woensdag 25 maart 2020

Is deze ellende ook nog ergens goed voor?

Een zware tijd met veel ellende

Voor veel mensen is deze crisis een enorme financiële schadepost. Beleggers zijn handenvol geld kwijtgeraakt, mensen worden ontslagen omdat er geen werk meer is, tijdelijke contracten worden niet verlengd. ZZP-er krijgen minder opdrachten of raken klanten kwijt. Voedselbanken krijgen te weinig eten binnen waardoor klanten magere, uitgedunde pakketten krijgen.
Het valt voor veel mensen echt niet mee!

Ik wil ook de ouders van kinderen niet vergeten. Kinderen zijn nu hele dagen thuis, ook mijn driejarige kleinkinderen. Ze missen hun kinderdagverblijf, de andere kindjes en de juffen. "Mijn" kleintjes wonen dicht bij elkaar en spelen daarom veel samen, maar ook veel meer samenspelen dan anders is vreemd. Mijn kleinzoon vond dat zijn nichtje nu maar weer naar huis moest.
Kinderen moeten bezig gehouden worden en lessen krijgen en ondertussen moeten ouders ook nog werken. Vaak kan dat heel goed digitaal, maar ook dat is anders als gewoon op de werkvloer, zeker met een aantal kinderen in huis.

En al die mensen die overlijden aan de ziekte. Het zijn er meer dan anders bij een seizoensgriep en alles rond het overlijden is anders. Er is weinig tot geen bezoek mogelijk en een uitvaartdienst mag maximaal 30 mensen tellen. Dat is niet veel!
Zwaar allemaal!

Voordeel

Voordeel is wel, dat je weinig geld kunt uitgeven. Veel winkels zijn dicht. Geen etentjes hier en etentjes daar. Voor mij minder impulsaankopen in de supermarkt. Geen luxe broodjes of luxe andere voeding. Geen plantjes bij bloemist of supermarkt.
Ik denk dat ik minder geld uitgeef dan normaal, voor mij geen 35 euro boodschappen in de week, maar waarschijnlijk 25 euro per week.
Uit eten gaan deed ik maar heel weinig, maar dat is nu helemaal niet mogelijk! Je kunt wel eten bestellen, maar dat deed ik nooit en nu dus ook niet.
Veel mensen werken thuis, dat betekent minder reiskosten, geen benzinekosten. Ook dat is een besparing.
Ook een groot voordeel: minder CO2 uitstoot omdat er vrijwel niet meer gevlogen wordt en het OV gehalveerd is en er ook veel minder auto's op de weg zijn.

Zijn er volgens jou meer voordelen aan de coronacrisis?

46 opmerkingen:

 1. Ik vraag mij serieus af: waar haal je het vandaan. Voordelen aan de Corons crisis?
  Een erg misplaatste vraag. Zeker voor de mensen die een dierbaar familielid moeten mussen, en niet als familie kunnen rouwen en afscheid nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mee eens. Zo'n verlies is heftig en dan niet kunnen rouwen. En jij vraagt naar voordelen?

   Verwijderen
  2. Het zoeken naar lichtpuntjes in deze situaties doet toch niets af aan de verdrietige kant ervan?
   Ik ben blij met mensen die mij hier op wijzen, heb er persoonlijk echt steun aan.

   Verwijderen
 2. Er zullen vast nog wel meer voordelen zijn maar die wegen totaal niet op tegen deze misère waarin iedereen mee te maken heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik had het er van de week met mijn zwager (digitaal) over.

  Juist nu blijkt dat meer mensen dan gedacht goed thuis kunnen werken is het wellicht een idee, als straks alle ellende over is, in het belang van de Co2 uitstoot, maar ook de vele files, om mensen wat meer vanuit huis te laten werken.

  Bijvoorbeeld 2 dagen thuis, 3 dagen op kantoor.
  Dat scheelt veel in uitstoot, veel in files, en je geeft mensen vrijheid, maar ze hebben nog wel het sociale van op de werkvloer zijn.

