woensdag 8 januari 2020

Alle woningen van het gas af, hoe moet dat nu?

 

Energietransitie

Op 1 en 2 januari ging de discussie hier onder anderen over de energietransitie. Ik heb maar eens even gezocht wanneer die woningen nu precies van het gas af moeten zijn en om hoe veel woningen het gaat.
Even vooraf:  Op dit moment zijn er in Nederland een kleine 8 miljoen woningen. (cijfers CBS)

In 2030  1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd

Dit vond ik op de site van de Woonbond:
"In 2050 moeten 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen van het aardgas af, oftewel CO₂ neutraal zijn. Isoleren en gebruikmaken van duurzame warmte en elektriciteit zijn daarvoor het belangrijkst. Als eerste stap moeten in 2030 de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd zijn. Dat gaat wijk voor wijk, maar wel in een steeds hoger tempo. De gemeentes weten in 2021 welke wijk, wanneer aan de beurt is. Bewoners worden daarbij betrokken. Het is de bedoeling dat de investering in verduurzaming betaald kan worden uit de opbrengst van een lagere energierekening. "
Tot zover de site van de Woonbond.

Gemeentelijke plannen in 2021 bekend

Op een andere site - Duurzaam nieuws.nl - vond ik dit:
"Uiterlijk in 2021 moeten alle gemeenten in Nederland een plan hebben voor de toekomstige energievoorziening. Dat moet per wijk zijn uitgewerkt. Dat plan zou eigenaren van woningen én huurders duidelijkheid en houvast moeten geven. Maar de meeste bewoners weten helemaal niet dat hun gemeente die opdracht heeft gekregen."

Het lijkt mij voor mijzelf het handigst dat ik de plannen van de gemeente afwacht. Het lijkt er op dat het ook mogelijk is om per straat een collectieve warmtepomp te installeren. In het geval dat de gemeente Groningen met dit voorstel komt, zou ik wel gek zijn om er voor mij alleen eentje te nemen.

2050

Het jaar 2050 is nog héél ver weg! In dat jaar word ik 98 jaar. Waarschijnlijk ben ik in 2050 al lang de pijp uit of lig ik onder de groene zoden!
Kun je je voorstellen dat ik soms denk: het zal mijn tijd wel uit duren?

Hoe gaat het in de wijk?

Ik ben overigens héél benieuwd hoe dat hier in de buurt gaat uitpakken. Het is een buurt met mensen met lage inkomens tot inkomens onder het midden. Echt riant is het inkomen van de meeste buren absoluut niet. In een van de laatste afleveringen over de kringloopwinkels werd mijn wijk omschreven als één van de armste wijken van de stad Groningen. Er zijn de afgelopen 1,5 jaar hier in de straat 4 woningen van eigenaar veranderd. Er kwamen nieuwe badkamers, nieuwe keukens etc, maar ik heb nergens iets gemerkt van verduurzaming, zonnepanelen of wat dan ook. Twee andere buren namen een nieuwe badkamer. Er werd wel flink geïnvesteerd, maar nergens in verduurzaming van de woning voor zover ik kan overzien.
Zouden bewoners gedwongen kunnen worden tot verduurzaming?

Is jouw woning al wel verduurzaamd of heb je plannen daarvoor?

53 opmerkingen:

  1. Dwingen tot verduurzaming, met regelgeving kan de overheid erg veel. Wellicht dat er een bepaalde constructie komt waardoor ze hetgeen er maandelijkse bespaart wordt op de energierekening, als aflossing dient voor de aanpassingen aan de woning t.b.v. de verduurzaming.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan ga je per definitie uit van een forse maandelijkse besparing. Terwijl dat maar zeer de vraag is of dat gerealiseerd kan worden. Isoleren bespaart wel wat maar niet alles. En een warmtepomp met wtw luchtinstallatie vreet stroom, je electraverbruik kan zo verdubbelen. Wil je met bv €75,- euro per maand een investering van 35.000 (dat is nog voorzichtig) terugverdienen, dan ben je tegen de 40 jaar bezig.

      En die constructie die jij voorstelt kan niet. De overheid kan niet een private partij (de energieleverancier) verplichten om een deel besparing van een andere partij af te gaan lossen aan een derde partij. Dit is juridisch kansloos.

