dinsdag 12 november 2019

Sint Maarten in Groningen

Sint Maarten is een kinderfeest waarbij kinderen langs de deuren en ook langs winkels mogen gaan om om snoep te bedelen. In Groningen wordt Sint Maarten volop gevierd en vanuit de Vereniging voor Volksvermaken wordt ieder jaar een wedstrijd georganiseerd met uitgeholde voederbieten. Het kind dat de mooiste voederbiet weet te maken, wint een prijs.
Uitgeholde voederbieten Afbeelding: Volksvermaken Groningen
Groningen is een arme stad, een stad waarin 1 op de 5 kinderen opgroeit in armoede. Gisteren was het Sint Maarten en bij Sint Martinus’ Pronkjewailn was het thema van dit jaar: armoede. 
Wat betekent het voor kinderen om in armoede op te groeien?
Tijdens een bijeenkomst in de Martinikerk, een kerk gewijd aan deze Sint Maarten, ging het over armoede en Sint Maarten. Deze sint sneed met zijn zwaard zijn mantel doormidden om de warme mantel te delen met een arme bedelaar.

Wat houdt het in om in armoede op te groeien? Dagblad van het Noorden: "Kinderen met ternauwernood fatsoenlijk speelgoed, die hun verjaardag niet vieren, die nooit op vakantie gaan. Die zonder te ontbijten naar school gaan. Honger hebben. Het thuis allesbehalve fijn hebben, omdat hun ouders voortdurend in een slecht humeur zijn en ruzie maken om de lege portemonnee."

Eigenlijk is het te gek voor woorden dat kinderen in deze omstandigheden opgroeien. Ondanks jarenlange projecten van welzijnswerk en subsidies via de sociale dienst bereikt de hulp niet de kinderen waar het om gaat. Als 1 op de 5 kinderen opgroeit in armoede, dan moeten er in achterstandswijken, maar ook in andere wijken
 in deze stad in iedere schoolklas al gauw 5 of meer kinderen zijn die dat treft.

Ik dacht dat het na de economische crisis van de jaren tachtig en begin jaren 90, toen ik zelf met een gezin met twee jonge kinderen in de bijstand zat, wel wat beter geworden was, maar inmiddels heb ik toch de indruk dat er nog steeds niets veranderd is en er helemaal niets verbeterd is!

Wij hadden destijds, toen we in de bijstand zaten, geen schulden en we hadden zelfs wat spaargeld, daardoor hadden wij voldoende geld om van rond te komen, maar als je schulden hebt en steeds moet aflossen en noodgedwongen het ene gat met het andere dicht, dan wordt het een stuk moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen!

Wat voor oplossingen zijn er voor kinderen in armoede?
- Verhogen van de bijstandsnorm en het minimum inkomen. Volgens mij is de hoogte van de bijstand niet zo veel gestegen als je dat vergelijkt met de normale lonen. Dus geen procenten, maar centen!
Kinderen hoeven niet te bloeden voor de armoede van hun ouders. Ouders hebben misschien pech in het leven waardoor ze de financiën niet op de rit hebben, of zijn niet erg handig met geld. Je zou kunnen denken dat ze moeten leren met weinig om te gaan, maar op een bepaald moment is de rek er uit en gaat het gewoon niet meer. Verhoging van de bijstand en minimumloon lijkt mij goede zet. Een paar tientjes in de week er nette bij, zou misschien al een heleboel schelen.
- Het kost handen vol geld, maar in sommige andere landen is het heel gewoon: een gezonde warme maaltijd op school.
- En daarnaast veel meer goedkope kinderkampen.
- Vroeger had je hier de spelotheek, waar je voor kinderen tot een jaar of 8 leuk speelgoed kon lenen, daar heb ik veel gebruik van gemaakt, misschien kan de uitleen van speelgoed weer nieuw leven ingeblazen worden?

Waarschijnlijk zijn er nog veel meer oplossingen te verzinnen. Heb jij ervaring en kun jij andere oplossingen bedenken?