  Ik werk zelf al jaren een deel vanuit huis.
  Eind vorig jaar was dat fulltime ivm mijn fysieke gezondheid, en dat laatste is echt absoluut niet leuk, ook al denken veel mensen dat het super leuk is dagelijks vanuit huis te werken. Je mist echt de contacten, skype is toch niet hetzelfde.
  Nu werk ik, door deze situatie, ook weer volledig vanuit huis, maar voor dat deze crisis begon was al afgesproken dat ik ongeveer 50/50 zou doen.
  Het geeft toch een bepaalde vorm van rust.

  Dus wellicht zullen bedrijven nu inzien, dat als ze mensen die vrijheid geven, dat er ook gewoon goed en hard gewerkt kan worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik werk ook vanuit huis, maar merk wel dat vele zaken gewoon niet werken op afstand. en ook de productiviteit is echt lager. dat de kinderen thuis zijn speelt mee maar ik werk vaak savonds bij dus dat zou dat op moeten heffen. doet het echter niet.

   in sommige gemeenten is het overigend 15 pers per uitvaart. wel met de mogelijkheid tot videobellen.

   En alle "voordelen" halen het inderdaad niet bij de misere die dit voor ondernemers, niet alleem zzprs met zich meebrengt.
   salarisbetalingen gaan gewoon door maar opdrachten zijn meer dan gehalveerd. als je 80man personeel hebt.... niet te doen.

   Verwijderen
  2. Dat is dan wel heel vervelend dat niet alle werkt.

   Ik werk zelf in de IT, en voor al onze 90+ IT-ers werkt alles prima, maar we hebben het de laatste week ook gerealiseerd voor al het andere kantoor personeel, die inderdaad wel tegen wat dingen aanliepen.

   Ik heb geen kinderen thuis, en ik kan me voorstellen dat je nu minder productief bent nu de kinderen thuis zijn.
   Maar als ik van mezelf uit ga, in de normale situatie, ik doe dan veel meer op een dag dat ik thuis werk, dan als ik op kantoor werk.

   Ik word daar veel meer door gebruikers/collega's afgeleid.

   Mijn productiviteit is dus juist hoger dan op kantoor.

   Bij ons is overigens nu wel gezegd, nu de situatie even anders is, dat ze liever hebben dat we 6 uur werken, en ons een aantal uur laten afleiden door kinderen of wat dan ook.

   Dit juist omdat ze weten dat de valkuil is dat mensen eerder 10 uur vanuit huis werken dan 8 uur.
   Vooral nu een valkuil gezien ik in 1 van de vitale branches werk, dus ze willen dat iedereen zo gezond mogelijk blijft.

   Verwijderen
  3. Thuiswerken nu...iedereen is uit zijn doen, je bent oude, kok, leerkracht, schoonmaker en werkende. Dan maar s avonds als je moe bent aan het einde van een lange, drukke, vreemde dag.
   Thuiswerken zoals het er vroeger uitzag. Iedereen de deur uit. Laptop open en gaan. Misschien even een wasje aanzetten, even een doekje over je aanrecht en de tafel leeg en schoon, vaatwasser aan.
   Nu videobellen, overleggen per telefoon.
   Vroeger overleggen en vergaderen op het werk, meters maken thuis.

   Verwijderen
 4. Ik denk dat we als alles voorbij is, veel meer kunnen genieten val onze vrijheid. Dan kunnen we weer naar manifestaties, dan kunnen we weer alles doen wat we gewend waren.
  Wat een weelde eigenlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik probeer ook de goede kanten te zien (bijna geen verkeer, schonere lucht, beetje back to the fifties, kinderen die leren waar de stofzuiger staan én hoe je 'm gebruikt...). We hebben een huis met een tuin, da's ook rijkdom in deze tijd.