      Verwijderen
    2. Als een van deze feiten kloppen dan is toch alles gedoemd te mislukken....beter ten halve gekeerd dan ten hele verdwaald

      Verwijderen
  2. Veel woningcorporaties zijn al hun bezit aan het verduurzamen. De corporatie waar ik werk zet vooral in op isoleren (ook omdat de plannen van de gemeente onduidelijk zijn en veel alternatieve verwarmingssystemen als de warmtepomp bepaald niet perfect zijn). De huurverhoging is niet hoger dan 10 euro. Thuis hebben wij zelf de zolder geisoleerd, dat scheelt enorm. Het laatste enkel glas (ook zolder) vervangen voor hr++, de buizen van de cv in de kruipruimte geisoleerd, folie achter de radiatoren, de cv waterzijdig ingeregeld en overal goede gordijnen. Op het schuurdak 4 zonnepanelen. Het komend jaar willen we nog de vloer isoleren en dan wachten we af wat de ontwikkelingen zijn. Waterpomp? Of verwarming op waterstof? Of gas uit ander deel van de wereld? Ik kan het niet overzien en houd het daarom bij isoleren en verstandig gedrag. Groet, g

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Over twee maanden verhuizen we naar het kleine huisje waar we meer dan de helft minder aan gas en stroom gaan gebruiken dan in ons huidige huis (boerderij uit negentiende eeuw) en in de loop van de tijd willen we proberen zelfvoorzienend te worden v.w.b. energie.
    Dat jouw buren eerst hun huis opknappen en (nog) niet bezig met verduurzamen kan ik me wel voorstellen. De berichten over warmtepompen, zonnepanelen etc. zijn zo verschillend dat een gewoon mens er niet uitkomt en waarschijnlijk denkt: ik wacht wel af. Net als jij met de warmtepomp!
    Het zal mijn tijd wel duren, denk ik nooit.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Tja, ik vind het ook een lastige kwestie. Zeker omdat ik in een appartement woon. We hebben wel last van koude muren, maar kunnen alleen isoleren van binnenuit door een extra muur neer te zetten waardoor we dus ruimte inleveren...

    Onze Vereniging van Eigenaren is wel bezig om te kijken of het gebouw gezamenlijk geïsoleerd kan worden. Er moet nog asbest uit het dak, ik geloof dat bij het nieuwe dak er wel een dikke laag isolatie komt.

    Voordat wij hier kwamen wonen zijn alle woningen 'verketeld' en overgeschakeld van een gezamenlijke warmtevoorziening naar individueel met een cv-ketel. Ik probeer er maar niet te veel aan te denken en duim dat mijn cv-ketel het nog goed blijft doen :-).

    Zonnepanelen zou ik ook wel heel fijn vinden. Maar ook dat wordt lastig om een gemeenschappelijk dak... Verder wonen we hier mooi en ben ik blij! Haha.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als bij een flat de meterkasten onder elkaar liggen kunnen zonnepanelen wel. Nadeel is dat je het dakvlak deelt en dus vaak maar enkele panelen per huishouden krijgt. Groet, g

      Verwijderen
    2. Lars Boelen doet veel advies aan VVE's over verduurzamen van flats/appartementen.Er zijn ook speciale subsidies voor.
      NolenstraatWageningen is een twitteraccount van VVE Nolenstraat,met foto's hoe zij het aangepakt hebben.Verdiep je er eens in, misschien is bij jullie niet alles mogelijk,maar wel veel(en zoveel mogelijk aanpakken bij groot onderhoud)

