woensdag 11 maart 2020

De Nationale week zonder vlees!

Deze week is de Nationale week zonder vlees! 
En dat kun je heel goed merken aan de aanbiedingen in de supermarkten!
Vegetarische vleesvervangers koop je deze week voor weinig geld en ook veel soorten vegan-melk zijn in de aanbieding.
Ik heb deze week al weer een aantal pakjes vleesvervangers voor 1 euro per pakje ingeslagen en ook kocht ik sojadrink voor 66 cent per pak.
Overweeg je ook vegan of vegetarisch te gaan eten? Dan is nu het moment om  goedkoop producten te kopen en te gaan proeven.

Waarom zou je een week geen vlees eten?

Omdat je heel veel kunt besparen als je geen vlees eet.
In één week is dat:

130 liter water

Wanneer je één week geen vlees eet, bespaar je ongeveer 130 liter watergebruik. Deze hoeveelheid water was anders gebruikt voor irrigatie voor de productie van veevoer, veehouderij en de productie van je dagelijkse portie vlees.

76 kilometer autorijden

Wanneer je één week geen vlees eet, bespaar je 13.3 kg CO2eq, ofwel uitstoot van broeikasgassen. Deze uitstoot had anders plaatsgevonden voor de productie van veevoer, veehouderij, de verpakking en bereiding van je dagelijkse portie vlees. Een gemiddelde auto stoot 175 gram CO2eq uit per afgelegde kilometer. Door één week geen vlees te consumeren, bespaar je dus ongeveer 76 km rijden met een gemiddelde auto.

770 gram dierenvlees

De gemiddelde vleeseter in Nederland consumeert 110 gram vlees per dag, bestaande uit 14% rundvlees, 13% varkensvlees, 17% kippenvlees en 48% bewerkt vlees. Door het niet consumeren van vlees wordt er per persoon tijdens de Nationale Week Zonder Vlees 770 gram minder vlees geconsumeerd.

Hoe eet ik zelf?

Ik ben een flextariër. Ik eet overwegend veganistisch, maar ik eet geregeld vis en ook kaas. Ik eet geen vlees of kip, maar dus wel vis en ik eet ook wat zuivel in de vorm van  kaas.
Van mijn dochters zou ik de kaas zo snel mogelijk moeten laten staan: zorgt voor veel dierenleed, slecht voor het milieu (CO2 uitstoot) en ook bevat kaas slechte verzadigde vetten. Moeilijk, ik kan er slecht van afblijven, maar ik doe mijn best!
Bovenstaande besparingen haal ik wekelijks, dat is heel mooi!

23 opmerkingen:

  1. Er zijn momenteel inderdaad leuke aanbiedingen wat betreft vleesvervangers. Het is leuk om op deze manier goedkoop en voordelig te proeven van deze producten.

    Tot nu toe gaat me deze Nationale Week zonder vlees goed af.

    Hierna wil ik me weer een keer aanmelden bij de Veggie Challenge en/of de Vegan Challenge.

    De Nationale Week zonder vlees, de Veggie Challenge en de Vegan Challenge vind ik alle drie goede initiatieven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad, kaas is veel slechter voor het milieu dan varkensvlees, kip of ei.staat op nr 2 na rundvlees. Ik probeer het zo weinig mogelijk te eten..... Maar toch.... Zo lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat bespaar ik blijkbaar iedere week.
    Wat ik me nu afvraag is: waar komt die 48% bewerkt vlees vandaan? Hond? Paard? Vleermuis?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Verschillende soorten beest in één worstje of ander vleesproduct? Half om half gehakt, saucijsjes, rookworst, leverworst etc?

      Verwijderen
  4. En hoe is de uitstoot van vleesvervangers? Een beetje als weerwoord maar ook gewoon uit interesse. Ik kan me namelijk zo voorstellen dat vlees namaken een heel proces is en dat dat ook zeker zijn weerslag moet hebben op t milieu. Verpakking is meestal nog meer dan bij gewoon vlees.

