donderdag 19 december 2019

Hoe ik binnen 10 jaar mijn hypotheek volledig afloste

Voor het eerst een hypotheek


Toen ik in 2007 mijn huis kocht, had ik geen verstand van hypotheken en in feite had ik geen idee waar ik aan begon! Ik was 54 jaar en ik had altijd gehuurd. Het kopen van een huis was volledig nieuw voor mij.
Helemaal onvoorbereid was ik niet, ik had namelijk flink wat spaargeld opgebouwd, dus heel veel hypotheek had ik niet nodig.
Spaargeld dat ik in 2007 bij aankoop in mijn huis "stopte":  €73.000

Hoe kwam ik aan dat geld?
Ik kreeg jaarlijks een schenking van mijn moeder, zij was vanaf het jaar 2000 begonnen haar vermogen zo langzamerhand met warme hand aan mijn broer en mij te schenken. We ontvingen 5000 per jaar. Ook een keer een eenmalige schenking van rond 25000 euro en na haar dood in 2012 een erfenis van 17000 euro.
Daarnaast  was ik zuinig en spaarde van mijn salaris toch al gauw 5000 per jaar.


Aankoop huis


Het huis kostte €155.000,-
Het hypotheekbedrag was €82.000.-
Het was grotendeels een aflossingsvrije hypotheek en ik hoefde niets af te lossen, alleen moest ik na 30 jaar wel het volledige hypotheekbedrag betalen. In de tussentijd zou ik maandelijks rente betalen, die rente was €310,91 per maand, dat was €3.730,92 per jaar. 


Nieuwe gevels


Toen ik net in het huis woonde, bleek dat de houten voor- en achtergevel in slechte staat waren, met name op de begane grond. Helaas was dat niet door de aankoopmakelaar opgemerkt. Ik heb deze gevels een aantal maanden na aankoop op de benedenverdieping laten vervangen door kunststof gevels en leende hiervoor €24.677,- in een doorlopend krediet.
In 2007 en in 2008 heb ik deze schuld van  €24.677,- volledig afgelost. Deels kwam dat geld uit jaarlijkse schenkingen van mijn moeder (5000 euro) en deels van eigen spaargeld. Aan aflossing van de hypotheek was ik toen nog niet begonnen, dat kwam later. 

In 2009 en in 2010 spaarde ik flink en ontving ik weer giften van mijn moeder. Ik liet de gevels van de bovenverdieping vervangen door kunststof gevels, dat kostte nog weer €14.000,-, een bedrag dat ik niet leende, maar direct betaalde.


Start aflossing hypotheek


Ik had al in 2007 van een bevriend stel gehoord dat ze hun hele hypotheek afgelost hadden en ik las op diverse blogs over hypotheek aflossen. 
Ik dacht: "dat wil ik ook!"
12.300 euro was voor mijn hypotheek het maximale boetevrije aflosbedrag.
In december 2010 loste  ik voor het eerst af: €12.000,-
In 2011, ook in december loste ik weer een bedrag af, dit keer 7000,- en ook in 2012 loste ik 7000 euro af. In deze jaren had ik andere kosten die ook betaald moesten worden, een maximale aflossing zat er destijds niet in!
Het aardige van aflossen is, dat het maandelijkse hypotheekbedrag steeds kleiner wordt, daardoor werd het mogelijk om per jaar méér te sparen en méér af te lossen. 
In 2013,  in 2014  en in 2015 volgde een maximale aflossing van €12.300,- per jaar.
Nieuwe maandbedrag hypotheekrente na de aflossing in 2015: €72,42 .
De rest heb ik in 2016, 2017 en 2018 afgelost en toen stond mijn hypotheek op nul!


In het kort 

 

- Volledig aankoopbedrag huis + betaling nieuwe gevels boven en beneden: ca. €194.000,-
- Het heeft mij enorm geholpen om giften van mijn moeder te ontvangen. De giften zorgden ervoor dat mijn hypotheek niet heel groot was en dat ik jaarlijks goed kon aflossen. 
- Ook als je niet steeds maximaal aflost kun je een flinke slag maken.
- Hoe meer je aflost, hoe kleiner het maandelijkse hypotheekbedrag en hoe meer je overhoudt om nog weer af te lossen, je krijgt als het ware een sneeuwbaleffect.

