zondag 10 november 2019

Geen geld voor maandverband en tampons?

Volgens een bericht op nu.nl zou bijna 10% van de meisjes en vrouwen in Nederland tussen 12 en 25 jaar soms niet genoeg geld hebben om maandverband of tampons te kopen. Men noemt dat menstruatie-armoede. Ook de Volkskrant berichtte er over.
Huh?
In Nederland?
Geen geld voor wat maandverband of tampons?
Huismerk tampons kosten in normaal formaat  €1,19 en dan heb je er 32 stuks, van super-plus tampons koop je er 16 voor 79 cent. Van huismerk maandverband maxi koop je 20 stuks voor 99 cent.  En dan ben je dus voor hooguit €2,18 een hele menstruatieperiode klaar!
Volgens mij is er vrijwel geen meisje van boven die 12 dat niet een smartphone heeft, ik zie ze allemaal op zo'n ding gluren! En dan kan er geen geld voor maandverband of tampons af?
Ik kan me er niet zo veel bij voorstellen! Misschien zijn dat juist de meiden die geen telefoon hebben?
Misschien zijn er vrouwen die zo beïnvloed zijn door de reclame dat ze denken dat ze persé  een peperduur A-merk nodig hebben. Op zich is dit echt helemaal niet nodig, uit persoonlijke (vakantiewerk) ervaring weet ik dat een B- of een C- merk uit dezelfde fabriek kan komen en dat de productie ervan nauwelijks verschilt met het A-merk.
Een menstruatie duurt meestal een kleine week en ik gebruikte in zo'n periode ongeveer 12 tampons en 8 maandverbanden en dan was het weer over. Ook in de periode dat ik bijstand had was dit nooit een probleem en de huismerk maandverbanden en tampons waren zó veel beter in kwaliteit dan wat er in de jaren 60 en begin 70 voorhanden was!
Mocht er toch geen geld zijn: maak dan katoenen maandverbanden van oude handdoeken. Drie à 4 laagjes per maandverband en je bent goed beschermd!  Na gebruik wassen en je hebt geen geld nodig voor maandverband en tampons. Zo ging het ook tussen mijn 12e en mijn 15e, pas daarna kreeg ik wegwerp-maandverbanden. In beide gevallen leverde het een flinke prop op tussen mijn benen, maar ik wist niet beter.
Misschien is het naar aanleiding van het onderzoek over menstruatiearmoede wel een idee om er bij de voedselbanken meer aandacht aan te besteden. Voedselbanken zorgen ook voor toiletpapier, dus waarom geen tampons en maandverband? Verder is denk ik de nachtopvang voor daklozen een geschikte plek om gratis maandverband aan te bieden aan diegenen die daar behoefte aan hebben.
Weet jij nog andere plekken waar dit nuttig zou zijn?

45 opmerkingen:

  1. Dag en nachtopvangplekken hebben vaak standaard spullen voor menstruatie. Ik heb er in het verleden gewerkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als je dan investeert als voedselbank zou ik dat doen ikn een menstruatiecup. Eenmalige kosten, daarnaast ook veel milieuvriendelijker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. precies! maar dat kunnen ze die paar keer in hun leven ook zelf opsparen lijkt mij. 24 euro meen ik voor.... 5jr?

      Verwijderen
    2. Ik denk niet dat meiden van 12 à 13 jaar iets kunnen met menstruatiecups. Hun lichaam is nog onvolgroeid en ze zijn nog bijna volledig onbekend met het hele menstruatiegebeuren.
      Misschien milieuvriendelijker, maar niet als ze in de prullenbak verdwijnen omdat meiden er geen weg mee weten.

      Verwijderen
    3. Ik kon pas tampons gebruiken na mijn eerste vriendje. Een menstruatiecup was me niet gelukt! Ook wat dat betreft zijn er veel individuele verschillen. Later wel overtuigd gebruiker van de cup geworden.Ik ben blij te merken dat ze nu ook in drogisterijen te koop zijn!

