dinsdag 24 maart 2020

Boodschappenuurtje voor ouderen

Verschillende supermarkten hebben boodschappenuurtjes voor ouderen ingesteld.
Ik werd enthousiast, tot dat ik het tijdstip zag - van 7:00 - 8:00 uur - en de leeftijdsgrens, namelijk 70+.
De Jumbo, Poiesz en de AH hebben nu zo'n boodschappen uurtje en misschien nog meer supermarkten.
Mooi hoor, maar het is zo vroeg! 
Ik word meestal tussen 8:00 en 9:00 uur wakker! Ik ben net zo blij dat ik met pensioen ben en daardoor niet meer zo vroeg mijn bed uit hoef!
Voor vroege vogels is het vast een prima uitkomst, maar voor mensen met een dagritme zoals dat van mij is dat anders.

Alle berichten spreken van 70+. Dat is het volgende probleem, ik ben namelijk nog geen 70, dat duurt nog 3 jaar!
Het is lief van de supermarkten dat ze een speciaal seniorenuurtje hebben ingesteld. Het personeel moet hiervoor extra vroeg het bed uit en ze maken al zo veel uren in deze crisis!
De medewerkers van supermarkten en alle bezorgers doen fantastisch werk. Waar zouden we zijn zonder deze mensen die zorgen dat de voedselvoorziening uitstekend blijft?
Daarvoor alle lof!

Online bestellen dan maar?
Dat is tot nog toe heel lastig. Ik zou over ongeveer een week willen bestellen. Maar als ik kijk naar de site van AH, is er nooit een gaatje! Geen enkel, alles is vol t/m 18 april, dat is een week na Pasen! Ik blijf het proberen en anders zoek ik naar andere oplossingen om boodschappen binnen te krijgen.
Ik kan een beroep doen op mijn kinderen en ook hebben verschillende buren aangeboden om boodschappen voor mij te halen.
Komt goed!

Mocht jij niemand hebben die boodschappen voor je kan halen en je kunt niet zelf naar de winkel. En niet genoeg boodschappen t/m half april,  bel dan met de Rode Kruis Hulplijn (070-4455 888)
Daar zitten vrijwilligers die je kunnen helpen, of die je kunnen verwijzen.
En denk er aan: geef je pinpas niet af! Ook in deze tijden zijn oplichters actief. 

53 opmerkingen:

 1. We moeten met z'n allen de tering naar de nering zetten. En als dat betekent dat je 1 keertje in een week of zo vroeg je bed uit moet, zodat je je boodschapjes in huis kan halen, zou ik verwachten dat de meeste 70plussers dat zouden waarderen. Terecht alle lof voor het personeel dat voor deze maatregel opdraait, want hun hoofdkantoor heeft dit besloten, en het personeel voert het uit. Werkende in een winkel had ik gehoopt op veel verder gaande maatregelen gisterenavond. Ik lees overal "ik houd me aan de richtlijnen, anderen niet", maar blijkbaar krijgen wij dan vooral die "anderen" in de winkel. Gek genoeg zag ik gisteren dat klanten wel ten opzichte van elkaar die 1,5 meter afstand houden, maar naar ons personeel totaal niet. En als je dan vriendelijk vraagt of de klant het contante geld op de kassaband wil leggen in plaats van in je hand geven, krijg je ronduit asociale opmerkingen. Waarom is er zo weinig begrip?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben je niet bang dat je besmet raakt op je werk? Ik zou het absoluut vreselijk vinden. Ik kom nu nauwelijks in de winkel.

