maandag 6 april 2020

Contant geld

Vóór corona gebruikte ik altijd contant geld. Munten, briefjes, ik vond het veel fijner dan pinnen en daarnaast minder privacygevoelig. Met het betalen van echt geld is niet traceerbaar in welke winkels je iets koopt en hoeveel geld je besteedt.
Dus ik haalde weer ergens in de tweede week van maart, voordat de eerste maatregelen van kracht waren, geld uit de geldautomaat.  Het enige dat je toen moest vermijden, was elkaar een hand geven. Verder ging het leven zijn gewone gang.
Heel kort nadat ik geld pinde, kwamen er veel extra maatregelen. Ik zat vanaf 13 maart een tijdje thuis omdat dit aangeraden werd voor kwetsbare ouderen en ik liet boodschappen aan huis afleveren. Die betaalde ik ook niet contant maar met pin. Nog wel met het invoeren van de pincode, maar zonder contant geld. Toen ik wel weer zelf boodschappen ging halen en mocht er in winkels niet meer met geld betaald worden en moest er zelfs contactloos betaald worden. Geen invoer van pincode meer nodig.
En nu zit ik dus met ruim 200 euro aan contant geld in huis en daar kan ik niets mee kopen.
Ik neem tegenwoordig mijn portemonnee ook niet meer mee naar de winkel, alleen de klantenkaart en de bankpas. De portemonnee heb ik toch niet nodig, daar zit mijn contante geld in.



Kan ik ooit weer met die briefjes en munten betalen?
Ik denk het wel, die zijn zeker niet waardeloos, maar deze crisis zou het gebruik van contant geld wel eens heel hard kunnen doen afnemen.

Wat denk jij, is deze coronacrisis over een tijdje het definitieve einde van contant geld?

64 opmerkingen:

  1. Het gaat hard he, met de veranderingen...
    Ik weet niet of de Corona het einde gaat betekenen van contant geld. Mocht de pandemie nog een poos doorgaan, dan misschien wel.

    Gaan we meer afstand houden? Meer online doen? En vooral: hoe lang houden we deze lockdown vol? Zowel sociaal als financieel vraagt het veel van mensen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk dat het wel weer terugkomt. Alleen nu even niet.
    Na de eerste paar storingen in het netwerk is men blij met contant geld.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik zou het prima vinden. Houden we als land ook weer geld over om witwaspraktijken te ontmaskeren. Veel mensen zijn bang voor pingeld omdat ze niet willen dat men kan zien waar ze hun geld aan uitgeven. Maakt mij ook niks uit, net zoals mijn tel gevolgd mag worden of mijn kenteken, ik heb niet zo.n spannend leven dus als men wil zien wat ik uitgeef bij de chinees of AH, veel plezier ermee! Je moet er overigens niet op afgerekend worden, dan wordt het een ander verhaal. In Nederland betalen we meer dan genoeg belasting dan moet je daarna er ook wel mee kunnen doen wat je wilt. En het mpet veilig kunnen. Zodat mensen met minder goede bedoelingen niet ook weten dat je niet thuis bent.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hebt er dus wel bezwaar tegen. En terecht!

      Verwijderen
    2. Big brother is watching you. Na deze crisis gaan we over op een semi communistisch systeem. Alles wordt gevolgd. M.a.w we worden officieel slaven!!! Denk daar maar eens over na!

      Verwijderen
    3. @Unknown om 9:51 uur: Uit privacy overwegingen betaal ik liever met contant geld, maar om nu te concluderen dat we overgaan op een semi communistisch systeem als de coronacrisis voorbij is, gaat mij véél te ver!
      En dat volgen, daar zijn onze mobiele telefoons véél geschikter voor!

      Verwijderen
  4. Ja, contant geld zal zeker minder worden. Hoe vind je het zelf om contactloos te betalen nu?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik betaalde altijd alles met contant geld, maar áls ik met mijn bankpas betaalde, deed ik dat altijd al contactloos. Dus contactloos betalen is voor mij niet nieuw.
      In de apotheek hier kon je bijvoorbeeld sinds een aantal jaren niet contant betalen. Zeer tot mijn ergernis!

