donderdag 14 november 2019

Grip op mijn geld

Sinds ik met pensioen ben, is mijn inkomen lager geworden. In totaal gaat het om ongeveer netto 2400 per jaar, dat is 200 euro netto per maand. Mogelijk wordt mijn ABP pensioen in het komende jaar gekort en dan ga ik er dus nog meer op achteruit en van inflatiecorrectie is al helemaal geen sprake.
Het is voor iedereen goed om zicht te houden op inkomen en spaargeld, en zeker als je er inkomen op achteruit gaat.
Hoe houd ik grip op mijn geld?

Ik noteer in excel alle uitgaven, zowel van de boodschappen als van de incidentele uitgaven als uitstapjes, vakanties en cadeautjes. De vaste uitgaven noteer ik niet. Die gaan per automatisch incasso en die bedragen houd ik verder niet bij in excel. Wel check ik zo nu en dan alle vaste lasten om te bepalen of ik op sommige uitgaven wil bezuinigen en of ik iets wil veranderen. (wil ik dit lidmaatschap of abonnement nog wel? Kan ik beter kiezen voor een andere verzekering?)

Ik spaar maandelijks automatisch een aantal bedragen: voor medische kosten van de kat, voor een buffer. Dat gaat automatisch op de 26e van iedere maand, daar hoef ik dus niet zelf om te denken.
Iedere maand nadat ik mijn inkomen heb ontvangen, maak ik een lijstje met de stand van zaken.
Hoeveel geld staat er op mijn bankrekening, hoeveel geld staat er op spaarrekening X, hoeveel op spaarrekening Y en hoeveel op een spaardeposito? Ik tel alles op en vergelijk het totaal met de voorgaande maanden.
Ik doe dat ook in excel en daarmee houd ik overzicht op mijn geld. Is het totaalbedrag lager dan de afgelopen maand en weet ik niet hoe dat komt? Dan ga ik zoeken of ik iets vergeten ben te noteren. Misschien is er een eenmalig bedrag van mijn bankrekening gegaan, of ben ik te grazen genomen door internetoplichters? (dat is gelukkig nog nooit gebeurd!)
Door het bijhouden houd ik greep op mijn geld, zowel de lopende bankrekening als het geld op spaarrekeningen en spaardeposito's.

Er zijn vaste maanden waarin er grote(re) bedragen van mijn bankrekening gaan:
in januari het totaalbedrag van de zorgverzekering (door betaling ineens krijg ik 1% korting)
in maart het jaarabonnement van de krant
in mei de woonverzekering
in oktober het zwem-jaarabonnement

Rood staan kost geld, dus ik zorg dat ik in maanden met grotere uitgaven voldoende saldo op mijn bankrekening heb staan, dat geld haal ik uit mijn buffer. 

Met mijn overzicht lukt het mij prima om nog steeds maandelijks wat geld over te houden en niet in de rode cijfers te raken.

14 opmerkingen:

 1. Jouw overzicht triggert mij om ook weer naar je inkomsten en uitgaven te kijken op je andere tabbladen. Heb je al zorgtoeslag aangevraagd? Je zou er best wel eens recht op kunnen hebben. Een proefberekening maak je heel gemakkelijk op de website van de belastingdienst: https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/ . En dan kun je nog met terugwerkende kracht vanaf 1-1-2019 aanvragen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb dit jaar nog geen recht op zorgtoeslag, dat komt omdat ik in de eerste drie maanden van dit jaar naast pensioen en AOW nog inkomen had uit werk. Ik heb toen te veel verdiend om in aanmerking te komen voor een toeslag.

   Verwijderen
 2. Zo nauwkeurig als jij houd ik het niet bij, maar goed ik het wellicht wat ruimer.

  Mijn bank app heeft wel een handige functie waarmee je je saldo een maand in de toekomst kunt zien. Hij weet op basis van je lopende incasso’s, je vast ingeplande overschrijvingen en inkomsten wat wanneer er nog bijkomt en afgaat. Ik vind dat zelf wel makkelijk met checken, je ziet niet alleen he saldo, maar ook wat er nog aan vaste kosten af moet. Ik kan de boodschappen ed. er dan zelf bij bedenken. Als je salaris verandert heeft hij even een maandje of 2 nodig om dat aan te passen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik houd via excel een kasboek bij, waar alle belangrijke posten genoemd worden. Zo kan ik elke maan in een oogopslag zien, wat ik overgehouden heb. Zodra ons inkomen gestort is, hevel ik een overtollig bedrag over naar een spaarrekening. Aan potjes doe ik niet. Met dit systeem kun je meteen zien, hoeveel je bv aan de kat heb uitgegeven de afgelopen maand en maanden. Zoals jij het doet, lijkt mij nodeloos ingewikkeld. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien nodeloos ingewikkeld, maar voor mij werkt het prima.
   Vergeet niet dat ik geen boekhoudopleiding heb gehad en eigenlijk gewoon maar wat doe. Ik kan hier mee uit de voeten.