26 opmerkingen:

 1. Ik vind het echt bewonderenswaardig dat je in je eentje dit voor elkaar hebt gekregen. Pet af! Mag ik vragen wat momenteel de waarde van je woning is? Wij lossen ook af en zitten toch de waarde van de woning nu al mooi dik onder de 50%. Heerlijk. Daarnaast mogen we in augustus een nieuwe rente kiezen. We zitten nu met een spaarplan op 5,6% en daardoor maandlasten van een 1200 euro. Als t me lukt hem om te zetten naar aflosvrij tegen de nu geldende rente zal ik 1000 euro per maand aan kosten. Die we dan trouw elke maand lekker gaan aflossen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. WOZ waarde is nu 189.000 euro, er zijn in het laatste jaar 3 woningen in mijn straat voor ongeveer dit bedrag verkocht.

   Verwijderen
 2. Een hypotheekbedrag van 82.000 aflossen is natuurlijk wel heel iets anders dan een volledige hypotheek. Alleen al omdat je maandelijkse lasten met zo'n bedrag niet zo hoog zijn en je ook daadwerkelijk kunt sparen om af te lossen. Weet je nog hoe hoog je hypotheekbedrag was in het eerste jaar?
  Daarna heb je natuurlijk al heel snel het sneeuwbaleffect: hoe meer je aflost (vooral met giften dus, begrijp ik), hoe meer je per maand overhoudt en weer kunt aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik betaalde in het begin €498 per maand aan hypotheek + rente op de bouwlening.

   Verwijderen
  2. Je zou bijna denken dat anoniem hier zegt: het is nauwelijks een prestatie. Maar zo zuur zou anoniem toch niet zijn?

   Verwijderen
  3. Het is ook een beetje zuur om er meteen ietsonnegatiefs in een reactie van een ander te willen lezen.

   Natuurlijk is het een prestatie om een fors bedrag af te lossen.
   Maar feit blijft dat 82.000 een stuk makkelijker aflost dan het dubbele bedrag of meer. Voor 80k is er in de randstad niks te koop, laat staan een heel huis. Ook zonder giften en een erfenis had Aaf dit wel afgelost, maar dan niet in 10 jaar. Misschien in 20.

   Lijk mij heerlijk om geen woonlasten te hebben.

   Verwijderen
  4. Hier koop je ook geen huis voor 80.000 euro! Mijn huis kostte in maart 2007 €155.000,- Dat is ongeveer het dubbele.

   Verwijderen
  5. Ik denk dat het misschien wel een beetje zuur was... Niet dat het geen prestatie is, maar ik ben gewoon jaloers op de uitgangspositie van Aaf denk ik. Lijkt me heerlijk om zo snel effect te zien en zo snel zo veel verschil te kunnen maken. Maar wel goed gedaan hoor!
   Anoniem 7:55

   Verwijderen
 3. Het blijft vrolijkstemmend en motiverend je aflosverhaal. Wij gaan ook door net aflossen. Grotere hypotheek bedrag dus het duurt wat langer maar de lasten zijn al aanzienlijk gedaald en dat motiveert enorm.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het lager worden van het hypotheekbedrag stimuleert inderdaad om door te gaan met aflossen.
   Ik ben nog alle dagen blij dat mijn hypotheekschuld op 0 staat!
   Heerlijk is dat!

   Verwijderen
 4. Complimenten voor het aflossen van je hypotheek.
  nog een vraag: bedoel je met gevels: raamkozijnen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Raamkozijnen, deuren, wanden. Sommige huizen hebben een stenen buitenkant, ik had een houten voorkant en achterkant. Die buitenkant is nu van kunststof. De zijmuren zijn betonnen tussenmuren tussen mijn buren links en rechts en mijn woning. Het gaat dus niet alleen om de kozijnen die vernieuwd zijn.

   Verwijderen
  2. Is "gevel" een woord dat alleen in Noord Nederland gebruikt wordt en is dit in de rest van Nederland onbekend?
   Ik dacht wel duidelijk te zijn, maar ik word nu toch wel aan het twijfelen gebracht! Ik bedoel dus een volledige zijde van het huis, afgezien van het dak.

   Verwijderen
  3. Ik ken gevel ook gewoon als voor- of achterkant van een huis hoor, en ik kom uit Amsterdam. Maar omdat je zei dat ze van hout waren en dat niet opgemerkt was..? Dat de voorkant van een huis van hout is zie je wel toch, dus daardoor is het misschien niet helemaal duidelijk wat je bedoelt.

   Verwijderen
  4. Nee hoor; “gevel” is een normaal Nederlands woord.
   In het woordenboek staat:
   De gevel van een gebouw is dat gedeelte van een gebouw dat, met uitzondering van het dak, van buitenaf zichtbaar is. De gevel aan de straatzijde heet de voorgevel, verder zijn er zijgevels en een achtergevel te onderscheiden. Meestal is een gevel van steen, glas of hout, en soms van andere materialen zoals metaal gemaakt. De verschillende delen van gevels van eenzelfde gebouw zijn niet altijd van hetzelfde materiaal gemaakt.