      Verwijderen
    2. De apotheek kreunde al als ik binnenkwam.. ik laat altijd een factuur opsturen. Ook voor 80 cent. Geld is geld. Dus als je een vorm ervan weigert heb je werk aan me.

      Verwijderen
  5. Dat! Begin van de maand pin ik. Deze maand niet. Maar hoe betaal ik nu de glazenwasser en de man die weer alweer een kleine ophoging gaat verrichten, omdat de poort niet werkt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De glazenwasser kan een tikkie sturen?

      Verwijderen
    2. Die glazenwasser is een bedrijf, dus "wit" geld, die zal uiteindelijk ook aan de pinautomaat gaan, maar die man van je poort is (hoogstwaarschijnlijk) "zwart" en dat gaat een stuk lastiger worden. Zal d ebelastingdienst weer blij mee zijn....

      Verwijderen
    3. Overmaken op hun rekening, het zou de banken zomaar goed uit kunnen komen, geen geld in oude sok maar op de spaar en dan betalen voor het spaargeld.

      Verwijderen
    4. Af en toe maak ik gebruik van iemand die zwart een klusje doet. Of kinderen,die onkruid trekken. Alleen al daarom zou ik gewoon geld willen houden.

      Verwijderen
    5. Hoewel ik absoluut geen voorstander ben dingen 'tegen de regels' in doen, komt het bij mij ook wel eens voor dat er iets zonder bonnetje/zwart gebeurd. En ik ben er van overtuigd dat dit bij 99,9% van de mensen zo is. Vergeet niet dat een groot gedeelte van onze economie afhankelijk is van dit zwarte geld, want dat geeft 'men' over het algemeen uit aan luxe-goederen (tv's, uit eten, vakantie) die anders niet gekocht zouden worden.
      Niet om het goed te praten, maar het heeft zeker wel een meerwaarde in onze economie.

      Verwijderen
  6. Hi Aaf, je geeft aan dat er in winkels niet meer met geld betaald mag worden. Zijn ze bij jou weer teruggegaan naar de middeleeuwen, waar je afrekent met ruilmiddel en diensten? Zo blijft het oudste beroep ter wereld toch altijd in stand ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor mij is geld briefgeld en munten. In dezelfde zin schrijf ik: en moest er zelfs contactloos betaald worden. Dat lijkt me duidelijk!

      Verwijderen
    2. Maar wat is dan het contante geld waar je het later weer over hebt? Geld is voor een muntje of een briefje, wat is dan contant geld dan voor jou?

      Verwijderen
    3. Zo te leen heeft u van uw laatste geld azijn gekocht...

      Verwijderen
    4. Beste Leonard,
      Ik zal het je nog een keer uitleggen, want wat voor mij zonneklaar is, is dat voor jou blijkbaar absoluut niet.
      - Met geld of contant geld bedoel ik tastbare euro's.
      Euro's die je kunt aanraken.
      - Met pinnen of contactloos betalen bedoel ik digitaal betalen. Daar komt geen tastbaar geld aan te pas. En nog voor de duidelijkheid, dit gaat niet over ruilhandel of het uitruilen van diensten.
      Is het nu helder?

      Verwijderen
    5. Als je niets zinnigs toe te voegen hebt, Leonard, hou dan je mond. Of - anders snap je het wellicht niet, omdat het internet is - klik rechtsboven op het kruisje zonder een reactie te plaatsen.
      Noot: als je Apple apparatuur hebt, staat het kruisje linksboven.

      Verwijderen
    6. Never waste a good crisis is het motto van nu. In Spanje worden de smartphones gevolgd. In Nederland het contante geld verbannen.

      Voordelen van contant geld, is dat je makkelijker overzicht houdt.
      Je bankrekening wordt niet vervuild met allerlei betalingen. Dat scheeelt jou tijd en de ondernemer geld.
      De kleine ondernemer, zoals de boer, is minimaal €600 per jaar kwijt aan een pinapparaat.
      Daarboven komt een bedrag per mutatie voor de boekhouder accountant.
      De bank rekent voor een zakelijke rekening een bedrag per transactie.
      Tel uit je verlies.
      Controle door big Brother en veel geld.

