geweest. Was mijn moeder de wintertijd vergeten. Dit was ergens in de jaren 80 (geen internet en mijn moeder dacht dat ze een studiedag of iets was vergeten). Pas toen zij op de radio hoorde dat het wintertijd was, stuurde zij mij naar school. Toen kreeg ik nog op mijn kop van de juf omdat ik te laat was.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Europa bemoeid zich overal mee, van pensioenregels tot stikstof.
    Op zich wat mijn aangaat prima, ik ben niet tegen Europa maar juist dit punt laten ze aan de Nationale overheden over.
    Lekker handig in Nederalns anders dan in Duitsland of Belgie.
    Nee laat dit lekker in Brussel liggen en voor de EU iets afspreken.
    Trouwens ik vind het ook redelijk gezeur dat mensne er last van hebben, de mensen die klagen zijn denk ik ook nog mensnen die op vakantie gaan naar ..... en dan geen last hebben van het tijdsverschil?.
    Nee gewoon houden zoals het nu is zomer en wintertijd hebben we trouwens ook wat om over te zeuren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat je je niet realiseert wat voor geluksvogel je bent wanneer je geen last van veranderingen hebt. Ik hoor bij de mensen die echt last hebben van. Ik geniet er volgende week van dat het weer wintertijd is, dat voelt voor mij echt lekker. En nee ik ga niet op vakantie naar weet ik veel waar, juist omdat ik last heb van veranderingen. En ik vind het geen zeuren wanneer je aangeeft ergens last van te hebben. Zeuren is een waardeoordeel, wanneer iemand iets gezeur vindt veroordeelt hij of zij de ander die zijn of haar gevoel verwoordt. Jammer Herma

      Verwijderen
    2. Ik ga op vakantie binnen Nederland en heb er ook altijd last van...redelijk gezeur is makkelijk te zeggen als je t zelf niet ervaart

      Verwijderen
    3. Last is een groot woord. Ik vind veel dingen kut: files, regen, vroeg opstaan voor je werk, treinvertraging, ik hou niet van de winter etc. Maar maak ik me er druk over? Nee, het hoort bij het leven en ik trek mijn schouders op en ga door.

      Zelfde met zomer en wintertijd. Tuurlijk ben je even uit je ritme en tuurlijk is dat rot, maar ipv te gaan navelstaren hoe erg het allemaal voor je is, kan je ook gewoon doorgaan met je dagelijkse dingen en zal je zien dat je na een week of twee gewoon gewend bent. Mensen anno 2019 zijn echt hypergevoelig af en toe. Soms vraag ik me echt af hoe zulke mensen omgaan met een echte tegenslag in het leven.

      Van mij mag de zomer en wintertijd gewoon blijven. Het maakt me weinig uit, elke dag gaat de wekker om 6.

      Verwijderen
    4. ikzelf heb er geen last van, vroeger niet en nu gepensioneerd dus hoef ook in het donker niet (meer) naar huis te fietsen. Mijn kinderen hadden er vroeger erg veel moeite met de overgang van zomer naar wintertijd.

      Verwijderen
  4. las in de volkskrant dat je kleine kinderen een paar dagen voor ingang van de wintertijd iedere dag een kwartiertje later naar bed kunt laten gaan...op die manier schijnen ze het best aan de overgang te wennen en staan ze niet om 5 of 6 uur naast je bed. idem met eten. dus eigenlijk vandaag beginnen, lijkt me.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha! Als ik mijn kinderen later naar bed doe, zijn ze echt niet later wakker. Was het maar zo'n feest...

      Verwijderen
  5. Ook ik verlang naar een vaste tijd en dat is wintertijd!
    Komend weekend dus weer terug naar wintertijd en ik word nu al om 6 uur zonder wekker wakker, wat betekent, dat ik zeker een week om 5 uur wakker wordt. Het tijdsgedoe is gewoon irritant en nee, ik ga niet naar Verweggistan op vakantie, waar ik woon, voelt al als vakantie, het hele jaar door ;)
    Wat mij betreft, mag die knoop eens doorgehakt worden om weer een vaste tijd in te stellen, zijn we ook af van de voor- en tegendiscussies....

    Groetjes Lily

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het tijdsverschil met India is 3,5 uur en met Nepal 3 uur en 45 minuten. Wij hebben de tijd van Berlijn terwijl we geografisch beter bij de tijd van Londen zouden passen. De wintertijd is dus al vroeg voor ons.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een interessant gedoe allemaal. Even wennen en na een week weet je niet beter.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Gelukkig woon ik in een land waar men gewoon zoals het zou horen, 1 tijd hanteert. Zoveel beter dan dat gehannes in Nederland met het verzetten van de klok iedere keer, plus de oneimdige discussie daarover.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het zou mooi zijn om gewoon weer de normale tijden te hebben waar we mee opgegroeid zijn .

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.