      Verwijderen
    4. Ik ben al 20 jaar ongesteld en heb vele tampons versleten, maar die cup! Ik heb hem verschillende keren geprobeerd, maar voel hem gewoon altijd zitten, op een pijnlijke manier. Hebben jullie daar nog tips voor dan misschien als jullie zulke goede ervaringen hebben? Ik heb het al tig keer geprobeerd, maar het blijft een ramp. Nu gebruik ik vaak wasbaar maandverband, vanwege het milieu, maar echt prettig vind ik het niet. Tampons gebruik ik voor het sporten, veel lekkerder.

      Lonneke

      Verwijderen
    5. Heb je 1 maat/merk geprobeerd? Ik heb gebeld met bumaround in kampen en daarna zat de gekozen cup perfect, in plaats van pijnlijk. De standaard dingen in de Kruitvat bevielen mij ook absoluut niet.

      Verwijderen
  3. aan de balie van de groepspraktijk huisartsen?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Eigenlijk kan ik me niet voorstellen dat iemand geen geld heeft voor maandverband of tampons, wel kan ik me voorstellen dat iemand aan leuke dingen de voorkeur geeft en dan geld meer heeft.
    Sowieso vind ik dat op scholen, publieke gebouwen etc. maandverband/tampons in de toiletruimte (gratis) verkrijgbaar moet zijn,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helaas gaan menden dan proletarisch winkelen.

      Verwijderen
    2. Vroeger stond er op het station Heerenveen een automaat in het toilet waar je tampons en maandverband uit kon krijgen maar volgens mij was dat niet gratis. In Schotland bieden ze het nu wel gratis aan zodat de leerlingen naar school kunnen blijven gaan.Openbare toiletten openbare ruimten. Hoop dat de politiek er zich hard voor maakt. Het is individueel verschillend. De een heeft meer nodig dan de ander. .

      Verwijderen
  5. Ik gebruikte per menstruatiedag 24 superplus tampons, 22 inlegkruisjes en 14 maandverbanden en iets van 25 incontinentiebroekjes. Kort gezegd ik loop heel erg hard leeg, soms 5 dagen soms 10 dagen. En waar een superplus ob tampon na 45 minuten doorlekte, vandaar inlegkruisjes, lekte dezelfde maat huismerk na 15 minuten door. Naar school fietsen was 45 minuten: tampon in nachtmaandverband erbij zwarte onderbroek aan incontinentiebroekje eroverheen en een zwarte joggingbroek aan. Op school alles uit mezelf wassen en een tampon met inlegkruisje in schoon ondergoed, zwarte spijkerbroek aan en elke 40 minuten toestemming vragen voor de wc.

    Dan is ongesteld zijn schreeuwend duur. En heel onprettig. Ik was 13 en na 10 minuten gaat het bloed van het verzadigde verband af, tampon erin gemikt en maandverband verbannen naar de nacht.
    Nu een cup waarmee is soms pas na 2 uur hoef te gaan legen. En nooit meer zes setjes kleding mee vanwege waarschijnlijke lekkage.
    Bij mij was een cup binnen de eerste menstruatie goedkoper. Gelukkig heb ik nooit om financiële redenen om materiaal verlegen gezeten.

    Gratis aanbieden, beheer op school door vrouwelijke docenten, voedselbanken en huisartsenpraktijk lijkt me dan een mooie startplek, tot het zo gewend is als wc papier en kraanwater. Dan denk ik een rekje/plankje/kastje aan de muur.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een ellende om zo'n zware menstruatie te hebben!
      Het lijkt me dat dit zeer uitzonderlijk is. Klopte dit medisch gezien wel? Het lijkt me dat je een enorm risico loopt op bloedarmoede!
      Fijn dat een menstruatiecup uitkomst biedt!

      Verwijderen
    2. Zowel ikzelf als mijn dochters hadden zulke zware menstruaties. Komt dus meer voor.