      Verwijderen
    7. Klopt absoluut dat een pin-apparaat duur is. En geld kost per transactie. Maar contant geld naar de bank brengen kost een ondernemer ook tijd (= geld), en het op zijn/haar rekening storten daar vragen de meeste banken ook geld voor. Dus voor de meeste ondernemers is geld krijgen, ook moeten betalen.

      Verwijderen
    8. "Voordelen van contant geld, is dat je makkelijker overzicht houdt."

      Tenzij ik per transactie ga noteren welk bedrag waarnaartoe ging, heb ik juist helemaal geen overzicht. Ik merk dat ik bij contant geld altijd net iets minder heb dan gedacht omdat er dan toch ongemerkt weer iets is betaald wat me ontschoten is.

      Verwijderen
    9. Anoniem 11:45 een pinautomaat duur. Vroeger, maar nu niet meer die dingen kosten 2 tientjes (sum up air, bij Coolblue, 1,3% per transactie, ideaal voor de kleine ondernemer of de sportclub, wij hebben 5ct op de prijs van een drankje gedaan om de transactiekosten te dekken.)

      Verwijderen
  7. In Nederland is het vertrouwen in banken lager dan in elk ander land. Met de grote financiële crisis na corona gaan we juist minder pinnen is de verwachting.
    Kinderen leren omgaan met contant geld is erg belangrijk dus het zal niet verdwijnen!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Pfff; Leonard van 9.05 , dit is werkelijk spijkers op laag water zoeken.
    Of wordt dit spreekwoord je ook te moeilijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mag je helemaal niet met contact geld betalen? Het is een verzoek maar nog geen verplichting. ik kon in ieder geval nog wel met biljetten betalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb altijd contant geld bij me, ook nu, nu ik altijd pin. Er zal maar een pinstoring zijn. Dan kan ik tenminste betalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hier kan je nog steeds contant betalen bij de supermarkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Bij de supermarkt hier om de hoek is het verzoek om te pinnen. Omdat er een zorgcentrum om de hoek zit, hebben ze een kassa (normaal voor mandjes) waar je kunt betalen met contant geld. Prima oplossing.
    Zelf pin ik altijd. Heb wel wat geld in huis voor noodgevallen en de werkster.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik heb eigenlijk zelden contant geld, tot nu. Ik had hier en daar nog wat tientjes en dacht: da's wel eens handig. En toen kwam corona en zitten zo nog steeds in de portemonnee, want overal 'pinnen aub'. Hahaha. Ach, het komt wel weer.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Het afgelopen jaar ben ik ongemerkt overgestapt op bijna 100% pinnen. In het begin was ik bang het overzicht kwijt te raken en dan meer uit te geven maar daar ben je altijd nog zelf bij. Gewoon -zoals altijd- met een briefje naar de winkel en wekelijks de virtuele kas opmaken: ik vind het zoveel makkelijker dan contant geld en ook hygiënischer. Want daar ga je ook letten in deze tijden.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik denk niet dat contant geld helemaal zal verdwijnen. Nu is het een verzoek en nog geen totaal verbod. Ik zou in het uiterste geval het contante geld gaan storten.

    Zelf ben ik in de loop van de tijd ook steeds meer gaan pinnen. Wel heb ik dan minder zicht op mijn uitgaven. Daarom wil ik mijn tweede betaalrekening weer in ere herstellen als boodschappenrekening.

    Wat ik me ook afvraag is of het straks nog mogelijk is om boekjes met koopzegels in te leveren. Ik kan ze nog steeds bij het afrekenen kopen, maar als ik ze inwissel krijg ik er contant geld voor.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kunt ze toch in mindering laten brengen op je boodschappen? Dan hou je het automatisch op je rekening.