    En soyamelk... die soya is niet echt gezond voor je. Zeker niet voor jonge meisjes. Er schijnt erg veel hormoon in te zitten. Haver of amandelmelk is denk ik een beter alternatief. Wel iets duurder als je het kant en klaar koopt dan soyamelk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het hormoon in de soja valt mee.je kan het vergelijken met de hoeveelheid vrouwelijke hormonen in de hop die wordt gebruikt in het bier. Toch drinkt bijna elke man bier. Soja is juist een van de beste eiwit vervangers. In havermelk zit niet veel eiwit.
      Inderdaad zit er veel verpakkingsmateriaal om de vleesvervangers. Beter is ook deze zelf te maken en zelf vit B12 en D te slikken.

      Verwijderen
    2. Soja is ook niet zo milieuvriendelijk.

      Verwijderen
    3. @Geartsje: de soja voor menselijke consumptie is redelijk milieuvriendelijk, veel beter dan de soja die gebruikt wordt voor diervoeding. Als je vlees en zuivel eet, consumeer je veel meer soja die weinig milieuvriendelijk geteeld is. Het is namelijk groot een misverstand te denken dat koeien alleen maar gras eten!

      Verwijderen
    4. hahah verklaard wel de borstjes bij de meeste groot bierverbruikers.
      Maar zijn er cijfers over uitstoot van vervangers? want pas dan kun je een overwogen besluit nemen toch?

      Verwijderen
    5. Die cijfers zijn er uiteraard, dit is maar even het eerste wat ik uit de lucht pluk:

      https://economie.rabobank.com/globalassets/documents/2018/rr_vleesvervangers-201805.pdf

      https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/vleesvervangers-steeds-populairder-maar-hoe-duurzaam-is-een-vegaburger-eigenlijk

      Als je even verder zoekt kun je vast ook de onderzoeken, onderbouwing of een onafhankelijke bron vinden.

      En over hormonen in soja:

      https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/kan-een-man-borsten-krijgen-van-het-eten-van-soja~b2328eac/

      Hormonen (“echte hormonen”, geen plantaardige stofjes die op hormonen lijken zoals bij soja het geval is) zitten trouwens ook in melk, eieren en vlees.

      Verwijderen
    6. https://www.milieucentraal.nl/milieubewust-eten/vlees-vis-of-vega/
      https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/milieuenklimaat.aspx
      https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/vleesvervangers-steeds-populairder-maar-hoe-duurzaam-is-een-vegaburger-eigenlijk

      Het hele internet staat vol met zulke grafiekjes en tabellen. Zolang je geen kaas of zo in je burger knalt, is het altijd beter dan vlees.

      Vis lijkt ook vrij duurzaam (omdat het bijna geen co2-uitstoot geeft), maar daarmee verpest je dan weer het hele ecosysteem van de oceanen met catastrofale milieue-effecten tot gevolg, plus het grootste deel van de plasticsoep bestaat uit plastic visserij-afval.

      Verwijderen
    7. Geen kant-en-klare ‘vleesvervangers’ eten maar gewoon een gezonde maaltijd met voldoende mineralen en vitamines en eiwitten. Ik maak heerlijke falafel van kikkererwten met verschillende verse en gedroogde kruiden!

      Verwijderen
  5. Ik overweeg absoluut niet om vegetarier te worden. Heb ik wat van de aanbieding ingeslagen? Natuurlijk. Ik eet regelmatig een vleesvervanger of een gerecht zonder vlees of vis. Gewoon voor de variatie omdat het lekker is, lekker halloumi, falafel ert. Niet uit nobele motieven om de wereld te redden oid. Ik ga mezelf ook geen rare naam als flexitarier of wat dan ook opplakken.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik mag dat niet eten want ik ben vegetarisch ! Dat hoorde ik iemand eens zeggen toen haar iets te eten werd aangeboden, en ik vond dat zo raar... Waarom zo de nadruk leggen op dat vegetarisch eten, alsof dat zo interessant is voor de toehoorders. En waarom dat woorje MAG ?? Het is een keuze, niet een mogen of moeten. Dus beste vegetarische , veganistische of flexitarische eters, loop niet te pas en te onpas te koop met je manier van eten. Behalve als het al of niet eten van vlees het onderwerp van gesprek is natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij medische redenen is er sprake van mag, anders is het een keuze.
      Wat die nadruk betreft: soms is het wel heel erg goed om van te voren aan te geven dat je veganistisch eet, anders is het goed mogelijk dat er voor een veganistische keuze vrijwel geen eten voorhanden is. Het is inderdaad een keuze, maar het is wel sneu voor je gast als die keuze inhoudt dat je gast op jouw feestje, lunch of diner niets kan eten.

