dinsdag 7 januari 2020

Een laag stroomverbruik, hoe doe ik dat?


Zuinig met stroom

 Mijn stroomverbruik was in het afgelopen jaar 640 kWh. Een vergelijkbaar huishouden (een eengezins(tussen)woning bewoond door een alleenstaande) zou per jaar 3143 verbruiken. Dat is een flink verschil!
Gemiddeld gebruikte ik in 2019  12,3 kWh per week. Als ik terugkijk in mijn meterstanden, dan zie ik dat in 2011/2012 een weekverbruik van 45 of zelfs 50 kWh niet ongewoon was.

Hoe heb ik mijn stroomverbruik omlaag gekregen?
Vooral door te investeren in nieuwe energiezuinige apparaten.
- een nieuwe zuinige koelvriescombinatie (de oude was uit 1995)
- een nieuwe zuiniger wasmachine (oude was gekocht in 1993)
- een nieuwe zuiniger CV ketel (de oude was ook wel 20 jaar oud)
- spaarlampen vervangen door Ledlampen
- de oven gebruik ik een stuk minder vaak.

Ik gebruik veel apparaten niet omdat ik ze eenvoudigweg niet heb:

geen afwasmachine,
geen droger,
geen airco
geen tropisch aquarium met verwarming en pomp
geen 2e vriezer of 2e koelkast
geen waterbed
geen terrasverwarming
geen tuinvijverpomp


Wat gebruik ik wel?

- Uitsluitend spaarlampen en ledlampen. Lampen die ik vaak gebruik hebben een ledlamp, op andere plekken heb ik nog spaarlampen.  Ik heb een lamp aan op de plek waar ik ben.  Op andere plaatsen is het donker in huis. Een uitzondering is gebruik van verlichting in de WC en in de keuken. Als ik daar even ben, dan laat ik de lamp in de woonkamer aan.
- Zo nu en dan gebruik ik mijn waterkoker. Ik zorg dat ik niet meer water verhit dan ik nodig heb.  Het restwater zou immers toch alleen weer afkoelen en nutteloos zijn.
- Ik was ongeveer 1x per week en alleen als de 5,5 kg trommel vol is.  Ik was dan meestal op lage temperaturen. Mijn machine is relatief nieuw en heeft een A++ label.
- Ik heb een zeer zuinige A+++ koel/vriescombinatie, die aanschaf heeft er voor gezorgd dat ik veel minder stroom verbruik dan vroeger. Verschil met mijn vorige: 500 kWh per jaar!
- Ik gebruik bijna dagelijks 1x mijn broodrooster en de magnetron voor het ontbijt. Soms warm ik 's avonds een maaltijd op in de magnetron.
- Mijn PC staat 's avonds en 's middags meestal aan + het beeldscherm + soms de luidsprekerboxen. Na afsluiten gaat de stekker er uit. Als ik de luidsprekers niet nodig heb, dan staan ze niet aan.
- Iedere nacht gaat mijn hoortoestel-apparaatje aan. Het droogt met warmte en desinfecteert met UV licht.
- Mijn elektrische wekker staat continu aan
- Mijn CV ketel staat aan en pompt wanneer er om warm water gevraagd wordt. Deze ketel is 2,5 jaar oud en vrij zuinig.
- 1 x per week laad ik mijn elektrische tandenborstel op. Die oplader staat verder niet op de stroom.
- 1x per 2 dagen laad ik mijn mobiel op.
- zo nu en dan gebruik ik mijn oven. Niet erg vaak, ik denk nog geen 1x per maand.
- Mijn (vrij kleine) TV staat zo'n 4 à 5 x per week aan. Als ik hem uit doe, dan gaat de stekker uit het stopcontact. 
- Mijn internet modem staat volcontinu aan, evenals mijn vaste telefoon.
- De elektrische onderdeken gebruik ik in de winter. Altijd heel kort en meestal gebruik ik hem alleen als het echt koud is en het buiten vriest.
- De ventilator gebruik ik in de zomer, eigenlijk alleen bij extreme hitte. Verder probeer ik de warmte zo veel mogelijk buiten te houden.

