woensdag 18 december 2019

Vogeltjes!

Leuk!
Onlangs heb ik mij opgegeven voor jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling van de Vogelbescherming.
Ik ga in het weekend van 24 tot en met 26 januari een half uur vogels tellen in mijn tuin.
Vorig jaar in de top 10 in mijn postcodegebied:
  • 1
    Koolmees  77
  • 2
    Huismus  41
  • 3
    Pimpelmees  30
  • 4
    Merel  25
  • 5
    Vink  24
  • 6
    Roodborst  20
  • 7
    Kokmeeuw  19
  • 8
    Ekster  10
  • 9
    Kauw  7
  • 10
    Houtduif   7
Probleem in mijn tuin: katten, mijn achterbuurvrouw heeft een kat, de buren aan beide kanten hebben katten, in ieder huis 2 en ik heb zelf ook een kat.
Als er een kat in mijn tuin zit, dan wordt het tellen niets, misschien breek ik het tellen dan wel af en probeer ik het later op de dag nog wel eens, ik weet nog niet wat de regels zijn voor de telling.

Welke vogels zie ik meestal in mijn tuin? Bijna alle bovenstaande vogels wel, behalve de kokmeeuw. Verder wel eens gezien: Turkse tortels, Vlaamse gaai, grote bonte specht,  spreeuw, reiger (in de lucht boven mijn tuin)

Ik krijg de komende tijd een digitale cursus tuinvogel herkennen, met geluiden. Les  1 is geweest, daarin kwamen de huismus en de heggenmus aan bod. Binnenkort volgt les 2. Ik leer nog precies hoe en wat ik moet tellen. Als bijvoorbeeld een koolmees steeds weer terug komt, dan mag je hem maar één keer tellen. Je telt dus alle koolmezen die op één bepaald moment in je tuin zitten en dus niet alle koolmezen die in dat halve uur in je tuin waren.

Mocht je ook mee willen doen, klik dan hier!  Ik denk dat het na opgave zeker mogelijk is om alle digitale lessen te ontvangen.
Vogels tellen op je balkon is ook mogelijk.
Er is veel gratis lesmateriaal beschikbaar voor scholen, kinderboerderijen en kinderdagverblijven.

Ik vind het leuk om er weer wat bij te leren over vogels in tuinen.

8 opmerkingen:

  1. Dank voor de link, ga zeker de les volgen. We hebben een voederboom in de voortuin en een grote bloempot met bovenop grote schaal.
    Het is een constant komen en gaan van vogels. In de buurtuin staat een echte boom en die gebruiken ze als tussenstop en uitkijkpost.
    Ik heb eigengemaakte schijven en bollen gemaakt die goed in de smaak vallen. Bonte specht komt ook regelmatig en soms een groenling.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Onze tuin is te groot om vogels te tellen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een beetje een luxeprobleem dus ;-)
      Zou je niet een deel kunnen doen, de voortuin bijvoorbeeld? Ik kan ook niet de voortuin en de achtertuin doen, want dan moet ik steeds heen en weer rennen tussen de voorkant en de achterkant, echt niet te doen!

      Verwijderen
    2. ...ja, dat zou kunnen. Ons huis staat midden in de tuin dus we hebben voor, achter, links en rechts tuin!

      Verwijderen
  3. Ik heb alleen een balkon, maar mussen of gewoon merels zie ik veel minder. Komt door het overmatig voeren van brood, soms hele broden tegelijk. Niet het ideale voer, er is genoeg in de natuur nu. Zie daardoor bijna alleen 1 zeemeeuwen 2 kraaien 3 duiven. Die meeuwen schreeuwen heel hard, vooral smorgens irritant en jammer van de kleine vogels maar helaas is niet anders.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat bijzonder leuk zeg! Onze laatste kat is ook spoorloos verdwenen, dus vogeltjes zijn nu weer een stuk veiliger bij ons. Ik heb een vogelhuisje opgehangen en daarin zie ik vooral mussen en koolmeesjes. Maar nu wil ik wel eens een vink zien!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Toen de kinderen jonger waren, deden we elk jaar mee aan de vogeltelling. Met het hele gezin met een verrekijker en boekjes over hoe vogels eruit zien. Erg leuk. Ze weten nu precies te benoemen welke vogels er allemaal zijn.

    N.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De pimpels hier vliegen gewoon om de kat heen. Ik heb nou niet het idee dat ze er stress van hebben. Maar mijn kat jaagt ook niet op ze. Ze eten gewoon aan de bollen terwijl hij zit te koekeloeren. Verder zitten hier heel veel katten en ook heel veel vogels. Ik ben wel benieuwd wat er zoal geteld wordt dit jaar. Leuk dat je mee doet.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.