   Verwijderen
  2. Ik zou ook gedacht hebben dat veel ouderen de speciale openingstijd op prijs zouden stellen maar ook ik lees alleen maar gemopper.
   Het voordeel is: schone winkel
   produkten zijn aangevuld
   minder mensen in de winkel
   Als ik (70+) in de supermarkt kom draag ik plastic handschoenen en thuis ontsmet ik de buitenkant van de verpakkingen zoveel mogelijk. Ik loop met een boog om andere klanten heen en blijf zover mogelijk van de caissière vandaan.
   Angst is een slechte raadgever, voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast (dat zei mijn, inmiddels overleden, vader altijd als ik ergens bang voor was)

   Verwijderen
  3. Je hebt helemaal gelijk Anja! Meer respect en privileges voor de werkenden!
   Als het probleem is voor ouderen dat zij een keertje vroeg uit bed moeten om hun eigen gezondheid te beschermen, hebben we ze wel heel erg verwend als vip-burger. De maatregelen zijn toch voornamelijk om hun te beschermen? Mag er ook iets terug van hun verwacht worden? Mijn man van 60 is vanmorgen ook al weer om 6 uur vertrokken om de maatschappij draaiende te houden. Het wordt tijd dat we de werkenden speciale privileges gaan geven voor boodschappen doen e.d.
   Als ik in de normale omstandigheden voordat ik naar mijn werk ga een afspraak met de huisarts wil maken, is dat altijd erg lastig omdat de ouderen en mensen met chronische ziekten graag vroeg gaan volgens de assistente en hun afspraken daar al ver van tevoren op plannen.Hebben zij wel iets over voor anderen? Dit gaat natuurlijk niet op voor iedereen , maar toch wel iets om over na te denken lijkt me.

   Verwijderen
 2. Als vroege vogel denk ik er aan,om van dat ouderenuurtje gebruik te gaan maken,als het hier in het dorp ook is. Na het hond uitlaten even eten en dan naar de winkel in joggingpak. Echt aankleden e.d. komt later wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is een goed initiatief, dat ouderenuurtje, hoewel het heel vroeg in de ochtend is.

  Wat ik zelf nog beter zou vinden, is om ouderen voorrang te geven bij online boodschappen bestellen bij de supermarkt zodat zij zelf een tijdstip kunnen kiezen waarop de boodschappen bezorgd worden. En de leeftijdsgrens leggen bij 65 jaar, de oorspronkelijke pensioenleeftijd.

  Wat mij afgelopen weekend ontzettend raakte, was een oudere man in de supermarkt die mij vroeg om voor hem een pak toiletpapier met vier rollen te pakken omdat hij zelf niet bij de bovenste plank kon. Ik vroeg of hij niet minstens twee pakken wilde, maar dat hoefde niet van hem. Dit vond ik zo ontzettend lief, waarschijnlijk wilde die man dat niemand mis zou grijpen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eerlijk gezegd zou ik het gek vinden om ouderen voorrang te geven. Ik heb bijvoorbeeld een zus die op het moment 12 uur per dag, 7 dagen per week, in een laboratorium werkt aan een vaccin. Zij grijpt nu al anderhalve week naast allerlei boodschappen. En zo zijn er vast legio voorbeelden van nog veel meer situaties.

   Verwijderen
  2. Het gaat niet om het misgrijpen, maar om de ouderen een kans te geven niet besmet te raken.

   Verwijderen
  3. Voor mijn hardwerkende zus gaat het wél om misgrijpen.

   Verwijderen
 4. 1 keer vroeg opstaan in ruil voor eten..ik doe het. Hier mag ook de zorg en risicogroepen tussen 7 en 8.

  Met honger slapen is veel moeilijker dan boodschappen doen met slaap.

  Als je trouwens 18 april de boel bezorgd wil hebben moet je wel nu bestellen..op de 17e is het waarschijnlijk al eind april bezorgen.

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alles zit vol, ook 18 april en na 18 april is nog niet opengezet. Dus er is helemaal geen mogelijkheid om te bestellen.
   Ik zit er hard over te denken om inderdaad 1 keer per week vroeg op te staan en rond 8 uur in de winkel te zijn.
   Ik houd zo van boodschappen doen en in een rustige winkel, met handschoenen aan kan mij niet zo veel gebeuren, denk ik.

   Verwijderen
  2. Behalve dan als je nog hoest, hè?

