vrijdag 29 mei 2020

Vanaf 1 juni - wat mag er nu wel en wat mag er nu niet?

Nieuwe versoepeling

Vanaf 11 mei veranderde al veel, maar de regels waren niet altijd even duidelijk en ook dachten sommige mensen dat er meer mocht dan dat er in werkelijkheid mocht. Dat leverde veel boetes op, hoewel een deel van die boetes juridisch niet houdbaar zijn.
Om nu te voorkomen dat er weer boetes worden uitgedeeld en belangrijker nog, dat mensen te veel gevaar lopen hierbij de maatregelen per 1 juni. 

Wat gaat er veranderen per 1 juni 2020? (bron Rijksoverheid)

  • Buiten mogen mensen bij elkaar komen als zij 1,5 meter afstand tot elkaar bewaren.
  • In alle gebouwen die publiek toegankelijk zijn, mogen maximaal 30 mensen bij elkaar komen, exclusief personeel. Hier moet 1,5 meter afstand tot elkaar worden gehouden.
  • Restaurants en cafés mogen open vanaf 12.00 uur, onder voorwaarden:
    o maximaal 30 personen (exclusief personeel) en 1,5 meter afstand;
    o bezoekers moeten reserveren;
    o in een checkgesprek vooraf tussen ondernemer en klant wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert.
  • Terrassen mogen open vanaf 12.00 uur. Er geldt geen maximumaantal personen. Wel moet iedereen aan een tafel zitten en 1,5 meter afstand tot elkaar houden (behalve mensen uit hetzelfde huishouden).
  • Bioscoop-, theater- en concertzalen mogen open onder voorwaarden.
    o max. 30 mensen in het publiek per zaal;
    o bezoekers moeten reserveren;
    o een checkgesprek vooraf of een bezoek risico’s oplevert;
    o iedereen houdt 1,5 meter afstand tot elkaar.
  • Musea en monumenten met een publieksfunctie mogen vanaf 12.00 uur op basis van reservering en checkgesprek open.
  • In het openbaar vervoer is het voor reizigers vanaf 13 jaar verplicht om een niet-medisch mondkapje te dragen. Op stations en perrons is een mondkapje niet verplicht.
Behalve bij het openbaar vervoer moet dus binnen bij aankomst een checkgesprek gehouden worden.
Als ik het goed lees, mag je nu buiten met zo veel mensen zijn als je maar wilt, mits je 1,5 meter bij elkaar vandaan blijft.

En de horeca? 

Terrassen zijn zonder afspraak toegankelijk. Om nu te zorgen dat mensen naar de WC kunnen, ook als de cafés en restaurants vol zijn, gaat de gemeente Groningen overal in het centrum mobiele toiletten plaatsen.

Het Dagblad van het Noorden heeft op 25 mei jl. een lijst gemaakt van war er allemaal binnen de horeca wel en niet mag)
Buiten hoef je niet te reserveren, maar binnen gelden heel veel regels. Binnen mag er heel veel niet, gelden afstandsregels en moet er een checkgesprek plaatsvinden. Reserveren is verplicht en je moet je handen wassen voordat je binnen komt.

Ga ik binnenkort naar een (eet)café of restaurant?  

Niet op Tweede Pinksterdag en ook niet kort daarna. Ik zie het eerst nog even aan. Ik heb het restaurant in Leer nog in mijn achterhoofd, waar uit één avond slordig met de regels omgaan tenminste 27 corona besmettingen voortkwamen.
Ook is het voor mij als kwetsbare oudere gewoon niet aan te raden om volop te gaan profiteren van de versoepelde regels die vanaf komende maandag gelden.

Ga jij snel naar een museum, concert, bioscoop, theater of naar een restaurant nu het eindelijk weer kan?