      Verwijderen
    3. Medisch gezien is het op het randje. Ik heb al 20 jaar mijn hb niet boven de 6 gehad. En dat zal het pas in de menopauze een keer wel worden. Elke keer dat ik de 6 waarde aantik ben ik de dag erna ongesteld en ga ik naar de 5 en soms zelfs eronder. Slap en moe is hoe het voelt om vrouw te zijn. Ja goed eten en staalpillen en floradix helpt heel erg. Nou ik heb dezelfde waarden met gewoon goed eten als met al die dure meuk erbij.

      Het is wat het is. Gelukkig is dat ook mijn enige menstratieklacht, complete leegloop. Geen hoofdpijn, geen krampen, niets. Al klinkt milde kramp en dan matig vloeien best aantrekkelijk.

      Verwijderen
    4. Jeetje... en dan helpt de pil niet? Ik was behoorlijk heftig ongesteld (maar niet zo erg als jij omschrijft) en van de pil werd het normaal en veel beter te doen. Ik hoef me er nu nooit meer om ziek te melden.
      Anja

      Verwijderen
    5. De pil.. naast 23 dagen hoofdpijn per strip leverde het me 15 kilo, nul libido, heftiger bloeden en depressie op. Sommige soorten zelfs suïcidaliteit.

      Verwijderen
    6. probeer eens incontinentieverband, abena is goed te betalen en doet wat het moet doen.

      Verwijderen
  6. Bij sommige mensen komt armoede inderdaad voort uit het misverstand dat alles A-merk moet zijn, dat ze er recht op hebben het duurste te gebruiken. Toen ik het bericht op het journaal hoorde vond ik het schandalig dat dit in Nederland zou gebeuren, maar nu je het zo uitrekent: Toch wel raar, als dit inderdaad zo zou zijn! Al moet ik er niet meer aan denken om uitwasbaar maandverband te gebruiken, wát een gedoe was dat, zeker met hele dagen op school!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Bij dochter op school (vo) kun je maandverband krijgen als je er zelf geen hebt. Sommige meisjes geven ze meer omdat er probleem thuis is.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik wist dat de smartphone er weer bij gehaald zou worden. Het kan ook anders zitten hè? Een gekregen smartphone van een lieve grootouder? Alsof die er aan zou denken het kind een pak maandverband cadeau te doen. Ook lijkt me het aanbieden van maandverband me iets voor ouders, niet voor het kind zelf. Plus het gemiddelde puberbrein is niet in staat echt vooruit te plannen. Niet dat zo'n kind niet wil, een puberbrein wordt volledig 'verbouwd'. Dus als zo'n meisje van bv. 13 jaar een zomervakantie keihard heeft gewerkt bij een boer op het bloemenveld gaat het daar heus geen twaalf pakken maandverband voor inslaan. En op scholen is heus wel maandverband te krijgen, voor als een meisje het is vergeten al dan niet 'vergeten' mee te nemen. Maar dan heeft ze thuis nog niks hè. Een cup of tampons hoef je de meeste meisjes niet aan te bieden, dat kan nog niet en/of ze durven het niet. Vergeet ook niet dat zo'n beginnende cyclus volledig in de war kan zijn. Drie weken ongesteld zijn, een week niet en dan weer een paar weken ongesteld zijn, is geen uitzondering. Ook bloeden meisjes die nog niet zo lang menstrueren veel heviger. Dus vaker verschonen en ze zullen het ook in veel gevallen niet redden van pauze tot pauze met een paar laagjes van een handdoek. En naderhand schaamte, want je moet die doekjes allemaal meenemen het toilet uit, maar ook het inleveren om ze te wassen zal niet ieder meisje even makkelijk doen. Heb je in een gezin meerdere menstruerende vrouwen/meisjes dan loopt het bedrag aardig op. Voor mensen met bv. weekgeld is dat een aardige hap uit het budget. Ik geef zelf behalve boodschappen ook altijd maandverband af bij de voedselbank. Geen idee of het ook daadwerkelijk terechtkomt bij de mensen die het kunnen gebruiken, ik hoop het maar. Denk ook niet te makkelijk dat als een puber een telefoon, laptop of tablet heeft, er dan ook wel geld zal zijn. Op veel middelbare scholen is het verplicht om er een te hebben. Als er echt geen geld is, is er een regeling met school te treffen. In mijn woonplaats is er slechts één middelbare school van de zeven waar nog uitsluitend met boeken wordt gewerkt. Kwestie van tijd... Toen de oudste naar de middelbare school ging een paar jaar geleden was het net niet verplicht maar werd het wel aangeraden, een smartphone, aangezien alles van het rooster, huiswerk en wijzigingen, aanwijzingen voor toetsen, via een app gingen, er was één klasgenoot zonder. Een jaar later werd een device verplicht. Er zijn zat kinderen die een duur maandabonnement van hun ouders erbij krijgen. Er zijn echter ook zat kinderen die een simkaart van 1 euro bij de H.Ema kopen en dan een jaar vooruit kunnen. Niets is wat het lijkt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad! Zonder smartphone kunnen mijn dochters niet naar school! Of nou ja, het kan wel. Maar dan zouden ze dagelijks (met mijn telefoon?) klasgenoten moeten bellen voor updates. Verder zijn er in mijn familie zo veel mensen met 'oude telefoons'. Als mijn dochters niet een bijbaantje hadden om een nieuwe te kopen, zouden ze overal vandaan oude gratis kunnen krijgen.

