vrijdag 13 maart 2020

Corona - ben ik een kwetsbare oudere? Heb ik nu "huisarrest" ?

Gisteren keek naar de persconferentie over Corona. De aangescherpte maatregelen gelden tot 1 april en een grap is dit absoluut niet.
Eigenlijk riep die persconferentie veel vragen bij mij op.

Daar op die persconferentie werd gezegd dat men weg moest blijven van ouderen en kwetsbaren.
Oh, ik ben 67 en ik heb astma en diabetes (en nog wel meer, maar dat is hierbij niet relevant)
Wanneer ben je precies ouder? Is dat na je 60e of later? Ben ik ouder en mogen mijn kinderen nu niet meer bij mij komen en mag ik morgen niet naar een verjaardagsfeestje? Op dat feestje komen geen 100 mensen, mag het dan wel, of juist niet?
Je moet binnen blijven als je hoest, maar ik hoest al een hele week en ben sinds dinsdag zo nu en dan buiten. Ben ik nu besmettelijk en was ik dat een week geleden niet?

Op de site van de diabetesvereniging vind ik adviezen speciaal voor mensen met diabetes, voor mij dus onder anderen. Daar wordt vermeld dat ik geen handen moet geven en niet 3 keer mag zoenen. Handen geven bij een begroeting doe ik zelden, maar wel zoenen.
Dan zit ik te schateren achter mijn computer over de drie zoenen. Werkelijk? Je mag géén 3 zoenen geven? Wel 2 keer dan? Of 4 keer?
Maar goed, geen zoenen dus! Ik vind elkaar aanraken met de ellebogen helemaal niets. Een beetje zwaaien en dag! roepen dan maar!

Het sportcentrum waar ik zwem, is vanaf vandaag dicht, geen baantjes zwemmen meer!
Mijn  oud-werkgever verzorgt voorlopig helemaal geen onderwijs meer en er worden geen tentamens meer afgenomen.

Kon ik gisteravond eerst nog wel lachen om komische zaken in deze maatregelen, gaandeweg begon wel in te dalen dat het een enorme shit-situatie is!
Als het heel hard gaat met de besmettingen, dan is er gewoon onvoldoende capaciteit om alle ernstig zieken de nodige zorg te geven.

Kan ik nu het beste helemaal thuis blijven en mijn boodschappen aan de voordeur laten bezorgen?
Hoe moet het met mijn nieuwe kleinkind dat binnenkort geboren gaat worden! Ik zou helpen bij de zorg en het andere kind uit het gezin opvangen als ze niet naar de opvang gaat. Is dat wel veilig voor mij?

Het is heel ongrijpbaar, ook omdat er in de provincie Groningen nog maar heel weinig Corona is. Groningen was de allerlaatste Coronaloze provincie.

41 opmerkingen:

 1. zoveel mogelijk thuis blijven ,zeker als je al luchtweg problemen hebt,we willen geen overvolle ziekenhuisen zoals in italie waar ze al een keuze moeten maken wie ze wel en wie geen behandeling meer geven

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gewoon je boerenverstand gebruiken.Groepen weren gaat ook vanzelf als je zwembad en de bioscoop gesloten zijn.
  Ik hoorde van een deskundige dat zij al even wegblijven uit groepen, voor hen is twintig een groep, bij meer gaan ze weg uit de groep.
  Samen met hygiënemaatregelen die al golden, kan jij straks lekker zorgen bij je dochter als je volgende kleinkind geboren wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De maatregelen klinken heel duidelijk, maar roepen inderdaad ook veel vragen op.ik werk in een ziekenhuis en ben verkouden in combinatie met hooikoorts. Ik heb geen direct patiënten contact, zoals ik het begrijp moet ik wel aan het werk omdat ik geen koorts heb, ook al zou ik thuis kunnen werken. Ik sta wel in contact met verpleegkundigen en artsen die daarna weer de kliniek in gaan. Alle onderwijsactiviteiten zijn sinds gisteren voor 1 maand afgelast, dan heb ik ineens een stuk minder te doen...
  Normaal ga ik vandaag altijd naar een groepsles in de sportschool. De groep is hooguit 20, maar in de sportschool zijn er zeker meer als 100. Gaat die dicht?
  Vanmiddag een mentorgesprek op school van mijn zoon, die gaat door want de school is open. Maar er is ook een doemiddag over techniek voor scholieren, daar komen veel kinderen met ouders, gaat dat wel door? veel vragen inderdaad, waar we met zijn allen een antwoord op moeten zien te vinden.
  Jij bent inderdaad extra kwetsbaar door je asthma en diabetes, niet per se door je leeftijd. Als je nog steeds hoest, kun je beter niet een pasgeboren baby verzorgen. De kleine heeft nog geen weerstand en zou zelf ziek kunnen worden.
  olga