28 opmerkingen:

 1. Bij ons in de buurt bestaat de spelotheek nog en de voor kinderen gratis bibliotheek heeft boeken puzzels en dvds.

  ik denk dat die euros netto per week erbij niet helpt. ik weet dat ze hier in de buurt inloopspreekuren hebben. daar kun je heen met je financieen om dat op orde te krijgen en houden en leren ze ook om om te gaan met een laag boodschappenbudget. Ik denk dat informeren en bijstaan meer helpt dan extra geld.
  hier ook initiatieven als de speelgoedzak van AH zodat iedereen met sint een leuk cadeautje kan krijgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb nooit begrepen waarom de kinderbijslag niet inkomensafhankelijk is. Veel rijke mensen merken niet eens dat ze het ontvangen en weten niet hoeveel het is. Het zou veel beter zijn geweest wanneer deze investering in onze kinderen, eerlijker verdeeld zou worden.
  Liefst zou ik overigens zien dat deze bijslag "in natura' zou worden uitgekeerd, trouwens. Dit om te voorkomen dat ouders er zware shag van kopen... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt tegenwoordig wel het kindgebonden budget, in het rijtje huurtoeslag, zorgtoeslag en opvangtoeslag. Het kindgebonden budget loopt voor 1 kind op tot 350 euro per maand. Dat komt dan nog bij de kinderbijslag van 70 euro per kind per maand op.
   Ikzelf geen voor eten, kleding, vakantie, luiers, speelgoed en dergelijke echt geen 420 per kind uit!
   Dus het lijkt erop dat dat bedrag gerekend wordt tot het 'normale inkomen' en dan naar schuldeisers gaat? Of zo? Anders kan ik het niet verklaren.
   Oh, ik zie nu wel dat het met twee kinderen maar 83 euro meer wordt, dus voor kind twee heb je 150 te besteden.
   Voor kind drie krijg je 30 euro kindgebonden budget, dus voor dat kind heb je 100 euro.
   Het lijkt dus vooral een probleem te worden met veel kinderen. Waarom krijgen gezinnen met één kind zo veel in vergelijking met meerdere kinderen?!

   Hier kun je fictieve berekeningen maken:
   https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/

   Verwijderen
  2. Als we alles inkomensafhankelijk maken, laten we dan ook alles berekenen obv netto salarissen ipv bruto. Want wij zitten in die 52%'s schaal, maar houden netto van ons salaris ook echt beduidend minder over, dan toen ik nog 'alleenstaande moeder' was. En daarna is al heel veel inkomensafhankelijk dus houden we van dat nettobedrag nóg iets minder over.
   Ik denk ook dat er maar een kleine groep heel rijken is die het echt niet ziet als het gestort is. Ik ben er ondanks hoger inkomen iig nog steeds blij mee en gebruik het altijd ten gunste van de kinderen: kleding, school, gezond eten etc.

   Verwijderen
  3. @anoniem van 7:52
   Jij met je Robin Hood idee van ‘rijke’ mensen. Het aantal miljonairs/miljardairs in Nederland is echt verwaarloosbaar, jij wil gewoon de mensen die al krom liggen van de belastingdruk en hoge woonlasten, namelijk de middengroep van modaal tot 3x modaal (is echt geen grote rijkdom in de randstad) nog even verder uitknijpen tot de laatste euro. Wat is dat voor socialistisch geneuzel. Wil je nivelleren tot iedereen even arm is? Bah

   Verwijderen
 3. Hoi Aaf, wat verdrietig he, in een land als het onze. Ik heb niet veel tips. Nam zelf jarenlang een vriendinnetje van onze dochter mee op vakantie. Daar was bij hen thuis geen geld voor. En de meiden konden goed samen overweg en wij hadden wel een plekje over in de auto en het gehuurde huisje.
  Ik denk weleens dat in de jaren 80/90 er ook problemen met geld waren, maar het lijkt nu erger. Kinderen die niet genoeg eten krijgen, een basisbehoefte! G

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook ik heb een arme periode gekend, samen met man en kinderen. Een Hoy rookworst (99 cent) verdeelden we twee dagen ‘vlees’ konden eten. (Wij hadden geen spaargeld) Gelukkig was het niet uitzichtloos en ging het na zo’n 5 jaar een stuk beter.
  In de huidige arme gezinnen is het vaak wel uitzichtloos, door ziekte, werkeloosheid, ongeschooldheid, teveel schulden, verslaving etc.
  ‘n Laag inkomen hoeft niet perse in armoede te eindigen dat heb ik zelf (en Aaf dus ook) ervaren.
  Gezonde maaltijden op school lijkt me sowieso een goed idee! Maar dan wel voor alle kinderen en de betaling inkomensafhankelijk maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb altijd erg moeite om 'niet op vakantie kunnen' als armoede te zien. Maar honger hebben en met een lege maag naar bed moeten, ja, dat vind ik inderdaad wel armoede. Wat naar voor de kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hebben jullie in het Noorden nog echte zwarte pieten ? Bij ons in de randstad (en bij de NPO) mag dat niet meer. Allemaal roetveeg of rare kleurtjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop dat er hier ook alleen roetveegpieten langs komen!