      Verwijderen
    2. Altijd weer makkelijk om uit je eigen situatie kritiek te leveren.e weet niet hoe de situatie is van mensen en hoe ze daar terecht gekomen zijn , moet bekennen dat ik me er vroeger ook wel schuldig aan maakte. Mensen veroordelen over de keuzes die ze maken. Tegenwoordig doe ik dat niet zo snel meer , want ik weet inmiddels wel beter. I.p.v. altijd zo op anderen te letten kun je je beter druk maken over echt belangrijke zaken. Ans

      Verwijderen
  9. Het was het wachten op de betweterige vingertjes . Zo lekker om je beter te voelen om anderen als loosers aan te kunnen wijzen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er zijn bij die 9% zeker vrouwen die verkeerde prioriteiten stellen en het geld anders zouden moeten besteden, daar ben ik van overtuigd! Die goedkope maandverbanden liggen wel helemaal onderaan in het schap en vallen nauwelijks in het oog, dat in tegenstelling tot de (veel) duurdere soorten. Voor goedkoop maandverband met je op handen en voeten door het gangpad kruipen!
      Geesje

      Verwijderen
    2. Je kan ook gewoon even bukken hoor ! i.p.v. door het gangpad te kruipen.
      Helene

      Verwijderen
  10. In de tijd dat ik nog bestuurslid was van een stichting die mensen met financiele problemen hielp weet ik dat dat inderdaad een groot probleem kan zijn. We hadden een gezin met moeder en 3 dochters boven de 14 dus daar gaat heel wat geld inzitten. Omdat vrouwen in een huis zich meestal gaan synchroniseren en vrijwel gelijktijdig ongesteld waren helemaal.
    We zorgen dan dan ook voor hen voor extra spullen, soms uit eigen zak.
    Op de FB groep die we hebben is allerlei toiletspul altijd erg gevraagd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Onzin.
      https://www.volkskrant.nl/wetenschap/worden-vrouwen-die-veel-contact-hebben-tegelijk-ongesteld~b16225fd/

      Verwijderen
    2. @anoniem 17:16
      En toch gebeurd het mij telkens wanneer ik met een andere vrouw samen woon dat mijn cyclus zich aanpast en uiteindelijk synchroon gaat lopen. Ik heb een regelmatige cyclus zolang ik alleen woon. Maar zodra er een andere vrouw in huis is gaat hij schuiven tot hij gelijk loopt met de andere vrouw. Dus misschien dat het per persoon verschilt of je er gevoelig voor bent?