      Verwijderen
  5. wij kochten vorig jaar een voormalige huurwoning geschikt voor senioren. We vervingen op de eerste verdieping de 5 dakramen voor kunststof ramen met extra isolatie glas en aan de zonkant kwamen rolluiken. Houdt de warmte in de winter binnen en in de zomer tegen de hitte. Beneden vervingen we alle ramen en buitendeuren door kunststof kozijnen met driesterren isolatieglas. Voordelen niet alleen in warmte/koude maar ook geluid en super inbraak veilig en hang en sluitwerk. Kosten €20.000 Niet weinig.. en konden we alleen doen omdat we dit huis relatief goedkoop kochten en onze vorige woning boven verwachting goed.
    Verder werd het platte daken vervangen en plaatsen we 6 zonnepanelen. Kwam er voor het douchen een zuinige boiler en een keukenboiler die we alleen aanzetten als we gaan koken. Deze zomer willen we nog een airco aanschaffen. We wekken nog steeds meer op dan we verbruiken en vorige zomer was onze woning ondanks al onze maatregel te warm om nog lekker te slapen. Plan is nu om de airco s middag om 5 uur 2 uur aan te zetten en als het huis 22 graden is de airco weer uit te zetten. We zijn ook inductie gaan koken en hebben in onze nieuwe keuken een koelvries combinatie gekocht met 3 sterren. We betalen nu nog 30 euro p.m. aan vastrecht en het voor het gas wat we in de winter verbruiken om het huis te verwarmen. Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
  6. In Nederland hadden we een nieuwbouwwoning (2005) met A label energie. Ik heb daar vloerverwarming in laten leggen met een HR ketel op gas. Vloerverwarming omdat dit een laag temperatuur verwarming is die je ook efficient met een warmtepomp kunt laten draaien, mocht dat later ooit nodig zijn. Met subsidie heb ik ook 6 zonnepanelen geinstalleerd die ongeveer een derde van het stroomgebruik dekten.

    We hebben dat huis inmiddels verkocht en wonen nu in Hongarije, in een 115 jaar oude boerderij met dikke lemen muren. Verwarmd wordt het huis met een cv ketel op hout en een oerknus houtfornuis. We hebben de gasleiding die in het huis zat verwijdert en in de woon- en badkamer elektrische vloerverwarming gelegd als bijverwarming. Op het dak van de schuur liggen nu 15 zonnepanelen die de elektra daarvoor opwekken en een zonneboiler voor warm water. Daarmee zijn we zelfvoorzienend voor onze warmtebehoefte, een belangrijke doelstelling voor ons. Plannen zijn er nog om op de lemen zoldervloer een extra laag isolatie aan te brengen van steenwol, want ik heb het idee dat daar nog veel warmte verdwijnt...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk! Hoe zat dit dan in elkaar met het het papierwerk voor het huis enzo, hebben jullie je laten bijstaan door iemand of hebben jullie dit zo geregeld onderling? Ik leef in België 3n ben het hier ook bijna beu... Hongarije ziet er idd wel leuk uit!

      Verwijderen
  7. Ik kook op flessengas en heb ook inductiekookplaat. Boiler voor warm water en cv voor verwarming op gas. 6 zonnepanelen op dak. Het is een oud huis en we zijn aan het isoleren. Warmtepomp zal hier niet kunnen.
    Maar aangezien we begin 70 zijn zal het onze tijd wel duren dat het gas er nog is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jullie zijn dan al verder dan het gemiddelde huis denk ik!

      Verwijderen
  8. Ik zit gehuurd en omdat ik in een ruim 100 jaar oud huis woon kan er niet zomaar geïsoleerd worden. Officieel mag ik de zolder niet op van de brandweer, maar van de zomer ga ik daar toch min of meer isoleren dmv dikke piepschuimen platen. Op de vloer ligt zo’n goudkleurige laag met daarover laminaat. Ik moet zeggen het voelt warmer aan dan voorheen. Muren is moeilijk in zo’n oud huis ivm vocht. Mijn overburen hebben afgelopen november de muren geïsoleerd en ik wacht eerst een aantal jaren af om te zien hoe het bij hun gaat voor ik eventueel aan muurisolatie ga denken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dakisolatie is altijd een goed idee. Maar waarom gebruik je geen Rockwool? Dat is goedkoper dan piepschuim en isoleert beter omdat het beter aansluit (flexibeler).

      Verwijderen
    2. Weet ik, maar in het dak zit asbest en is niet meer zo heel goed. De kans is groot dat er binnen 5 jaar een nieuw dak op moet. Dan is het efficiënter om het schuine dak te isoleren. Nu leg ik alleen op dat stukje dat plat is piepschuim en dat is zo’n 6 m2. Het schuine dak is een stuk groter. Bij mij zitten de dakkapellen in het schuine dak verwerkt en daarvan begint het hout op sommige plekken ook slecht te worden. Ik wacht dus gewoon even af wat de Woningstichting gaat doen.