   Verwijderen
 5. Heel mooi,en dat terwijl je het pas laat hebt gekocht! Sommige mensen gaan zeggen dat het een lage hypotheek was en dat je schenkingen kreeg. Je had die schenkingen van je moeder ook kunnen uitgeven, maar je was verstandig en stak het in je huis. Je had al gespaard en hoefde niet alles te lenen. Toegegeven, nu is het wat lastiger om geheel af te lossen, maar bijna iedereen kan met wat inspanningen de hypotheek omlaag krijgen. Misty

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gevel is voor mij wel duidelijk omdat er bij stond dat die uit hout bestond.
  Mijn complimenten voor het aflossen van de hypotheek terwijl je ook nog veel onderhoud aan je huis deed.
  Fijne dag! Kathie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De afgelopen week stond weer in de krant, dat veel ouderen met een aflossingsvrije hypotheek in de problemen komen, als die hypotheek afloopt. Want dan kunnen ze die hypotheek niet aflossen. Daar hebben ze het geld niet voor. Blijkbaar hebben ze alles wat binnenkomt, ook weer uitgegeven. Wij hebben onze vorige hypotheek van ons vorige huis ook helemaal afgelost, alleen al omdat we telkens boven belastingvrije vermogensgrens dreigden uit te komen. Samen met een flinke buffer konden we 2 jaar geleden een appartement kopen. Sommigen vinden huren weggegooid geld, maar op deze manier is kopen ook weggegooid geld. Ipv betalen aan de huurbaas, betaal je aan de bank.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het probleem van dergelijke hypotheken wordt ook wel een opgeklopt door politiek, media en banken. Dit soort ouderen hebben vaak zeer lage bedragen geleend ten opzichte van de huidige woningwaardes, ook bij een flinke recessie komen zij niet onder water te staan. Huizen die nu voor boven de 3 ton gaan, gingen 30 jaar geleden (guldentijdperk nog!) voor omgerekend iets meer dan een ton weg. Een schijntje.

   De maandlast van dergelijke hypotheken is voor een oudere met aow en aanvullend pensioen makkelijk op te hoesten, doorgaans veel goedkoper ook dan huren. Banken lopen nauwelijks risico met verlengen van de hypotheek. Een oudere heeft ook de zekerheid dat er gedurende het resterende deel leven inkomen binnen komt. Ik als werkende kan mijn baan morgen kwijt zijn. Veel gedoe om weinig risico.

   Verder hemaal met je eens dat het verstandiger is om gewoon af te lossen.

   Verwijderen
 8. Ik vind het hartstikke knap van je, Aaf. Zeker wanneer je single bent is het best lastig om zo veel opzij te (blijven) zetten voor dit soort afbetalingen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Inderdaad single en parttime werkend, tot 1 januari 2015 32 uur en vanaf die datum 24 uur per week. Mijn inkomen was dus niet heel hoog!

   Verwijderen
 9. Wij (bijna zeventigjarigen) betalen maandelijks nog 267 euro, bruto, aan hypotheekrente. We hebben van ons spaargeld een tiny-house gekocht en naar onze wensen laten verbouwen. Spaargeld is bijna op maar we hebben ons huidige huis verkocht en gaan eind maart verhuizen. Na het aflossen van de bestaande hypotheek houden we genoeg over om comfortabel oud (100 ofzo��) te worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Volgens mij had je bij je hypotheek een levensverzekering die verpand was aan je hypotheek. Wat heb je daarmee gedaan? Heb je die door laten lopen of premievrij gemaakt of laten uitkeren?

  Het is een knap staaltje afloswerk van je geweest. Petje af hoor! Groeten Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik kocht een flat in 2013 en begon dat jaar met aflossen. Ik heb nu nog ongeveer 12000 euro te gaan en denk dat ik in 2022 hypotheek vrij ben. Ik ben dan 56. Ik werk 36 uur p week in de zorg. Los 10% boetevrij af. Ik heb nu nog een hypotheek van 130 euro, begon met 395. In 2020 gaat deze naar 80 euro. Ik ben er blij mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heel knap gedaan Aaf! Zeker wanneer je op wat latere leeftijd een huis koopt, dan is aflossen erg verstandig. Jongere huiseigenaren zouden beleggen kunnen overwegen, omdat zij langer de tijd hebben om vermogen op te bouwen.
  Verstandige keuze om het zo aan te pakken!

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.