   Verwijderen
  2. Ik heb ook maar gewoon huishoudschool gehad. Ik houd mijn kasboek voor de aardigheid bij. Ik geef door dat kasboek geen cent meer of minder uit. Alleen is het handig om een overzicht te hebben. De eerste dertien jaar van ons huwelijk hield ik helemaal geen kasboek bij, maar zag toch kans om 52.000 gulden te sparen.

   Verwijderen
 4. geen inflatie bij pensioen dat klopt maar wel een stuk meer per maand op de AOW wals het goed is en nee er komt volgend jaar geen pensioenverlaging zoals het nu eruit ziet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "een stuk meer per maand op AOW" is overdreven! Ik heb nu 10 jaar AOW en inderdaad elk halfjaar wordt dat aangepast aan de prijsstijgingen. Maar soms is dat enkele euro's per maand maar soms ook slecht enkele tientalle centen. In die 10 jaar is de AOW plus minus €100 omhoog gegaan, dus zeg maar €10 per maand in een jaar. Dus niks geweldige verhogingen.

   Verwijderen
  2. Maar die stijging is wel meer dan ik als werknemer erop vooruit ga.
   Uitkeringen gaan automatisch elk half jaar omhoog, misschien niet veel, maar mijn ex-man heeft een WIA-uitkering en gaat er elk half jaar op vooruit, zonder dat hij er iets voor hoeft te doen. Ik heb in de afgelopen 7 jaar slechts 1 keer een loonsverhoging gekregen van 1,25%. Het voelt toch wat scheef dat mensen met een uitkering meer worden gecompenseerd dan mensen in loondienst. Voor mij prijzen de stijging immers net zo hard.

   Verwijderen
  3. Dan vraag ik mij af of je in een bedrijfstak werkt waar een CAO is. Want de vakbonden strijden altijd wel voor loonsverhogingen die minimaal de prijsstijgingen moeten compenseren. En dan vraag ik mij ook af of je werkgever een pensioenregeling voor het personeel heeft. Zo niet, zou ik mij toch maar eens ernstig bezinnen of ik nog bij dat bedrijf blijf werken of een andere werkgever zou zoeken.

   Verwijderen
 5. Contant betaal ik alleen de boodschappen, daar pin ik een vast bedrag voor. Meestal genoeg, soms teveel en soms te weinig maar dat kan ik tegen elkaar wegstrepen. Vaste lasten etc. gaan automatisch en verder betaal ik alles met de pinpas. Op die manier kan ik op mijn tablet zien waar het geld gebleven is en kan ik geld wat ‘over’ is op mijn spaarrekening zetten en (indien nodig) spaargeld op de betaalrekening storten.
  Heel zichtbaar allemaal en kost amper tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed hoor!! En welk systeem je ook gebruikt, het voornaamste is dat je het DOET.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Herkenbaar wat je doet. Ik maak jaarlijks een bestand om te weten wat de uitgaven zijn op maandbasis en verwerk alle uitgaven er in. Verder hou ik per maand een staatje bij hoeveel ik uitgegeven heb van de inkomsten. Reden is dat ik in de toekomst een stuk minder inkomsten heb en nu al er mee wil leren omgaan. Dit geeft voor mij rust, ik spaar nu het verschil tussen mijn huidige inkomsten en mijn toekomstige inkomsten......

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik herken me hierin ook wel. Maak jaarbegrotingen, maandbegrotingen en een hou een kasboek bij, alles in exel. Hierdoor van alles goede overzichten en hierdoor een goed financieel plaatje zodat ik vorig jaar kon stoppen met werken (ben 59) en stopt mijn man eind volgend jaar. Hij is dan 62. Hij maakt dan wel gebruik van een vertrekregeling maar doordat ik alles in overzichten heb staan was het gemakkelijk na te gaan of het stoppen verantwoord was. Overzicht maakt alles inzichtelijk en maakbaar voor veranderingen.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.