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij is het advies: thuiswerken als je kan. Kun je niet thuiswerken? Dan toch thuisblijven als je ziek bent en koorts hebt, en met je werkgever overleggen.

   In jouw geval zou ik dus zeggen: thuiswerken.

   Verwijderen
  2. Lijkt mij niet zo moeilijk. Natuurlijk niet naar de sportschool! Als je zo veel mogelijk thuis moet werken en dat ook doet, dan ook zo veel mogelijk thuis sporten, en vermaken! Dus bioscoop, concerten, kerk etc mijden. Is even niet zo leuk maar we moeten allemaal wat inleveren.

   Verwijderen
 4. Het hakt er nu behoorlijk in. Ik had op 28 maart een concert waarvoor we intens gerepeteerd hebben, veel kaarten verkocht, drukkosten etc. gemaakt, orkestleden ingehuurd, en nu... gaat het niet door. Ik sta achter de maatregelen maar tegelijkertijd worden wij/wordt ik erdoor getroffen. Net als jij en zo heel veel anderen. En met name de musici - die allen zzp-er zijn en van de muziek leven - gaan een onzekere tijd tegemoet. Voor mij is het een hobby en dat telt dan toch wel anders. En nee, ik ben geen kwetsbare oudere maar wel iemand met een chronische ziekte. Laten we hopen dat deze maatregelen voldoende zijn, hoewel ik dat betwijfel. Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lastig hè, dit soort beslissingen?
  Mijn oudste zoon heeft al sinds twee weken een hoestje. Toen hij het kreeg was er nog amper corona in de buurt en ik ben klachtenvrij gebleven. Toch laat ik hem vandaag thuis, al was het maar om onrust op school te voorkomen.

  Mijn ouders zijn al wat ouder dan jij maar nog erg vitaal en zonder enig gezondheidsprobleem. Ze vonden eigenlijk dat zij niet vielen onder de definitie "oud". Dat denken ze waarschijnlijk nog steeds als ze 80+ zijn. Maar toch hebben mijn broer en ik ze opgeroepen om voor één keer zichzelf even te herdefiniëren.

  Better safe then sorry, hoorde ik de mensen die er verstand van hebben gisteren zeggen. Dat heeft niets met gezond verstand te maken, maar wel met verantwoordelijkheid nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, je valt in de categorie kwetsbare oudere.
  Dus ik zou contact zo veel mogelijk vermijden.
  Daar valt zeker ook het contact met je kleinkind onder.
  Maar beter dat nu beperken en straks nog een oma kunnen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jongste kind heeft koorts en hoest, ik ben niet lekker, hoest, grieperig en heb me ziek gemeld. Net over de grens van de Achterhoek zijn wel behoorlijk wat gevallen. Omdat we niet erg ziek zijn, worden we niet getest. En dat is al langer zo. De verwachting is dus ook dat er al veel meer mensen ziek zijn van Corona. En daarom is het advies. Pas op.
  We gaan opa en oma absoluut niet inschakelen voor oppas. Dat zou namelijk voor verspreiding van deze verkoudheid/ziekte veroorzaken. Dan kunnen opa en oma ook niet meer op pad, of misschien worden ze wel zieker. Omdat je het niet kan meten, is het dus uitkijken.
  Oppassen zou ik alleen doen als jij en je kleinkind allebei echt helemaal niets onder de leden hebben m.b.t. snotneus, hoesten en keelpijn en het niet anders kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben 70 en heb behalve artrose geen andere chronische ziektes. Maar de plannen die ik voor vandaag had onderweg van mijn zus naar huis (150 km) om kringloop en andere winkels te bezoek heb ik maar laten varen.
  Ga wel rechtstreeks naar huis alleen tanken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Al twee ziekenhuizen in Brabant op 'rood'. Het gaat snel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vanochtend zag ik 'plunderingen' in de supermarkt. Absurd ! Mensen maken ruzie over blikken erwtensoep. Ik ben de winkel uitgegaan. mvg mieke

