donderdag 12 maart 2020

Inlegkruisjes

Een tijdje terug vermeldde ik op mijn boodschappenlijstje: inlegkruisjes extra lang.
Ik kreeg als commentaar dat deze lezer(es) helemaal niet hoefde te weten dat ik een grote muts had. Eigenlijk waren er meerdere commentaren van die strekking, iemand gebruikte ook het woord pruim.
Muts of pruim? Ik heb helemaal geen lichaamsdeel dat zo heet!
Ik heb de reacties verwijderd en de inlegkruisjes weggehaald uit dat boodschappenblog.
Stom gedoe, die reacties!

Waarom gebruik ik inlegkruisjes?
Omdat ik licht urine incontinent ben.
Ik ben daarin niet de enige. Volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap  heeft een kwart tot de helft van de volwassen vrouwen deze klachten.
Als je er op dit moment nog geen last van hebt, kan het maar zo gebeuren dat je er over een paar jaar wel last van hebt!

Zeven jaar geleden is bij mij een blaasverzakking én een baarmoederverzakking geconstateerd. De gynaecologe raadde mij aan er alléén wat aan te laten doen als de incontinentie problemen op ging leveren, want het resultaat van een operatie zou kunnen zijn, dat het alleen maar erger werd.
Dáár zat ik helemaal niet op te wachten!
Dus ik gebruik incontinentie-inlegkruisjes om wat druppeltjes urine op te vangen.  Niet vanwege menstruatie. Mijn laatste menstruatie was in januari 2001, dáárvoor hoef ik geen inlegkruisjes meer te gebruiken, maar wel omdat ik bijna iedere dag wel op een zeker moment ongewild wat druppeltjes in mijn broek plas!
In de afgelopen week, toen ik ziek was en veel hoestte, was het weer iedere dag raak en was ik erg blij met mijn kruisjes.
Ik gebruik ook graag de extra lange versie, omdat die net iets meer absorbeert.
Met dit lichte incontinentiemateriaal ben ik in voldoende mate geholpen. Ik maak geen aanspraak op materiaal via de zorgverzekering, zo ernstig is mijn urineverlies niet. Als ik dat ooit nodig zou hebben, dan laat ik me opnieuw verwijzen naar een gynaecoloog om de opties te bespreken.

Ik ben huiverig voor opereren. Jaren terug zou een bekkenbodemmatje dé oplossing zijn voor vrouwen met verzakkingen. Voor talloze vrouwen wereldwijd hebben de bekkenbodemmatjes ongelooflijk veel narigheid opgeleverd. Er zijn zelfs vrouwen die door alle pijn en ellende een einde aan hun leven hebben gemaakt. Ook recent bleek in  het consumentenprogramma Radar dat nog steeds niet van alle matjes 100% zeker is dat de matjes volkomen veilig zijn.

Waarom schrijf ik er over?
Ik was in eerste instantie een beetje aangeslagen door het gemuts van een paar lezers, maar eigenlijk vond ik dat incontinentie onder vrouwen meer aandacht verdient. 25-50% van alle Nederlandse volwassen vrouwen heeft er last van!

Dus bij deze doe ik er niet geheimzinnig over: soms pies ik een beetje in mijn broek, meestal bij lachen, hoesten of niezen, en eigenlijk deed ik dat als schoolkind al, dus niet veel nieuws onder de zon!

33 opmerkingen:

 1. veel vrouwen hebben er last van ,zeker nadat je kinderen hebt gekregen.bij mij is het door vaak de bekkenbodem spieren te trainen minder geworden ,maar als ik een dag weggaat gebruik ik ook die fijne inlegkruisjes .en dan ook de grote die zitten beter ,de kleintjes schuren omdat ze niet goed blijven zitten .goed van je hier een blog over scrijft

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou ja zeg, stomme commentaren. Overigens is druppelincontinentie ook iets waar veel jongere vrouwen last van hebben. Ik heb het zelf ook,al vanaf halverwege de dertig, maar kies voor speciaal ondergoed met opvangmogelijkheid. Werkt goed, is herbruikbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed zo! Ik heb geen kinderen gekregen, wel wat overgewicht, en ik heb soms ook wat last van urineverlies. Dat krijg je ervan, van die overgang! Ik weet overigens niet of inlegkruisjes daarvoor het meest geëigende middel zijn, maar als het voor jou werkt, werkt het!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. mijne zijn speciaal gemaakt voor vrouwen met lichte incontinentie, van de Tena, maar soms ook van een huismerk.

   Verwijderen
  2. Die verbanden voor incontinentie van het huismerk Aldi zijn voor mij de allerbeste en veel goedkoper dan Tena.

