donderdag 7 november 2019

Afrekening energiebedrijf - bijna 55 euro terug of eigenlijk meer!

Ik stap ieder jaar over vanwege aantrekkelijke overstap bonussen, tegenwoordig cashback genoemd. Ik ben sinds 1 november bij een ander energiebedrijf en ik ontving gisteren de nota van het oude bedrijf.
De nota bestreek de periode 6 januari tot en met 31 oktober dit jaar, het ging dus om krap 10 maanden. In feite was mijn maandbedrag gebaseerd op een jaarverbruik, maar uiteindelijk liep het contract over een kortere periode waarin een aantal koude maanden misten. Voor het gemiddelde verbruik over 12 maanden was het voorschot prima geweest, maar nu waren er minder koude maanden en relatief veel warme maanden. Dus verbruikte ik veel minder gas. Ik heb in totaal tijdens dit contract maar 244 m3 verbruikt, terwijl ik in koude wintermaanden regelmatig wel 120 m3 in één maand verbruik.

Tijdens mijn vorige jaarcontract van op de kop af 12 maanden, betaalde ik 13 keer een voorschot, 1 maand te veel dus. Ik kreeg toen daarom extra veel geld terug, namelijk €398,06.

Nu was het andersom, mijn contract was 10 maanden min 5 dagen, maar ik betaalde maar 9 keer een voorschot van gemiddeld €53,33. 
Daarom krijg ik €54,98 terug op  mijn bankrekening en niet zo'n groot bedrag als vorig jaar!
Als ik naar behoren voor die 10 maanden tien keer een voorschot had betaald, dan had ik nu  €103,98 teruggekregen.

Vorig jaar kreeg ik een flink bedrag terug. Dat kwam door het 13e voorschot, maar ook omdat mijn voorschot hoger was dan nu, toen betaalde ik 65 euro per maand en nu gemiddeld €53,33. Ik heb mijn maandelijkse voorschot met opzet verlaagd nadat ik hoorde over een paar energiebedrijven die failliet gegaan waren.
Zie dan maar als klant je te veel betaalde geld weer terug te krijgen!
Geld terug is altijd leuk!
Wat was mijn verbruik in die kleine 10 maanden van de huidige nota?
Gas: 244 m3 = €348,76 (inclusief alle vaste kosten)
Stroom: 512 kWh = €76,26 (inclusief alle kosten en een vermindering energiebelasting)

Verbruik vorig jaar - van 6 januari 2018 tot 6 januari 2019
Gas: 512 m3 = € 567,59
Stroom: 590 kWh =  €64,35 (inclusief alle kosten en een vermindering energiebelasting)

Wat opvalt is dat de kosten voor stroom hoger zijn geworden. 

11 opmerkingen:

 1. Gebruik je meer nu je thuis bent na je pensioen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat denk ik wel! Vergelijking is een beetje moeilijk omdat de temperatuur in de winter kan verschillen. Maar stroom verbruik ik in ieder geval meer.

   Verwijderen
 2. Als ik het uitreken, was je verbruik dus in de afgelopen periode 42,50 per maand. Dat is erg laag!
  Wat wordt je nieuwe maandvoorschot?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nu wij het atelier (bijna) niet meer gebruiken omdat we met pensioen zijn krijgen we ook veel geld terug. We betaalden €200 per maand, prive en zakelijk, en we gaan een veel kleiner voorschot betalen.
  Als we verhuisd zijn naar ons kleine huisje betalen we een voorschot van €45

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat ontzettend goed van jullie. Goed voor het milieu. Wij proberen ook zo weinig mogelijk te gebruiken. En hebben zonnepanelen. Ons gebruik is ook onder de 80.00.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is de moordende concurrentie die energieleveranciers failliet doet gaan. Flink geholpen door alle consumenten die elk jaar overstappen vanwege de bonussen die ze kunnen krijgen. Het is een race naar de bodem.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Unknown, op zich ben ik met je eens dat het een idioot gedoe is, maar dat doen de energieaanbidders zelf, en degenen die het betalen zijn de slapers (niet overstappers). De enige manier om deze onzin te doen stoppen, is zoveel mogelijk mensen jaarlijks gaan stappen. Dan komen ze er uiteindelijk achter dat het zo niet meer kan.

  De consument de schuld geven is raar, het is de overheid die deze "vrije markt" wilde.

  Zuinigaan, ik bedacht me onlangs ook dat ik mijn voorschot maar eens zou moeten terugschroeven. Wat denk je? Niet mogelijk omdat mijn contract "bijna" (duurt nog ruim 2 maanden) afloopt, kan alleen wijzigen door éérst te verlengen! Voor mij in elk geval reden om niet te verlengen en weg te wezen daar... bij de volgende energieboer ga ik in ieder geval na ca 6 maanden mijn termijn terugzetten alvast!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het hele gedoe met de vrije energiemarkt is
   inderdaad gestart door de overheid en niet bedacht door consumenten, voorlopig doe ik er aan mee.
   Financiële problemen bij energie bedrijven zijn soms ontstaan door slecht beleid.
   Mijn nieuwe voorschot is 61 euro per maand. Als de komende maanden heel mild blijken te zijn, dan ga ik mijn voorschot ook iets lager maken.

   Verwijderen
  2. Meer door minder7 november 2019 om 23:43

   Gezien de heffingskorting van 311,62 euro in 2019 naar 527,17 euro in 2020 gaat (incl btw) is het handiger om dit verschil te verlagen op jaarbasis daar de energieleverancier nog met 2019 rekent.

   Verwijderen
  3. leesgraag. Ik gaf niet de consument eenzijdig de schuld. Het is een vorm van samenwerking. Samen naar de afgrond racen. En misschien is het al te laat, als aanbieders tot de conclusie komen, dat het zo niet langer kan. Ik heb er nog niet zo lang geleden een artikel over gelezen. Het is wel verstandig om in de herfst over te stappen als je wilt overstappen. Gaat een aanbieder failliet, dan heb je niet teveel betaald, maar te weinig. Geartsje

   Verwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.