      Verwijderen
  9. Tja hier stook ik op hout dus weinig gasverbruik wel hout kopen.
    Maar heb dubbelglas 17 jaar geleden geplaatst , zolder geïsoleerd , in de kruipruimte vlokken laten spuiten. ( merk daar geen verschil van)
    Heb al 2 x een foto ‘s laten maken ivm waar de warmte weg gaat. Want het huis koelt snel af.
    Maar kan moeilijk de spouw naar de buren vullen. Ook is alles gedaan en hebben niet nog eens zin om overal te gaan slopen.
    Vloerisolatie en zonnepanelen zou nog kunnen maar omdat wij tussen 5-10 jaar willen stoppen en dan weer terug willen naar het oosten/noorden krijgen wij dat geld er nooit meer uit.
    Mijn vrouw wil daarom daar geen geld in steken. En ja dan kan ik het wel willen!
    Zou graag naar nieuwbouw willen en dan met zonnepanelen etc . ( nul op de meter)
    Maar heel Nederland van het gas gaat een fortuin kosten en vaak niet haalbaar denk ik.
    Niet iedereen heeft een zak geld staan.
    En als ze het echt willen stimuleren doe dan alle btw er van af en wees eerlijk over de toekomst
    Want Electra dik betalen en van de zonnepanelen aan teruggave dan krijg je een paar cent.
    Ja dat gast zeker gebeuren want daar is de ‘slimme meter’ voor.
    Ben benieuwd hoe ze dat willen doen per wijk met mensen die geen geld hebben.
    En kan de centrales dat wel aan???

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De slimme meter gaat nog meer ellende opleveren. Met een slimme meter kunnen ze precies zien wat je gewoontes zijn. Straks krijgt iedereen variabele stroom. En de tarieven gaan omhoog als jij net meer stroom nodig hebt. Bijvoorbeeld tegen je vegaburgers te bakken op je electrische kookplaat, terwijl je electrische auto aan de laadpaal hangt.

      Verwijderen
  10. Aan de ene kant hebben we hier zonnepanelen, wat natuurlijk heel fijn is, via een speciale subsidieregeling. Betaald door de woningbouwvereniging, en we huren ze als het ware van hen tegen een laag bedrag. Maar daar moesten we wel zelf achteraan, en we hebben ook een slecht geïsoleerd dak en boven nog enkel glas. De stookkosten vallen me op zich nog mee daarmee, maar als we het enkel glas willen laten vervangen door dubbel glas komen we ineens boven de sociale huurgrens uit, en dat mag dan weer niet. Erg jammer, vind ik.

    Ik denk dat als je mensen wil laten verduurzamen, dat ze zouden kunnen beginnen met woningbouwverenigingen laten investeren in hun eigen woningen, door bijvoorbeeld dubbel glas te plaatsen (en dan heb ik het niet eens over hr++, maar gewoon dubbel glas) zonder daar tientjes extra huur voor te rekenen. Zonder dat mensen het apart aan moeten vragen. Want daarmee ondervang je dat mensen die geen tientje (of twee, of drie) per maand extra te besteden hebben, of mensen die niet de energie (of capaciteit) hebben om allerlei dingen uit te zoeken en formulieren in te vullen, het maar niet doen. Maar goed, ik woon dan ook in een woonplaats waar zo'n twee-derde van de woningen uit huurwoningen bestaat, en dan maak je daarmee al snel grote stappen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En hoe moeten de woningbouwverenigingen aan het budget komen om al die woningen aan te pakken? En ook nog even nieuwe sociale huurwoningen erbij te bouwen etc. En dat ook nog eens zonder een tientje of twee, drie per maand meer te moeten betalen. Geld komt niet uit de lucht vallen.

      Verwijderen
  11. 'Gaat mijn tijd wel uitduren' Betekent dat dat je toch niet zo enthousiast over de klimaatplannen bent zoals dus van het gas af? Het is dus alleen maar prachtig en mooi als het jezelf geen cent kost en geen ongemakken met zich mee brengt? Tja, dat valt mij dan weer een beetje tegen van iemand die geregeld in haar blog schrijft over klimaatverandering en dat de tijd dringt en zulke dingen. Ik dacht dat als je zo bent vòòr klimaatmaatregelen dat je vooraan in de rij zou staan om van het gas af te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als blijkt dat de gemeente Groningen in mijn wijk snel verduurzaming wil invoeren, dan doe ik zeker mee en sta ik in de rij.
      Als deze gemeente heeft bedacht dat mijn buurt als één van de laatsten aan de beurt is, en het dus bijna 2050 is vóórdat het zo ver is, dan ben ik waarschijnlijk al lang overleden. Dus dan zal het mijn tijd wel uit duren inderdaad. De tijd zal het leren! Als ik in 2042 nog steeds springlevend ben en nog steeds in dit huis woon, dan doe ik mee!

