vrijdag 8 november 2019

Inbrekers!

Hoe korter de dagen, hoe meer inbrekers het voorzien hebben op jouw huis! Doordat het donker is, hebben inbrekers een goede kijk op wie er thuis zijn en wie niet. Bij bewoners die niet thuis zijn, is het vaak donker, dus niemand let op het huis en kunnen inbrekers ongestoord hun gang gaan.
Als het 's avonds lang licht is, dan valt het niet zo op als mensen niet thuis zijn.

Wat kun je doen om de kans op inbraak kleiner te maken?
Zorg voor goede buitenverlichting die automatisch aangaat door middel van bewegingssensoren.
Zorg voor goede sloten, ook op ramen.
Draai je deuren op het nachtslot en trek niet alleen de deur achter je dicht.
Laat licht branden, ook al ben je er niet. Ik heb voor dat doel 3 led lampen van elk 3 of 4 watt. Dit kost bijna niets aan stroomverbruik, maar er brandt bij mij licht in de keuken en in de woonkamer.
Laat geen bovenramen open, want door op een tuintafel te staan of een vuilnis-contaier te gebruiken kunnen inbrekers gemakkelijk binnen komen.
Bij inbraak ben je niet alleen gedupeerd als er iets gestolen is, inbrekers gooien al jouw spullen overhoop, vernielen dingen en zorgen voor een zeer onveilig gevoel.

In de jaren 70 was er een inbraak bij buren links en rechts van mij, bij mij niet, toch zorgde dat voor een zeer onveilig gevoel!
Ooit vond ik overdag een onbekende junk bij de koelkast in mijn keuken. We hadden de achterdeur overdag niet op slot. Daarna deden we dat wel. Deze jongen had gewoon honger, maar een vreemd iemand in huis op zoek naar spullen die hij kan gebruiken is wel wat unheimisch!
Een andere keer was er een poging gedaan om via een bovenraam in mijn woning te komen. Die poging is niet gelukt, maar ik heb daarna nooit meer het raam open laten staan, ook al was ik vijf minuten van huis!

23 opmerkingen:

 1. In de krant las ik van een inbraakconsulent de vijf minuten tip: als ee inbreker/insluiper niet in vijf minuten binnen kan komen, kijken ze liever bij de buren.
  Nu het donker wordt is insluiping ook een risico, dat je"even" boven aan de slag bent en dat in dat uurtje beneden je ipad van de tafel is gehaald etc. Toen onze kinderen pubers werden en hele middagen boven zaten te gamen, hebben we de regel ingevoerd dat de achterdeur op slot moet als er beneden niemand is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed om op te passen. Een aanvullende tip die ik ooit van een beveiligingsexpert van de politie kreeg: let erop dat je niet altijd alleen 'die lampjes alleen voor als ik er ben' aandoet. Dat kan ook een herkenbaar patroon worden. Ik weet natuurlijk niet of dat bij jou zo is, maar misschien hebben andere lezers er nog wat aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Roemeense/Oost europese bendes zijn actief in het hele land !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet alleen Oost Europeanen! Ik denk dat er ook veel autochtone Nederlanders actief zijn als inbreker.

   Verwijderen
  2. Klopt, maar het probleem met bendes die rondtrekken (en hier niet woonachtig zijn) is dat ze echt spoorloos verdwijnen. Zij durven daarom ook meer risico te nemen. Mijn oude tante is tot 3x toe lastig gevallen door zo'n bende, met inderdaad een keer insluip achter terwijl zij thuis was.

   Verwijderen
  3. Wart is je definitie van autochtoon Aaf? Mensen met met een Nederlands paspoort? Raar toch dat "Nederlanders" met een dubbel paspoort (dus ook autochtoon) stelsel- en bovenmatig opduiken in de statistieken...

   Verwijderen
 4. Wij hebben altijd de lampjes (led) onder de keukenkastjes aan, ook als we thuis zijn. We wonen in een vrijstaand boerderijtje (kleine ramen). Als we verwachten niet voor donker thuis te zijn schakelen we een paar tijdschakelaars in. Altijd twee in de woonkamer en nog 2 op roulerende plekken! Dit doen we ook als we met vakantie gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In de buurt van AZC's (Ter Apel) moet je extra op je tellen passen (ik spreek uit ervaring).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas wel de realiteit. Helaas heb ik ook een AZC om de hoek, en duidelijk is er een toename te zien van het aantal inbraken/diefstallen. Sinds het AZC er is al 3 diefstallen uit de tuin (tuinmeubels, kleding van de droogmolen) 3 inbraken en 7 pogingen. Dus kleine Piep en Anoniem van 9.20 uur blijf lekker wegkijken, dromen van de maakbare samenleving en het binnenhalen van dit tuig.

   Verwijderen
  2. Helaas waar. Ook mijn ervaring. Maar het politiek niet correct om dat te vertellen. Zeker niet tegen Gutmenschen.

   Verwijderen
  3. Dat is heel logisch... Veel meer mensen die getraumatiseerd zijn, aan de grond zitten, 'de regels' niet goed geleerd hebben. Slechte omstandigheden halen nu eenmaal slechte dingen in mensen naar boven. Dat is heel sneu.

   Verwijderen
  4. Die asielzoekers uit noord Afrika die van tevoren al weten dat ze niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning en toch naar Nederland komen zijn echt niet getraumatiseerd hoor... En stelen mag volgens mij in geen enkel land, dus de regels niet geleerd hebben, hoe dan?

   Verwijderen
  5. Niet? Wat weet jij daar nou van...? Ik heb een vriendin die bij een AZC werkt en vrijwel iedereen daar heeft echt erge dingen gezien en meegemaakt.

   - Alie

   Verwijderen
  6. Blijft het feit dat stelen volgens mij in geen enkele cultuur de gewoonte is. Dus waarom zouden ze dan de regels niet geleerd hebben. Denken ze dat stelen in een ander land dan wel mag?

   Verwijderen
 6. Daarom lijken mij die tijdschakelaars waarmee lampen automatisch aan gaan, ook als je niet thuis bent, zo handig.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Let er inderdaad op om tijdschakelaars aan te doen als ik weg ben en mijn luxaflex wat meer op standje kan niet echt naar binnen kijken te zetten. Want overdag de gordijnen dicht is ook zo wat he.
  En laptop uit het zicht te zetten als ik wegga.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ken iemand die voor werk veel reist en die a om deze reden gebruik maakt van domotica. Ook gordijnen open en dicht doen bv. Dat is dan weer een voordeel van internet of things

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Klopt! ik heb nog steeds last van een inbraak (plus eerder tig pogingen daartoe) van ruim dertig jaar, en een paar verhuizingen, geleden!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Camera's geven ook een veiliger gevoel.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Lang geleden ook bij ons een poging tot inbraak .Het tuinhekje stond open maar op dat moment niets te zien omdat het donker was bij ons achter .Tot ik mijn planten water wilde geven en het glas op de vensterbank zag liggen .Raam ingeslagen en ook het houtwerk kapot gemaakt ,waarschijnlijk zijn ze gestoord .Altijd als we 's avonds thuis kwamen keken we het eerst naar dat raam .Tot op de dag van vandaag kijk ik naar buiten als ik iets vreemds hoor .We woonden in een hoekhuis en nu ook weer ,het geeft toch ergens een onveilig gevoel .Ze beseffen niet wat ze mensen aandoen !

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.