   Verwijderen
  2. Triest. Hier waren er ook lege vakken, maar personeel gaf aan dat alles bijgevuld wordt. Naar, dat gehamster

   Verwijderen
 10. Blijkbaar val ik nu ook onder de groep ‘kwetsbare ouderen’ en mede door mijn chronische depressiviteit houd ik helemaal groepen!
  Serieus, ik doe alles wat ik kan doen om mezelf en anderen niet in gevaar te brengen maar weiger om mee te doen aan de massahysterie die me, zelfs in dit kleine dorp, opvalt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ja, eigenlijk wel heb je huisarrest en met jou nog meer kwetsbare mensen.
  En juist dat woord kwetsbaar is moeilijk te accepteren maar denk je eens in als jullie de griep krijgen met long problemen, komt er een ziekenhuis aan te pas.
  En of dat nu wel of geen corona is, het risico is gewoon groter als je chronisch ziek bent.
  Het lijkt nog niet tot iedereen door gedrongen te zijn dat ziekenhuizen straks overuren maken en er geen personeel te krijgen is.
  Laat staan IC afdeling.
  Ik heb een schoondochter werken die daar zeer dicht bij betrokken is en ik weet dus waar ik over praat.
  We moeten er niet bang voor zijn maar omdat het zo snel en onbekend virus is kan je beter voorzichtig zijn en accepteren dat je in een risico groep valt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat ik gisteren zag op tv is dat patienten op de intensive care geen bezoek mogen ontvangen, ook niet als ze gaan sterven. In Breda normaal 24 IC bedden, kunnen ze opschalen naar maximaal 60 en daarna wordt code zwart van kracht. Kiezen wie ze wel en niet kunnen behandelen, mensen met de grootste overlevingskansen gaan dan voor. En dan geldt de leeftijd, chronische ziekten enz. wel degelijk.
  Dus voor nu heel pijnlijk om je nieuwe kleinkind niet te kunnen verzorgen/zien, pijnlijker voor je dochters als jij ziek wordt en ze kunnen je niet bezoeken/verzorgen. Een kraamvrouw is trouwens ook veel gevoeliger voor infectieziekten dus ook voor haar niet verstandig. Via computer contact houden en veel foto's filmpjes maken is voor alle partijen de beste keuze. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat ik echt niet begrijp is dat de regering nu niet alle rokers verteld dat hun kansen zoveel slechter zijn als ze ziek worden. De kans op ziek worden met longcomplicaties is zo wie zo veel groter dan bij de niet rokers. Dus voor alle rokers.. stoppen is nu echt de allerbeste keuze die je kunt maken om jezelf te beschermen. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ben wat dat betreft vrij nuchter.. natuurlijk let ik er wel op en was regelmatig mijn handen (deed ik altijd al) maar nu iets meer ;-)
  Tot ik vanmorgen de supermarkt in liep en eerst heb staan kijken of ik op een filmset beland was.........! - totale plundering was er aan de gang, karren vól boodschappen, mensen die ruzie maken etc, en uhm ik had maar 1 ding nodig wat ik vergeten was.. maar hele lege schappen, zelfs personeel keek of het water zag branden.