   Verwijderen
  2. Het Noorden hecht aan tradities, maar zwarte piet is echt niet meer van deze tijd. Dus gaat zwarte piet met pensioen en doet de nieuwe piet zijn intrede. Ik denk dat het heel snel went, de pieten nieuwe stijl!

   Verwijderen
  3. Wat een makke schaapjes zijn jullie.

   Verwijderen
  4. Makke schaapjes? Ik noem dat eerder weldenkend en getuigen van goed fatsoen!
   Het is gewoon een racistische gewoonte die prima veranderd kan worden.
   Als zwarte mensen zich gekrenkt voelen door de goede sint met zijn zwarte knechtje, dan is het hoog tijd om de kleur van Piet aan te passen!

   Verwijderen
  5. Anoniem van 8.53 en 16.21
   Wat ‘n rare reactie “makke schaapjes”
   Om het sinterklaasfeest leuk te houden moet het wel veranderen. Ik vind het dom en kortzichtig dat jij dat niet begrijpt. Beetje inlevingsvermogen en empathie zou je niet misstaan!

   Verwijderen
  6. Hierbij sluit ik de discussie over zwarte piet. Ik vind dat er te veel van het onderwerp afgedwaald wordt.
   Mijn blogbericht ging over kinderen die in armoede leven en niet over de kleur van Piet.

   Verwijderen
 7. Ik weet dat je in Groningen woont. Daar is de Zeecontainer, ken je die? Mensen in de bijstand kunnen daar van allerlei spullen ophalen. Vanuit de winkel van Terre des Hommes gaan daar ook spullen naar toe. Er is ook kleding verkrijgbaar. Ik weet dat het maar een klein onderdeel is van je verhaal en dat het je meer gaat om de politieke kant van het verhaal. Maar als ik op deze manier iemand bereik die dit niet wist en dan toch iets heeft voor een kind met sinterklaas, is dat toch weer mooi. De site is www.dezeecontainer.nl en het adres is Ulgersmaweg 141-3. Ik bedoel dit niet als reclame, ik heb geen belang in de Zeecontainer. Ik hoop mensen te helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Extra geld is voor veel gezinnen niet de oplossing helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Sorry Aaf, maar het zijn oplossingen van Jip en Janneke niveau. Bijstand is bedoeld om karig te zijn, immers het is een allerlaatste vangnet bedoeld om te voorkomen dat je op straat komt te staan of doodgaat van de honger. Het is niet bedoeld om comfortabel van te leven of jarenlang in te blijven hangen. Dat is spijtig voor de kinderen van ouders in de bijstand, maar er is geen kant en klare oplossing.

  En de uitkeringen even verhogen klinkt leuk, maar waar moet dat geld vandaan komen? Het groeit niet aan de boom, dus als je meer wil uitgeven zul je ergens anders in moeten snijden. Bijvoorbeeld ouderenzorg, gehandicaptenzorg, of de AOW. Maar ja, als daarop wordt gekort ga je weer schrijven dat dat zo zielig is voor de oudjes/gehandicapten enz. Ik heb persoonlijk meer medelijden met mensen die net boven het minimum verdienen en in de armoedeval terechtkomen waarin ze net geen recht meer hebben op toeslagen etc en dus minder te makken hebben dan iemand in de bijstand die er een paar uurtjes zwart bij werkt. Zo ken ik werkenden die helemaal stuklopen op een hoge particuliere huur, die verdienen te weinig om te kopen en teveel voor sociale huur. Wat denk je dat er overblijft van 1800 netto euro als je 1200 aftikt voor de huur??

  En warme maaltijden op school? Dat is een totaal onwerkbaar idee. Waar komt het megabudget (en de ruimte) voor de keukens en het personeel vandaan? En wat zou er gekookt moeten worden? Vega, halal, Pietje lust geen kaas, Achmed geeb tomaat en Jan-Willem wil alleen glutenvrij: het wordt gewoon 1 grote kansloze ruziepost waar niemand blij van wordt.

