vrijdag 15 november 2019

Ouderen onder de armoedegrens terwijl dat niet hoeft

Volgens de Algemene Rekenkamer leven tienduizenden ouderen onder de armoedegrens terwijl dat niet hoeft, er is namelijk voor hen een aanvulling mogelijk op de AOW. Klik hier voor een artikel in de Volkskrant.
Het gaat om ouderen die geen ander pensioeninkomen of inkomen uit werk hebben dan AOW, maar geen volledige AOW ontvangen.
Als je door verblijf in het buitenland geen volledige AOW hebt opgebouwd  of je hebt een jongere partner die nog geen AOW ontvangt en je leeft van een AOW uitkering voor gehuwde of samenwonende stellen, dan heb je recht op een aanvulling tot het bestaansminimum.
De overheid wijst ouderen niet op de mogelijkheid om een aanvulling aan te vragen en als ze het zelf niet aanvragen, dan leven ze onder het bestaansminimum.
De helft van de mensen die in het buitenland verbleef vraagt de aanvulling niet aan. Het gaat volgens de rekenkamer om 34 duizend tot 51 duizend huishoudens. Om een aanvulling uit te keren,
heeft de Sociale Verzekerings Bank, die de AOW uitbetaalt, daarvoor gegevens nodig van uitkeringsinstantie UWV en van de Belastingdienst en dat mag de Sociale Verzekerings Bank in verband me de privacywetgeving niet op eigen houtje doen.

Ik wist niet dat je een aanvulling kon aanvragen als je een jongere partner hebt. Voor ouderen die deels in het buitenland verbleven, wist ik dat wel.
Mijn tip voor vandaag: je hoeft als AOW-er niet onder het bestaansminimum te zakken door een te lage AOW, vraag een aanvulling aan!

23 opmerkingen:

 1. Mijn man is elf jaar ouder dan ik, en 1 van mijn koffievriendinnen heeft dezelfde situatie. Zij heeft daar best zorgen over. Mijn plan is dat ik het verschil in opkomen opvang met fulltime bloggen. Maar jouw informatie is goed om te weten zeg! Dat knoop ik in mijn oren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als er geen of te weinig inkomen is uit werk of pensioen van beide partners, dan wordt de uitkering van de partner die al AOW heeft, in de huidige situatie aangevuld tot € 1.494,91 per maand.

   Verwijderen
 2. Mijn man is zeven jaar ouder dan ik ben. Ben nu al bezig met mijn eigen plan te trekken en daarom los ik de hypotheek af. Wanneer hij met pensioen gaat wil ik samen kunnen genieten en niet nog door moeten gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vraag me bij deze cijfers af hoeveel van deze mensen nog in NL wonen. Als je uit NL AOW ontvangt, krijg je geen aanvulling als in bijvoorbeeld Duitsland of Turkije woont.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is correct, maar in Duitsland kan je aanspraak maken op Sozialhilfe..

   Verwijderen
 4. Ik vermoed dat hier toch ergens een addertje onder het gras zit. Hoe zit dat met die aanvulling tot het bestaansminimum wanneer je vermogen hebt. Bijvoorbeeld een afbetaald huis of wat geld op je spaarrekening?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb het snel even opgezocht op de website van het SVB en ja hoor er zit toch een adder onder het gras. Heb je meer op je rekening dan 6000 als alleenstaande of meer dan 12000 als stel dan krijg je geen aanvulling. Ook als je vermogen hebt uit een woning (woz-waarde - hypotheekschuld) van meer dan 50.000 krijg je geen aanvulling.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed dat je de voorwaarden nagezocht hebt! Een mooie aanvulling!