  Let gewoon beetje op jezelf zuinig aan, en neem geen onnodige risico.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Nog een opmerking dan.. Beleggen.. als je de geschiedenis van 1929 bekijkt en begrijpt.. vandaag zullen de beurzen licht gaan stijgen.. omdat koopjesjagers gaan kopen. Einde van de dag gaan de echt grote jongens grote pakketten van de net gekochte aandelen in de verkoop gooien en wordt aanbod groot, zij pakken dan de snelle winst. Vanaf maandag gaat de vrije val echt serieus inzetten. Dus als de geschiedenis zich gaat herhalen.. De tijd zal het leren.. maar als je een kleine belegger maar ook met (hypotheek) schulden hebt... lees vandaag dan eens wat over de beurs in 1929. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De huizenprijzen gaan instorten. Weer veel huiseigenaars met een 'onderwaterhypotheek'. De bubbel is weer eens doorgeprikt.

   Verwijderen
  2. De rente is extreem laag en de woningnood is extreem hoog. Ik denk dat het mee zal vallen. Ook is het geen punt om onderwater te staan als je niet wilt verhuizen en de maandlasten nog kunt betalen. Onze vorige woning was jarenlang veel minder waard dan wat wij ervoor betaald hadden, dan praat ik over 70K. Wij zijn lekker blijven zitten waar we zaten en voila niks aan de hand. Het wordt pas een probleem als je eruit moet door scheiden etc.

   Verwijderen
 16. Door alle nieuws van gisteren krijg ik nu ook wat meer een gevoel van onrust en urgentie. Ik heb nu bijvoorbeeld zorgen over mijn ouders, die nogal uithuizig zijn! Ik heb de neiging om ze te gaan vragen om toch vooral thuis te blijven...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn schoonmoeder is ook nogal uithuizig, woont in Brabant, is de kwetsbare oudere, maar had eigenlijk nog niets door. Ze was nog allerlei bezoekjes van plan. Met berichten van scholen, sportclubs en werk ervaar je het blijkbaar toch heel anders. We hebben geadviseerd toch te gaan minderen. Gelukkig gaat ze nu het journaal terugkijken en de site van het RIVM lezen.

   Verwijderen
 17. Hier in België gaat alles dicht. Alle sportclubs, jeugdverenigingsfeestjes, man moet verplicht thuiswerken (gelukkig kan dat), scholen dicht, gemeente (bibliotheek!) op minimumcontact, het vrijdagavondgebed in de moskee, de katholieke missen, en de protestantse kerkdiensten zijn geannuleerd, rusthuizen mogen niet meer bezocht worden, alle restaurants en cafés dicht; alleen de apotheken en voedingswinkels mogen de hele week open blijven, de andere winkels moeten in het weekeinde dicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Zo praten we elkaar allemaal de crisis wel weer in, met al die reacties hierboven. Als iedereen nu even twee maanden de tandjes op elkaar zet en daarna door gaat met leven komt 't allemaal wel goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Diabetisch, astma en +60 lijkt me toch best om weg te blijven bij andere mensen. Gewoon doen hoor! Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Zou echt zoveel.mogelijk thuis blijven en contact nu met anderen vermijden. Als je ziek bent, heb je minder weerstand. Thuis blijven is goed voor jezelf en voor andere mensen. Er is altijd nog de mogelijkheid om online boodschappen te doen
  In italie worden mensen boven de 70 al niet meer behandeld in sommige situaties. Alleen nog diegenen met de meeste jaren nog voor zich en mensen die de beste overlevings kansen hebben

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik vind het zo erg. Mijn zus brengt haar zoon met snotneus en al gewoon bij mijn ouders zodat ze kunnen oppassen. Ze zijn beiden boven de 65 zijn en bovendien heeft mijn vader momenteel ook nog eens chemo. Ik heb al meerdere keren subtiel laten vallen dat het misschien niet handig is en hou mijn eigen kinderen wel weg bij hun opa, maar dan alsnog... Ik maak me er zó'n zorgen over :( maar het zijn volwassenen (zowel mijn zus als ouders!) dus ik kan ze niet dwingen om het anders te doen. Ik baal er wel erg van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan is je zus gewoon een egoist die alleen aan haar zelf denkt