      Verwijderen
    2. Ik ben zelf 70 en ik snap heel goed dat het verduurzamen van je huis een heel gedoe voor je is en dat je daardoor denkt: het zal mijn tijd wel uitduren! Ik woon zelf in een huis uit 1927 en mij zinkt de moed in de schoenen als ik denk aan verduurzaming van mijn woning. Ik heb wel dubbele ramen, maar verder niet!

      Verwijderen
    3. Raar hoor om op zo,n toon Aaf ter verantwoording te roepen. Als er iemand zuinig met energieis dan is zij het wel. En dat is veel duurzamer dan die lui die investeren om maar raak te kunnen gebruiken. Dat is wel zo,n rare vorm van greenwashing. Ik kwam laatst zelfs een jaquar aan een stroom paal tegen.

      Verwijderen
    4. Ik vind dat Kristel wel een punt heeft. Aaf is misschien wel heel zuinig, maar zij is helemaal fan van het klimaatbeleid van onze overheid en promoot dat. Klimaatbeleid dat verwacht dat gewone huiseigenaren enorme bedragen ophoesten (tussen de 30 a 50.000 voor een rijtjeswoning) terwijl van tevoren vast staat dat de klimaatwinst nagenoeg nihil is. En dan zegt degene die hier zo klakkeloos fan van is gewoon van ik zing mijn tijd wel uit. Dat voelt toch niet lekker. Zeker niet als je nagaat wat voor onrust er uitgebroken is onder bewoners van de ‘proeftuintjes’ die in 2030 al los moeten en gewoon het geld niet hebben.

      En lui die investeren om maar raak verbruiken? Is dit een mix van groen activisme en sociale afgunst. De enige reden dat electrische auto’s op dit moment gekocht/geleased worden is vanwege het belastingvoordeeltje. Het is juist het luxe segment waar je de dure electrische Tesla’s, BMW’s en Jaguar in vindt.

      Verwijderen
    5. @anoniem van 10 januari: ik verbruik de afgelopen jaren voor totaal €400 - 475 euro aan energie, inclusief belasting en vaste kosten. Als ik uitga van een investering van €30.000,- voor verduurzaming, dan zou ik er minimaal 63 jaar over doen om dat terug te verdienen.
      Ik ben voor verduurzaming, maar ik denk dat er ook andere manieren zijn om de stikstofuitstoot terug te brengen. Onder anderen door veel meer over te gaan op plantaardige voeding, minder vervuilende kleding, schonere auto's en industrieën en minder vliegen.
      Er zijn diverse redenen waarom ik terughoudend ben om mijn woning verder te verduurzamen.
      Mijn vloeren op de begane grond hebben geen vloerluiken meer, die heeft de vorige eigenaar van mijn woning allemaal weggewerkt. Mijn buren hebben op de begane grond 3 luiken. Dus mijn vloer moet opengebroken worden om onder de vloer te kunnen.
      Mijn voor- en achtergevel zijn goed geïsoleerd en voorzien van hoogrendementsglas.
      Mijn stroomverbruik is de afgelopen jaren rond 600 kWh. Daarvoor betaalde ik de afgelopen jaren ongeveer 50 euro per jaar (inclusief vermindering energiebelasting).
      Zonnepanelen leveren daarom erg weinig op, terwijl het produceren van zonnepanelen wel milieubelastend is.

      Verwijderen
    6. @ Aaf: ik vind jouw beslissing om af te wachten in jouw situatie heel verstandig. Je verbruikt zo weinig, dat aanpassingen alleen maar heel veel geld kosten.

      Verwijderen
    7. Van het gas af heeft weinig met stikstof en klimaat te maken, maar voornamelijk met niet-afhankelijk-willen-zijn-van-het-oosten voor gaslevering. Gas is een goede schone manier van verbranding en in andere landen in Europa gaan ze juist massaal over op gas.

