maandag 23 maart 2020

En toen had ik leuk vrijwilligerswerk gevonden en dan komt er een virus voorbij

Nou ja, voorbij, waarschijnlijk blijft het virus ons eindeloos plagen. Naar verwachting is er volgende zomer, in 2021, pas een vaccin.
Voordat alles plat ging, was ik in de bibliotheek in de wijk, en daar hing een briefje met de vermelding dat ze gastvrouwen/heren nodig hadden! Dat leek me leuk, hier in de wijk of in de aangrenzende wijk een aantal dagdelen per week in de bibliotheek werken! Mensen helpen met boeken uitzoeken, vragen beantwoorden etc.
Dit was de wervingstekst:

"Als gastvrouw of -heer ben jij hét gezicht voor onze bezoekers. Je ontvangt hen gastvrij en je beantwoordt allerlei vragen. Maak jij gemakkelijk contact, ben je flexibel, digitaal vaardig, zelfstandig en vind je het leuk om met mensen om te gaan? Dan zoeken we jou!

Wat ga je doen?
Als gastvrouw/-heer ontvang je onze bezoekers gastvrij en beantwoord je allerlei vragen. Je helpt bezoekers bij de uitleenautomaten, printers en computers en onze online catalogus. Je helpt bij het verwerken van boeken, ondersteunt bij allerlei activiteiten en zorgt ervoor dat de bibliotheek er tiptop uitziet. "

Je moet weten dat ik in een grijs verleden aan de bibliotheek- en documentatie academie heb gestudeerd. Ik ben voor bibliotheken opgeleid! Natuurlijk is mijn opleiding zwaar verouderd, mijn diploma is uit 1974, maar ik ben ondertussen toch ook wel met mijn tijd meegegaan, dus ik denk dat het voor mij een passend vrijwilligersfunctie is!
Dus ik heb mij opgegeven, verder zijn er nog geen stappen ondernomen, want vrijwel direct daarna ging alles plat.  De bibliotheek is tot nader orde gesloten.

17 opmerkingen:

 1. Dat is jammer Aaf. Aan de andere kant: wat in het vat zit verzuurt niet. We staan pas aan het begin van deze pandemie. In China komt de boel nu, na 2 1/2 maand weer in beweging. Ik hoop van harte dat dat hier ook zo gaat werken.

  Houd moed en blijf gezond!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zomer 2021 op zijn vroegst heb ik begrepen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. goed van je dat je vrijwilligers werk gaat doen,na deze crisis en als je gezond blijft,kan dat gewoon doorgaan.sterkte met thuis blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben dol op bibliotheken: in betere tijden bracht ik er altijd een middag per week door. Kranten en tijdschriften lezen, nieuwe aanwinsten bekijken, boeken uitzoeken.
  Je zult vast veel plezier aan het werk in de bibliotheek beleven!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Klinkt inderdaad als helemaal passend voor je. Heel leuk en hopelijk kan het al weer snel

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lijkt ideaal voor jou! Voor een betere tijd dan. Misschien kun je van achter de pc boeken voorlezen of introduceren voor ze oid.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier bezorgd de bieb, de vrijwilligers van de bieb doen dat, met de elektrische fietsen van pizzabedrijf(die zijn overdag niet het nodig) Mooie samenwerking en fijn voor de mensen die boeken nodig hebben maar niet van huis kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Boeken nodig? Sorry, maar niemand heeft boeken nodig... Overbodig en gevaarlijk contact tussen mensen.

   Verwijderen
  2. @ anoniem, ik neem aan dat dat nu even niet meer gebeurt, maar normaal gesproken is dat de werkwijze, dus even geen paniek zaaien als dat niet nodig is.

   Verwijderen
  3. Ik denk ook dat het om pré-corona werkzaamheden gaat. En dat dit nu even gestopt is.

   Verwijderen
  4. Geen boeken nodig? Ik heb nu meer dan ooit boeken nodig! (IK heb gelukkig nog genoeg te lezen staan....)

   Verwijderen
  5. Het is juist een maatregel genomen vanwege het thuis moeten blijven. Omdat,zoals Aaf ook zegt,mensen juist boeken nodig hebben.
   Ze hangen de tasjes met boeken aan de deur.
   https://www.bblthk.nl/nieuws/2020/coronavirus-en-de-bblthk/de-bblthk-en-new-york-pizza-slaan-handen-ineen--boeken-en-dvd-s-.html

   Verwijderen
  6. Nodig? Eet je ze dan? Eten, slapen, warmte, hygiëne, contact, dat zijn basisbehoeftes. De rest is luxe.

   Verwijderen
 8. Wat ontzettend jammer voor nu, deze vrijwilligersfunctie is zo te lezen echt iets voor u! Ik hoop dat het snel weer mogelijk is.

  Zelf kom ik mijn hele leven al heel graag in de bibliotheek.

  En even off topic, ik vind de minibuurtbiebjes die er steeds meer komen ook een heel leuk initiatief.

  Door de Corona Crisis heb ik trouwens voor het eerst online boeken geleend!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. P.S. Met online boeken lenen bedoelde ik e-boeken lenen die ik digitaal op bijvoorbeeld mijn laptop kan lezen. Dat heb ik nog nooit eerder gedaan.

  In het verleden heb ik wel al regelmatig online boeken gereserveerd die ik dan fysiek ging ophalen of ik verlengde de leen tijd online van boeken die ik al in huis had.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dát klinkt als een leuke baan! ik ben dol op de bibliotheek, mis hem nu ook erg nu hij dicht is....

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Jij bent zo te lezen geknipt voor deze functie! Jammer dat het nu even moet wachten, maar ze zullen je vast met open armen ontvangen zodra dat weer mag. Ik kan me best voorstellen dat bibliotheken straks wel weer opengaan, maar dat je bijvoorbeeld alleen boeken kun reserveren en ophalen of er maar met een paar mensen tegelijk in mag. Ik heb echt nog wel wat te lezen in de kast, maar mis de bieb nu al!

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.