   Verwijderen
 22. Het klinkt hard Aaf, jij bent misschien niet heel oud te noemen, maar zeer zeker wel extra kwetsbaar door de astma en diabetes. Voor je eigen veiligheid is het wel beter als jij jezelf zo min mogelijk blootstelt aan besmetting. Corona werkt op de luchtwegen en die zijn bij jou al niet best. Waar het bij een gezond persoon nog bij een benauwd gevoel blijft kan het bij jou verkeerd uitpakken. De keus is natuurlijk aan jou.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik moet eerlijk zeggen dat ik bij jou ook niet aan een kwetsbare oudere denk. Dan heb ik toch een beeld van een 80- jarige die al bij de specialist loopt. Hopelijk laat het nieuwe kleinkind nog even op zich wachten en ben je straks twee weken klachtenvrij. Gr Annamarie

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik begrijp de wereld niet meer. Ik zie op de TV, ik lees in de krant en op deze blog niets anders dan onheil door het coronavirus. Ik woon in Breda, het huidige epicentrum van het coronavirus in Nederland. Ik kom vrijwel nooit in een ziekenhuis, maar vanochtend was ik voor het eerst van mijn leven tweemaal op één dag in het lokale ziekenhuis van Breda (voor twee niet aan het coronavirus gerelateerde en niet-levensbedreigende zaken). Vóór en ná het ziekenhuis heb ik boodschappen gedaan bij de grootgrutter en op de markt.
  Wat heb ik gezien. De winkels liggen vol (althans ik zag geen tekorten, laat staan lege schappen) en niemand op straat draagt een mondkap. In het ziekenhuis zag ik voor het eerst personen met een mondkapje, maar dat heeft een andere reden: ik ging een operatiekamer binnen. Nergens ontmoette ik ontreddering in het ziekenhuis. Op de markt hoorde ik wel, dat er minder publiek is en dat het op straat wat rustiger is. Het is mij niet opgevallen.
  Terwijl ik gisterenavond naar de TV keek, dacht ik: de paniek is nu echt losgebroken. Ik zie daar niets van. Ook de afgelopen week op de sportschool in Breda: geen onrust, alles gaat gewoon door en ik voel mij er wel bij. Lacherig deden wij de ellebooggroet. De mensen die ik in Brabant hiernaar vraag (waaronder 65-plussers), maken zich totaal geen zorgen.
  Ik heb bewondering voor de rust, die het RIVM en de zich daaraan conformerende autoriteiten uitstralen. Opvallend is de eensgezindheid, die medische autoriteiten in Nederland kenmerken. OK, ik heb een uitstekende conditie en maak mij geen enkele zorg. Wanneer je jezelf tot een risicogroep rekent, dan lijkt sociale onthouding (een combinatie van woorden, die ik een week geleden nog niet kende) een gepaste benadering.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee en dan gewoon door blijven contacten als je je fit voelt. Volgens mij deden ze in Italië al een oproep aan de jongeren die zich niets van de ernst van de situatie aantrokken.

   Uiteindelijk gaat het niet alleen om jezelf, maar om ons als maatschappij toch? En dat er nog geen mensen kreunend in de hal van het Ziekenhuis liggen wil niet zeggen dat er geen probleem is.

   In Italië duurde het ook 2 weken van een paar besmettingen tot volledige crisis.

   Ze gooien toch verdorie niet voor niets hele landen dicht?

