zondag 29 maart 2020

Wachten op betere tijden

Probleem is dat ik geen idee heb hoe lang het gaat duren, dat wachten.

Ik kan niet naar de kapper, dus dat wordt uitgesteld.  Ik zou half april naar de kapper, maar dat wordt dus later. Ik maak me niet druk over mijn haar, het is tegen de tijd dat we weer naar de kapper "mogen" heel gewoon om met veel te/iets te lang haar rond te lopen 😊

Oud papier wordt hier de komende twee maanden niet opgehaald, ze komen waarschijnlijk weer in juni. En misschien wordt het later dan dat.  Dat hangt er van af wanneer dat weer veilig kan. Ik zet mijn dozen met papier zo lang wel in mijn schuur.

Ik had 2,5 week geleden een driemaandelijkse oproep van de diabetesdienst om bloed te komen prikken. Na een week is er dan een consult met de praktijkverpleegkundige om te kijken of alles OK is. Die oproep heb ik laten vervallen omdat ik toen ziek was en daarna hoestte ik nog 1,5 week zó dat een contact in het priklab niet wenselijk was. Het priklab is nu al weer een week dicht. In overleg met de praktijkverpleegkundige laten we nu dit consult vervallen. Er is niet een dringende medische noodzaak. Ik prik mijn bloedsuikers en meet regelmatig mijn bloeddruk met mijn bloeddrukmeter. Alles is prima, dat uitstel tot over ruim twee maanden kan dus best. Dan pakken we in de toekomst deze driemaandelijkse routine weer op. Is het niet in juni, dan misschien september.

Ik heb binnenkort een afspraak voor een controle bij oogheelkunde in het UMCG, ik heb nog geen uitstelbrief ontvangen, maar ik denk wel dat de afspraak verschoven wordt!
Tot wanneer? Geen idee!

Medici maken zich zorgen over al dit uitstel van gewone afspraken en daar kan ik mij wel wat bij voorstellen. Want wat als blijkt dat er uit een routine controle alarmerende dingen zouden zijn gekomen? Die worden nu gemist. Mensen met ernstige klachten durven niet naar de eerste hulp uit angst het virus op te lopen. Ik denk zelf dat ik met ernstige klachten gewoon zou gaan en niet bang zou zijn om het virus in het ziekenhuis op te lopen. Als ik mij onwel voel, dan bel ik gewoon 112!

En ondertussen duurt het wachten voort. Ik denk dat we nog lang moeten wachten voordat alles weer normaal is, maar ik hoop van harte dat het gauw voorbij is!

En hoe zit het met ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid? Kunnen die pas weer veilig deelnemen aan het maatschappelijk verkeer als er een vaccin is? Voor die tijd lopen ze misschien toch de kans het virus op te lopen en daar zeer ernstig ziek van te worden. Met andere woorden: duurt deze situatie voor mij misschien nog 15 maanden?
Of is die groepsimuniteit, die ontstaat als heel veel mensen de ziekte doorgemaakt hebben voldoende en loop ik dan geen gevaar meer?

21 opmerkingen:

  1. Geen idee.

    En dat is het antwoord op bijna alle vragen die mensen hebben over deze onzekere tijden.

    Juist die onzekerheid maakt het zwaar merk ik. Niet het wachten op de kapper, zoals jij zelf ook zegt, maar de vraag wanneer het gewone leven (en de inkomsten!) weer op één of andere manier verder gaan.

    Het is net alsof we opeens in een slechte film zijn beland.

    Veel moed en sterkte gewenst Aaf!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij groepsimmuniteit loop je altijd nog een kans besmet te raken, al is die heel klein. Een besmet persoon zal niet zo makkelijk meer iemand anders kunnen besmetten omdat die veelal immuun zijn geworden. En voor jou is de kans dat je iemand tegenkomt die je kan besmetten klein omdat de meeste mensen immuun zijn en dus niet ziek. Voor de regering maakt 1 extra besmet persoon niet uit, die kan geen epidemie meer veroorzaken en zo de volksgezondheid in gevaar brengen. Voor de persoon zelf is het wel vervelend.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beter om voorlopig maar even ziekenhuizen en artsenposten te mijden!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als ik het idee heb dat ik toch iets heel ernstigs heb, dan ga ik zeker wel! Dan is thuisblijven een slechte keus. Zo veel kans heb je nu ook weer niet om in een ziekenhuis corona op te lopen. Ze zijn zeer voorzichtig!

      Verwijderen
    2. De meeste besmettingen zijn juist in de zorg. Ze hebben veel contact met andere afdelingen en patienten. Kijk maar eens naar Brabant enorm veel zorgpersoneel besmet met Corona.

      Verwijderen
    3. @anoniem: die besmettingen in Brabant kunnen ook tijdens wintersport of carnaval opgelopen zijn. En ik denk dat de zorg inmiddels van die besmettingen in Brabant veel geleerd heeft.

      Verwijderen
    4. Mijn broer woont in Harderwijk en daar zijn nu ook ruim 20 mensen van het ziekenhuis besmet. Vaak weten ze het zelf pas na een aantal dagen dus daardoor ook weer patienten besmet. Het gaat veel sneller dan je denkt.