   Verwijderen
 6. Waarom is hier maar zo weinig over bekend en leven er tienduizenden ouderen in armoede? Het lijkt wel alsof ambtenaren denken dat ze het geld van de aanvulling AOW uit eigen zak moeten betalen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sorry, maar het is dus niet zo dat alle mensen zonder volledige AOW in armoede leven. Een vermogende oud-ondernemer die jaren in het buitenland heeft gewoond en zijn schaapjes op het droge heeft valt ook in deze statistiek. Die gaat natuurlijk geen aanvulling aanvragen, omdat hij hem niet krijgt. Je weet dus gewoon niet welk deel van deze mensen het financieel moeilijk heeft of niet, dat weet je pas als je inzage hebt in hun hele vermogen.

   Verwijderen
  2. Nee, die valt niet in deze statistiek, want die valt niet onder de armoedegrens door zijn eigen vermogen. Zo iemand heeft ook geen recht op een aanvulling.

   Verwijderen
  3. Dat vind ik te kort door de bocht Aaf. Of kan jij met bevestigen dat de Rekenkamer ook bij alle personen naar de vermogens heeft gekeken en woningwaardes? Ik betwijfel dat men daarin inzage heeft. Als dat wel zo was kon de Rekenkamer een precies aantal personen opgeven ipv de schatting van tienduizenden.

   Verwijderen
 7. Een aantal jaar geleden was er een blogger in deze situatie. Ik geloof dat ze nergens recht op had wegens koophuis. Uit haar blog begreep ik dat ze zwaar in de armoede zat. Je koophuis wegdoen is zeker in deze markt ook niet altijd een oplossing. Denk nog wel eens aan die blogster, had het met haar te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien bedoel je mij. Wij leven heel krap. Man heeft volledige AOW van netto 795 per maand. Leeftijdsverschil tussen mij en man is 8 jaar. Geen aanvulling vanwege koophuis. Wel heeft mijn man een klein pensioentje. Maar het totaal onder bijstandsnorm. Ik vind me niet zielig, want juist in deze markt brengt de verkoop van het huis meer op dan de bestaande kleine hypotheek. Zodat er geld genoeg is om voorlopig op de vrije markt te huren. Als de overwaarde op is is er hopelijk een sociale huurwoning met huursubsidie en leven we wel op bijstandsnorm.
   Maar die aanvulling geldt dus voor ons niet. Begrijpelijk. Want ik ben bijna 60 en kan dus nog makkelijk aan het werk. Hmmm

   Verwijderen
  2. Niet vervelend bedoeld, maar waarom ga je niet een paar uurtjes per week werken dan? Er is genoeg werk bijvoorbeeld in de schoonmaak ed. In jouw situatie zou een paar honderd euro al een groot verschil maken op het budget, dat kun je met een paar avondjes of ochtendjes al pakken.

   En de huidige wetgeving is er al jaren, dus jullie hebben dit toch kunnen zien aankomen? Achter in de 50 is het moeilijker om aan het werk te komen dan wanneer je in 10 jaar geleden in actie was gekomen.

   Verwijderen
  3. Ik klaag niet. We leven wel heel zuinig. We teren in op het spaargeld. Altijd netjes geleefd. Incl hypotheekbedrag met nog steeds minder dan bijstandsniveau. Zo zou net moeten kunnen tot ik ook AOW gerechtigd ben.

   Verwijderen
  4. Dat is natuurlijk jullie keus. Persoonlijk zou ik er niet voor kiezen om in te teren op spaargeld als je met een minibaantje uit kan komen.

   Verwijderen
 8. Ik ben trouwens niet de blogster waar jij op doelde: ik heb nooit zelf geblogd. Wel eens hierover gesproken in een reactie.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Inderdaad, volgens mij was de wetgeving in 1995.en men heeft toendertijd dus mensen 20 jaar de tijd gegeven om iets aan de situatie te doen, want de ingangsdatum was pas in 2015. Ik was indertijd bij de Abvakabo voorzitter van de vrouwenafdeling in Den Haag, en wij gaven vanaf 2006 voorlichtings bijeenkomsten om de vrouwen te waarschuwen dat dit eraan zat te komen. En ik weet dat enkele jaren voor 2015 zelfs de overheid waarschuwde voor de ingang van deze wet in 2015. Dus alle tijd om je plan te trekken en het niet op zijn beloop te laten. Ik heb nu geen medelijden met de armoede onder die AOWers. Sorry!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sorry Annelie, maar had juist van de Abvakabo een andere reactie verwacht. Raar dat jullie wel voorstander zijn om import een volledige AOW te geven met bezit in Verweggistan, maar de Nederlander niet. Das meten met 2 maten.