   Verwijderen
 25. Mijn zusje gaat morgen alleen boodschappen doen. Ze laat. Mijn moedertje thuis. Heel verstandig. Ik ging vandaag naar de winkel. Onze supermarkt werd vandaag weer geopend. Nou er waren meer dan honderd mensen binnen hoor. Niet normaal. Voor me liep een oudere vrouw vreselijk te hoesten. Gaf me toch wel een raar gevoel. Ook hier in de buurt is de eerste zieke gevallen. Iets verderop 3.op de kaart van Nederland staat het niet. Er zijn veel meer zieken dan dat er vermeld wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Jij behoort tot een kwetsbare groep, maar een pasgeboren baby ook. Ik ben bang dat je geen beslissing hoeft te nemen, die wordt voor jou genomen om de baby te beschermen.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Met een aandoening aan je longen, een hogere leeftijd en diabetes loop je inderdaad statistisch gezien een groter risico. Voor de liefhebber: hier een stukje over de achtergronden en de cijfers, exponentiële groei en de dodelijkheid van het uitstellen van echte maatregelen. Hoe eerder en hoe ingrijpender, hoe korter het hoeft te duren.
  https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca
  Bijzonder hoe mensen blijven volhouden dat het hysterisch gedoe is of zelf niets willen laten (ik doel niet op jou maar in het algemeen), ondanks dat virologen ons vertellen dat we exact de lijn van Italië van een paar dagen geleden volgen. Inclusief de chaos, als we niet vorige week beginnen met maatregelen nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gerlinde, ik ben het nooit met je eens, maar vandaag wel. Corona verbroedert/verzusterd😀

   Verwijderen
  2. Juist dit! De mensen die zich op dit moment 'nuchter' noemen zijn in mijn opinie dom bezig. Lekker door blijven gaan alsof er niets aan de hand is omdat je het probleem niet ziet - terwijl het er wel is!

   Laat mij maar 'overdreven' thuis zitten met m'n kinderen en genoeg voorraad om er even niet uit te hoeven.

   En nee, dat is niet leuk. En nee, dat is niet handig. Maar wel verstandig.

   Aaf: in jouw geval zou ik ook het zekere voor het onzekere nemen. Ook al is dat onhandig / jammer met de baby.

   Verwijderen
 28. Normaal reageer ik nooit maar gezien het onderwerp wel, de bedoeling van alle maatregelen is grip te krijgen op het virus, het geleidelijker te laten verlopen zodat iedereen de zorg kan krijgen die dan nodig is. En niet zoals in Iltalie er gekozen moet worden wie wel de ic op mag en wie niet. De maatregelen die er nu zijn kunnen alleen werken als iedereen zicht er houd en zal niet werken als er mensen zijn die vinden dat zij buiten de regels vallen. Deze regels zijn er niet alleen voor jezelf te beschermen maar om ook je medemens te beschermen! En ja als je nu hoest dan blijf je gewoon thuis.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ouderen zijn kwetsbaar(der) zelfs als ze heel fit zijn en zonder enige kwaal door het leven gaan. Met leeftijd wordt het immuunsysteem zwakker ongeacht hoe goed je voor jezelf zorgt, dat begint als ik me de onderzoeken goed herinner al rond 55/60. Heb je daarnaast nog onderliggende aandoeningen zoals hartklachten, hoge bloeddruk, diabetes etc.. dan moet je echt veel voorzichtiger zijn. Astma lijkt minder van invloed op dit virus maar daar weten we nog te weinig om dat mee te nemen en in het algemeen geldt dat elke longaandoening luchtweginfectie compliceert.

  Maar meer dan dat zijn we nu even allemaal meer dan ooit vooral ook onderdeel van een collectief, het gaat niet meer om elk individu dat meer of minder risico loopt en zijn/haar directe omgeving. Dat er heel veel mensen ziek gaan worden (of in ieder geval besmet raken) is bijna gegarandeerd maar als we dat zoveel mogelijk kunnen spreiden dan kunnen we wellicht iedereen die dat echt nodig heeft adequate zorg blijven verlenen. Hoe mensen verder zelf invullen wat voor hen verstandig is hangt van een heleboel zaken af maar ik hoop dat we met z'n allen minstens de adviezen en instructies van overheidsorganen volgen. Die zijn ook niet alwetend maar er zijn zo van die zoals deze situaties dat je gewoon maar even ergens op moet vertrouwen omdat er simpelweg geen betere optie bestaat.

  BeantwoordenVerwijderen