donderdag 9 januari 2020

Oplichting via WhatsApp



Gisteren in het nieuws: een moeder die opgelicht werd nadat haar "dochter" diverse betaalverzoeken deed via WhatsApp.
De profielfoto in het appje was van haar dochter, het telefoonnummer was een onbekend nummer. Ook het bankrekeningnummer was een ander nummer dan van haar dochter.  De "dochter" zou problemen hebben met haar bank en ze had toevallig net een nieuw mobiel nummer en ze vroeg haar moeder om geld voor te schieten. De moeder was te goeder trouw en betaalde in totaal 5000 euro.

Facebook is een goede bron voor deze oplichters

Waarschijnlijk was de foto van de dochter van Facebook gehaald en  het mobiele nummer van de moeder ook. Daardoor kon de oplichter de moeder appen alsof hij de dochter was en geld laten betalen naar zijn bankrekeningnummer. Door die echte foto kreeg de moeder geen argwaan.

Een zelfde soort appjes kreeg een kennis van mij ook van zijn "dochter".  Hij was zo slim telefonisch contact op te nemen op haar oude mobiele nummer en te vragen wat er aan de hand was. De echte dochter wist van niets. Vader en dochter maakten de WhatsApp conversatie openbaar op Facebook als waarschuwing voor anderen. Ze zorgden er beiden voor dat hun mobiele nummer van Facebook verwijderd werd.

Wat te doen?

Als je van familie of vrienden een verzoek krijgt om even geld over te maken,  in verband met tijdelijke geldnood, bel dan naar deze persoon voor meer informatie. Of mail die persoon om te horen wat er precies aan de hand is.

Lees hier in dit krantenartikel meer over wat je tegen cybercrime kan doen. 

Ben jij ooit slachtoffer geweest van cybercrime?

12 opmerkingen:

  1. Goed dat je hier aandacht aan besteedt, Aaf!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gisteren vroeg mijn neefje op Whatsapp aan mijn zus om geld. Ze heeft het hem niet geleend, we vonden het maar een raar verhaal.
    Toen ik vanmorgen je bericht las hier ging me een lichtje branden....
    Dus ook oplichting!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind het toch wel bijzonder hoe mensen zulke grote sommen geld overmaken 'te goeder trouw' terwijl er zoveel losse eindjes zijn. Ander tel, ander reknr.
    Als een kind zoveel geld nodig heeft, dan heb je toch even 'echt' contact met elkaar? Da's toch geen peanuts?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vorig jaar al kreeg ik een Whatsapp van mijn pedicure met verzoek om 500 euro. Ik ken haar al wat langer en weet dat ze een grote veel samen doende familie heeft, dus het leek me vreemd dat ze mij om geld vroeg. Heb er ook niks mee gedaan en de week later stond er al een behandelingen gepland. Ongeveer 40 van haar clienten had een dergelijke app gehad.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Nigeriaanse, Poolse en Roemeense bendes schijnen hier achter te zitten. Ook in deze landen moeten gezinnen rondkomen. Dan maar van westers geld.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dus het zijn de arme gezinnen, die geen nagel hebben om hun kont te krabben, die achter dit soort oplichting zitten? Dan moeten ze toegang hebben tot internet en weten hoe ze het moeten aanpakken. Dat lijkt me stug. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb gelezen dat het vaak ‘gladde jongens’ zijn die dit doen vanuit een keurig kantoor.

      Verwijderen
  7. Als je kind of een familie lid geld wil lenen van je dan komen ze persoonlijk bij je langs, zulke dingen doe je niet per telefoon!
    Want er moet dan ook iets geregeld worden over de terug betaling.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoewel ik geen idee heb of dat daadwerkelijk zo is, is het wel naïef om te denken dat leden uit arme gezinnen in het oostblok geen toegang tot internet zouden hebben. Ook kennis van ICT is echt niet alleen voorbehouden aan de rijkere wereld. Daarnaast is dit niet iets wat één iemand bedenkt: het gaat om bendes.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik blijf het vreemd vinden dat mensen zomaar honderden of duizenden euro's overmaken. Ik zou de persoon eerst zelf willen zien en spreken en er eerst een nachtje over slapen. Heel mischien zou ik het ze dan lenen. Maar ja, ik heb zelf nog steeds geen smartphone dus ik snap het totaal niet! Misty

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zonder smartphone hoef je denk ik niet bang te zijn voor deze vorm van oplichting. Of kun je met andere telefoons ook Whatsappen?

      Verwijderen
  10. Ik schrok toen ooit een zeer geleerde vrouw vroeg of een dergelijk verzoek serieus was - zat onze collega écht in Oekraïne (zou kunnen?) en zo ja, had ze dan écht ineens geld nodig? NEE, natuurlijk niet! Het blijkt dus dat nog niet iedereen op de hoogte is van dergelijke praktijken, en / of dat mensen er nog steeds intrappen!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.