      Verwijderen
  16. In de supermarkten kun je hier gewoon contant betalen en eigenlijk mogen ze dat ook helemaal niet weigeren, het is een wettelijk betaalmiddel.
    Wel de drogisten en Action hadden vorige week zo'n bordje hangen maar 7nadat mensen hun beklag gedaan hadden bij het hoofdkantoor is dat weer verwijderd en kun je ook weer gewoon contant betalen.
    Zelf betaal ik ook graag contant zo zie ik meteen wat ik uit geef en op = op (zeker nu we nog steeds geen dubbeltje salaris gekregen hebben)

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Contant geld (muntjes en briefjes) zijn een wettig betaalmiddel, en mogen daarom niet worden geweigerd, tenzij er een geldige reden voor is. Zo mag een briefje van 200 of 500 euro geweigerd worden, als er bijvoorbeeld 10 euro moet worden afgerekend, en er niet voldoende wisselgeld beschikbaar is in de winkel.
    Wij verzoeken nu ook de klanten om contactloos te betalen, met pinpas of telefoon, maar contant geld zijn we echt nog altijd verplicht om aan te nemen.
    Dat het wenselijk is om lichamelijk contact zoveel mogelijk te vermijden, lijkt nog altijd niet goed te worden begrepen, mensen willen je het contante geld nog altijd in je hand geven. En als je ze dan vriendelijk verzoekt het neer te leggen (zodat we niet met onze handen aan elkaar hoeven te zitten) zijn er nog verbazend veel mensen die dan moet worden uitgelegd waarom we dat vragen.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Contant geld blijft heus wel bestaan. Want ook de ict en banken kunnen een storing krijgen. Ik vind het een veilig idee om in dat geval cash in huis te hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Contant geld als wettig betaalmiddel af schaffen, gaat niet zo gemakkelijk. Dat zou een politiek besluit zijn, door de Eerste en Tweede Kamer aangenomen. Dat zie ik niet zo snel gebeuren. Misschien dat, als deze crisis voorbij is, nog meer digitaal betaald wordt. Aan de andere kant was ik juist in januari weer begonnen met contant te betalen, al is het maar omdat ik ook wel regelmatig muntgeld nodig heb, om rechtstreeks bij de boer melk en eieren te kopen.

      Verwijderen
    2. Haha 1 en 2de kamer drukken dat er zo door. Maar cash is vrijheid alsw e alleen nu kunnen pinnen zijn we echt slaven van de overheid

      Verwijderen
    3. @Angelo: Als er zowel in de 2e kamer als in de 1e kamer een meerderheid is, dan kan het contante geld verdwijnen. Dat heet niet er door drukken, dat heet een democratisch genomen besluit.
      En dat slaven van de overheid, dat zie ik niet zo!

      Verwijderen
  19. Sowieso is contantgeld een wettelijk betaalmiddel, er wordt verzocht om te pinnen, maar als ik contant wil betalen, wil ik dat op die manier kunnen betalen, corona of geen corona, dan wil ik natuurlijk niet al te laconiek klinken, tuurlijk hou ik rekening met de maatregelingen. Waar ik boos om word, is dat er voor je bepaald wordt hoe je moet betalen. Je kan in niemand zijn of haar portemonnee kijken, je zal maar niks op je bank hebben en alleen contantgeld hebt. Men gaat ervan uit dat je centjes op de bank hebt, nogmaals je kan in niemand zijn of haar portemonnee kijken. Onder het mom van de veiligheid?! Je kan tegenwoordig niet eens meer normaal met cash je OV opladen, ook zoiets, dat voor je bepaald word, vreselijk irritant. Was laatsts bij Kruidvat, wilde paracetamol afrekenen, was er een meisje, die zei dat ik moest pinnen, het is dat ik wat op mijn pasje had en niet in discussie wilde gaan met dat meisje, maar volgende keer sta ik erop dat ik contant wil betalen, tis wettetlijk een betaalmiddel. Gezeik allemaal. Nogmaals!, niemand kan in zijn of haar portemonnee kijken! Corona of geen corona. Vindt dat slavernij. Ik kan door blijven ratelen, maar dit is mijn mening erover en ik denk dat menig mensen er denk ik wel mee eens zijn. Gr

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Slavernij lijkt me echt een heel verkeerd gekozen woord, maar dat terzijde. Er wordt een goede reden geopperd: zo min mogelijk contact en overdracht tussen mensen. Geld is een enorme bacteriehaard, dus door dat te vermijden is er weer een contactmoment en mogelijke verspreiding minder.
      Ik denk dat er weinig mensen zijn zonder geld op een bankrekening. Immers: uitkeringen en salarissen worden nagenoeg altijd gestort op een bankrekening. Voor die paar mensen voor wie het anders is, zal vast een uitzondering gemaakt kunnen worden.