      Verwijderen
    8. Anoniem van 20.05
      Dat geldt zo’n beetje voor iedereen, dat is nu juist het hele punt. Of denk jij dat ik 50k investering nog voor mijn pensioen ga terugverdienen door besparing op mijn energienota? Het antwoord is nee. En ik ben nog niet eens 40.

      @suzanne
      Gas is inderdaad schoon. Maar waar haal jij vandaan dat we van het gas af zouden moeten vanwege geopolitiek? Want onze overheid verkoopt het als klimaatplan. En afhankelijkheid uit het buitenland hou je toch. Of je nu gas uit het buitenland moet halen, biomassa moet kopen of stroom uit kerncentrales in het buitenland.

      Verwijderen
  12. sinds april woon ik in een nieuwbouwwoning. goed geïsoleerd, zonnepanelen en warmtepomp. dus gasloos en nul op de meter. Nog geen strenge winter gehad ben wel benieuwd hoe de ervaringen zijn op lange termijn...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat vind ik ook heel interessant! Het is zo moeilijk om te zien wat de effecten zijn als het echt heel koud is.

      Verwijderen
    2. Het wordt pas echt leuk als er meer woningen over zijn op wartmepompen en het heel koud is. Dat gaat een gigapiek opleveren. Als het net dat niet trekt zit iedereen in de kou.

      Verwijderen
    3. @Anoniem van 11 januari om 18:38 uur: het lijkt mij niet zo leuk eerlijk gezegd. Stel je hebt een stel kleine kinderen of je bent ziek en dan valt de verwarming uit! Leuk is anders vind ik!

      Verwijderen
  13. Het idee om van het gas af te gaan klinkt mooi, totdat de gemeente de rekening presenteert. De wijk waar ik woon gaat de komende jaren als eerst van het gas af. De kosten per woning zijn nog niet bekend, maar grove schattingen van de gemeente gaan uit van 20-30.000 per woning (aansluitkosten, isoleringskosten etc etc), dat betaald mag worden door de bewoner zelf.
    Er komen uiteraard financieringsmogelijkheden, maar van het gas af word een heel duur grapje....

    In de eerste plannen geeft de gemeente o.a. aan dat ze hopen dat zoveel mogelijk mensen hieraan meewerken, maar dat ze ook niet weten wanneer je deze enorme uitgave terugverdiend. Het is daarnaast ook nog maar de vraag of je ze ooit wel gaat terugverdienen...

    Ik had gehoopt in 2050 van het gas af te gaan, maar nu mijn wijk als eerste van het gas af gaat voorzie ik een hoop kosten en een hoop ellende...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sja, dat krijg je ervan als je ergens gaat wonen waar ze stemmen op groen links en d66 die hun gemeentes vrijwillig aanbieden als proeftuin.

      En financieren is leuk als je het kan betalen, maar hoe moet iemand dat doen die nu al net rondkomt? Of zelfs al schulden heeft? Gaan we die in 2030 dan maar laten doodvriezen in de winter? Of gaat de overheid leningen verstrekken aan mensen die het niet terug kunnen betalen?

      Verwijderen
  14. Ik heb de uitzending van de kringloop terug gezien. Een mooie uitzending. Enthousiaste mensen. Het viel me op, dat niet alle mensen in beeld werden gebracht. Die mensen die het niet wilden waren vooral vrouwen, met extra stof. Jammer. Want het lijkt wel of niet iedereen gelijk wilde meewerken in de gemeenschap.

    In het FD van onlangs een artikel over de slimme meters. Zelfs de energiemaatschappijen zijn het zat, omdat er veel fouten in zitten.
    Ik ben blij dat ik mijn oude meter heb gehouden, want ik heb geen accu’s voor mijn zonnepanelen.