      Verwijderen
  11. 12 tampons en 8 maandverbanden?! Was je wel ongesteld?! Ik gebruik echt veeeeel meer dan dat. Ik heb er nooit over nagedacht eigenlijk, dat er zulke individuele verschillen zouden zijn. Verder merk ik dat de duurdere merken echt veel beter opnemen en comfortabeler zitten. Mij zul je nooit een huismerk zien kopen! Menstruatie is zo al storend genoeg...

    BeantwoordenVerwijderen
  12. 10% lijkt me wel erg overdreven. Goedkope tampons (Loft) kosten maar 80 cent per pakje en werken net zo goed als ob. Zo’n klein bedrag heeft bijna iedereen wel, ook tienermeisjes. Ook een duur pakje tampons kost niet meer dan 3 of 4 euro. Dat is minder dan een lippenstift of mascara en ik zie zelden een tienermeisje zonder.

    Vrouwelijke zwervers en junks zullen wel tegen problemen aanlopen, maarja dat ligt aan hun situatie en niet zozeer het geld.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een naar en bekrompen antwoord!

      Verwijderen
    2. Siempre van de Lidl is ook van eigen merk en van Etos en Kruidvat en Loft van de Aldi. Niet iedereen zou er goed tegen kunnen.het hangt er van af hoe lang men het is. Sommigen krijgen irritaties bij het gebruik van goedkopere producten. het kan gaan broeien.Niet bij iedereen maar de een reageert hier gevoeliger op maar zou dit bij ieder zo zijn dan zouden ze niet worden verkocht. Kruidvat heeft ook super en het cellofaantje van die tampon krijg je zo moeilijk open en dat schreven alle reviewschrijvers. Bij dat verband van kruidvat is de kleeflaag die aan het ondergoed zit zo vast dat er lijmresten in het ondergoed blijven plakken en dat het ondergoed kan beschadigen en verslijten.Verder wordt Kruidvat super maandverband ook wel gebruikt als kraamverband en de resultaten zijn goed.het is persoonlijk zeer verschillend. dan proberen ze een goedkoper merk uit maar dan komen ze toch weer terug op het merk wat zij voorheen hadden. .

      Verwijderen
  13. Hoeveel je gebruikt verschilt per persoon ik gebruikte rond de 4 maandverbandjes per dag en duurde dan aardig lang rond de 7 dagen dus 4x7 zijn 28 per maand dat is heel wat anders dan 8 per maand. Ik vind wel dat je het zelf moet kopen maar leg dan wel even overal wat neer zoals op scholen cafeetjes etc. Want vooral als een meishe voor t eerst ongesteld wordt is dit heel naar als zij daar nog amper vanaf weet.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. De kosten verschillen natuurlijk per persoon. Ik was elke maand 6/7 euro kwijt en dat was dan voor goedkope huismerken. OB is kwalitatief wel beter -dat merk als je flink ongesteld bent echt wel- maar ook veel duurder en ik heb een laag inkomen. Plus nog pijnstillers was het elk jaar toch weer een kostenpost van zo'n € 100,-. Ik ben sowieso blij dat ik er af ben maar ook vanwege het geld. Maar je hebt geen keus. In gezinnen waar meisjes geen maandverband en tampons krijgen is waarschijnlijk meer aan de hand dan alleen maar geldgebrek.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Altijd reageren vanuit een onderbuikgevoel en vanuit je eigen beschermde omgeving. Mensen die bijna of al met pensioen zijn? Ik vind dat jullie eens vaker verder moeten kijken dan jullie neus lang is. Niet alle meisjes hebben geld voor smartphones. We hebben een hele andere samenleving dan tientallen jaren geleden.
    Mensen lopen niet met armoede te koop, toen niet en nu niet.
    Het is niet mijn bedoeling om mensen te beledigen maar om te leren om verder te kijken en als men de ervaring niet heeft zomaar te zeggen dat het er niet is. Veel mensen hebben hele slechte arbeidscontracten en lijken soms op slaven, vediep u maar eens in de pakketnezorging, vroeger waren het ambtenaren. De smartphone en breedbeeld tv nu maar eens vergeten want het zit echt anders.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik reageerde niet vanuit een onderbuikgevoel, maar vanuit eigen ervaringen in de periode dat ik in de bijstand zat. Ik begrijp inmiddels dat ik een menstruatie had van de heel milde soort, waardoor ik maar weinig nodig had. Ik heb nooit geweten dat er veel vrouwen zijn die heel heftig ongesteld zijn. Over het onderwerp werd weinig gesproken in de kringen waarin ik verkeerde. Ik koos destijds vanwege het geld wel artikelen van Aldi of het goedkoopste van AH.