   Verwijderen
  3. Denk je niet dan die handschoenen schijnveiligheid bieden. Ook aan de handschoenen blijft virus zitten en als je dan per ongeluk je gezicht aanraakt, en hoe vaak doen we dat niet, loop je evengoed risico. Of als je ze niet op de goede manier uittrekt en weggooit. Mondkapjes en handschoenen gebruik wordt juist door de experts afgeraden. Handen wassen is vele malen beter. Ik ontsmet wel de boodschappenkar voordat ik hem gebruik voor de zekerheid. Gewoon met een tissue met een mix van dettol en alcohol. Sterkte allemaal met alle maatregelen. Ik ben trouwens wel van plan maar n keer vroeg op te staan, ben 70+ en ook niet gewend om voor 9.00 op te staan. Leon

   Verwijderen
  4. Handschoenen weggooien? Ik had ze willen wassen of tenminste 3 dagen dagen in de schuur willen laten liggen, zodat het virus niet meer op mij overgedragen kan worden. Een tochtje boodschappen doen zal ik zeker afronden door thuis uitgebreid mijn handen te wassen en dat na het opbergen van de boodschappen nogmaals te doen.

   Verwijderen
  5. Handschoenen moet je niet wassen. Mijn god, ergens houdt zuinigheid op. Die dingen vervang je, anders ga je je doel voorbij. Sowieso ken ik maar weinig leken die daarmee goed om weten te gaan en dan idd niet hun gezicht aanraken of wat dan ook.
   Beter was je gewoon goed je handen na het opruimen van de boodschappen.

   Verwijderen
  6. Mijn lekkere warme winterhandschoenen niet wassen? Ik zou niet weten waarom niet! Ik heb 4 paar liggen, om die weg te gooien na gebruik lijkt mij onzinnig! Gewoon wassen of in de schuur leggen om virusvrij te worden.

   Verwijderen
  7. Als jij het over met handschoenen boodschappen doen hebt gaat iedereen ervan uit dat de wegwerp bedoelt. Gewone zou je kunnen wassen maar trekt ze dan goed uit dwz binnenstebuiten afstropen. Maar nog steeds zie ik het nut er niet van in. Gewoon goed handenwassen. Leon

   Verwijderen
  8. Ik heb geen wegwerphandschoenen, die zou ik eerst in de supermarkt moeten kopen.

   Verwijderen
  9. Beschermende handschoenen kosten maar een paar cent en de exemplaren in de supermarkt misschien 10 cent (als ze nog te koop zijn). Ze zijn wel erg kwetsbaar. Gebruik dan ouderwetse huishoudhandschoenen die je voor het uittrekken goed met zeep wast. Al geeft dat ook geen garantie niet alsnog besmet te raken bij het uittrekken.
   Let wel goed op je handelingen die je verricht want na afloop moet je ook je bankpas wassen (hoe haal je die met winterhandschoenen uit je portemonnaie (?), de sleutels, de boodschappentas en de boodschappen zelf voor je ze in de koelkast zet (en na afloop het handvat van de koelkast).
   Ik zou zonder handschoenen gaan en bij binnenkomst jas ergens opbergen waar je voorlopig niet meer langskomt, heel goed m'n handen, nagels! en polsen wassen. Nagels kort geknipt houden en geen ringen, armbanden en horloges om. Net als in een ziekenhuis, alleen mag je daar ook geen nagellak dragen. Let erop dat je handen weer besmet kunnen worden bij het aanraken van de boodschappen als je dat daarna gaat doen.
   Niet grappig of zeikerig bedoeld, alleen om aan te geven dat je je heel bewust moet zijn van je handelingen (en goed je handen moet wassen).