11 opmerkingen:

  1. Ik baal van die openingstijd van 12.00. Als ik eens boodschappen ga doen, ben ik al vroeg. Dan kan er dus geen kopje thee gedronken worden. Ik moet nog uitzoeken waar dan wel w.c.'s zijn

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor zover ik het begrijp, geldt die openingstijd van 12:00 uur voor 1 juni, maar daarna niet meer.

      Verwijderen
  2. Naar de bioscoop voor een speciale filmhuis-film die maar 1 keer wordt vertoond (7 juni) en misschien tijdens een fiets- of wandeltocht iets drinken op een terrasje.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik wacht nog een paar weken voor ik met dochter of zus af ga spreken. Dan zal het allemaal wat soepeler verlopen als de eerste kinderziektes eruit zijn en de zaken er wat meer aan gewend zijn.
    Hoop dat de toiletten bij de bouwmarkt etc weer open gaan. Daar heb ik vaak last van gehad en moest gedwongen wildplassen ergens langs de snel weg een keer en in een bos. Je moest nu eenmaal vaker en sneller als oudere.
    Hopelijk komen er overal meer openbare toiletten, zou ik blij mee zijn en ook best bereid voor te betalen

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb geen concrete plannen. Ik ben bang dat het veel te druk zal zijn, en ik heb echt een enorme hekel aan mensenmassa's.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik mijd de gesloten plekken in de buitenwereld, ik doe enkel af en toe boodschappen en ga op rustige tijden naar het buitenzwembad en de gezamenlijke tuin. Ik houd ook netjes een dagboekje bij met waar ik gewest ben of met wie ik langer dan een kwartier contact had, een contactdagboekje zeg maar.
    Ik heb zelf niet zo'n last van gesloten terrasjes omdat ik zelf altijd wat eten(snackdoos in de handtas) en drinken meeneem als ik buiten de deur ben(vanwege coeliakie) Ik blijf ook liever een maand achter op al die nieuwe toegestane dingen...geen OV voor mij, geen museum, bioscoop of terrasje.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het is me allemaal veel te veel gedoe. De spontaniteit is er wel af. Daarbij zijn wij al niet zulke theater en terrasbezoekers. En ergens binnen gaan zitten doe ik maar niet, voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast. Maar zoals gezegd, kom ik toch al nooit in cafe's en musea.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Jammer van concerten, ook om ze zelf te geven (ben koorzanger). Ik moest erg lachen bij het corona vragenuur gisteren, waarbij werd gezegd dat je vermoedelijk best samen kon zingen mits buiten, op minimaal 1,5 afstand en vooral als het waaide. Niet ieder koor heeft windkracht 8 bestendig repertoire! Iedereen aan de shantyliederen, de komende maanden.
    Maar veiligheid eerst. Ik zal niet voorop lopen met erop uit gaan. Omdat ik niet van mensenmassa's houd, is het geen zwaar offer voor me. Voor uitstapjes samen waarbij ik geen rustig plekje om te plassen kan vinden, heb ik een aantal T.ravel J.ohns aangeschaft, handig om mee te nemen naast je thermoskannetje en je desinfecterende gel.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Uiteindelijk toch een restaurant gereserveerd, omdat we iets te vieren hebben. Ben benieuwd hoe het bevalt. Wel al een een aantal musea (in eigen stad) besproken, verspreid over de zomer. Normaal ga ik vaak spontaan met mijn museumkaart, nu wordt het een extra speciaal uitje. Ook wel weer leuk! Maakt het ook weer extra bijzonder. Voorlopig blijft het wel bij thuiswerken en maak ik geen gebruik van het OV zolang dat niet noodzakelijk is.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ga binnenkort naar een openluchtlocatie waar wel voor gereserveerd moet worden. Het heeft een parkachtige opzet en laat een beperkt aantal bezoekers toe, volgens mij kunnen we daar goed afstand houden. Verder geen plannen wegens geen geld. Marjolein

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik zou zo graag weer eens een uurtje op het terras zitten, maar ik doe het nog even niet. Eerst maar kijken of het goed gaat met de versoepeling.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.