Stroomvreters

Om te besparen op je stroomverbruik is het goed om te weten welke apparaten de grote stroomvreters zijn en die zou je eigenlijk uit je huis moeten verwijderen of in ieder geval zo weinig mogelijk gebruiken.
De grootste stroomvreters in gemiddeld gebruik per maand: 
Een elektrische boiler           €37,-
Een tuinvijverpomp              €34,-
Een elektrische kachel          €20,-
Een tropisch aquarium          €16,-
Een waterbed                        €14,-
Een thuistap                          €10,-
Een groot TV scherm           € 9,-
Een airconditioner                € 8,-
Bron: Pricewise

Daarnaast zijn er diverse apparaten die veel stroom vreten als je ze vaak  gebruikt: elektrische oven, wasmachine, droogtrommel, vaatwasser etc
Koop zo veel mogelijk een energiezuinig apparaat, eentje met het label A +++ (zeer zuinig)

Ook heb je diverse apps die je bewust maken van je stroomverbruik.  Klik hier voor de site met de apps. Niet dat ik zelf die apps gebruik, ik denk dat ik zelf prima kan bedenken wat mijn energieslurpers zijn.
Het is vooral belangrijk dat je je bewust bent van je verbruik, doe geen halve wasjes, was met lage temperaturen. Alles wat uit kan, opladers en wat niet al meer, uit doen en niet op standby laten staan. Droog je was aan de waslijn of op een wasrek. 


Wil je je verbruik omlaag brengen? Lees dan eens hier op de site van Milieucentraal.  

Tot slot een tip: bij de AH verkopen ze deze week Philips Ledlampen 2 = 1.  Mijn Ledlampen kocht ik ook in dergelijke aanbiedingen.

20 opmerkingen:

  1. Hoe doe jij het met drogen dan in een minder warm huis? Ik hang in het goede seizoen alles buiten, maar in de winter gaat veel in de droger. Hier in huis staat de thermostaat vrij laag, boven helemaal uit zelfs en niet alles aan het wasrek wil even goed drogen. Dan duurt het drogen lang en heb je daarna van die muffig ruikende was.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik droog op zolder. Daar staat het grote tuimelraam altijd een beetje open, behalve als het heel hard vriest. Inregenen of insneeuwen doet het niet, soms waait er in de herfst wel wat blad naar binnen.
      Mijn was is daar altijd binnen een dag droog, ook spijkerbroeken en dikke truien.

      Verwijderen
  2. Wauw ik ben onder de indruk! Jouw stroomverbruik is echt veel lager dan gemiddeld. Ik denk nu ineens aan onze koelkast. Die is 10 jaar oud. Zou daar ook al op te verbeteren zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn koelkast was nog ouder. Die was ruim 20 jaar oud. Voordat de nieuwe koelkast er was, verbruikte ik ca. 1125 kWh per jaar, vanaf het moment dat de nieuwe koelkast kwam, was dit verbruik gedaald tot ca. 600. Vanaf mijn pensionering neemt mijn stroomverbruik weer wat toe doordat ik vaker thuis ben.

      Verwijderen
    2. Bedoel je dat door de aanschaf van de nieuwe koelkast, je van een jaarverbruik van 1125 kWh naar 600 kWh bent gegaan? Enkel die ene vervanging kan zo'n grote verbruiksafname niet verklaren. Desalniettemin is het een zeer laag verbruik.

      Verwijderen
    3. Een paar maanden voordat ik een nieuwe koelkast kocht, is mijn CV ketel vervangen. Ook die verbruikt minder stroom. Dus het is de combinatie van èn een zuinige CV ketel en een zuinige koelkast.