  Maar eerlijk gezegd lukt het me toch niet zo om we van te genieten met alle ellende en stress. Alle opdrachten van de man (die kostwinner is) zijn gecanceld, een week voor zijn drukste week van het jaar. In september is het volgende werkseizoen - als dat doorgaat.

  Op dit moment zijn we bezig om alle kosten te schrappen die we kunnen schrappen.

  We maken ons zorgen om onze ouders die nog steeds veel op pad zijn. Zelf zitten we ondertussen thuis omdat we allemaal verkouden zijn.

  Fijn dat je minder uitgeeft en zo, maar het is denk ik goed om te beseffen dat heel veel hardwerkende ondernemers het op dit moment slechter hebben dan mensen met een uitkering. Mensen zitten huilend aan de telefoon omdat alle gasten hebben geannuleerd.

  Opdrachten zijn in veel gevallen niet gehalveerd. Ze zijn weg!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind het jammer dat je het niet kopen van bloemen en planten als een voordeel benoemt. We hebben een hortensiakwekerij. Een kleine familiebedrijf. Ik ben heel bang voor een faillissement. En met deze onzekerheid leven in Nederland tienduizenden ondernemers. Ook omdat alle export is weggevallen. Onze welvaart in Nederland is op export gebaseerd. De sierteelt in Nederland is goed voor 6,7 % van de export. Ook de veilingmedewerkers en toeleveringsbedrijven worden getroffen. En dan nog horeca, winkels, evenementen. Prima, als je zuinig wilt leven maar je begrijpt misschien dat je opmerking me erg raakt.

  Elly

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Elly wat naar om te horen,wij hebben juist wel planten gekocht en 2 hortensias want die hebben in de zomer de 40 graden niet overleefd.
   En bekenden en buren ook,we zijn naar de plaatselijke plantenzaak gegaan want die
   hele grote vond/vind ik veel te druk.
   Is het een idee om een breder assortiment op te zetten?
   Het is prachtig weer en veel mensen werken in de tuin en willen de boel wat opvrolijken?
   Sterkte in ieder geval!

   Verwijderen
  2. wat denk je van de bouw? die krijgen dit jaar klap na klap en als je dan ook nog werk in europa hebt waar ze de grenzen sluiten....

   Verwijderen
  3. Sterkte Elly, het zijn hele zware tijden voor ondernemers.

   Verwijderen
 7. Hier ook zorgen om ouders, die lekker met de caravan naar een camping in het Zuiden willen. Totaal niet doordrongen van de ernst, want "in de oorlog leefden we ook door"....zucht.Nog hardnekkiger en dwarser dan pubers.
  Ik vind het te vroeg voor het zoeken naar "voordeel van corona"...al zie ik echt wel mooie initiatieven. Ik hoop dat voor de kinderen die normaal al ziek thuiszitten het internetles krijgen door kan gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Aaf vraagt heel duidelijk of er naast deze ellende ook nog iets positiefs is te noemen. We zijn het allemaal met elkaar eens dat het verschrikkelijk is en nog lang verschrikkelijke gevolgen zal hebben voor iedereen. Maar zij geeft ook aan dat het mogelijk is om iets positiefs uit deze crisis te halen valt, hoe klein dan ook. Ik maak me bijvoorbeeld zorgen om al mijn studenten die zonder hun bijbaantjes in financiële problemen komen en niet goed in staat zijn om zelfstandig te studeren. Ook maak ik me zorgen om jonge kinderen waarvan de ouders het onderwijs niet kunnen aanbieden/sturen en om gezinnen waar huiselijk geweld nu toeneemt. Iets positief is dan lastig te benoemen maar ik denk dan meteen aan alle initiatieven waarbij mensen andere mensen steunen en helpen met activiteiten ,maar ook met geld. Meer betrokkenheid en meer aandacht voor je naasten is iets positiefs vind ik!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. In India zitten sinds vanochtend 1.5 miljard in lockdown. Ik voorspel dat er meer doden gaan vallen door hongersnood (einde van het jaar) geweldsmisdrijven en door ziekten die veroorzaakt worden, omdat veel te veel mensen nu binnenshuis moeten blijven en elkaar daardoor besmetten. Weinig toegang tot water en sanitair en gezonde buitenlucht.
  In Griekenland zitten de kampen vol met mensen die door willen naar Europa, geen water, geen voorzieningen. Ze zijn afgeschermd van de Griekse eiland bewoners. Lees opgesloten in het kamp. Of daar gelukszoekers of vluchtelingen zitten wil ik buiten blijven, feit is dat als daar corona uitbreekt er geen redden meer aan is.
  Ik voorzie nu wereld wijd heel veel bedrijven die failliet gaan. Gewassen die nu niet verkocht worden, daarvan hebben we straks tekorten.. kortom de wereld gaat terug naar de middeleeuwen. Deze crisis wordt niet meer opgelost met wat extra biljoenen..