      Verwijderen
    5. Misschien bedoelt unknown dat veel mensen die in de zorg werken zelf besmet zijn geraakt. Als je in de zorg werkt mag al heel snel weer aan het werk terwijl bij de rest van de werkenden een veel langere uitziektijd wordt geadviseerd.

      Verwijderen
    6. Inderdaad Anoniem daarom gaf ik dat ook aan in de 1e reactie. Personeel in de zorg dus ook ziekenhuizen zijn vaak al besmet. Het is een kettingreactie in een ziekenhuis. Daarom zoveel mogelijk vermijden het risico is erg groot als je gaat.

      Verwijderen
  4. Om met de kapper te beginnen: mijn afspraak stond voor 26 maart, was hard nodig maar helaas.
    Piekerig en droog, ook omdat we al weken in het nieuwe huisje bezig zijn en het boerderijtje leegruimen en netjes achterlaten voor de kopers!
    Mijn oudste broer en mijn beste vriendin mogen niet met andere mensen in contact komen ivm hun broze gezondheid. Voor beide mensen doe ik nu de boodschappen en praat (schreeuw) en
    zwaai vanachter het vensterglas naar ze.
    We zouden begin mei naar de kinderen en kleinkinderen down under gaan, we hebben ze anderhalf jaar niet gezien, behalve via facetime, en missen ze.
    Ik hoopte dat de corona-crisis voor de zomer voorbij zou zijn maar vrees dat het veel langer gaat duren.
    Sterkte voor jou, Aaf en voor iedereen en blijf gezond!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Lastig he. Ik had eind 2019 een kaakontsteking, met wortelkanaalbehandeling en antibiotica opgelost. Nu voel ik weer iets zeuren daar. Maar ja, de tandarts is dicht, geen spoedgeval....wat dan? Wachten tot het erger wordt. Ik ga mn tandarts maar een mailtje sturen. Ik weet dat er veel ergere zaken zijn, je zekerheden hoe nu om te gaan met kleine klachten vallen weg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi, sterkte en hopelijk zakt het toch nog af! ik heb kiespijn en ik denk er wel over na om morgen toch de tandarts te bellen. Mijn kies breekt bijna af... zit al los..maar ik vind het ook geen fijn idee om nu een tandarts te bezoeken.. twijfel nog even..
      Groetjes Anita

      Verwijderen
    2. Jij ook sterkte, vervelend he, dit soort klachten nu. Misschien kun je op een andere manier geholpen worden? Antibiotica?
      Anoniem van 10.30

      Verwijderen
  6. Voor mij is het erg lastig dat mijn man niet naar de dagopvang mag. Die is gesloten. Hij heeft Alzheimer. Dus ben ik erg gebonden. Als die opvang wel open was, zou ik er erg weinig van merken. Oud papier en glas wordt altijd een keer in de week opgehaald. Dat is nu gestopt. Dus brengen we het zelf weg. Maar dat zijn kleinigheidjes. We lopen elke dag wel een rondje en nemen dan tegelijk papier en glas mee voor in de papier -en glasbak. Verder zijn wij beide gezond. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wees blij dat je man niet meer naar de dagopvang mag. Een besmetting en het zijn er zo meer. Sommige verzorgenden hebben nog steeds de neiging dementen te willen knuffelen omdat het zo zielig voor hen is dat familie niet meer langs mag komen. Of ze ‘moeten’ dichtbij komen omdat ze anders hun werk niet kunnen doen.

      Verwijderen
    2. Ik denk dat je hiermee even voorbij gaat aan hoe zwaar de zorg kan zijn. Los van of iets qua gezondheid beter kan zijn.

      Verwijderen
    3. anoniem van 12.31 hoe wil jij iemand wassen als je 1 1/2m afstand moet houden?

      Verwijderen
  7. Was begin maart bij de kapper. Ik maakte geen nieuwe zeswekelijkse afspraak. Er werd verbaasd gereageerd.
    Ik zei, dat gezien mijn leeftijd en Corona ik de komende tijd afstand nam.
    Toen knipten ze mijn haar nog korter. Mazzel me.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dit gaat nog lang duren denk ik. Probeer rustig te blijven,het is geen opgelegde straf ! Hoewel sommige mensen dat wel zo ervaren. Als je ziek bent /pijn hebt dan bel je de huisarts om advies.Ik heb te doen met mensen zoals Geartsje wiens dementerende man niet naar de dagopvang kan. Dat kan voor zeer lastige situaties zorgen!
    Maar een tijdlang niet naar de kapper of niet naar de horeca kunnen daar is toch overheen te komen. Sterkte iedereen!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik zal binnenkort met langer grijs haar rond lopen, kapper en pedicure voor a.s. week afgebeld. Ook de mondhygiëniste afgelopen week ging niet door. Controle voor diabetes bij de internist niet door. Maar dat zijn niet de ergste dingen. Dat mijn oude vader van 90 geen bezoek van zijn kinderen kan krijgen, dat zijn vrouw in het verzorgingshuis nu al 2 weken van niemand bezoek krijgt, en dat een goede vriend van ons eergisteren overleden is aan dit virus, dat zijn de ergste dingen. Ik wens iedereen veel sterkte in deze moeilijke tijd. Lien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jij ook moed en sterkte gewenst Lien.
      Juist de kwetsbaren hebben het extra zwaar - op meerdere gebieden.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.