  En er zijn volksstammen die niet door pech in de bijstand komen (daar waar het voor bedoeld is) maar door een opeenstapeling van verkeerde keuzes. Als je bv geen vast werk en geen vaste partner hebt is het niet slim om onbeschermde seks te hebben zodat je zwanger wordt. Als je eenmaal in de bijstand zit is het geen slim idee om nog een keer zwanger te worden, te roken, huisdieren te nemen etc. In tijden van hoogconjuntuur (zoals anno 2019) ligt het werk letterlijk voor het oprapen, ook voor laagopgeleiden. Iemand die wil kan zo morgen aan de slag in bijvoorbeeld schoonmaak, vleesverwerking etc.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De gezondheid van de maaltijden bin het buitenland wordt nogal overschat. Zo gezond zijn die meestal niet. Mijn kinderen hebben het geluk gehad hier in Nederland op een BSO te zitten die in de lunchpauze een gezonde (volgens de schijf van vijf), vers gekookte warme maaltijd serveerde. Kinderen werden van een aantal locaties gehaald zodat ze ook echt even van school weg waren en weer optijd terug gebracht. Ze denken er nog met veel plezier op terug en mussen het echt als ze naar de middelbare gaan. Toch was deze BSO in staat de prijs binnen het vergoedingsbedrag te houden.

   Verwijderen
 10. Ik gun iedereen een Annemiek van Deursen van het Consuminderhuis Parkstad. Wat ik op haar blog lees, maar ook wat ik van kennissen hoor, is zij iemand die door het vuur gaat voor “ haar” mensen. Maar ik neem aan dat het ook heel veel moeite heeft gekost om zoiets op te zetten, laat staan een 2e Consuminderhuis. Ik neem dan ook mijn petje voor haar af. Zij en haar team hebben iets weten op te zetten, waar inmiddels ook de sociale dienst enz. mensen naar verwijzen voor hulp om hun leven weer op de rails te krijgen. Allemaal laagdrempelig, waardoor de stap om te gaan iets minder moeilijk is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hear hear! Dus....we gaan nu met zijn allen ons best doen de arme mensen te helpen.Met respect ipv gezemel over huisdieren of zware shag.Om je dood te schamen dat geoordeel. Leef de goede manieren voor.

   Verwijderen
  2. Dus we gaan bestaande knelpunten bij sommige mensen negeren, zoals roken/huisdieren/slecht budgetbeheer en ‘door het goede voorbeeld te geven arme mensen helpen’. Lekker vaag, maar acht als het maar leuk en positief klinkt.

   Verwijderen
  3. weet je wel hoe het Consuminderhuis werkt? Niets is gratis. Voort wat hoort wat. Het gaat er alleen om om mensen weer zelfredzaam te maken. Annemiek maakt geen schulden ongedaan. Ze leert mensen de tering naar de nering te zetten. Zodat ze later weer zelfstandig hun financiën kunnen doen, of met hulp van een ander.

   En laten we eerlijk zijn, weet jij waar je recht op hebt in deze ingewikkelde wereld. Ik ben niet dom, maar ben wel erg blij dat mijn gemeente ons wijst op welke financiële ondersteuning we recht hebben.

   Verwijderen
  4. Het consuminderhuis leert mensen budgetteren en besparen. Gewoon goede praktische dingen, waar mensen wat aan hebben en niet het geneuzel over goed voorbeeld geven.

   En weet ik waar ik recht op heb? Jazeker, als je fulltime werkt is dat antwoord snel gegeven, namelijk helemaal nergens op.

   Verwijderen
 11. Zou toch willen opmerken dat lang niet alle mensen die van een bijstandsuitkering leven schulden hebben.Of niet met geld kunnen omgaan.Of altijd maar ongezond eten omdat ze niet zouden weten hoe een voordelige en gezonde maaltijd te bereiden.Ook roken en alcohol drinken is niet zo algemeen als hier in de commentaren wel wordt aangenomen.
  Ik heb trouwens wel eens gezien dat in zgn welgestelde gezinnen soms behoorlijk alcohol wordt gedronken door de ouders. Of dat kinderen niet de aandacht krijgen die ze nodig hebben.Mishandeling in welke vorm dan ook komt voor in alle lagen van de bevolking.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Slechts gedeeltelijk mee eens. Ellende heb je in inderdaad in alle lagen van de bevolking, maar aan de onderkant van de samenleving speelt er vaak meer ellende, zoals verslavingsproblematiek, laag iq, weinig opleiding, slechte opvoeding, slechte levenskeuzes zoals ongewilde zwangerschappen, schulden, slechte beheersing van de taal enz. Maar blijkbaar mag dat niet benoemd worden en moet vooral iedereen gelijk zijn en moeten we vooral benadrukken dat elke groep problemen heeft. Want stel je voor dat je in dit gelijkheidsdenken iemand voor het hoofd stoot...

   En dat betekent dus niet dat elke bijstandsontvanger een rokende wanbetaler is die alleen frikadellen eet en zijn kinderen niet opvoed. Er zitten genoeg mensen tussen die er het beste van maken en geen schulden hebben en die het lukt om uit de bijstand te komen.

   Verwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.