  Ik heb gisteren bij de plaatselijke bloemist 5 bossen tulpen gekocht en heb 1 bos gehouden en de rest uitgedeeld.. zuinig zijn is leuk, als alles om je heen failliet gaat is er niks meer aan. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Bieke

   Ik neem Aaf niets kwalijk. Maar dit zijn extreem moeilijke tijden. Ook voor ondernemers en hun werknemers. Wij hebben ook 5 personeelsleden. Die hebben ook gezinnen,een ouder in een verpleeghuis, een puber die geen eindexamen mag doen, een partner in de zorg.

   Ik wens iedereen veel sterkte en een goede gezondheid,

   Elly

   Verwijderen
  2. Elly, ik wens jullie samen met jullie werknemers heel veel sterkte, en hoop dat het familiebedrijf mag overleven, en er een goede toekomst is voor het bedrijf. Voor alle lezers wens ik gezondheid, en respect voor elkaar. Ik begrijp hoe Aaf het bedoelde, maar begrijp ook heel goed dat die vraag bij mensen verkeerd valt. En ik vrees dat alle "positieve" zaken die nu wellicht te noemen zijn, bijvoorbeeld elkaar helpen waar en hoe dat kan, weer heel snel verlaten wordt, als we ooit van het Corona af zijn. Dan gaan we weer terug in de ratrace, misschien nog wel erger, omdat er veel her-opgebouwd moet worden.

   Verwijderen
 10. Een voordeel dan, geen vliegtuigstrepen in de lucht..in jaren niet zulke mooie luchten gezien. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze opmerking vind ik zo niet passen bij je stukje daarboven. geen strepen in de lucht betekend dus dat er niet gevlogen wordt. Tuurlijk vd lucht is het mooi, maar daardoor is ned miss nog wel de meeste inkomsten kwijt. export en hoeveel mensen denk je dat er eten van schiphol? winkels daar, vliegpersoneel, administratief personeel, horeca, koffergooiers, electriciens, bouwbedrijven. en ga zo maar door.

   Verwijderen
  2. oh en aaf wil je even bedanken dat zoveel mensen hun hart hier even kunnen luchten. respectvol.
   dat is soms best fijn gezien je thuis niet constant over corona wilt praten maar wel je zorgen wilt uiten.

   Verwijderen
 11. Ik was al van plan om in mei planten voor in de tuin online te bestellen, vooraf te betalen en op de oprit te laten neerzetten. Als nu meer mesen dit zouden gaan doen, blijft het veilig voor iedereen. Steunen we de kwekers en tuin bedrijven en hebben we als troost in deze tijden bloemen en planten om naar te kijken en te verzorgen. Ik zelf zie geen enkel voordeel aan deze tijd, onbezorgd genieten van iets kan ik niet en in de bevolking is veel angst, verdriet en bezorgdheid hoe dit alles gaat eindigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik denk dat je voordeel moet veranderen in....wat hebben we hier als maatschappij van geleerd.
  Lianne