   Verwijderen
 10. Dit zal vast niet geplaatst worden, maar in ieder geval lees jij het Aaf.

  Het is sneu om jij een zwaar politiek gekleurd sinterklaas artikel schrijft en dan de reactiemogelijkheid uitzet. Je weet gewoon al dat jij dan tegengas gaat krijgen. Dan heb ik het niet over rare scheldreacties (die horen gewoon geblokt) maar gewoon normale inhoudelijke reacties van mensen die het niet met je eens zijn. Blijkbaar kan jij dat niet aan, dus doe je liever je oogkleppen op. Lekker makkelijk hoor, kon dat in het echte leven ook maar, lekker iedereen en alles wegzappen wat niet aanstaat. Dat doen bepaalde regimes anno 2019 ook nog, bijvoorbeeld noord-korea. Roep je iets verkeerds, hup weg ermee.

  Op een kinderfeest hoort niet te worden geprotesteerd. Punt. Maakt mij verder niet uit door wie, beide prostestkanten zijn extreem en hebben nog 364 andere dagen om te protesteren. Niet voor niets zijn er preventief al gekke KOZP idioten opgepakt die graag geweld willen gebruiken. Zelfs 1 die graag ziet dat Sinterklaas wordt doodgeschoten en kinderen onder zijn bloed en botsplinters zouden zitten (dit verzin ik niet).

  En het probleem hier is niet verandering. Tradities veranderen altijd en zolang dat op natuurlijke wijze is heeft niemand daar een probleem mee. Waar mensen wel een probleem mee hebben is dingen opgedrongen te krijgen. Er is helemaal geen brede afkeer van zwarte Piet in de samenleving. Er is alleen een klein een klein dram en dreiggroepje uit links activistische hoek wat veel meer aandacht krijgt het verdient (hoi iedere praatshow op de publieke omroep) en iedereen die sinterklaas viert wordt ineens voor een smerige racist uitgemaakt. KOZP wordt niet aangepakt voor het sturen naar dreigbrieven naar winkeliers en werd zelfs vrolijk uitgenodigd door een zekere PvdA burgemeester naar de intocht naar het Noorden. En dan vind jij het gek dat mensen giftig worden en het niet pikken? Jij wil gewoon zo hard deugen dat je niks wilt horen wat niet in je straatje past. Dat vind ik vrij schokkend, zeker van iemand van jouw leeftijd had ik beter verwacht. Desondanks gun ik je met je kinderen een fijne Sinterklaasviering.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Noem je mijn artikel zwaar politiek gekleurd als ik schrijf over de vrijheid van demonstratie? Bij iedere demonstratie moet de burgemeester van een gemeente akkoord gaan, anders gaat de demonstratie niet door. Burgemeester akkoord = vrijheid om te demonstreren. Ik ben van 1952, ik vind het heel normaal dat er wordt gedemonstreerd, ik heb tegen van alles en nog wat gedemonstreerd en ik vind niet dat extreem ben in mijn opvattingen.
   Ik spreek in mijn artikel de hoop uit dat alles vreedzaam verloopt en de kinderen kunnen genieten.

   Verwijderen
 11. Beste Aaf, Als jij samen was met een jongere partner, die niet werkte, dan zou jij nu moeten leven van 795 euro per maand met aanvullend je klein pensioen. Waarschijnlijk in totaal ook onder bijstandsnivo. Geen aanvulling vanwege je afbetaalde huis. Toch?

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.