    De politiek heeft extra accijns geheven op benzine en nu is Nederland met afstand het allerduurste land in de wereld. Het helpt wel. Ik zag dat ik mijn auto naar Frankrijk kan rijden en om laten bouwen naar elektrisch voor 8500 euro. Als ik inwoner was van Frankrijk zou ik 3500 subsidie krijgen.
    Maar wat doet Nederland?? Verhogen de benzineprijzen terwijl niet iedereeen een elektrische auto kan kopen. Als je de benzineprijzen maar hoog genoeg maakt wil iedereen direct elektrisch rijden. Dan hoef je geen subsidie meer te geven!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Er wordt wereldwijd overal in gas geïnvesteerd. Heel Oost Europa gaat gas vanuit Rusland via Turkije importeren, nieuwe contract van gas import tussen China en Rusland. Israël gaat als 2e gas exporteur gas exporteren via Cyprus naar Griekenland en Italië, Duitsland overweegt nu ook stream 2 vanuit Rusland. Waar is Nederland mee bezig in godsnaam??? Binnenkort gaan we als de rest gewoon gas importeren, lekker makkelijk en goedkoop!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gelijk heb je. Eerst zeiden ze dat gas een schone verbranding was, nu gert en d. Samson in de EU hun intrede gedaan hebben, de laatste voor een vorstelijk salaris. met mooie verhalen. Als de heren eens de helft van hun salaris doneren aan de ouderen dan doen ze wat goed.

      Verwijderen
    2. Nederland heeft het beste gas netwerk in de wereld. Het is enorme kapitaalvernietiging om dat zomaar aan de kant te schuiven voor niks.

      Verwijderen
  16. Van mijn gemeente heb ik nog niets gehoord. Hoeft ook niet, ik red mij zelf wel. Ik woon sinds 2001 in een tussenwoning van 1981. Vanaf het begin ben ik al bezig met isoleren en ben daar nu mee klaar. Ik heb het dak gedaan, HR++ glas, Tonzon vloerisolatie en de gevelbekleding vernieuwd met goede isolatie. Sinds april heb ik een ventilatie warmtepomp (hybride met CV) en 12 zonnepanelen. Dit jaar ga ik over op inductie koken. Voor warm water neem ik een boiler en de CV vervang ik door een 4 of 6kw elektrische cv-ketel. In 2021 ben ik dan van het gas af. Met nog een set zonnepanelen is mijn woning voor ons gebruik dan 0 op de meter. Mijn advies, als het binnen je mogelijkheden ligt houd dan zelf de regie in handen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met panelen kopen moet je niet meer lang wachten. Er wordt gerommeld aan de salderingsregeling en dan is het niet meer rendabel.

      Verwijderen
  17. Om van het gas af te gaan is totale onzin . Dit gaat ontzettend veel geld kosten ! Wij zijn gekke Henkie van Europa .

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Weten jullie dat het bijna 800,- kost om van je gasafsluiting te komen zodat je geen vastrecht meer hoeft te betalen over je gasaansluiting? In 2018 kon je het gas nog gratis laten afdoppen en dat was het dan. In 2019 is dat opeens "gevaarlijk" geworden en mag je het voor een jaar laten afdoppen en daarna verplichten ze je om de aansluiting tot de straat te laten uitgraven voor bijna 800,- Je wordt dus aardig gestraft als je van het gas af wil!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik wist dat je flink wat moet betalen, maar niet dat het zo veel was! Dat had ik al eens gezien in een consumentenprogramma.

      Ik vind dat afkoppelen van het gas gratis moet kunnen, dat je niet voor straf een smak geld moet betalen.

      Verwijderen
    2. In 2018 had ik geïnformeerd bij de Stedin. Toen waren er nog 3 opties:
      1.afdoppen gratis en voor altijd
      2.gasleiding uit het huis halen, gratis
      3.gasleiding uitgraven tot de aansluiting in de straat.
      de Stedin was hiermee de meest coulante.
      Wij hebben de fout gemaakt om ervoor te kiezen de kosten voor een elektrische cv te spreiden. In 2018 een nieuwe meterkast en in 2019 de elektrische CV. Helaas een fout die veel kost omdat Stedin en consorten in 2019 een lijn gingen trekken. Kosten voor ons bijna 800,-! Nu meer mensen van het gas gaan, wordt het een lucratieve business! Beetje jammer allemaal.

      Verwijderen
  19. Op ons varend woonschip is geen gasaansluiting. Wij lossen dit op door middel van elektrische econoheat panelen. 's Morgens gebruiken we de heteluchtkachel om in ong. 10 min van 13 op 20 graden te komen. Dit Apparaat gebruikt diesel. Als het winters koud is, gaat de houtkachel aan, daarin stoken we briketten van geperst hout. Voor warmwater hebben wij een boiler.
    Wij betalen €140 aan elektra per maand.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Waarom moeten burgers van het gas, terwijl Duitsland en België, GB enz juist aan het gas gaan?
    Een Europa? Nee dus.
    Mensen we worden bedonderd door de overheden, ze zijn uit op jouw geld, jouw spaarcenten, denk daar maar eens over na.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In Duitsland krijgen de mensen die een gasaansluiting nemen zelfs een bonus.

