woensdag 22 januari 2020

Een zondagse lunch in de stad

Tussen 1979 en 1981 woonde ik in de binnenstad van Groningen. Toen was de stad op zondag uitgestorven. Niets te doen, hooguit een enkele galerie was open, maar eigenlijk kon je in de binnenstad wel een kanon afschieten zonder een mens te raken.
Dat is nu anders.
Afgelopen zondag had ik een lunchafspraak in de binnenstad. Ik kom tegenwoordig anders nooit op zondag in de binnenstad en ik keek mijn ogen uit! Wat een drukte, op de straten en ook in het restaurant!

De afspraak was met iemand die ik vanuit mijn studententijd kende. Destijds hadden we een goed contact en we hadden vrij veel gemeenschappelijke belangstellingen, we hebben onder anderen beide dezelfde studie gedaan. We hadden in de afgelopen jaren nauwelijks contact gehad, maar destijds was het contact heel leuk, dus tijd om bij te praten.
Onze gesprekken tijdens de lunch waren fijn en het contact is weer zo alsof al die jaren er helemaal niet tussen zitten, dus we gaan over niet al te lange tijd zeker nog wel weer eens samen bijkletsen, stof genoeg om over te praten.
Helaas was het afgelopen zondag toch wat te fris om buiten te zitten
Toen ik hard bezig was mijn hypotheek af te lossen, ging ik hooguit 1x per jaar op eigen kosten uit eten, maar nooit lunchen. Inmiddels doe ik dat vaker en ben ik meer gewend aan de euro's die je dan kwijt bent. Ik zag er dus niet meer van op dat ik voor de bescheiden lunch €9,50 moest neertellen.

Maar de drukte in de binnenstad, dáár zag ik wel van op!
Mensen, mensen wat een hoeveelheid mensen overal! Het is wel zo dat er tegenwoordig veel winkels en supermarkten open zijn. Je kunt te kust en te keur in alle mogelijke winkels. En het was mooi weer, dat scheelde waarschijnlijk ook wel. Misschien had het er ook mee te maken dat het dat weekend festival Eurosonic Noorderslag was, daarom was het misschien extra druk.

Ik ga nooit op zondag de stad in, ik ga hooguit even naar de dichtstbijzijnde supermarkt en meestal vice versa naar het zwembad en voor de rest fiets ik met mooi weer liever tussen de weilanden of langs het kanaal. Dat trekt me als ik eerlijk ben meer dan de binnenstad!

13 opmerkingen:

  1. Sinds begin tachtiger jaren zijn we met ons allen flink wat welvarender geworden, daardoor is de horeca enorm gegroeid. Destijds was er minder horeca en ook veel minder bezoek aan horeca. Men at gewoon thuis en niet buiten de deur!
    Fijn dat dit voor jou een leuk uitstapje was!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lunchen in een restaurant (of op een terras) vind ik heerlijk, leuker nog dan ‘s avonds uit eten. gaan

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bij welk budget tel jij dit?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Van mijn zakgeld = budget uitstapjes en andere leuke dingen.

      Verwijderen
  4. Ja tegenwoordig zijn alle dagen van de week veel meer met elkaar verweven. Het verschil tussen "weekenddagen" en "weekdagen" wordt steeds kleiner. Zelf ben ik ook minder in de stad te vinden dan vroeger.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik vind de stad helemaal niets meer aan. Soms ontkom ik er niet aan, maar als het even kan rijden we naar Assen of Emmen. Dan maken we er ook een echte dag uit van. Fijn dat jullie zo genoten hebben van de lunch en het bijkletsen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja, en het schijnt nu op vrijdagavond wat vroeger toch koopavond was juist rustig te zijn. Nu gaat iedereen op zondag. Zie ik dat nou goed dat je alleen een croissantje en koffie hebt? En kost dat ruim 9 euro?!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, ik had twee 2 cappuccino en een belegd stokbroodje.

      Verwijderen
    2. Buiten de deur eten is mij te duur! Dat doe ik alleen als ik getrakteerd word. Verder kan ik mij dat niet permitteren!

      Verwijderen
  7. Goedkoop,hier in Den Haag betaal je al €6 tot €7 voor 2 cappucino stokbroodje betaal je ook al snel vanaf 4,50.
    Ik vind dat erg duur allemaal en neem mijn koffie en broodje mee van thuis en koop voor het bespaarde een heerlijk stukje echte kaas bij de kaasboer of iets dergelijks.
    Ik

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook in ons dorp (naast Amsterdam)is dat goedkoop. Je betaalt rustig € 9,00 voor alleen een stokbroodje, wel met lekker beleg. Kaas misschien € 7,00.

      Verwijderen
  8. Het stadscentrum wordt nu om-en-om restaurant en kapper, net die twee dingen die je niet via internet kunt kopen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het is ook fijn om op een eiland te wonen waar de zondagsrust nog heerst en er geen winkels open zijn. Restaurantjes wel maar die zijn er ook niet veel

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.