      Verwijderen
  3. Oh, nu snap ik waar mijn veel hogere stroomverbruik vandaan komt! Ik gebruik mijn oven bijna dagelijks, wij hebben een heerlijk waterbed (ook lekker als je koude voeten hebt!) en ik was zeker 5 x per week (2 mensen).
    Paula

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit moet een grapje zijn. Als je op dit blog leest, kan je je niet zo onbewust zijn van je stroomverbruik..

      Verwijderen
    2. 5 wassen per week met 2 personen, hoe dan?

      Verwijderen
    3. Iedere dag schone kleding inclusief nachtgoed, we slapen geen 2 nachten in dezelfde pyjama. Veel sporten waarbij we zweten: dus veel handdoeken en sportkleding in de was. Twee keer per week bedden verschonen. Iedere dag een schone handdoek + handdoeken voor sporten. Wij houden van grote badlakens.

      Verwijderen
    4. Dat verklaart het. Maar waarom ben je dan verrast dat dát het hoge stroomverbruik veroorzaakt?

      Verwijderen
    5. Ze heeft het (volgens mij) over een hoger stroomverbruik dan zuinigaan. Niet perse een hoog stroomverbruik

      Verwijderen
    6. 5 wassen met 2 personen vind ik helemaal niet gek hoor. 1 voor de beddengoed. 1 voor de handdoeken, incl theedoeken en jaarboekjes en dweil. 1 voor de spijkerbroeken (3 tot 4 stuks, waarvan 2 voor het werk van mijn man). 2 met shirts, overhemden, ondergoed, jurken, nachtkleding, sportkleding. Het scheelt wel dat manlief werk heeft waar hij vies van wordt!

      Verwijderen
  4. Jij bent inderdaad weg zuinig met elektriciteit! Zo gauw we in ons ‘kleine huisje’ wonen zal het stroomverbruik bij ons ook een stuk lager zijn. Geen atelier met allerlei ‘machines’ en veel lampen, geen afwasmachine meer, geen droger, kleinere ruimtes om te verwarmen, geen keukenboilertje en geen oven.
    Overal ledlampen (hebben we nu ook) en wel veel verlichting in huis omdat donkere ruimtes mijn depressie verergeren. Lampen in de gang, keuken en woonkamer gaan aan zodra het schemerig wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een daglichtlamp is voor mensen die gevoelig zijn winterdepressie een uitkomst. Dan fop je je lichaam.

      Verwijderen
  5. Zojuist ben ik weer overgestapt van Oxxio naar Greenchoice. Ik ben niet zuinig...., maar heb veel geïnvesteerd, zonnepanelen, inductie koken, oven gebruik ik regelmatig. Koelkast met vriesvakje, inbouw diepvries en vrieskistje in de schuur.
    Dit jaar heb ik netto nog geen 100 KWh verbruikt. Dat klopt niet, want het is veel meer. Omdat de panelen zowel op het woonhuis dak liggen alsook op de schuur, heb ik geen idee hoeveel. Ik nam geen app voor de woonhuis omvormer. En verder nog een langer verhaal. Geen afwasmachine, geen droger. Wel een 7kg wasmachine.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat zuinig bij jou. Door mijn zonnepanelen kan ik met "een milieu-gerust hart"bakken en ovenschotels maken. Ik doe dat graag.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Vandaag heb ik ledlampen bij de AH gekocht, 1 plus 1 gratis. Bedankt voor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Bij eerdere blogjes over je gas/electraverbruik dacht ik hoe doet ze dat toch?
    Maar met dank aan jou heb ik mijn gasverbruik omlaag kunnen krijgen. Na verder googlen ben ik naar mijn cv gegaan en daar bleek deze standaard op comfort te staan ipv eco of standaard. Ik snapte al nooit dat er in de zomer ook licht gasverbruik was. Het extra waterverbruik weegt op tegen de standaardstand.

    Wij zijn wel met zijn tweeën maar je electra halen we niet. Wassen vaker, afwasmachine, nieuwe koelkast maar 11 jaar oude cv, trek wel elke avond het modem eruit, altijd radio aan, aan de andere kant ook 3 dagen aan het werk. Dus ik puzzel nog even verder ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.