AOb
Tot nog toe was ik lid van de onderwijsvakbond AOb. Ik betaalde als gepensioneerde €10,45 per maand voor dit lidmaatschap. Ik heb in totaal ruim 22 jaar in het onderwijs gewerkt en bijna al die tijd was ik lid van de vakbond. Alleen in 1999, toen ik 9 maanden lang via een uitzendbureau werkte en niet in dienst was van de Universiteit was ik geen lid. Dat werk was tijdelijk en het was onduidelijk of ik in het onderwijs zou kunnen blijven werken.Ik vond lidmaatschap een goede zaak, de vakbond kon opkomen voor mijn belangen en indien nodig kon ik bij arbeidsconflicten terugvallen op de steun van de vakbond.
Lidmaatschap van een vakbond is gebruikelijk in mijn familie, zowel mijn vader als mijn beide grootvaders waren altijd lid van de vakbond geweest. Mijn opa van vaders kant was zelfs actief in plaatselijke besturen!
Affiche van het NVV, waar mijn beide grootvaders lid van waren |
ANBO
In het afgelopen jaar, vanaf mijn pensioen, had ik twijfels over mijn lidmaatschap. Ik werkte immers niet meer en misschien had ik eigenlijk in al die jaren dat ik werkte ook al wel genoeg bijgedragen aan de vakbond?Toen ik laatst schreef over belangenbehartiging voor ouderen op het gebied van huisvesting, wist ik het ineens zeker: ik ruil mijn lidmaatschap van de vakbond in voor een andere bond!
Om de prijs hoef ik het niet te laten, voor een heel jaar betaal ik 48 euro, dat is nog niet eens de helft van het lidmaatschapsgeld van de onderwijsvakbond (kost €125,40 per jaar).
En nu ben ik lid van de ANBO, de bond voor ouderen!
Mijn nieuwe vakbond!
Een goede overstap! Vooral omdat de ANBO zich ook inzet voor huisvesting voor senioren.
BeantwoordenVerwijderenZelf ben ik lid bij het FNV. Hoewel ik soms twijfel. Ik ging ooit een keer langs voor een loopbaanadvies, ik dacht een gesprekje te krijgen, en toen kreeg ik alleen een printje wat ik dus ook via e-mail had kunnen ontvangen.
Ik blijft wel lid in verband met rechtsbescherming bij eventuele dreigende werkloosheid.
Wel heb ik vaak het gevoel dat de vakbond vooral opkomt voor collectieve belangen.
Daarom heb ik naast mijn lidmaatschap bij de vakbond ook nog elders een rechtsbijstandsverzekering voor werk en inkomen.
Voorlopig houd ik zowel de vakbond als de rechtsbijstandsverzekering aan, omdat er in principe een wachttijd van acht maanden geldt, omdat ze willen voorkomen dat je lid of cliënt wordt al je hun hulp echt nodig hebt.
Ik weet niet hoe het bij de FNV zit, maar maar als lid van de CNV heb je automatisch recht op rechtsbijstand. Twee vliegen in 1 klap.
VerwijderenFnv is er voor hulp bij werk en inkomen. Ook juridische hulp. Wel geldt dat je minstens een half jaar lid moet zijn mocht je hulp nodig hebben van een jurist, denk dan aan conflicten, advocaten.Maar je krijgt altijd advies. In verschillende plaatsen in Nederland zijn er inloopspreekuren waar je terecht kunt met vragen over werk en inkomen. Momenteel worden er weer overal belastingpapieren ingevuld voor onze leden door de belastingservice. Ook hulp bij omscholing, coaches, reintegratie bij ziekte. Voor leden van de FNV gratis. Door goed geschoolde leden. Ik ben zelf consulent, vrijwillig en heb een achtergrond als HRM. Dus die rechtsbijstandsverzekering voor werk en inkomen lijkt mij een beetje overbodig.
VerwijderenP.S. Sorry het is de FNV.
BeantwoordenVerwijderenDat klinkt als een goede overstap. Nu past deze bond weer beter bij je leven.
BeantwoordenVerwijderenWat doet de ANBO nog meer dan het organiseren van een gezellige meezingmiddag met broodmaaltijd?
BeantwoordenVerwijderenWil je dat echt weten Janne ? Kijk op ANBO.nl.
VerwijderenVoor zover ik weet, komen de vakbonden ook op voor de belangen van de gepensioneerden. En vakbonden zijn nodig voor het sluiten van overeenkomsten. bv het pensioenakkoord. Ouderenbonden niet. Zij doen niet echt mee. Het kabinet kan de ouderenbonden negeren.
BeantwoordenVerwijderenDie ouderen bonden doen zo veel. Heelveel overleg over pensioenen , regelgeving. Verzekeringen. Vergoedingen. En persoonlijke hulpverlening. Kortingen op verzekeringen. Enzo voort.
Verwijderen