maandag 11 november 2019

Negen maanden met pensioen, hoe gaat het nu? -deel 2 -

Deel 1 ging vooral over het werk dat ik achter mij heb gelaten en in dit deel vertel ik wat meer over hoe het nu met mij gaat en wat ik doe.
Negen maanden al weer met pensioen!

Er was een lezer die vroeg of ik nu pyjamadagen hield. Tot nu toe niet, pyjama's heb ik in de winter aan in bed, maar als ik opsta, doe ik al snel kleding aan. Mijn dagelijkse kleding zit ongeveer net zo comfortabel en is, zeker als het fris is, een stuk warmer dan een pyjama.
Hooguit ga ik 's ochtends eerst in pyjama en huisjasje naar beneden, ontbijt en ga me dan snel aankleden om verdere activiteiten zoals zwemmen of fietsen te ondernemen.
Ik doe iedere dag wel wat buitenshuis: boodschappen doen, zwemmen, eet-afspraken, naar de film, een stukje fietsen, naar een cursus of een lezing.
Een enkele keer blijf ik de hele dag in huis en kom ik de deur niet uit. In dat geval is het buiten hondenweer, of ik voel me niet fit.
Als ik de hele dag thuis ben, dan doe ik een schoonmaakklusje in huis, draai ik een was en lees ik.

Wat lees ik?
Ik lees digitaal de krant, ik schrijf mijn dagelijkse blog, lees andere blogs, ik lees boeken.
Wat betreft die boeken: Ik heb de bibliotheek herontdekt! Ik heb ooit een HBO-opleiding tot assistent-bibliothecaris afgerond en ik heb als tiener, twintiger en dertiger héél veel boeken gelezen. Daarna heb ik een periode lang niet zo heel veel boeken gelezen en ik had zelfs mijn abonnement op de bibliotheek opgezegd, maar de afgelopen jaren heb ik opnieuw het lezen ontdekt, vooral nadat ik van mijn jongste dochter en haar man 5 jaar geleden een e-reader heb gekregen. Zij had zelf een e-reader en dacht dat het ook wel iets voor mij zou zijn. Het cadeau was een schot in de roos! Ikzelf zou het nooit overwogen hebben om er één te kopen, maar het lezen en downloaden van boeken bleek heel simpel. In eerste instantie had ik een gratis abonnement bij de bibliotheek. Alleen voor het lenen van e-books, maar een tijd terug kon dat niet meer en nu betaal ik €4,50 per maand voor een volledig lidmaatschap.
Ik lees nog steeds veel e-books, maar ook hoe langer hoe meer papieren boeken. Ik woon vlak bij een filiaal van de bieb. Dat filiaal is klein en het aanbod is beperkt, maar ik heb de mogelijkheid van boeken reserveren ontdekt. Een fijne service! Ik leen boeken uit Hoogezand, Stadskanaal, Winschoten, Delfzijl en nog veel meer Groningse plaatsen en ik hoef er alleen maar voor naar het filiaal te fietsen!  Door het digitaal reserveren komen de boeken naar mij toe en kan ik ze afhalen.

Ik pas regelmatig op de twee kleinkinderen, kleindochter is net drie en kleinzoon is bijna drie. Ik geniet van hun ontwikkeling en verbaas me over de snelheid waarmee ze zich ontwikkelen. Beiden ontwikkelen zich heel verschillend.  De een is goed in taal en de ander houdt heel veel van knopjes en van muziek. Het gaat zo snel! Over een jaar gaan ze al naar de basisschool!

Omdat ik vóór mijn pensioen 24 uur per week werkte, verdeeld over 3 werkdagen, is er in feite ook weer niet zo veel veranderd. Er zijn nog 3 vrije dagen bij gekomen. Die vul ik met wat extra oppassen en extra zwemmen, een culturele cursus en verder geniet ik nog steeds heel erg van zo nu en dan een hele dag vrij op een moment dat ik vroeger werkte!

11 opmerkingen:

 1. Klinkt heel fijn, ik kan me voorstellen dat je geniet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Werken is leuk maar gepensioneerd zijn (op jouw en mijn leeftijd) is minstens zo leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Drie alweer! Dan komen er misschien binnenkort nog meer kleinkinderen?! Jij hebt twee dochters toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben een beetje verbaasd! Vroeger vroeg de dominee of meneer pastoor of er nog meer kinderen kwamen, maar nu wordt de vraag gewoon op mijn blog gesteld!
   (Klein)kinderen krijg je niet op bestelling!

   Verwijderen
 4. Je geeft er een mooie invulling aan. Voor jou geen gat waar je invalt, maar "gewoon" meer genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijne kleding is inderdaad belangrijk. Ik kocht ook een paar stevige pantoffels waar de steunzolen in konden toen ik gepensioneerd was. Anders zou ik teveel op slippers lopen, niet goed voor mijn voetjes.
  Na een tijdje denk je ook wel eens: hoe had ik ooit de tijd om ook nog te werken zo vol zijn de dagen soms

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Klinkt als een fijn gepensioneerd leven Aaf! Lekker genieten

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Fijn om te lezen dat je dagen zo gevarieerd en gezellig zijn !

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Interessant om te lezen ho jij j pensioen invult! Ik fantaseer ook geregeld over niet-meer-hoeven-werken, maar vraag me dan toch ernstig af hoe ik dan structuur houd...

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.