   Verwijderen
 5. Zou het wat zijn als elke dag in elke supermarkt tussen 10.00 en 11.00 uitsluitend ouderen welkom zijn.
  Anja, Kort door de bocht om te vinden dat iedereen zich maar moet aanpassen en heb je het over 70 plussers. Door maatregelen van onze regering, leven veel echt ouderen nog zelfstandig. Deze mensen moeten dan om 6 uur opstaan en om 7 uur al in de winkel zijn. Voor 80 90 jarigen kan dat echt een brug te ver zijn. En die komen dan toch later naar de winkels. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. tussen 10 en 11 is toch voor het winkelpersoneel onuitvoerbaar!
   Winkels zijn 8h open, dus er lopen al mensen. alsof die na een bel of omroeptijd zich naar de uitgang haastten. Utopie.
   En idd winkelpersoneel moet het uitvoeren, maar geloof mij, hoofdkantoren zitten niet stil hoor! En ook echt niet allemaal thuis!!

   respect vh personeel. gewoon door vriendelijk te blijven en afstand te houden!

   Verwijderen
  2. ...en bovendien zit je dan weer met halflege schappen!
   Mijn bewondering gaat niet alleen uit naar de mensen in de zorg, reinigingsdienst, politie etc. maar ook en vooral naar de mensen in de supermarkt!

   Verwijderen
  3. @Janne, ik weet niet hoe het op dit moment is bij onze blauwe winkel maar normaal gesproken wordt deze pas na 13.00 en soms zelfs 14.00 uur bevoorraad en dus ook aangevuld. Ik ga dus pas na 14.00 uur meestal om niet constant mis te grijpen en dus weer terug te moeten.

   Verwijderen
 6. Ik vond het ook een mooi initiatief van de supermarkten, maar vroeg is het inderdaad wel. Fijn dat je mensen om je heen hebt die eventueel voor jou boodschappen kunnen halen. Ik hoorde ook dat online bestellen nu veel te lang duurt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gelukkig mogen we wel later en is er nog geen leeftijdcontrole aan de ingang.
  Met gewrichtsklachten duurt het wel een uurtje voor ik tot meer dan koffiedrinken in staat ben.
  Bij de lidel staan wel mooie plexischermen voor de cassiere maar als je de boodschappen staat in te pakken en zij dan constant aan het praten is met haar collega die stukje achter mij staat is het geen bescherming voor mij meer. Toen ik daar een opmerking over maakte keek ze me nogal vreemd aan, er wordt gewoon niet nagedacht over gedrag.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben blij met het ouderenuurtje en het vroege opstaan is voor mij geen probleem. Blijf er gebruik van maken en loop graag met een grote boog om de vakkenvullers heen. Heb veel respect voor het personeel. José 75 jaar

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij wonen in de randstad, in een dorp met 11000 inwoners, dus ook niet piepklein. We kunnen rechtstreeks bij de supermarkt in het dorp bestellen.
  Levertijd is 1 of 2 dagen. Is dat verder nergens mogelijk?
  Ik ken een oudere dame van 80 jaar en zij geeft haar bestelling telefonisch door, omdat ze het online bestellen lastig vindt. Kan dit verder nergens?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat kan hier op Tholen ook, er is zelf per dorp een speciaal telefoonnummer die dat regelt, maar zijn allemaal kleine dorpjes en dan kan dat makkelijker dan in grotere steden denk ik

   Verwijderen
 10. Hier een zoon die in de supermarkt werkt. Sinds het HBO bijna plat ligt werkt hij elke dag meer dan 10 uur. Toevallig gisteren voor het eerst een dag vrij sinds het begin van de maatregelen. Als ik hoor hoe hij zich ergert aan de klanten die over hem heenhangen om even iets te pakken, kan ik hem alleen maar gelijk geven. Hij spreekt gezinnen erop aan dat ze alleen moeten komen en niet met het hele gezin. Hij zet groepen kinderen naar buiten en zegt dat er maar 1 kind de snoepjes moet kopen die ze nodig hebben voor tijdens hun voetballen. Ouderen die boos zijn dat de koffietafel is weggepakt want waar moeten ze nu even gezellig bijkletsen. Hij zegt het is niet 1 groep maar allerlei soorten en leeftijden van mensen die zich niet aan de regels houden. Ik hoop alleen maar dat hij dadelijk niet ziek word doordat hij besmet wordt door een van die mensen.
  Ook bij hun een ouderen uurtje maar er word geen rekening gehouden dat zij dan ook een uur eerder moeten beginnen en dus in de middag een uur eerder stoppen, waardoor de midddagplanning weer in de soep loopt.
  Waarom kunnen we niet allemaal een beetje rekening houden met elkaar?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zoon moet niet besmet raken om andere klanten niet te besmetten. De kans dat hij ziek wordt is niet heel groot, als hij geen chronisch zieke is.
   In Amsterdam stonden de vakkenvullers afgelopen vrijdagochtend om 8.30 uur gezellig samen in het gangpad te kletsen met om hun heen de voorraad. De hele koelafdeling was niet veilig te bereiken maar de vakken lagen wel behoorlijk vol.