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Voordelen klinkt wat onbeholpen, afgezet tegen de ellende. Maar lichtpuntjes zijn er zeker en die mag je benoemen. Een intenser besef van wat echt belangrijk is, en van hoe goed de meesten van ons het hebben. Voor mensen die gevoelig zijn voor sociale druk om te consumeren, valt die druk voor een groot deel weg. Bedrijven die met wat aanpassingen mondkapjes kunnen fabriceren, of beademingsmachines. Die creativiteit - die deels zeer noodgewongen is! - die boven komt drijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Beetje tegenstrijdig dat je benoemt dat het zo erg is dat allerlei bedrijven minder klanten krijgen en aan de kant zegt dat het een voordeel is dat je lekker weinig geld kunt uitgeven.
  Juist nu zou het belangrijk om juist wél dat plantje te kopen of een keertje eten te bestellen, zodat ook die bedrijven door kunnen gaan en geen personeel hoeven te ontslaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Een voordeel ... meer gaan denken aan de medemens. Misschien eens gaan bedenken hoe we het geld dat we nu "uitsparen" kunnen delen met de mensen die het echt nodig hebben. ... er moet altijd wel een goed doel zijn dat je aanspreekt ! of gewoon doneren aan de voedselbank om mensen in eigen gemeente te ondersteunen want de komende tijd er zullen veel meer mensen komen die hier gebruik van zullen moeten maken. ik heb beide gedaan Rode Kruis en voedselbank.
  In t najaar werd er gemopperd dat de de postzegels zo duur werden en werd er geadviseerd extra zegels in te slaan. Die komen nu mooi van pas om gehoor te geven aan de diverse oproepen om Kaarten te sturen met de postzegels die er ingeslagen zijn om een paar cent te besparen. Ik zelf had bijvoorbeeld nog postzegels liggen van mijn moeder die 2 jaar geleden overleed . Ze kwamen nu mooi van pas. Er zijn zat medemensen die alleen wonen en weinig contacten hebben ... gewoon richten aan een bewoner van ....een plaatselijk verpleegtehuis oid
  Ik zie geen voordeel maar heb wel HOOP een VERWACHTING dat we eens leren waarderen wat we hebben en t gaan koesteren.
  Post nl waar zo op gemopperd werd is nu goed waard! En ik kan de man die ons uit de brand helpt niet eens een dikke zoen geven dat doordat hij doorwerkt wij kunnen doorleven!
  Bloemen bestellen bij een kweker om deze te ondersteunen kan alleen nog zolang de bezorgers hun werk blijven doen.

  Voor iedereen die op wat voor manier dan ook verliezen lijdt heel veel sterkte. En voor mensen die dierbaren verliezen en daar niet op de goede manier afscheid van kunnen nemen daar zijn gewoon geen woorden voor.....daar valt geen goeds aan te ontdekken dus voor deze mensen heel veel sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik merk zelf dat ik dankbaar ben voor dingen die eerst vanzelfsprekend waren. Ik hoop dat mensen beter gaan beseffen wat echt belangrijk is.
  Een familielid werkt op de IC, dus de ernst van corona is hier goed doorgekomen.
  Er komt een nachtmerrie op ons af en we zetten ons mentaal schrap voor het onbekende.

  Maar ik hoop vooral dat mensen gaan waarderen wat ze wel hebben, in plaats van meer te willen. Dat zou ik als winst zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Je kunt dit gewoon niet als een voordeel benoemen. Als minder geld uitgeven je gelukkig maakt, heb dan de discipline om minder geld uit te geven in goede tijden. Maar dat kun je nu gewoon geen voordeel noemen met alle mensen die het financieel zwaar hebben/krijgen.