      Soms is het wel vermoeiend dat mensen altijd op zoek zijn naar hun rechten. In dit geval hebben we de morele plicht om verspreiding zoveel mogelijk te voorkomen. Als dat dan middels pinbetalingen is, op tijdelijke basis. Hoe erg is dat dan?

      Verwijderen
    2. Je zou eens een half uurtje kassa moeten draaien en daarna je handen bekijken. Die zijn dan echt vuil! En dat is dan alleen het zichtbare vuil, geen bacterieen, geen virussen, alleen maar "gewoon" vuil dat aan contant geld zit.

      Verwijderen
    3. Wat dacht je van alle artikelen die cassieres in de handen nemen en scannen?? Het is echt niet alleen van het geld hoor.
      En zet een flesje ontsmettende spray bij de kassa, zodat je je handen af en toe kunt behandelen daarmee.

      Verwijderen
  20. Omdat ik voor verschillende mensen (in quarantaine) boodschappen en medicijnen haal, wil ik een kassabon! De caissière overhandigt mij de bon met ‘blote’ handen. Ik overhandig haar een bankbiljet, ik heb handschoenen aan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. die handschoenen zijn juist een haard v bacterien als je die niet elke keer wast. goed gewassen handen met zeep zijn schoner dan handschoenen die niet elke keer worden schoongemaakt.

      Verwijderen
  21. En toch gaan ze zo doorzetten dat cash geld er uit gaat. Ik pin alles en heb overzicht maar aangezien ze álles van je willen weten komt deze coronacrisis als geroepen!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Zolang je geld voor de kassière op de band legt (dat wordt nu gevraagd hier) en de kassière legt het wisselgeld voor jou neer, dan zie ik niet hoe dat anders is qua besmettingsgevaar dan de boodschappen die ik zojuist op de band heb gelegd, die de kassière oppakt om te scannen en dan weer voor mij neerlegt.
    Contant geld zal er echt niet zomaar uit gaan. Maar misschien dat ze een systeem gaan ontwikkelen waarbij je aan de kassa met contant geld kan betalen zoals je bij een snoepatomaat betaald. Dan is er geen contact tussen koper en kassière. Voor kleingeld bestaat dit al in sommige winkels.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan doe je het helemaal goed, maar helaas zijn er veel mensen die het geld in de hand van de cassiere willen geven, en het ook weer in de hand terug willen krijgen. En dan kom je met de handen dus vlak bij elkaar, dat is geen 1,5 meter afstand houden! Ook na ruim 3 weken zijn er nog elke dag veel mensen bij ons in de winkel die het niet (willen) begrijpen. Maar bedenk dat iemand aan de kassa door zijn/haar werk gedwongen is om contact te hebben met honderden mensen per dag, het zou fijn zijn als er iets meer afstand van ze wordt gehouden.

      Verwijderen
    2. Daar ben ik het mee eens Anja. Ook de plaatsing van de schermen vind ik een beetje raar. Die staan alleen recht voor de kassière, terwijl je bij het boodschappen inpakken meer aan de zijkant staat. Het scherm zou eigenlijk ook langs de zijkant moeten lopen, iig bij kassa's met een korte uitloopband. Nu lijkt het me meer schijnveiligheid, dan dat het ook echt beschermt.