   Verwijderen
  2. Bij ons ook alle leeftijden die zich niet aan de richtlijnen houden. En dus gaan er vanaf morgen extra maatregelen gelden, zoals een beveiliger voor de deur die maximaal X aantal klanten binnen laat, 1 per verplichte winkelwagen. De oproep is echt: kom alleen naar de winkel, pak wat je nodig hebt, en reken af, en houd gedurende al die tijd die anderhalve meter afstand tot iedereen! Vanaf morgen mogen we handschoenen dragen (die we dan wel toevallig zelf moeten hebben, want we moeten ze als filiaal zelf bestellen en krijgen ze dan over anderhalve week uitgeleverd!). We krijgen producten niet uitgeleverd, omdat onze leverancier ze niet ontvangt vanuit bijvoorbeeld China. Nou, mensen gaan uit hun dak als hun bestelde bijzettafeltje niet op tijd kan worden uitgeleverd! Lekker belangrijk. Een beetje rekening houden met elkaar, dat zou inderdaad fijn zijn, maar in de afgelopen anderhalve week heb ik helaas vooral "ikke, ikke, ikke" meegemaakt bij klanten.

   Verwijderen
 11. Het is een goed initiatief, het ouderenuurtje en gezien de gezondheid van Aaf zou ik denken: maak daar (ook nu je iets onder die grens zit) gewoon gebruik van. Waarom zou je eigenwijs zijn als iedereen probeert mee te denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Is het zo erg om 1 keer in de week vroeg op te staan. Ben heel blij met dit vroege uur om te boodschappen doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In een eerdere reactie schreef ik al dat ik van plan ben om deze week een keer vroeg boodschappen te doen. Ik ga er gewoon mijn wekker voor zetten.
   Ik ben rond elf uur langs de supermarkten in de wijk gefietst, en heb was ongelooflijk rustig, maar een kwart van de parkeerplaatsen was bezet. Ik heb er vertrouwen in dat ik rustig boodschappen kan doen tussen 8:00 en 9:00 uur 's ochtends.

   Verwijderen
  2. Tja, het is niet eens dat hele vroege opstaan... maar veel ouderen hebben een uur of wat nodig om überhaupt op gang te komen. Artrose, andere kwalen. Ik ben er momenteel meestal om 9 uur en dan is het ook nog heerlijk rustig (een binnenstads-supermarkt).

   Verwijderen
  3. Hoesten = thuis blijven, Aaf. Dat geldt ook voor eigenwijze gepensioneerden zoals jij.

   Verwijderen
  4. @anoniem: wees gerust, ik hoest niet meer. Met hoest zou ik niet naar de supermarkt gaan, alleen al om anderen niet bang te maken door mijn verkoudheid.

   Verwijderen
  5. Nou zeg anoniem... Een supermarkt met heel veel mensen in gaan is heel iets anders dan in totale afzondering een rondje fietsen. Dat snapt Aaf toch ook wel?!

   Verwijderen
 13. Het ouderenuurtje werd eerder al in Zweden ingevoerd, daar hoorde ik uitsluitend positieve reacties. Niemand zeurde over "wat vroeg".
  Toen kwam Nederland ermee...

