vrijdag 10 januari 2020

De prijzen zijn met 2,6% gestegen, mijn pensioeninkomen steeg met 2,06%

Inflatie

Volgens dit bericht van de NOS stegen de prijzen in het afgelopen jaar met 2,6 procent, dat is minder dan de gemiddelde stijging van de CAO-lonen en ook minder dan dat mijn pensioen inkomen (ABP + AOW) steeg. Die prijsstijging is de hoogste in de afgelopen 17 jaar.
De cijfers zijn afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
De prijzen van levensmiddelen stegen met 4%. Ook echt véél!

Wat betekent dit voor mij?

Mijn pensioeninkomen steeg met 2,06%. Eerlijk gezegd valt het verschil mij nog mee. Ik had gedacht dat de achteruitgang in koopkracht groter zou zijn. Een daling van mijn inkomen van 0,54% valt best mee! Toegegeven, ik had liever een stijging gehad, maar gezien alle sombere berichten van het afgelopen jaar ben ik zeker niet ontevreden.

Wat beter zou kunnen?

Ik schreef er al eerder over, ik ben er een groot voorstander van om de BTW verhoging op groenten en fruit ongedaan te maken en de BTW er helemaal af te halen. Op verse groenten en fruit en andere gezonde levensmiddelen zoals brood geen BTW meer heffen. Ik denk dat het de consumenten helpt in het maken van gezonde keuzes.

Ik denk niet dat de verlaging van deze BTW tarieven nu echt gaat helpen om de koopkracht flink te verbeteren, daarvoor is het effect te klein. Groenten, fruit en andere gezonde voeding maakt maar een klein deel uit van onze aankopen. Wat ik graag zou willen dat het kopen van gezonde voeding zoals fruit goedkoper is dan snoep, koekjes of andere zoetigheid, zodat fruit aantrekkelijker wordt voor consumenten.

15 opmerkingen:

  1. Ben het helemaal met je eens dat gezond eten goedkoper moet! Gooi de prijzen van vliegen en andere rommel maar omhoog. 😂

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vooral het vliegen op relatief korte trajecten zou duurder moeten worden. Je kunt prima met de boot of trein naar Engeland, Frankrijk, Italië etc. Juist omdat het vliegen zo goedkoop is vinden de meeste mensen de trein of de boot te duur.
      Ik vlieg ook, 1 keer in de 18 maanden. ‘Vliegschaamte’ bekruipt me weleens maar uit liefde voor mijn kinderen en kleinkinderen down under vlieg ik toch!

      Verwijderen
    2. Ik woon zelf in een Europees buitenland,maar met de trein naar Nederland is niet mogelijk.Als ik van mijn voor dat doel gespaarde geld naar Nederland vlieg om mijn familie te bezoeken voel ik me geen moment schuldig.Hou toch op met je vliegschaamte...

      Verwijderen
    3. @Anoniem: Als het niet mogelijk is om met de trein naar Nederland te reizen hoef je toch geen vliegschaamte te hebben?
      Een ander punt is dat er op kerosine geen of veel te weinig belasting betaald wordt en dat daarom vliegen relatief veel te goedkoop is. Dat zou moeten veranderen.

      Verwijderen
    4. Na een riante maand in Spanje en de enorme prijsverhoging aan de benzinepomp realiseer ik dat er te snel geprobeerd wordt om ons al aan elektrisch rijden te krijgen.
      Onvoldoende oplaadpunten. In andere landen is het zoeken naar een oplaadpunt.

      Het beleid van de politiek is in Nederland erger dan anders om geld te verdienen met belastingen.
      Woningbouw, politie, rechtspraak, onderwijs, zorg, kermt onder te weinig geld,

      Ik had het idee dat ik kon sparen fors sparen, maar nu heb ik het idee, dat ik alleen maar spaar voor nieuw vervoer.
      Dingen dus, geen bezit.

      Verwijderen
    5. Ik schaam me helemaal nergens voor en ben allergisch voor mensen die me een schuldgevoel proberen aan te praten. Of het nou een Jehova aan mijn deur die me duivels vindt, of een eco ridder die me niet groen genoeg vindt.

      Ben vorige maand nog voor een begrafenis naar het VK gevlogen, geen greintje schaamte. Ik laat niet ook niet door een afgunstige personen vertellen dat ik ‘maar’ met de auto moet gaan of een trein.
      Misschien hebben jullie gepensioneerden allemaal zeeën van van tijd maar ik niet, ik ga niet 2 dagen per enkele reis (meer dan 600-700 km trek ik niet om achter elkaar, dat is voor andere weggebruikers niet veilig) zitten karren of 22 uur in een trein zitten om bij familie te komen. Het zal me ook een worst wezen of het duurder zou worden of niet.

      Verwijderen
  2. Eens, en dan de sigratten nog hoger en de hulp om er vanaf te komen weer uit het pakket, kunnen de zorgkosten ook weer naar beneden.
    Wat je zelf begint hoeft een ander niet voor je op te lossen (betalen). Mensen die aangeboren zeldzaamheden hebben moeten wel zelf betalen.

    En wij hebben in dec veel slechte dingen gegeten dus was er zat van. Merk nu in januari dat vers eigenlijk zo duur niet is. Je hebt namelijk sneller een vol gevoel. of nouja iig langer!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. "Hulp om van roken af te komen, uit het pakket, dan kunnen de zorgkosten naar beneden." Dat is korte termijn denken, niet verder denken dan je neus lang is. Er is consensus over de gedachte dat roken de zorg duurder maakt. Rokers maken de zorg duurder. Stoppen met roken in het pakket bespaart op de langere termijn op de zorgkosten. Dus hulp in het basispakket ook.

      Verwijderen
    2. Ik vind solidariteit in de zorg erg belangrijk. Dus de roker die hulp nodig heeft moet geholpen worden!

      Verwijderen
    3. @Janne & Unknown: mee eens! Roken is een zware verslaving, hulp in het basispakket houden is een goede zaak!

      Verwijderen
  3. Ik denk dat dit zeker wel zou werken inderdaad: groente en fruit goedkoper, en snoep en chips en dergelijke juist duurder.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. In een maatschappij waar obesitas voortdurend besproken wordt en een gezonde levensstijl het motto is, is het echt onbegrijpelijk dat de btw op gezonde voeding verhoogd is. Bizar. Je kunt de btw op snoep, koek, chips, sap, frituur en frisdrank moeiteloos verhogen. Mensen die het willen, kopen het toch wel. Maar voor mensen met een beperkt inkomen komt gezond eten zo een stuk dichterbij. Win-win.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. 4 frikandellen bij de coop voor 65 cent ! 4 appels zijn duurder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat soort voorbeelden zijn zo triest.Jammer,dat een arts geen groenten fruit op recept kan voorschrijven

      Verwijderen
  6. En die prijsstijging is een gemiddelde, daarin wordt alles meegerekend, ook producten die je misschien nooit koopt of maar hoogst zelden.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.