   Verwijderen
  3. Een goede tip! Dat ga ik zeker proberen!

   Verwijderen
  4. Muts, doos, foef. Toch allemaal veelgebruikte gezellige aanduidingen voor de vrouwelijke delen. Alleen voorbips vind ik een storend rare term.

   Natuurlijk is het niet echt aardig om de ander een grote pruim of muts voor de voeten te werpen. Verder is incontinentie weg een kwaal die veel voorkomt bij dames, ook de jongere.

   Verwijderen
  5. Die vd Aldie heb ik ook geprobeerd, bleven niet plakken en werden heet snel dunne worstjes na halve terwijl er nog helemaal geen urine in zat. Had ze als voorzorg geplakt.

   Verwijderen
 4. Goeiemorgen Aaf...dankjewel...wat een goed stuk!
  Vreemd hé dat mensen zo kunnen reageren op inlegkruisjes in een boodschappenlijst. Ik ben blij dat je je daar niets van aantrekt.
  Marle

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gelijk heb je. Daarnaast, het is jouw blog! Ik heb er ook weleens last van gehad na een verwaarloosde blaasontsteking.

  Dit doet me eraan denken dat ik toch echt eens mijn bekkenbodemspieren moet gaan trainen. Over een paar jaar wil ik kinderen, misschien helpt het als ik nu alvast aan de slag ga.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. OMG, wat ‘n vervelende, wereldvreemde reacties kreeg jij op dat blog! Ik ben blij dat de maat large in de winkel ligt, ik gebruik ze ook!.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier iemand van 51 die ze ook gebruikt, voor hetzelfde doeleinde. Nooit kinderen gehad, wel overgewicht. Ik heb het er nog nooit met iemand over gehad, dus toch een soort taboe, maar ik denk dat heel veel vrouwen er last van hebben. En grappig, ik zie hieronder een advertentie staan voor, jawel, speciaal ondergoed! Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk blogje!
  Paar weken geleden had ik ook veel hoestbuien en ook bij tillen heb ik wat last van druppellen, mag ook wel als je 70 bent.
  Ik had nog wat liggen van gratis teva dingen maar vond het niet goed zitten. Nieuw pakje gehaald van zowel aldie als merk maar beiden blijven niet plakken of worden rare dingen naar 2-3 uur dragen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kan aan het soort onderbroeken liggen: op gewoon katoen plakken ze meestal wel.

   Verwijderen
 9. wat vervelend dat door een paar mensen die op een vervelende en kwetsende manier hun menig verkondigen anderen hard mee kwetsen.
  wil hiermee zeggen naar die mensen, verplaats je eens in de ander en zijn situatie,
  het kan jouw ook overkomen en wat zou je dan vinden als je zulk commentaar kreeg.
  aaf ga zo door je bent niet de enige en je gooit de boel open, knap hoor en blijf zo doorgaan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sjapo voor jou Aafje dat je hier een blog aan besteed
   Die mensen die iemand zo kwetsen moeten zich schamen

   Verwijderen
 10. Bwahaha! Grote muts! Grote pruim!? Daar doe ik het nou bijna in m'n broek van. Wat bestaan er toch veel intens sneue mensen... Jammer dat je de reacties niet doorlaat, anders zouden we om zulke trieste reacties eens smakelijk kunnen lachen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Goed dat je hier aandacht aan besteedt! Als je verkouden bent gebruik je zakdoeken, als je ongesteld bent maandverband of vergelijkbare zaken en als je urine verliest de producten die daarvoor gemaakt zijn. Dat is heel normaal en het wordt hoog tijd dat daar heel normaal over gedaan wordt.
  Complimenten, Aaf!
  Een hartelijke groet van Jo.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Er bestaan ook uitwasbare stoffen inlegkruisjes, die gebruik ik al jaren. Beter voor het milieu en ook goedkoper uiteindelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gebruik ook al jaren stoffen, wasbare inlegkruisjes. Ik vind ze vooral veel lekkerder zitten!

   Verwijderen
 13. Prima stuk! Ja ik heb er af en toe ook last van. Geen probleem zo. Niks om raar over te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Supergoed dat je dit taboe doorbreekt!! Ik hoop dat je de volgende keer weer gewoon kan vertellen dat je inlegkruisjes gekocht hebt zónder infantiele reacties...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Het is een veel voorkomend probleem. De gynaecologen en fysiotherapeuten organiseerden er in Fryslân zelfs een voorlichtingsbijeenkomst voor. Helaas gaat die vanavond niet door wegens het Corona virus.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Goed blog Aaf Ook ik heb er heel af en toe last van dus altijd een pakje Tena in huis .Er rust nog altijd zo'n taboe op .Een paar buurvrouwen hebben er ook last van en we zijn er gewoon open over .Ik ben bijna 69 en dan kan dat gewoon gebeuren .Jammer dat er altijd van die trollen zijn die moeten zieken .