  We zijn een zacht volkje geworden, wat altijd maar de bright side wil zien om verder te kunnen. Dit gaat nog lang duren, en daar moeten we gewoon onze schouders onder zetten. Deal with it

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Het feit dat je nu in deze crisis minder uitgeeft, kun je ook zien als een nadeel. Want de één zijn dood is de ander zijn brood. Alles hangt met alles samen. De uitgave die jij ziet als kostenpost, is voor de ander zijn verdienste. Wat jij ziet als voordeel, is juist in deze tijd een nadeel. Geen kleren kopen betekent, dat kledingwinkels failliet gaan en ga zo maar door. Ik was van plan om dit voorjaar de lamellen in de kamer te vervangen. Maar dat gaat even niet door. Want geen vreemde mensen in huis. Ik spaar geld uit, maar de verkoper mist een verdienste. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Mooi stukje! Ik probeer het ook te doen. Het is lekker rustig op straat, weinig vliegtuigoverlast.Extra genieten van de kleine dingen in het leven zoals narcissen en tulpen, het lekker koude zonnige weer, de hond en partner. Hiermee ontken ik de ellende van de situatie niet, ik probeer om deze rotperiode door te komen. Mezelf alleen richten op het nieuws zou zeer slecht voor mijn gezondheid zijn en ervoor kunnen zorgen dat ik de gezondheidzorg extra ga belasten.

  Mijn aanpak is het nieuws beperkt volgen, max een kwartier per dag, zoveel mogelijk uit de buurt van mensen blijven, genieten van de kleine dingen in het leven en proberen te ontspannen. Goed voor het immuunsysteem! Misty

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Voordeel vind ik dat, als ik naar Leeuwarden rijd om op bezoek te gaan bij mijn man, die daar op de IC aan de beademing ligt (geen corona, maar bacteriele longontsteking, bloedvergiftiging en klaplong) dat het op de weg zo rustig is.

  Groetjes Carla

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Carla, wat een moeilijke situatie voor jou en je man. Beiden heel veel sterkte, beterschap voor je man!

   Verwijderen
 22. Dank voor je blog, een om over na te denken en ook de reacties met allerlei emoties.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Helaas zie ik geen voordelen. Ik volg sinds decemeber intensief chemotraject en heb weinig tot geen weerstand. Mijn enige 'uitje' is mijn wekelijkse gang naar het ziekenhuis voor een chemo-infuus. Ik noem het nu zelfs een uitje omdat het even iets anders zien dan de bank in de woonkamer of mijn bed. Voor de rest zit ik in isolatie. Geen bezoek en alleen mijn man die 's avonds thuiskomt uit zijn werk. Het zijn barre tijden en ik hoop echt dat ons land er met zo weinig mogelijk schade doorkomt, maar daar lijkt het niet op, veel doden, veel materiële en waarschijnlijk ook veel psychische schade. Sorry Aaf, maar ik heb even niet de veerkracht om ook maar iets van voordelen te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In jouw situatie kan ik mij dat voorstellen! Het is al zwaar en dan komt de corona er nog bij!
   Een chemotraject sinds december is erg lang en uitputtend. Veel sterkte!

   Verwijderen
 24. Voor anoniem van 14.47, ik kan me voorstellen dat je er extra somber van wordt, als in u/jouw situatie ook sociaal contact nog eens minder wordt. Ik leef met u mee, en hoop dat het snel wat beter wordt allemaal. Groet, g

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik zie wel echte voordelen, die niets met geld te maken hebben. Natuur en milieu knappen er van op. De lucht is stukken schoner, weinig fijnstof meer. Dankzij het weinige verkeer op de weg. In Venetie is het water helder geworden, je kunt de vissen zien zwemmen. Dankzij het wegblijven van hordes toeristen. De constante smog in China is opgetrokken. Maar ik ben bang dat deze voordelen niet echt op waarde worden geschat. Na deze crisis gaan we op de oude voet door en verdwijnen de voordelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Denk dat je een vrij ongelukkige zin hebt gebruikt.