      Verwijderen
  23. Zolang je geld voor de kassière op de band legt (dat wordt nu gevraagd hier) en de kassière legt het wisselgeld voor jou neer, dan zie ik niet hoe dat anders is qua besmettingsgevaar dan de boodschappen die ik zojuist op de band heb gelegd, die de kassière oppakt om te scannen en dan weer voor mij neerlegt.
    Contant geld zal er echt niet zomaar uit gaan. Maar misschien dat ze een systeem gaan ontwikkelen waarbij je aan de kassa met contant geld kan betalen zoals je bij een snoepatomaat betaald. Dan is er geen contact tussen koper en kassière. Voor kleingeld bestaat dit al in sommige winkels.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Betaal contant nemen gewoon
    Dus raar praat van jullie hier over ah neemt gewoon ander super winkels gelul

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je reactie is mij niet helemaal duidelijk, maar als ik jouw reactie goed begrijp, dan kan ik gewoon met contant geld betalen. Dan ga ik dat proberen, als het niet kan, dan kan ik altijd nog contactloos betalen.

      Verwijderen
    2. Gewoon zeggen dat r niks op je rekening meer staat dan nemen ze het hier echt wel aan ;)

      Verwijderen
  25. Contant geld is uiteindelijk je enige waarborg om enigszins vrij te kopen zonder dat andere instanties meekijken. Dat is zelfs je goed recht in een democratie. Weet je wat ik niet snap? Dat er mensen zijn die uur gemakzucht dit niet begrijpen willen. Gemak dient de mensheid niet. Juist daardoor zitten we nu in deze crisis. Zorg een beetje voor privacy, niet alleen voor jezelf, maar ook voor de ander. Betaal contant, dan weet je wat je hebt en je bewaakt de democratie. Denk daar maar eens goed over na.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Heel veel mensen staan onder bewind. Met die pas kun je niet in winkels afrekenen. Alleen bedrag weergeld pinnen bij een bank. Zijn dus weer veel mensen, de kwetsbare groep die nu al de dupe zijn van niet contant kunnen betalen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je mag en kan contant betalen ook al hangen er op veel plekken verzoeken om contactloos te betalen. Tis een verzoek, geen verplichting. Diegene die niet kunnen of willen pinnen kunnen dus gewoon hun boodschappen doen.

      Verwijderen
  27. Ik denk dat binnen nu en 10 jaar al het contante geld verdwenen is, en iedereen een chip heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Omdat het de mensen aan de kassa een veiliger gevoel geeft betaal ik nu m'n boodschappen per pin. Na corona ga ik weer contant betalen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Compliment, jij denkt tenminste aan die ander, die aan de kassa zit. Als we in NL allemaal ons zo sociaal zouden gedragen, zouden we een veel lagere Corona-besmetting hebben gehad.

      Verwijderen
  29. Contant geld blijft nog gewoon een betaalmiddel niemand kan en mag jou wettelijk verplichten om te pinnen of contacloos te betalen dus gewoon je papiergeld of muntgeld gebruiken

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De wet verplicht niemand om wettige betaalmiddelen te accepteren. Een winkelier mag contant geld (biljetten en munten) of betalen met een pinpas of creditcard weigeren. Wel zal hij in de regel aangeven welke betaalmiddelen hij niet accepteert. Bijvoorbeeld via raamstickers of kassastickers.

      https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geldzaken/vraag-en-antwoord/kan-ik-met-een-wettig-betaalmiddel-overal-betalen#:~:text=De%20wet%20verplicht%20niemand%20om,Bijvoorbeeld

      Verwijderen
  30. Ik hoop dat contant geld blijft, maar ik denk niet dat dat gaat gebeuren. De overheid de banken de rijken onder ons hebben nog niet genoeg, ze willen meer.en dat gaat alleen door de mensen klein te houden. Totale macht.doo alle zwarte geld weg te halen, gaan de prijzen omhoog.
    En je mag met cash geld betalen,maar winkels mogen zelf bepalen hoe ze betaald willen worden

    De kinderen leren niet meer met geld omgaan (waardoor ze later meer uitgave hebben). Vroeger kreeg je een paar centen bij verjaardagen of als je iemand hielp met een karweitje, gaat weg.
    Nee het heeft voordelen geen cash geld, maar niet voor ons.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.