      Verwijderen
    2. De reden dat wij in NL van het gas af moeten is niet zozeer vanwege de milieueffecten, gas is een relatief schone brandstof, maar vanwege de aardbevingen in Groningen. En omdat onze regering zich niet af hankelijk wil maken van de import van buitenlands gas worden we dus gedwongen tot dure alternatieven. L.

      Verwijderen
    3. Precies dat. Een achterlijke reden. We zouden er beter voor kunnen kiezen de groningers te herplaatsen en voor milieuwinst gas te blijven boren. Dat hebben de groningers toch wel over voor een beter klimaat? :)

      Verwijderen
    4. Nou zover zou ik niet willen gaan. Ik heb alle begrip voor de mensen in Groningen, het zal je huis en woonomgeving maar zijn. Maar ze hadden al veel eerder moeten beginnen met een langzame afbouw van de gaswinning. Dan was er meer tijd geweest om alternatieven te ontwikkelen en hoefde alles niet zo snel door de strot geduwd te worden zoals nu het geval is. Maar er moest zo nodig veel geld verdiend worden met de gaswinning, lees verkoop naar het buitenland. En of gas importeren nu echt zo'n slechte optie is, geen idee. Ik weet niet waar we ons aan uitleveren dan. L.

      Verwijderen
  21. Sinds 2010 wonen wij in een twee onder een kapwoning uit 1959.
    Dak asbestplaten en dakpannen eraf, dikke isoplaten 2 in 1 met piepschuim ertussen, folie en dakpannen erop.
    Spouwmuren opgevuld met Supafill via Nederland Isoleert (geen aandelen).
    Zonnepanelen op dak die meer leveren dan onze elektrabehoefte. Wel betaal je voor elektra vast recht en transportkosten.
    HR ketel en fornuis op gas.
    Vloeren en plafonds geisoleerd met steenwol.
    Onder laminaatvloeren liggen isolatie ondervloeren.
    Sinds kort ook een nieuwe voordeur met hoge isolatiewaarde.
    Kortom; zo goed als volledig geisoleerd.

    Voordelen: minder energieverbruik/ zeker vijf graden warmer of koeler dan buiten naar gelang tijd van het jaar/ zeker veel minder geluid van buiten (we wonen langs een spoorlijn).

    Nadelen:
    Grote investering maar als je een paar jaar niet of heel budgetvriendelijk op vakantie gaat bijvoorbeeld...
    Het loont alleen voor jou als je het idee hebt om langere tijd in de woning te blijven wonen.

    Oftewel; isoleren en verduurzamen draagt zeker bij aan woongenot èn aan de portemonnee op langere termijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Isoleren kan bijdrage aan woongenot en je portemonnee, maar dat is niet hetzelfde als volledig gasloos gaan. Jullie onderschatten het nogal.

      Ik woon in een grote vrijstaande jaren 70 bungalow, we hebben al flink geïsoleerd de afgelopen jaren (vloerisolatie, spouw, zonnepanelen, zuinige HR ketel. Dak was al gedaan door de vorige eigenaar) Onze energierekening is ook helemaal niet hoog. Maar wil ik van het gas af dan moet ik 180m2 aan nog prima natuursteen eruit bikken om vloerverwarming te kunnen aanleggen. Al het nog prima dubbelglas vervangen voor triple HR glas. De badkamer moet er dan ook uit voor vloerverwarming. En als klap op de vuurpijl mag ik nog mijn dak extra isoleren. Dus moet ik 180 meter prima bitumen dat nog makkelijk 15 jaar meekan vervangen + een extra isolatielaag aanbrengen. Oja, nog even een centrale ventilatie unit met wtw aanleggen, dus ook binnen de plafonds eruit slopen om leidingen te leggen. Ja dan zijn we onderhand wel 70k-80k verder, dan kan de 10K er voor een warmtepompje ook nog wel af.

      Sorry, maar dit is gewoon niet te doen! Ik doe gewoon niks en hoop dat er na Rutte 3 een kabinet met verstand komt en we zulke onzalige plannen kunnen loslaten.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.