  Hoop dat niemand in zijn handen wrijft en blij is met deze pandemie en de voordelen die ze brengt. Wel om in de ellende toch nog lichtpuntjes te kunnen blijven zien. Hoe mensen naar elkaar omzien. Wat er echt toe doet uiteindelijk. Hoe hard mensen in de zorg nu moeten werken. Altijd al werkten. En dat dit weinig werd gewaardeerd. Tot we er allemaal mee te maken krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. voordeel? misschien beseffen we nu hoe afhankelijk we zijn van het buitenland ?
  dat we onze mondkapjes niet in nederland kunnen fabriceren,dat we op een bevolking van 17 miljoen maar 1150 i.c. plaatsen hebben en moeizaam kunnen uitbreiden omdat de benodigde spullen uit het buitenland moeten komen en die ze nu voor zich zelf houden .het enige voordeel die deze crisis heeft is de hoop dat de regering dit in de toekomst gaat verbeteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ik vind de mensen buiten veel vriendelijker tegen elkaar. Normaal word ik als hondenbezitter gegroet door anderen met een hond, maar nu groet iedereen die een ommetje maakt elkaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wij zijn heel afhankelijk van buitenland met een hele hoop artikelen, daar komen we nu goed achter. Ik denk dat je niet moet spreken van voordelen, maar van positieve veranderingen ten gevolge van het virus. Een van de veranderingen is voor mij wel het bewust zijn ook hoe intensief de lente binnenkomt, dankbaar zijn met het "normale" even heel hard mopperen toen een panty kapot ging, genieten van foto's van vriendinnen, de lucht die nu zo mooi is, dankbaar dat ik en mij partner zo goed met elkaar kunnen opschieten e.d. Verder is het gewoon een hele moeilijk tijd voor veel mensen en ook een hele harde tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ja zeker wel!
  De laatste klimaatpeilingen geven een groot verschil aan de er amper nog vliegverkeer is en bijna geen auto's op de weg.
  De boeren doen het zelfde wat ze altijd doen en dat geeft maar weer aan dat de stikstofcrisis niet door de boeren komt maar door het (vlieg)verkeer.
  Hopelijk laakt het kabinet dit ook op.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Waarom zou ik minder uitgeven? Ik moet gewoon nog eten en de hypotheek moet gewoon nog betaald. Het kostenplaatje is voor mij niet anders dan normaal.

  Winkelen gaat onverminderd door, online kun je alles bestellen van schoenen en kleding tot meubels, planten en bezorgmaaltijden. Thuisbezorgd draait een toptijd en bij de lokale mc donalds ontstaat hier een verkeersinfarct omdat iedereen door de McDrive gaat. Je moet je niet blindstaren op je eigen situatie.

  Voordelen zie ik niet. De economie gaat kapot door dit gebeuren en de belastingbetaler mag het gelag betalen. En niet alleen voor NL, ook de ECB gaat natuurlijk los straks om failliete landen weer wat lucht te geven met waardeloze bonds.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Tien dagen later (na de laatste reactie), en de situatie is nog erger, nog treuriger, nog nijpender.

  Corona & voordelen? Positieve gevolgen van de quasi ophokplicht zie ik wel:
  - het verkeerslawaai is zoveel minder dat ik niet meer 's ochtends om half zes mijn bed uit hoef om het raam dicht te doen om daarna nog even verder te kunnen slapen;
  - de buitenlucht is merkbaar schoner, ik adem makkelijker;
  - loop ik met mijn hond een laatste rondje, dan zie ik meer sterren te zien dan ooit tevoren;
  - toegenomen zelfkennis;
  - toegenomen dankbaarheid: om samen te wonen met een fijne partner, om in onze tuin te kunnen scharrelen, om altijd al thuis te werken en er dus aan gewend te zijn;
  - om te merken hoe loyaal en trouw onze opdrachtgevers en klanten zijn (wij zijn beiden zzp-er, in totaal verschillende beroepen);
  - ontberen doet waarderen, las ik ergens. Ik waardeer het weer eens opnieuw en sterker dat ik in een democratie leef, in een land waar je 24/7 stromend water hebt, en electriciteit, en gas (...) om je huis te verwarmen, waar internet altijd werkt en beschikbaar is en ongecensureerd.

  Hartelijke groet, Hemelblauw

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.