  Voor de avond/nachtmensen: gewoon lekker doorhalen, afsluitend de boodschappen en dan rol je om 8uur je bed in ;)

  Leesgraag

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Als het uurtje er komt is het een maatschappelijke plicht van de ouderen ( die de mogelijkheid hebben) om er gebruik van te maken. Anders maar weer gauw afschaffen, de druk op het winkelpersoneel is groot genoeg momenteel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat uurtje dat is er al, vanaf gisteren.
   Maatschappelijke plicht vind ik erg ver gaan! Ik vind dat gezonde ouderen ook best op andere, wat drukkere, tijden mogen komen.

   Verwijderen
  2. Het is niet zo dat ouderen niet op andere tijden mogen komen. Dit is bedoeld om ouderen de kans te geven om op een rustig moment, met gevulde schappen, hun boodschappen te doen.

   Verwijderen
 15. Ik werk bij ah,vond het vroeg voor de ouderen, maar er kwamen toch zeker een 30 tal en wij hebben geen extra grote winkel. Personeel hoeft niet zoveel vroeger te werken.Wij zijn al vroeg aanwezig. Vaak ruim voor openingstijd. Dus het is wel relaxt.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik vind tussen 07.00 en 08.00 ook belachelijk.
  Er zijn heel veel die dan thuiszorg krijgen rond dat tijdstip.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Sorry ik vind toch dat je een beetje loopt te zeuren. Te vroeg?? Ik werk in de wijkverpleging. Ik loop al weken toiletpapier mis omdat er niets meer is als ik uit mijn werk kom. Zelfs al ik avonddienst gehad zou hebben zou ik 6 uur opstaan als er zo;n uurtje voor mij geregeld zou zijn. Ik zou ontzettend blij ermee zijn. Een aantal dagen geleden schrijf je over de giga voorraad die heb in huis, nu zeur je dat het te vroeg is om uit je bed te komen. Ik vind dat jij helemaal niet te klagen hebt!!!! Ik werk iedere dag met zieke mensen zonder bescherming, wij zouden zo'n uurtje moeten hebben zodat wij de mensen niet aansteken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies!!

   De ouderen worden in dit land nog eens doodgknuffeld, terwijl een ander buffelt!

   Verwijderen
  2. Deze oudere (70+) wordt zeker niet doodgeknuffeld. Mijn alleenstaande oudere broer en mijn beste vriendin, beide COPD-patiënten en nu snipverkouden, mogen niet naar de supermarkt en apotheek. Dus ik doe alles momenteel in drievoud. Geen kinderen in de buurt die bij kunnen springen.
   Ik klaag niet ik constateer.

   Verwijderen
  3. Ouderen doodgeknuffeld? Het aanbod aan aangepaste huisvesting laat zeer te wensen over en de eenzaamheid slaat met deze coronacrisis keihard toe.
   Pensioenen worden al jaren niet geïndexeerd en jij hebt het over doodknuffelen?
   Ik snap dat mensen zoals anoniem van 24 maart 17:47 uur keihard moeten werken en dat dit niet gemakkelijk is. Ook mensen die hard werken in de zorg kunnen gewoon een mooie noodvoorraad hebben, zodat ze voor een maand of twee genoeg toiletpapier of wat dan ook hebben.
   Ik had als werkende alleenstaande ouder ook altijd een flinke noodvoorraad voor "je weet maar nooit"

   Verwijderen
 18. Ik vind het ook een hoop gezeur dat het te vroeg zou zijn want de ouderen hebben de hele dag toch niets te doen. Ze mogen blij zijn dat er zoiets geregeld wordt voor ze en het valt me op dat het ook de ouderen degenen zijn die het minste afstand bewaren in de winkels . Een aparte tijd voor de mensen die de boel nu draaiende houden in Nederland lijkt me veel meer op zijn plaats.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ja, da's een belachelijk uur hé! et alsof oudere mensen allemaal om 6 uur opstaan. Mijn moeder is een late vogel hoor, die krijg je voor een uur of 11 niet de deur uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. En hoe moet het als je 60 bent en ivm mijn chronische aandoening medicijnen gebruik die mijn afweer totaal afbreekt?Ik kom niet op die tijd mijn bed uit want dat lukt niet

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.