      Verwijderen
  16. Ik weet niet hoe diep de Volkskrant op het verhaal in gaat. Het lijkt me wel een kwestie van prioritering. Is er gekeken naar een uitgavepatroon? Of wordt aangenomen dat deze vrouwen en meisjes sowieso op een extreem minimum zitten?

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Dit bericht verwondert mij ook. Zo duur hoeft maandverband inderdaad niet te zijn dus ik ben verbaasd.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Nul urencontracten flexwerkers Z.Z.P.ërs Het is zo onzeker wat je boven het hoofd hangt. Ik dacht dat dit soort armoede alleen in Afrika en in ontwikkelingslanden bestond maar niet hier in westerse landen waar de economie en de welvaart wel goed zat dacht ik. Ik dacht wat is nou 00 cent of een euro voor tampons of maandverband en dat kan iedereen zich wel permitteren maar het schijnt soms zo te zijn dat een gezin uit meer vrouwen bestaat en dat is een hele hap uit je weekbudget. Toen hoorde je dat sommige scholieren maar thuis bleven van school omdat ze geen geld genoeg hadden om tampons of maandverband te kopen. Sommigen deden er toiletpapier in of vodden. Kan er dan geen euro van af dacht ik nou dan zeiden ze dat ze meer nodig hadden en dat ze niet goed tegen goedkoop broeierig maandverband konden en dat ze er irritaties van kregen. Sommigen gebruikten hun gebruikte maandverband voor de tweede keer en dat vond ik vies. Hoop dat het via het basispakket iets geregeld wordt zoals de menstruatiecup en dat ze die van de ziektenkostenverzekeraar die vergoed krijgen.Er was ook een alleenstaande vader en stond er alleen voor en had alvast dan maar een pak gekocht voor zijn opgroeiende dochter.Je moet ieder dubbeltje omdraaien en dat valt niet mee. dan is het kiezen tussen eten of maandverband of tampons en dan wordt het eten .

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ja ik kan me voorstellen dat dat veel geld kan zijn want een pakje kost al meer dan 2 of bijna 3 euro of meer. Dan heb je het over merken als Sanature en Natracare Yoni Vuokkoset van 100% biologisch katoen. Er zijn ook wel onbekendere merken van 100% biologisch katoen. Er zijn ook uitwasbare pads en menstruatieondergoed en cups maar die kosten nog meer en als je al geen geld hebt om gewone tampons te kopen en maandverband heb je hier al helemaal geen geld voor voor cups en pads en ondergoed. Misschien kan men zelf ook wel pads maken. Heel vroeger gebruikten ze ook al uitwasbaar maandverband . Merken als Libresse en Always kosten veel duurder en het heeft ook wel goede reviews van tevreden gebruiksters. Van tampons is Natracare en Yoni en OB een van de besten en OB heeft ook tampons van biologisch katoen en die het oeko test keurmerk hebben.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.