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik gebruik alleen inlegkruisjes als ik weg ga, thuis zonder omdat ik het niet echt aangenaam vind zitten.Heel veel dames hebben hier last van en dat hoeft geen taboe te zijn, goed dat je het bespreekbaar maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Kinderachtige reacties zijn dat. ik heb ook wel eens een reactie van iemand gekregen dat ze vond dat ik teveel deelde over mijn PMDD, dat vond ze heel raar. Ik heb er toen een tijdje niet over geschreven, maar na een poosje besefte ik me dat het juist wel belangrijk is dat zulke onderwerpen die sommmigen als een taboe zijn JUIST besproken worden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En zo is dat! Goed van jou om er juist wel aandacht aan te besteden!
   Als iedereen er over zwijgt, lijkt het alsof het niet bestaat.
   Mijn moeder en haar moeder hadden ook last van incontinentie, maar dat moest heel erg geheim blijven. Daarom droeg mijn moeder 3 onderbroeken over elkaar met daartussen een laag toiletpapier.
   Daardoor bleef haar kleding droog, maar prettig was anders, lijkt mij.
   Ik ben blij dat ik er nu wel over schrijf en fijne reacties krijg.

   Verwijderen
 19. Goh, wat flauw van die reacties zeg!! Je zou de eerste vrouw zijn die hier geen last van heeft!! Juist belangrijk om over dit soort onderwerpen open te zijn. Menstruatie, urineverlies, overgang... vrouwen moeten hier zoveel mogelijk informatie over hebben, des te makkelijker is het om er mee om te gaan wanneer je er last van hebt! Goed zo Aaf!!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Dat mensen opmerkingen maken over je inkoop en grootte van inlegkruisjes is toch wel erg belachelijk. Misschien had je ze wel gekocht voor iemand anders.
  Vragen die bemoeitutten zich weleens af hoe ze het zouden vinden als ze zelf dergelijke vragen of opmerkingen zouden krijgen? Of zouden ze alleen zin hebben om te rellen. Beetje sneu gedoe.

  Goed dat je incontinentie noemt op je blog. Tis geen schande, maar helaas voelt dat voor veel mensen nog wel zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ja! ik gebruik ze ook en ook daarvoor. Stom dat mensen daar zo op reageerden.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Het komt veel voor en je hoeft je er niet voor te schamen. Ik ken een hele kwieke oude dame die nog steeds van alles onderneemt, maar soms wel even "een prullenbakje zoekt". Ze heeft een medische achtergrond en zei nuchter: op een gegeven moment gaat het niet meer zonder. Mijn schoonmoeder wil er beslist niet aan, maar onderneemt al jarenlang weinig meer buitenshuis. Ze heeft iedere 45 minuten een toilet nodig. Mijn eigen moeder had in haar laatste jaren altijd verbanden. Ze had longklachten en hoestte veel. Dus ja, ik reken er op dat ik er ook mee te maken krijg op termijn. Dan hoop ik dat ik ook nog van alles durf te ondernemen, dat het leven leuk en afwisselend maakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ook ik heb een baarmoederverzakking, al jaren. Huisarts zei: zolang je er geen klachten van hebt, hoef je er niets mee te doen. Toen mijn klachten wel heftig werden, elke 45 minuten naar het toilet, vooral 's ochtends, stuurde ze me door naar de gynaecoloog: nu draag ik een ring, deze neemt de verzakking niet weg, maar de klachten (voorlopig) wel!
  Voor mij persoonlijk geeft het me enorm veel vrijheid, ik kan weer gewoon een boswandeling maken zonder een dikke boom te hoeven zoeken:-)
  Ik vind het een aanrader. Overigens gebruik ik meestal wasbaar maandverband en inlegkruisjes, die dragen (voor mij) veel prettiger!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wat een fijn artikel! Ook hier een inlegkruisjes drager, voor mij geen schaamte. Mijn moeder, tantes, nichtjes, omaatje ook... Wij hebben door een combinatie van hyper mobiliteit en een verzwakte bekkenbodem een overspannen bekkenbodem. Een misstap bij een wandeling, druppel, spanning in een achtbaan, een druppel, een hoestbui, lachbui, niesbui heel veel druppeltjes.
  Dan liever in een inlegkruisje dan een natte broek, welke niet zo prettig ruikt aan het einde van de dag. Jouw inlegkruisjes mogen gewoon op het lijstje blijven!

  BeantwoordenVerwijderen