      Verwijderen
    2. Zeker is het heel goed om , als je ergens bent uitgenodigd, aan te geven dat je vegetarisch eet. Maar deze opmerking hoorde ik op een cursus, iemand had voor iedereen een stukje zelfgebakken hartige taart meegebracht, gewoon voor de aardigheid.

      Verwijderen
  7. Dag dames,
    Een erg goed boek vol met tips,ik las het aan flarden ...is het boek van TOOR DE HAAS
    EENVOUDIG GELUKKIG Dit is ook de naam van haar website/blog dit is echt één van mijn lievelingsboeken lees werk en doe-boek kortom MIJN LIJF-BOEK ! Toe mijn kinderen nog jonger waren maakte ik zowat elke week vegetarische hamburgers...ze smeekten erom!! Ze waren op basis van rijst,couscous, pasta,zowat alle restjes die ik voorhanden had,een basis van een groenten - prutje oh ja de pasta etc kon al dan niet volkoren zijn en de "burger" gepaneerd of niet met kaas of niet of op zijn cordon bleu s of kroket vorm of bitterballen model....😂 het ging als KOEK goed voor het milieu, de portemonnee, gezondheid en ze hielpen erg graag mee!!SMULLEN! Lieve groet JEZBELLE

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Grappig , de vegetariërs die ik tot nu toe tegengekomen ben rijden allemaal auto, gaan met het vliegtuig op vakantie, gebruiken plastic tasjes, dragen leren schoenen, dragen make up zonder er op te letten of die op dieren getest is, staan elke dag uitgebreid onder de douche , kopen veel nieuwe spullen en of kleding en wonen in een ruime woning. Nu ben ik een beetje aan het generaliseren , dat weet ik, maar wel of geen vlees eten zegt wat mij betreft niets over hoe goed je bezig bent voor milieu of dierenwelzijn. We maken ons allemaal zondig aan het verpesten van het milieu en geen rekening houden met dierenwelzijn door onze acties. Ik let liever op wat ik zelf doe zonder anderen mijn mening of levensstijl op te dringen, Ans

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze vegetariër vliegt niet, koopt lokaal, liefst biologisch en met zo min mogelijk verpakkingsafval, draagt bij voorkeur iets uit de kringloop en anders: iets van hele goede kwaliteit.
      Maar, ieder heeft zo zijn zwakte, die van mij heet: kaas.

      Verwijderen
    2. Sorry hoor, maar vlees eten veroorzaakt echt een stuk meer dierenleed dan al dat andere. Heb je je al eens verdiept in de bio-industrie?

      Verwijderen
    3. Haha. Deze overwegend veganistisch etende. En dat al veertig jaar. Was ook zo bewust bezig. Tandpasta en maandverband en scheermesjes mochten echt niet van bedrijven zijn die nog aan dierproeven deden. Maar ik rookte al die jaren wel. Ging ik eens googlen op de bedrijven die die nicotine pleisters maakten. Of die wel dierproef vrij waren. Natuurlijk niet. Waar kom ik achter ? Dat de tabaksindustrie nog veel aan dierproeven doet.Om hun verslavende toevoegingen te testen. Die beelden waren afschuwelijk

      Verwijderen
  9. Goed dat er aandacht voor is middels aanbiedingen. In het zuiden doet een (tapas) restaurantketen ook mee en serveert een week lang geen vlees en vis. Vind het gewaagd dat ze dit doen, want bij etentjes willen de meeste mensen 'een lekker stuk lees'. Als corona het toelaat dan gaan wij vrijdag naar een restaurant van die keten. Lekker aan de vegahapjes.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.