donderdag 24 oktober 2019

Oudere laat je niet oplichten!

Er is een bende actief die mensen wijs maakt dat er bloed geprikt moet worden omdat er sprake is van een voor ouderen problematisch griep)virus.
De bende werkt landelijk in tweetallen, of het altijd om dezelfde mensen gaat is nog onduidelijk, misschien zijn er meerdere duo's actief. De een gaat bloedprikken en de ander berooft de oudere van geld en soms ook van de pinpas. Want het prikken moet wat kosten. Niet veel, maar wel wat, maar "gelukkig" kan er gepind worden. Dat betekent dat de pinpas in gevaar is, want die wordt als het ware gerold en de pincode is intussen slim afgekeken.

Dus komt er iemand bij jou aan de deur die je niet kent, laat hem/haar niet binnen! En laat je vooral niet wijsmaken dat je geprikt moet worden omdat je bloed onderzocht moet worden, voordat je het weet ben je heel wat euro's armer!

Mijn vroegere buurvrouw, ze kwam uit een ver land buiten Europa, deed de deur nooit zomaar open, niet overdag en zeker niet 's avonds, ze keek door het raampje en beoordeelde of het een bekende was.
geen bekende, dan bleef de deur dicht. Ze wees mij er destijds op dat ik véél te gemakkelijk de deur opende. Niet doen! Het was een goede tip, ik ben destijds, ik was nog geen 35 jaar en nog lang niet oud, een keer het slachtoffer geworden van een babbeltruc. Iemand belde aan omdat ze geen benzine meer had en een portemonnee was ze vergeten, ze was gestrand en had een tientje nodig om vlakbij benzine te halen. De jerrycan had ze in de hand. Dat tientje zou ik de volgende dag terug krijgen. Ik was te goed van vertrouwen en naïef en gaf een tientje. De vrouw heb ik nooit weer terug gezien en het tientje natuurlijk ook niet. Ik was toen bijstandsmoeder met 1 kind en een tientje was genoeg om tenminste 8 broden te kopen.

Wees voorzichtig met onaangekondigde bezoeken van mensen en vraag om legitimatie! Voordat je het weet ben je slachtoffer van oplichting en daarnaast is er door onbevoegden bloed afgenomen. Dat bloedprikken loopt in sommige gevallen misschien niet ook goed af. Prikmateriaal kan vuil zijn en daardoor kun je er een ziekte van oplopen!

15 opmerkingen:

 1. Het 'bloedprikprobleem' speelt in Overvecht. Daders zijn lichtgetinte dames. Randstadprobleem

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze nemen dit gauw genoeg over waar dan ook.. bovendien je kunt deze blog ook lezen als je niet in Groningen woont

   Verwijderen
  2. Alsof het daarmee uitgesloten is dat het in kleinere plaatsen kan voorkomen. En alsof (licht)getinte mensen niet buiten de randstad mogen ofzo? Vaag...

   Verwijderen
  3. Mag wel, maar daar zijn er gewoon minder. 230 nationaliteiten in Rotterdam bijv. Study the maths.

   Verwijderen
  4. Wat heeft dat er nou mee te maken.

   Verwijderen
 2. Wat jammer dat je zo denkt. Ik was ooit in de avond mijn telefoon vergeten en gestrand met de auto en de onbekende mensen waar ik aanbelde lieten mij gelukkig wel binnen en lieten mij bellen. Jaren later stond er een onbekende meneer voor mijn deur van buitenlandse afkomst met hetzelfde verhaal. Al de bekende vooroordelen speelden op, maar ik moest aan het eerdere voorval denken. Ik heb hem laten bellen en net als ik indertijd, was hij ongelooflijk dankbaar. Geld laten pinnen is dom , maar iets voor de medemens over hebben vind ik toch echt nog steeds belangrijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat ik niet snap hoe komen ze aan de adressen van mensen komen waar het bloed geprikt van moet worden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze gaan in een wijk rond. Als er iemand opendoet die niet tot de doelgroep behoort, hebben ze vast een excuus. Doet er een oudere open, dan is het kassa.

   Verwijderen
  2. Misschien de ledenlijst van een ouderenbond gehackt? Dat denk ik bij die telefonische oplichters uit India ook wel eens. Die bellen alleen ouderen.

   Verwijderen
  3. Nee hoor. Ik word helaas regelmatig gebeld door die schatjes uit India, en wij zijn hier allebei begin dertig. Bij babbeltrucs bellen ze gewoon aan of kijken vooraf eerst even rond in de straat (staat er een rollator of scootmobiel in de gang, zit er een ouder iemand in de tuin, komt er wel eens een thuiszorgbusje etc.). Die bel-engerds uit India bellen simpelweg alle mogelijke tel nrs af. Die hoef je niet te hebben, je kunt ze gewoon met een computer genereren. Als er een niet-bestaand nummer tussen zit gaan ze simpelweg verder.

   Verwijderen
 4. Erg hè, dat er zo misbruik gemaakt wordt van de goedgelovigheid van mensen? Ik werk in een open zorginstelling en het is al meerdere malen gebeurd dat iemand zich als arts voordeed en op deze manier gewoon bij bewoners wist binnen te komen om spullen te stelen. En in een open instelling kan nou eenmaal gewoon iedereen naar binnen en is er niet echt controle. Als er veel mensen wonen kun je als personeel ook niet van iedereen weten wie echt visite is en wie slechte bedoelingen heeft.
  En dit is echt geen 'randstadprobleem' zoals hierboven door iemand gesuggereerd wordt. Op het platteland komt dit net zo goed voor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker, in het verzorgingshuis waar mijn moeder woonde zijn ook mensen op die manier opgelicht. Iedereen die dat wil, kan gewoon op bezoek komen, dus ook mensen met kwade bedoelingen. Dat was in een plattelandsgemeente in Friesland.

   Verwijderen
 5. Ik ben ook een keertje opgelicht. De benedenbel ging. Daar stond een man die een pakje kwam afleveren. Bent u mw X?, ja dat klopte. Eenmaal boven had hij een klein pakje bij zich met inderdaad mijn naam erop (achteraf bedacht ik dat mijn naam gewoon naast de deur stond). Ik moest 12 euro betalen. En dat deed ik dus braaf, maar terwijl ik betaalde kreeg ik argwaan. Hij merkte dat en verdween snel.
  Zo stom dat ik daar intrapte ! Ik sprak de taal van het land waar ik woon nog niet zo goed . Maar dan nog !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nooit een vreemde binnen laten! Eigen veiligheid eerst! Heeft absoluut niks te maken met ras of de woonplaats waar je woont.
  Ik zal iemand in nood altijd helpen maar anders, je kunt zelf iemand bellen of iets te drinken geven maar wel buiten. Altijd eigen veiligheid voorop.
  Er is zoveel criminaliteit en deze misdadigers worden steeds agressiever daar moet je op bedacht zijn en geen slachtoffer van worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, In Zeeland zijn Roemeense bendes actief.

   Verwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.